Αναβαθμίζεται η ελληνοαμερικανική αμυντική συνεργασία με Πομπέο και Μητσοτάκη στη Σούδα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναβαθμίζεται η ελληνοαμερικανική αμυντική συνεργασία με Πομπέο και Μητσοτάκη στη Σούδα
Είναι σαφές ότι η παραμονή του κ. Πομπέο για δύο βράδια στο σπίτι της οικογένειας Μητσοτάκη έχει ιδιαίτερα σημασία, πέρα από συμβολισμό.

Τη βάση της Σούδας στην Κρήτη επισκέπτονται σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, από όπου αναμένεται να ανακοινώσουν την πρόθεση για αναβάθμιση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας.

Από νωρίς χθες το βράδυ, ο Μάικ Πομπέο μαζί με τη σύζυγό του έφτασαν στα Χανιά, με τη διπλωματική σύμβουλο του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή να υποδέχεται τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών στο αεροδρόμιο και μαζί να πηγαίνουν στο Ακρωτήρι, στο σπίτι της οικογένειας Μητσοτάκη. Εκεί είχαν φτάσει λίγο νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη σύζυγό του Μαρέβα, προκειμένου να προετοιμάσουν τα πάντα για την παραμονή του υψηλού προσκεκλημένου. Είναι σαφές ότι η παραμονή του κ. Πομπέο για δύο βράδια στο σπίτι της οικογένειας Μητσοτάκη έχει ιδιαίτερα σημασία, πέρα από συμβολισμό, καθώς είναι σαφές πως θα γίνει κουβέντα εφ’ όλης της ύλης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά το πέρας του επίσημου προγράμματος.

Πέραν της φιλοξενίας και των δείπνων, όμως, η επίσκεψη του κ. Πομπέο στην Κρήτη αναμένεται να έχει και πρακτικό αποτύπωμα, καθώς ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αναμένεται να ξεκαθαρίσει την πρόθεση των ΗΠΑ για αύξηση του στρατιωτικού τους αποτυπώματος στη βάση της Σούδας. Στο τραπέζι, επίσης, είναι και η διεύρυνση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας, η οποία ήδη επικαιροποιήθηκε και υπεγράφη στη νέα της εκδοχή κατά την περυσινή επίσκεψη του κ. Πομπέο στην Αθήνα, μετά από διεργασίες μηνών, προκειμένου να δημιουργηθεί το πλαίσιο για την αναβάθμιση της αμερικανικής και νατοϊκής παρουσίας σε μια σειρά βάσεων και σημείων ανά την ελληνική επικράτεια, από τη Σούδα, ως την Αλεξανδρούπολη και το Στεφανοβίκειο.

Ο κ. Πομπέο, πάντως, αναμένεται να προαναγγείλει την πρόθεση της Αμερικής να ενισχύσει την παρουσία της στη βάση, η οποία έχει πλέον ξεχωριστή θέση στους νατοϊκούς και αμερικανικούς σχεδιασμούς, με πηγή της ελληνικής διπλωματίας να τη χαρακτηρίζει ως «διαμάντι του στέμματος» για τους Αμερικανούς. Κατά πληροφορίες, δρομολογείται ήδη η επέκταση των υποδομών της βάσης, ενώ ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος προανήγγειλε, επί της ουσίας, χθες την πρόθεση της Ελλάδας να επεκταθεί η Σούδα δια της δημιουργίας ενός νέου ναυστάθμου, μιλώντας για «ειλημμένη απόφαση». Επί της ουσίας, η επέκταση των υποδομών της βάσης θα δώσει τη δυνατότητα για ελλιμενισμό και προσγείωση ακόμα περισσότερων «συμμαχικών» δυνάμεων τα επόμενα χρόνια, ενώ είναι σαφές ότι η ενίσχυση του ρόλου της Σούδας είναι και ένα έμμεσο μήνυμα στην Τουρκία για τις εναλλακτικές που υπάρχουν, έστω και αν δεν τίθεται σε αυτή τη φάση ζήτημα για αποδυνάμωση της αμερικανικής παρουσίας στο Ιντσιρλίκ.

Μάλιστα, ακούγεται έντονα ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν μια «εντυπωσιακή κίνηση», με τον ελλιμμενισμό σημαντικών πλοίων για μεγάλο διάστημα στη βάση.

Σήμερα το πρωί, Κυριάκος Μητσοτάκης και Μαικ Πομπέο θα ξεκινήσουν τη μέρα τους με επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της Σούδας, ενώ για μετά τις 11:00 είναι προγραμματισμένη διευρυμένη συνάντηση αντιπροσωπειών στην 115 Πτέρυγα Μάχης, με τη συμμετοχή από ελληνικής πλευράς του Νίκου Δένδια, του Νίκου Παναγιωτόπουλο, του Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου και της Ελένης Σουρανή. Εν συνεχεία, θα ακολουθήσουν και δηλώσεις, όπου ο κ. Πομπέο αναμένεται να περιγράψει τα βήματα ενίσχυσης του αμερικανικού αποτυπώματος στη χώρα μας. Στη 13:15, ο κ. Πομπέο θα κατευθυνθεί εκ νέου στο σπίτι του πρωθυπουργού στο Ακρωτήρι, όπου θα λάβει χώρα το γεύμα εργασίας που έχει προγραμματιστεί, ενώ το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Μαικ Πομπέο θα ξεναγηθούν στον ιστορικό αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Σημειωτέον, το βράδυ δεν έχει προβλεφθεί επίσημο πρόγραμμα, αλλά ο κ. Πομπέο θα βρίσκεται στο σπίτι του πρωθυπουργού, απ’ όπου θα αναχωρήσει το πρωί της Τετάρτης.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider