Η ατζέντα και τα ραντεβού Μητσοτάκη στο Βερολίνο - Σταϊκούρας και Κουμουτσάκος μαζί του

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η ατζέντα και τα ραντεβού Μητσοτάκη στο Βερολίνο - Σταϊκούρας και Κουμουτσάκος μαζί του
Ραντεβού με Μέρκελ και Σολτς για τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Βερολίνο, με την κυβέρνηση να κρατά «χαμηλά τη μπάλα» για τα πλεονάσματα.

Με τα βλέμματα να είναι στραμμένα στο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο, σε φάση τελικής αποκρυστάλλωσης είναι τόσο η ατζέντα των εκεί επαφών του όσο και το ποιοι θα συνοδεύσουν τον πρωθυπουργό στη γερμανική πρωτεύουσα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αναμένεται να κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αλλά είναι σαφές ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη δύο «φιξαρισμένα» ραντεβού. Το πρώτο, το πρωί της Πέμπτης με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών και υποψήφιο για την προεδρία των Σοσιαλδημοκρατών, αντικαγκελάριο Όλαφ Σόλτς, ενώ μετά τη 13:00 ο κ. Μητσοτάκης θα βρίσκεται για πρώτη φορά στην Καγκελαρία, μιας και την προηγούμενη φορά που είχε συναντήσει την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, τον Φεβρουάριο του 2017, την είχε δει στο γραφείο της στη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση, καθώς ο κ. Μητσοτάκης δεν ήταν τότε αρχηγός κράτους. Υπενθυμίζεται, δε, ότι τον κ. Σολτς είχε συναντήσει και πέρυσι τον Ιούνιο ο κ. Μητσοτάκης, όταν είχε πάει στο Βερολίνο για στοχευμένες επαφές, χωρίς να δει την κ. Μέρκελ.

Πέρα από σταθερούς συνεργάτες του, όπως τον κ. Πέτσα, τη διευθύντρια του διπλωματικού του γραφείου κ. Παπαδοπούλου, τον σύμβουλό του για τα ευρωπαϊκά Δημήτρη Μητρόπουλο κ.α., ο πρωθυπουργός αναμένεται να συνοδεύεται και από δύο υπουργούς στη γερμανική πρωτεύουσα: τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος θα συμμετάσχει στη συνάντηση με τον κ. Σολτς, αλλά και τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργο Κουμουτσάκο, ο οποίος εδώ και καιρό έχει απευθείας δίαυλο επικοινωνίας με τον σύμβουλο της κ. Μέρκελ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Γιαν Χέγκερ. Κατά πληροφορίες, δεν πρέπει να αποκλείεται και μια επαφή του κ. Κουμουτσάκου με τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, αν και θεωρείται πιθανότερη μια κατ’ ιδίαν συνομιλία των δύο στο περιθώριο ενός επόμενου Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

Όπως είναι κατανοητό, η ατζέντα των επαφών του πρωθυπουργού θα περιστραφεί γύρω από την οικονομία, αλλά και το προσφυγικό, το οποίο διαρκώς «αναζωπυρώνεται». Και μπορεί ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, πίσω από τις κλειστές πόρτες του Ελιζέ, να ένευσε θετικά ως προς τη στρατηγική του κ. Μητσοτάκη για μεταρρυθμίσεις και πλεονάσματα, η κ. Μέρκελ, όμως, είναι άλλη υπόθεση. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, δε, γνωρίζουν και τις πολιτικές δυσκολίες της Καγκελαρίου, όπως τις ανέδειξε την Κυριακή το Reader.gr, με επικείμενες εκλογές σε «δύσκολα» κρατίδια, όπως το Βραδεμβούργο, η Σαξωνία και η Θουριγγία.

Υπό αυτό το πρίσμα, το Μέγαρο Μαξίμου κρατά «χαμηλά την μπάλα» όσον αφορά το ζήτημα των πλεονασμάτων και προτάσσει τη μεταρρυθμιστική ατζέντα που κομίζει στις διεθνείς του επαφές ο κ. Μητσοτάκης. Άλλωστε, ο πρωθυπουργός θα πάει στο Βερολίνο με μια σειρά σημαντικών στοιχείων στις αποσκευές του, όπως η ανακοίνωση της άρσης των capital controls, αλλά και η κατάθεση προς διαβούλευση του αναπτυξιακού νόμου που αναμένεται να συμβεί μετά το υπουργικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει το πρωί της Τετάρτης.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider