Σύνοδος: Σκληρό παζάρι για την κατάρτιση του προϋπολογισμού της ΕΕ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σύνοδος: Σκληρό παζάρι για την κατάρτιση του προϋπολογισμού της ΕΕ
Αντικρουόμενες οι δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων για την κατάρτιση του προϋπολογισμού. Δύσκολη αναμένεται η Σύνοδος.

Στις Βρυξέλλες στρέφονται όλα τα βλέμματα, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνέρχονται για το κρίσιμο θέμα της κατάρτισης του κοινοτικού προϋπολογισμού. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι θα είναι μια δύσκολη Σύνοδος.

Κουρτς

Ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κούρτς δήλωσε πως «είναι γραμμένο στα άστρα εάν θα έχουμε συμφωνία. Θα έχουμε μια συντονισμένη προσέγγιση με τη Δανία, τη Σουηδία και την Ολλανδία. Μόλις συναντηθήκαμε και θα συναντήσουμε από κοινού τον Σαρλ Μισέλ».

Φον Ντερ Λάιεν

«Θα είναι μία μακρά και σκληρή διαπραγμάτευση». «...για μας είναι σημαντικό τουλάχιστον το 25% των πόρων να δαπανηθούν για προγράμματα όπως η Πράσινη Συμφωνία» ή η προετοιμασία της Ευρώπης για την ψηφιακή εποχή. «Για μένα είναι σημαντικό να υπερασπισθούμε έναν σύγχρονο προϋπολογισμό με νέες προτεραιότητες. Η πρόταση που έχουμε είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης» δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Μέρκελ

Η κα. Μέρκελ ανέφερε πως «η Γερμανία προσέρχεται με μεγάλη αποφασιστικότητα να βρεθεί μια λύση. Δεν μπορώ να πω τώρα εάν θα επιτύχουμε, αλλά ελπίζω ότι θα καταγράψουμε σημαντική πρόοδο...Είναι μια περίπλοκο έργο και σίγουρα πρέπει να ξεπεραστούν μεγάλες διαφορές. Η Γερμανία δεν είναι ικανοποιημένη με τη σημερινή κατάσταση στις διαπραγματεύσεις. Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα τα νέα μας (ανατολικά) κράτη να συνεχίσουν να λαμβάνουν βοήθεια... θέλουμε μια σύγχρονη ατζέντα...αλλά επίσης και τα νέα θέματα, όπως η μετανάστευση, η προστασία των εξωτερικών συνόρων και η αναπτυξιακή βοήθεια είναι σημαντικά».

Μισέλ

Δηλώσεις έκανε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. «Υπάρχουν πολλά συμφέροντα, υπάρχουν πολλές ανησυχίες. Είναι όλες εύλογες, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι είναι δυνατόν να καταγράψουμε πρόοδο τις επόμενες ώρες και τις επόμενες ημέρες. Τα πάντα είναι στο τραπέζι για να μπορέσουμε να αποφασίσουμε» ανέφερε.

Μαρίν

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν ανέφερε πως «τα κράτη-μέλη απέχουν ακόμα αρκετά μεταξύ τους. Θα δούμε εάν μπορούμε να ολοκληρώσουμε αυτή την εβδομάδα ή θα πρέπει να συνεχίσουμε». «Υπάρχουν πολλές φιλοδοξίες για αυτόν τον προϋπολογισμό. Αλλά ας είμαστε ρεαλιστές –η Βρετανία έχει αποχωρήσει από την ΕΕ και είμαστε σε μια νέα κατάσταση».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider