Στον ΟΗΕ το τουρκολιβυκό σύμφωνο - Τι απαντά η Αθήνα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στον ΟΗΕ το τουρκολιβυκό σύμφωνο - Τι απαντά η Αθήνα
Ο Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε χθες «εγγύηση των τουρκικών δικαιωμάτων στη θάλασσα» το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Ακόμη και την ώρα που λαμβάνει χώρα η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής που κρίνει τις σχέσεις Ευρώπης - Τουρκίας η Άγκυρα εξακολουθεί να στέλνει προκλητικά μηνύματα.

Ο Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε χθες «εγγύηση των τουρκικών δικαιωμάτων στη θάλασσα» το τουρκολιβυκό μνημόνιο, την ώρα που ο Τούρκος υπουργός Άμυνας έβαζε στο στόχαστρο το Καστελόριζο. Την ίδια στιγμή ο ΟΗΕ ανακοίνωσε την πρωτοκόλληση του τουρκολιβυκού συμφώνου κι ενώ είχε καθυστερήσει για μήνες από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η Τουρκία μάλιστα είχε επίσημα ζητήσει στις 27 Φεβρουαρίου από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ την πρωτοκόλληση της Συμφωνίας στον ΟΗΕ και την δημοσίευση της στις αρμόδιες εκδόσεις των Ηνωμένων Εθνών και πιο συγκεκριμένα στον ιστότοπο του Τμήματος Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δίκαιου της Θάλασσας καθώς και στην περιοδική έκδοση Law of the Sea Bulletin. Παρά την πρωτοκόλληση του τουρκολιβυκου μνημονίου , ο ΟΗΕ δεν κρίνει το περιεχόμενο της και δεν σημαίνει ότι με τον τρόπο αυτό νομιμοποιούνται οι διεκδικήσεις των χωρών που την υποβάλλουν. Η Συμφωνία που πρωτοκολλείται δεσμεύει μόνο τα μέρη που την υπογράφουν και κανένα από τα μέρη δεν μπορεί να την επικαλεστεί ενώπιον οργάνων του ΟΗΕ και των Διεθνών Δικαστηρίων.

H αντίδραση της Αθήνας

Οπως επισημαίνουν διπλωματικοί κύκλοι: «Μετά από 10 μήνες από την κατάθεσή του, πρωτοκολλήθηκε το παράνομο μνημόνιο οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης της Τρίπολης στον ΟΗΕ.

H πρωτοκόλληση και δημοσίευση των πάσης φύσεως συμφωνιών που κατατίθενται από τα κράτη στη Γραμματεία του ΟΗΕ αποτελεί τυπική και τεχνική διαδικασία. Η ενέργεια αυτή δεν προσδίδει νομιμότητα στα πρωτοκολλημένα κείμενα, ούτε σημαίνει την αναγνώριση του περιεχομένου από τα Ηνωμένα Έθνη.

Η εν λόγω «συμφωνία» είναι παράνομη και άκυρη, συνήφθη με παράτυπο τρόπο και δεν κυρώθηκε, ως όφειλε, από τη λιβυκή Βουλή των Αντιπροσώπων, όπως φάνηκε και από την επιστολή του Προέδρου της τελευταίας προς τον ΓΓ του ΟΗΕ. Επίσης, η «συμφωνία» αυτή συνήφθη κατά παράβαση της Σύμβασης για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Ο παράνομος χαρακτήρας της έχει άλλωστε τονιστεί και καταγγελθεί από τη διεθνή κοινότητα».

Εμμένει στην προκλητική ρητορική ο Ερντογάν

Την ίδια στιγμή ο Ταγίπ Ερντογάν ανεβάζει εκ νέου τους τόνους. Χθες χαρακατήρισε το Τουρκολιβυκό μνημόνιο «απάντηση στην προσπάθεια να μας εξαφανίσουν από τη Μεσόγειο». Ενώ τις παράλογες αξιώσεις της Άγκυρας για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών επανάφερε ο Χουλουσί Ακάρ που κατηγόρησε την Αθήνα για μεταφορά στρατευμάτων στο Καστελόριζο. Ερωτηθείς πάντως σχετικά η αναπλ. κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη δήλωσε πως καμία ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκεται να συζητήσει τέτοιο θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών, αφού όπως είπε, το πλαίσιο είναι συγκεκριμένο και αφορά αποκλειστικά και μόνο την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.

Συμφωνία στο ΝΑΤΟ για τη δημιουργία αποτροπής θερμού επεισοδίου

Στο μεταξύ σε συμφωνία για τη δημιουργία μηχανισμού αποτροπής θερμού επεισοδίου ήρθαν η Ελλάδα και η Τουρκία, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΝΑΤΟ.

Όπως αναφέρει στην επίσημη ιστοσελίδα του η Συμματχία, «μετά από μια σειρά τεχνικών συναντήσεων μεταξύ των Στρατιωτικών Αντιπροσώπων της Ελλάδας και της Τουρκίας στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ιδρύθηκε την Πέμπτη (1 Οκτωβρίου 2020) ένας διμερής στρατιωτικός μηχανισμός αποτροπής θερμού επεισοδίου. Ο μηχανισμός έχει σχεδιαστεί για τη μείωση του κινδύνου συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας ανοιχτής γραμμής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, για τη διευκόλυνση της αποφύγης συγκρούσεων στη θάλασσα ή στον αέρα.

Οι τεχνικές συνομιλίες ξεκίνησαν στις αρχές Σεπτεμβρίου από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά από υψηλού επιπέδου επαφές με την Ελλάδα και την Τουρκία. Ο κ. Στόλτενμπεργκ δήλωσε σχετικά ότι «αυτός ο μηχανισμός ασφάλειας μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία χώρου για διπλωματικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση των διαφορών και είμαστε έτοιμοι να την αναπτύξουμε περαιτέρω. Θα παραμείνω σε στενή επαφή και με τους δύο συμμάχους.».

Διαβάστε επίσης:

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider