Τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης αφήνουν ισχυρό αποτύπωμα στο ΕΣΥ

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης αφήνουν ισχυρό αποτύπωμα στο ΕΣΥ
Για εμάς στο Υπουργείο Υγείας, το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης αποτέλεσε ίσως τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει το Υπουργείο σε ολόκληρη τη μεταπολιτευτική περίοδο.

Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας βρίσκεται πλέον στην τελική και πιο κρίσιμη φάση υλοποίησής του. Το επόμενο διάστημα είναι καθοριστικό, ώστε να κλείσει με επιτυχία αυτό το εξαιρετικά απαιτητικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Ήδη, όμως, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι το αποτύπωμα του Ταμείου Ανάκαμψης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι βαθύ, ουσιαστικό και ιστορικό.

Για εμάς στο Υπουργείο Υγείας, το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης αποτέλεσε ίσως τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει το Υπουργείο σε ολόκληρη τη μεταπολιτευτική περίοδο. Για πρώτη φορά δόθηκαν τόσο μεγάλοι ευρωπαϊκοί πόροι, με τόσο αυστηρά χρονοδιαγράμματα και τόσο απαιτητικούς όρους υλοποίησης. Δεν αρκούσε να εξασφαλιστούν τα χρήματα. Έπρεπε να απορροφηθούν σωστά, με πλήρη διαφάνεια και νομιμότητα, μέσα από εκατοντάδες διαφορετικά έργα σε ολόκληρη την επικράτεια.

Σήμερα, καθώς το πρόγραμμα μπαίνει στην τελική του ευθεία, βλέπουμε ήδη τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας. Σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας υλοποιούνται έργα ανακαίνισης, εκσυγχρονισμού και ενεργειακής αναβάθμισης. Κέντρα Υγείας που για δεκαετίες περίμεναν ουσιαστικές παρεμβάσεις αποκτούν νέα εικόνα και νέες δυνατότητες.

Παράλληλα, νέος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός τελευταίας γενιάς αρχίζει να παραδίδεται στα νοσοκομεία και στις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας, ενισχύοντας ουσιαστικά την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Πρόγραμμα «Προλαμβάνω» και ψηφιακή αναβάθμιση του ΕΣΥ

Την ίδια στιγμή, προχωρούν σημαντικές μεταρρυθμίσεις που επίσης χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το πρόγραμμα «Προλαμβάνω» έχει ήδη δώσει τη δυνατότητα σε εκατομμύρια πολίτες να πραγματοποιήσουν δωρεάν προληπτικές εξετάσεις, συμβάλλοντας καθοριστικά στην έγκαιρη διάγνωση σοβαρών νοσημάτων.

Η ψηφιακή αναβάθμιση του ΕΣΥ, το λεγόμενο «βραχιολάκι» στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, τα απογευματινά χειρουργεία και πολλές ακόμη παρεμβάσεις αλλάζουν σταδιακά την καθημερινότητα ασθενών και υγειονομικών.

Εκσυγχρονίζονται 93 νοσοκομεία και περισσότερα από 163 κέντρα υγείας

Η αλήθεια είναι ότι πολύς κόσμος δεν γνωρίζει πόσο δύσκολο ήταν, και παραμένει, αυτό το εγχείρημα. Κάθε έργο έπρεπε να περάσει από εγκρίσεις, διαγωνισμούς, ελέγχους, διαδικασίες του Ελεγκτικού Συνεδρίου και συχνά δικαστικές προσφυγές. Ταυτόχρονα, οι διεθνείς κρίσεις, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η αύξηση του κόστους των υλικών, δημιούργησαν τεράστιες πιέσεις στην εξέλιξη των έργων.

Παρ’ όλα αυτά, οι εργασίες σε ολόκληρη την Ελλάδα δεν σταμάτησαν ούτε μία ημέρα. Τα έργα ανακαίνισης εκσυγχρονισμού και ενεργειακής αναβάθμισης υλοποιούνται από τα Ψαρά και τη Γαύδο μέχρι την Αλεξανδρούπολη, τα Γιάννενα και την Κέρκυρα, σε συνολικά 93 νοσοκομεία και σε περισσότερα από 163 κέντρα υγείας.

Ιστορική η ευθύνη του υπουργείου Υγείας

Είμαι πραγματικά υπερήφανος γιατί το Υπουργείο Υγείας αποδείχθηκε συνεπές απέναντι σε μια ιστορική ευθύνη. Δεν αφήσαμε αυτή τη μεγάλη ευκαιρία να πάει χαμένη. Αντιθέτως, μετατρέπουμε τους ευρωπαϊκούς πόρους σε πραγματικά έργα για τους πολίτες και τους εργαζόμενους του ΕΣΥ.

Και αυτό είναι τελικά το βαθύτερο νόημα της πολιτικής. Η πολιτική είναι μια σκυταλοδρομία ευθύνης. Κάθε γενιά παραλαμβάνει από την προηγούμενη και οφείλει να παραδώσει κάτι καλύτερο στην επόμενη. Με τις παρεμβάσεις αυτές υλοποιούμε αιτήματα δεκαετιών των γιατρών, των νοσηλευτών, των διοικητικών, των τεχνικών που για χρόνια ζητούσαν καλύτερες υποδομές και καλύτερα μέσα για να κάνουν τη δουλειά τους.

Με αυτόν τον τρόπο δείχνουμε έμπρακτα τον σεβασμό μας προς το προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ένα προσωπικό που εργάζεται καθημερινά κάτω από δύσκολες συνθήκες, αλλά συνεχίζει να κρατά όρθιο το δημόσιο σύστημα υγείας και να μας κάνει υπερήφανους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:31

Αlpha Trust: Εγκρίθηκε το squeeze out από Alpha Bank - Εκτός ταμπλό στις 18/8

18:24

Μάχη με τις φλόγες σε 73 μέτωπα - Πύρινος όλεθρος στη Βοιωτία

18:11

Μπεν Γκβιρ: Απαράδεκτη η συμφωνία για τον αφοπλισμό της Χαμάς

17:56

Προσωπικός Βοηθός: Μόνιμο και πανελλαδικό το πρόγραμμα - Στα 53 εκατ. ευρώ η χρηματοδότηση

17:50

Κεραμέως για το ν/σ επαγγελματικής ασφάλισης: Οι πρωτοβουλίες μας συναντούν τη μεγάλη συναίνεση των κοινωνικών εταίρων

17:41

ΕΟΔΥ: 180 κρούσματα της νόσου των λεγεωναρίων στην Ελλάδα το 2025 - Το προφίλ των ασθενών

17:41

Εξανεμίζονται 460 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίηση της Apple

17:35

Ανδριανός: Άρση διοικητικών εμποδίων για 24.000 νέους γεωργούς

17:27

Ρωμανός: «Fake news και για την ιδιωτικοποίηση των μνημείων»

17:26

«Στάση για ανάσες» στο Χρηματιστήριο μετά τα ρεκόρ, «βουτιά» ΕΤΕ

17:25

Τι κράτησε το πετρέλαιο μακριά από τα χειρότερα σενάρια μετά τον πόλεμο στο Ιράν

17:20

ΣΕΑΟΠ: Η Ελλάδα, στις πιο ακριβές χώρες της Ευρώπης στα αλκοολούχα ποτά το 2025

17:13

Τραμπ: Οι εικόνες από τη Θέουτα δείχνουν τι θα συμβεί στις ΗΠΑ αν επιστρέψουν οι Δημοκρατικοί

17:11

Nestle: «Τρομάζει» το «ασκορβικό οξύ» και πιέζει για πιο απλές ετικέτες τροφίμων στις ΗΠΑ

17:07

Η Tengizchevroil ξανάρχισε τις εξαγωγές πετρελαίου από το λιμάνι Μπατούμι της Γεωργίας

17:04

Εβδομάδα κερδών στη Wall Street - Άλμα 14,5% για Amazon

16:50

Βουλή: Συζήτηση για το νομοσχέδιο ενάντια στις SLAPP αγωγές

16:35

Κλείνουν για το κοινό οι λόφοι Λυκαβηττού και Φινόπουλου λόγω κινδύνου πυρκαγιάς

16:27

Μπουζνά (Euronext): Ταχύτερα από το αναμενόμενο η ενσωμάτωση του Χρηματιστηρίου Αθηνών

16:17

ΕΠΕ: Οδηγίες προστασίας από την έκθεση στον καπνό και τα αιωρούμενα σωματίδια

16:05

Μπαράζ 112 στην Αττική - Σε πύρινο κλοιό Αργολίδα, Βοιωτία, Κρήτη, Άρτα

15:50

Τα «γεράκια» της Fed ζητούν αύξηση επιτοκίων ελέω πληθωρισμού

15:42

Δικαίωση ΟΛΘ για λιμένα Βόλου

15:40

Αποφεύγουν την Wall Street και τις IPO οι εταιρείες - Οι λόγοι που μένουν εκτός

15:39

4 παραθαλάσσια χωριά - όνειρο στα νησιά του Ιονίου

15:32

Τελωνεία: Τι εντόπισαν οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ στο εξάμηνο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2026

15:26

ΕΟΔΥ: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον λαγοκέφαλο - Οι κίνδυνοι από δηλητηρίαση και δαγκώματα

15:19

«Κόπηκε» στις τελικές δοκιμές η ένεση Ziltivekimab - Πτώση για τη μετοχή της Novo Nordisk

15:17

Πυρκαγιές σε Τουρκία: Υπό έλεγχο οι μεγάλες δασικές πυρκαγιές σε Φετιγιέ και Αττάλεια

15:10

ΕΚΤ: Ανθεκτικές οι τράπεζες της Ευρωζώνης στα stress test για γεωπολιτικούς κινδύνους


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider