Γιώργος Κουμουτσάκος: Σθεναρά δίπλα στη Λευκωσία βρίσκεται η Αθήνα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιώργος Κουμουτσάκος: Σθεναρά δίπλα στη Λευκωσία βρίσκεται η Αθήνα
Ο Γιώργος Κουμουτσάκος υπογραμμίζει ότι δεν πιστεύει ότι η Τουρκία θα προχωρήσει σε μια παράλογη και αυτοκαταστροφική ενέργεια.

Βολές κατά της Τουρκίας εξαπολύει ο τομεάρχης εξωτερικής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, με αφορμή τις προκλητικές της κινήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο κ. Κουμουτσάκος σημειώνει ότι «στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, η Τουρκία με την προκλητικότητα της πολιτικής της, δεν παραβιάζει μόνον τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Διεθνές Δίκαιο. Αντιστρατεύεται, ευθέως και απροκάλυπτα, νόμιμα ζωτικά συμφέροντα της ίδιας της Ευρώπης, που έχει ορίσει ως υψίστη και στρατηγικής σημασίας προτεραιότητά της την ενεργειακή της ασφάλεια».

Παράλληλα, τονίζει ότι η Ευρώπη χρειάζεται εναλλακτικές οδούς και πηγές ενέργειας κάτι που της παρέχει η εκμετάλλευση των ενεργειακών δυνατοτήτων που βρίσκονται μέσα στην ΑΟΖ της Κύπρου που είναι κράτος-μέλος της ΕΕ, και εμποδίζεται από την παραβατική τουρκική προκλητικότητα. «Οφείλουν λοιπόν οι Βρυξέλλες όχι μόνον τη στήριξη και την αλληλεγγύη σε ένα κράτος-μέλος της οικογένειας που υφίσταται bullying παρανομίας από τρίτο κράτος, αλλά και την αποτελεσματική προάσπιση των ίδιων των ευρωπαϊκών ενεργειακών συμφερόντων», σημειώνει.

Αναφερόμενος στις τελευταίες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Κουμουτσάκος υπογραμμίζει ότι αυτές κινούνται σε ορθή κατεύθυνση, θα κριθούν όμως συνολικά εάν φτάσει η κρίσιμη στιγμή, όπου η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με συγκεκριμένα μέτρα, αντίμετρα και κυρώσεις. «Τότε, όπως εμείς ως Νέα Δημοκρατία ζητήσαμε δια στόματος του Προέδρου μας Κυριάκου Μητσοτάκη, η ΕΕ θα κληθεί όχι μόνον να κάνει δηλώσεις, αλλά να εφαρμόσει συγκεκριμένες αποφάσεις. Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα βρίσκεται σθεναρά δίπλα στη Λευκωσία. Η Νέα Δημοκρατία είναι σε απόλυτη συνεννόηση και επικοινωνία με την Κυπριακή Κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλίσουμε το εθνικό συμφέρον και να προστατεύσουμε την Κύπρο από παράνομες επιδιώξεις ή επιβουλές», καταλήγει.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου, ο κ. Κουμουτσάκος υπογραμμίζει ότι δεν πιστεύει ότι η Τουρκία θα προχωρήσει σε μια τέτοια παράλογη και αυτοκαταστροφική ενέργεια, καθώς αυτήν τη στιγμή είναι απομονωμένη διπλωματικά και πιεσμένη από ανοικτά ζητήματα και κακές σχέσεις με το σύνολο σχεδόν των γειτόνων της, των πιθανών εταίρων της στην ΕΕ και των σημερινών συμμάχων της στο ΝΑΤΟ. «Εάν, παρ' όλα αυτά, η Άγκυρα περάσει το κατώφλι της λογικής θα βρει απέναντί της την τεράστια ισχύ της εθνικής ενότητας των Ελλήνων. Την αποτρεπτική ισχύ ολόκληρου του Ελληνισμού», καταλήγει ο κ. Κουμουτσάκος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider