Μητσοτάκης στη Σύνοδο: Διεκδικούμε περισσότερους αναπτυξιακούς πόρους

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης στη Σύνοδο: Διεκδικούμε περισσότερους αναπτυξιακούς πόρους
«Η χώρα προσέρχεται σε αυτή τη διαπραγμάτευση με μία ξεκάθαρη εθνική γραμμή» ανέφερε χαρακτηριστικά από τις Βρυξέλλες ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Κρίσιμη για το μέλλον της Ευρώπης» χαρακτήρισε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τη σημερινή διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες με αντικείμενο το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2021-2027.

«Καλούμαστε να συζητήσουμε το ύψος του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για τα επόμενα έξι χρόνια. Ένα είναι βέβαιο: Δεν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα. Γι’ αυτό κι αν έχουμε θέσει -όπως έχουμε θέσει- φιλόδοξους στόχους πρέπει να έχουμε τους αντίστοιχους πόρους για να μπορούμε να τους υλοποιήσουμε» τόνισε ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

«Η χώρα προσέρχεται σε αυτή τη διαπραγμάτευση με μία ξεκάθαρη εθνική γραμμή: Θέλουμε να διαφυλάξουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τα εισοδήματα των αγροτών μας αλλά και να τους βοηθήσουμε να κάνουν τη μετάβαση σε έναν τρόπο παραγωγής ο οποίος να είναι πιο φιλικός προς το περιβάλλον» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε:

«Διεκδικούμε περισσότερους αναπτυξιακούς πόρους, για να το πω πολύ απλά ένα μεγαλύτερο ΕΣΠΑ. Για να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε ακόμα περισσότερο την ισχυρή ανάπτυξη που ήδη διαπιστώνουμε στην ελληνική οικονομία, να δημιουργήσουμε περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, κυρίως στην περιφέρεια. Διεκδικούμε πόρους για να μπορέσουμε να κάνουμε πράξη τη δίκαιη μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλών εκπομπών».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι η χώρα μας διεκδικεί επίσης έμπρακτη αλληλεγγύη, «όχι απλά στα λόγια», στην αντιμετώπιση του προσφυγικού - μεταναστευτικού προβλήματος και στη φύλαξη των συνόρων, καθώς τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά σύνορα. «Θα είναι μία δύσκολη και -εκτιμώ- μακρά διαπραγμάτευση, αλλά είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα μπορούμε να βρούμε μία λύση η οποία θα είναι κοινά αποδεκτή» κατέληξε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε εξάλλου «οι συνολικοί πόροι οι οποίοι είναι διαθέσιμοι για το προσφυγικό και για τη φύλαξη των συνόρων είναι μειωμένοι σε σχέση με τις αρχικές προτάσεις», πράγμα που είναι λάθος, όπως τόνισε. Πρόσθεσε, πάντως, ότι σε κάθε περίπτωση οι πόροι που θα πάρει η χώρα για τα ζητήματα του προσφυγικού - μεταναστευτικού θα είναι αυξημένοι σε σχέση με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο.

Τι δήλωσαν άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι

Κουρτς

Ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κούρτς δήλωσε πως «είναι γραμμένο στα άστρα εάν θα έχουμε συμφωνία. Θα έχουμε μια συντονισμένη προσέγγιση με τη Δανία, τη Σουηδία και την Ολλανδία. Μόλις συναντηθήκαμε και θα συναντήσουμε από κοινού τον Σαρλ Μισέλ».

Φον Ντερ Λάιεν

«Θα είναι μία μακρά και σκληρή διαπραγμάτευση». «...για μας είναι σημαντικό τουλάχιστον το 25% των πόρων να δαπανηθούν για προγράμματα όπως η Πράσινη Συμφωνία» ή η προετοιμασία της Ευρώπης για την ψηφιακή εποχή. «Για μένα είναι σημαντικό να υπερασπισθούμε έναν σύγχρονο προϋπολογισμό με νέες προτεραιότητες. Η πρόταση που έχουμε είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης» δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Μέρκελ

Η κα. Μέρκελ ανέφερε πως «η Γερμανία προσέρχεται με μεγάλη αποφασιστικότητα να βρεθεί μια λύση. Δεν μπορώ να πω τώρα εάν θα επιτύχουμε, αλλά ελπίζω ότι θα καταγράψουμε σημαντική πρόοδο...Είναι μια περίπλοκο έργο και σίγουρα πρέπει να ξεπεραστούν μεγάλες διαφορές. Η Γερμανία δεν είναι ικανοποιημένη με τη σημερινή κατάσταση στις διαπραγματεύσεις. Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα τα νέα μας (ανατολικά) κράτη να συνεχίσουν να λαμβάνουν βοήθεια... θέλουμε μια σύγχρονη ατζέντα...αλλά επίσης και τα νέα θέματα, όπως η μετανάστευση, η προστασία των εξωτερικών συνόρων και η αναπτυξιακή βοήθεια είναι σημαντικά».

Μισέλ

Δηλώσεις έκανε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. «Υπάρχουν πολλά συμφέροντα, υπάρχουν πολλές ανησυχίες. Είναι όλες εύλογες, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι είναι δυνατόν να καταγράψουμε πρόοδο τις επόμενες ώρες και τις επόμενες ημέρες. Τα πάντα είναι στο τραπέζι για να μπορέσουμε να αποφασίσουμε» ανέφερε.

Μαρίν

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν ανέφερε πως «τα κράτη-μέλη απέχουν ακόμα αρκετά μεταξύ τους. Θα δούμε εάν μπορούμε να ολοκληρώσουμε αυτή την εβδομάδα ή θα πρέπει να συνεχίσουμε». «Υπάρχουν πολλές φιλοδοξίες για αυτόν τον προϋπολογισμό. Αλλά ας είμαστε ρεαλιστές –η Βρετανία έχει αποχωρήσει από την ΕΕ και είμαστε σε μια νέα κατάσταση».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider