Ραντεβού Μητσοτάκη - υπουργών για τον πρώτο προγραμματισμό του 2020

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ραντεβού Μητσοτάκη - υπουργών για τον πρώτο προγραμματισμό του 2020
Ραντεβού με τους υπουργούς δίνει ο Μητσοτάκης για τον πρώτο προγραμματισμό του 2020.

Ραντεβού με τους υπουργούς του δίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον πρώτο προγραμματισμό του 2020, ενώ το ηλεκτρονικό σύστημα ΜΑΖΙ για την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου είναι πλήρως λειτουργικό.

Τον περασμένο Ιούλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προκαλέσει έκπληξη όταν μοίρασε τους περίφημους πλέον «μπλε φακέλους» στους υπουργούς της κυβέρνησής του, κατά το πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας διακυβέρνησης. Τώρα, ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται για ραντεβού με τους υπουργούς του, προκειμένου να συζητήσουν για τον προγραμματισμό της νέας χρονιάς, ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν πλήρη εικόνα μέσω του συστήματος ΜΑΖΙ για την επίδοση όλων των υπουργείων.

Σε αυτή τη φάση, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης δεν θα μοιράσει «μπλε φακέλους», ενώ μια πιο συνολική συζήτηση για τον κυβερνητικό προγραμματισμό του 2020 αναμένεται να γίνει στο υπουργικό συμβούλιο που θα γίνει στο τέλος του μήνα. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης θέλει να κάνει μια συζήτηση με τους υπουργούς του για τις προτεραιότητες αυτού του διαστήματος. Έτσι, σήμερα το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου περνά η ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού, ήτοι ο υπουργός Χάρης Θεοχάρης, ο υφυπουργός Μάνος Κόνσολας και ο γενικός γραμματέας Κωνσταντίνος Λούλης, ενώ ακολουθούν την Παρασκευή η συζήτηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και την ερχόμενη Τρίτη με αυτή του υπουργείου Παιδείας.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει να επαναλαμβάνει αυτές τις επαφές ανα εξάμηνο. Τις πρώτες εβδομάδες διακυβέρνησης, υπουργοί είχαν περάσει την πόρτα του Μαξίμου, ενώ και ο κ. Μητσοτάκης είχε επισκεφθεί υπουργεία. Με τη συμπλήρωση ενός εξαμήνου διακυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης επαναλαμβάνει αυτά τα ραντεβού, ενώ πρόθεσή του είναι να συνεχίσει σε αυτό το τέμπο και το επόμενο διάστημα. Σημειωτέον, ο κ. Μητσοτάκης είναι εξαιρετικά «παρεμβατικός», συνομιλεί με τους υπουργούς του τακτικά, ενώ έχει προσωπική εποπτεία για το πώς προχωρά ο νομοθετικός προγραμματισμός.

Ο ρόλος του συστήματος ΜΑΖΙ

Σε κάθε περίπτωση, το Μέγαρο Μαξίμου διαθέτει το εργαλείο του ΜΑΖΙ, το σύστημα παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου, το οποίο χειρίζεται ο υφυπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, προκειμένου να εποπτεύει την πορεία επίτευξης των στόχων που είχε θέσει ο κ. Μητσοτάκης το περασμένο καλοκαίρι.

Στην κυβέρνηση επικρατεί ικανοποίηση για την πορεία εκτέλεσης του κυβερνητικού έργου, ενώ, παρά τις πρώτες δυσκολίες και τις τεχνικές ατέλειες του συστήματος, το ΜΑΖΙ είναι πλήρως λειτουργικό τις τελευταίες εβδομάδες. Το σύστημα παραμετροποιήθηκε και ετέθη σε εφαρμογή, ουσιαστικά, τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ προοδευτικά τροφοδοτήθηκε από τα υπουργεία με τα ανειλημμένα έργα και τα βήματα που θα χρειάζονταν για να υλοποιηθούν, μαζί με τα σχετικά χρονοδιαγράμματα.

Σε κάθε περίπτωση και παρά τις τεχνικές δυσκολίες που υπήρξαν για τη θέση σε εφαρμογή του φιλόδοξου συστήματος παρακολούθησης και ελέγχου του κυβερνητικού έργου, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν πλήρη εποπτεία του τι έχει συμβεί σε όλα τα υπουργεία και πώς έχουν προχωρήσει ή δεν έχουν προχωρήσει οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που είχαν προγραμματιστεί. Κατά πληροφορίες, υπάρχουν 3 με 4 «προβληματικά» υπουργεία, όπου σημειώνονται καθυστερήσεις ή και υπουργικές προστριβές. Ευρύτερα, πάντως, κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι οι υπουργοί έχουν προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και «τρέχουν» τον νομοθετικό προγραμματισμό με ικανοποιητικό ρυθμό.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider