Τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης αφήνουν ισχυρό αποτύπωμα στο ΕΣΥ

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης αφήνουν ισχυρό αποτύπωμα στο ΕΣΥ
Για εμάς στο Υπουργείο Υγείας, το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης αποτέλεσε ίσως τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει το Υπουργείο σε ολόκληρη τη μεταπολιτευτική περίοδο.

Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας βρίσκεται πλέον στην τελική και πιο κρίσιμη φάση υλοποίησής του. Το επόμενο διάστημα είναι καθοριστικό, ώστε να κλείσει με επιτυχία αυτό το εξαιρετικά απαιτητικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Ήδη, όμως, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι το αποτύπωμα του Ταμείου Ανάκαμψης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι βαθύ, ουσιαστικό και ιστορικό.

Για εμάς στο Υπουργείο Υγείας, το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης αποτέλεσε ίσως τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει το Υπουργείο σε ολόκληρη τη μεταπολιτευτική περίοδο. Για πρώτη φορά δόθηκαν τόσο μεγάλοι ευρωπαϊκοί πόροι, με τόσο αυστηρά χρονοδιαγράμματα και τόσο απαιτητικούς όρους υλοποίησης. Δεν αρκούσε να εξασφαλιστούν τα χρήματα. Έπρεπε να απορροφηθούν σωστά, με πλήρη διαφάνεια και νομιμότητα, μέσα από εκατοντάδες διαφορετικά έργα σε ολόκληρη την επικράτεια.

Σήμερα, καθώς το πρόγραμμα μπαίνει στην τελική του ευθεία, βλέπουμε ήδη τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας. Σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας υλοποιούνται έργα ανακαίνισης, εκσυγχρονισμού και ενεργειακής αναβάθμισης. Κέντρα Υγείας που για δεκαετίες περίμεναν ουσιαστικές παρεμβάσεις αποκτούν νέα εικόνα και νέες δυνατότητες.

Παράλληλα, νέος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός τελευταίας γενιάς αρχίζει να παραδίδεται στα νοσοκομεία και στις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας, ενισχύοντας ουσιαστικά την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Πρόγραμμα «Προλαμβάνω» και ψηφιακή αναβάθμιση του ΕΣΥ

Την ίδια στιγμή, προχωρούν σημαντικές μεταρρυθμίσεις που επίσης χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το πρόγραμμα «Προλαμβάνω» έχει ήδη δώσει τη δυνατότητα σε εκατομμύρια πολίτες να πραγματοποιήσουν δωρεάν προληπτικές εξετάσεις, συμβάλλοντας καθοριστικά στην έγκαιρη διάγνωση σοβαρών νοσημάτων.

Η ψηφιακή αναβάθμιση του ΕΣΥ, το λεγόμενο «βραχιολάκι» στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, τα απογευματινά χειρουργεία και πολλές ακόμη παρεμβάσεις αλλάζουν σταδιακά την καθημερινότητα ασθενών και υγειονομικών.

Εκσυγχρονίζονται 93 νοσοκομεία και περισσότερα από 163 κέντρα υγείας

Η αλήθεια είναι ότι πολύς κόσμος δεν γνωρίζει πόσο δύσκολο ήταν, και παραμένει, αυτό το εγχείρημα. Κάθε έργο έπρεπε να περάσει από εγκρίσεις, διαγωνισμούς, ελέγχους, διαδικασίες του Ελεγκτικού Συνεδρίου και συχνά δικαστικές προσφυγές. Ταυτόχρονα, οι διεθνείς κρίσεις, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η αύξηση του κόστους των υλικών, δημιούργησαν τεράστιες πιέσεις στην εξέλιξη των έργων.

Παρ’ όλα αυτά, οι εργασίες σε ολόκληρη την Ελλάδα δεν σταμάτησαν ούτε μία ημέρα. Τα έργα ανακαίνισης εκσυγχρονισμού και ενεργειακής αναβάθμισης υλοποιούνται από τα Ψαρά και τη Γαύδο μέχρι την Αλεξανδρούπολη, τα Γιάννενα και την Κέρκυρα, σε συνολικά 93 νοσοκομεία και σε περισσότερα από 163 κέντρα υγείας.

Ιστορική η ευθύνη του υπουργείου Υγείας

Είμαι πραγματικά υπερήφανος γιατί το Υπουργείο Υγείας αποδείχθηκε συνεπές απέναντι σε μια ιστορική ευθύνη. Δεν αφήσαμε αυτή τη μεγάλη ευκαιρία να πάει χαμένη. Αντιθέτως, μετατρέπουμε τους ευρωπαϊκούς πόρους σε πραγματικά έργα για τους πολίτες και τους εργαζόμενους του ΕΣΥ.

Και αυτό είναι τελικά το βαθύτερο νόημα της πολιτικής. Η πολιτική είναι μια σκυταλοδρομία ευθύνης. Κάθε γενιά παραλαμβάνει από την προηγούμενη και οφείλει να παραδώσει κάτι καλύτερο στην επόμενη. Με τις παρεμβάσεις αυτές υλοποιούμε αιτήματα δεκαετιών των γιατρών, των νοσηλευτών, των διοικητικών, των τεχνικών που για χρόνια ζητούσαν καλύτερες υποδομές και καλύτερα μέσα για να κάνουν τη δουλειά τους.

Με αυτόν τον τρόπο δείχνουμε έμπρακτα τον σεβασμό μας προς το προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ένα προσωπικό που εργάζεται καθημερινά κάτω από δύσκολες συνθήκες, αλλά συνεχίζει να κρατά όρθιο το δημόσιο σύστημα υγείας και να μας κάνει υπερήφανους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Τρία εμβληματικά μνημεία της Ηπείρου αποκαταστάθηκαν από το ΥΠΠΟ και αποδόθηκαν από τον ΠτΔ στην τοπική κοινωνία

23:37

Καζακστάν: Ο τερματικός σταθμού πετρελαίου της Κοινοπραξίας Αγωγού της Κασπίας λειτουργεί κανονικά έπειτα από επίθεση με drones

23:15

Συλλήψεις για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών στην Καστοριά

22:46

Χαρακόπουλος: Με πίστη στις δυνάμεις μας, κοιτάμε μπροστά

22:18

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 19χρονος για παράνομη μεταφορά τριών αλλοδαπών

21:47

Πατούλης: Ο ΙΣΑ συνεχίζει την πορεία ψηφιακού εκσυγχρονισμού

21:18

Δυτική Ελλάδα: Αυξήθηκαν οι παραβάτες οδηγοί που εμπόδιζαν την ελεύθερη κίνηση των ατόμων με αναπηρίες

20:59

Ο Νίκος Παππάς νέος γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ

20:48

Δύο Αμερικανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε ιρανική επίθεση στην Ιορδανία, ένας αγνοείται

20:39

Μοτζταμπά Χαμενεΐ: Το μέτωπο της αντίστασης θα δώσει αξέχαστα μαθήματα στις ΗΠΑ

20:30

Ουγγαρία: Ο πρόεδρος Σούλιοκ υπέγραψε τη συνταγματική μεταρρύθμιση με την οποία τερματίζεται η θητεία του

20:19

Μποτσουάνα: Ανησυχητικά υψηλός αριθμός νέων ανδρών στρατολογήθηκαν από τη Ρωσία για να πολεμήσουν στην Ουκρανία

20:09

Ισραήλ: Ο στρατός έπληξε έναν πυρήνα της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο

20:01

Μουντιάλ 2026: Η FIFA εντόπισε 7 εκατομμύρια υβριστικά σχόλια κατά παικτών και μελών ομάδων

19:30

Το πρώτο «ομοσπονδιακό» βήμα της ΕΕ για την Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων

19:23

Γαλλία: Ο δήμος του Παρισιού διπλασίασε τον φόρο επί των κενών κατοικιών - Ελπίζει να μπουν στην αγορά 20.000 σπίτια

19:15

Ολλανδία: Εκκενώθηκε συνοικία στη Χάγη, αφού εντοπίστηκε ένα εργαστήριο παρασκευής συνθετικών ναρκωτικών

19:08

Οι χώρες του Κόλπου αποκαλούν «εγκλήματα πολέμου» τις ιρανικές επιθέσεις σε πολιτικές υποδομές

18:59

Ιράν: «Θάνατος στους ξεπουλημένους» - Οι σκληροπυρηνικοί απειλούν τους μετριοπαθείς

18:17

Σδούκου: Το ΠΑΣΟΚ έχει πάρει διαζύγιο με την αλήθεια

17:55

Κυψέλη: Εντοπίστηκε σορός γυναίκας σε προχωρημένη σήψη μέσα σε βαλίτσα

17:50

Καναδας: Ο στρατός ετοιμάζεται να εκκενώσει κοινότητα του Οντάριο καθώς ο καπνός από τις πυρκαγιές «πνίγει« τις ΗΠΑ

17:39

Πυροσβεστική: Τρεις συλλήψεις για εμπρησμούς από πρόθεση σε Αττική και Ηράκλειο Κρήτης

17:35

ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΥΡΙΑΚΗ- Kίνα: Αντεπίθεση στην τεχνητή νοημοσύνη και η μάχη για τους κανόνες της νέας εποχής

17:09

Συνελήφθη 68χρονος με πάνω από 55 κιλά κάνναβης σε ΙΧ αυτοκίνητο στη Φλώρινα

17:00

Ρεύμα: Τα «μπλε» τιμολόγια τις προτιμήσεις των καταναλωτών – Τι δείχνουν τα στοιχεία για το πρώτο τετράμηνο του έτους

16:54

Telecom Italia: Το Διοικητικό Συμβούλιο στηρίζει την πρόταση εξαγοράς από την Poste Italiane

16:28

Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στην Επισκοπή Εύβοίας

15:48

Γερμανία: Ο Γενς Σπαν υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των CDU/CSU

15:43

Γκάνος (Alpha Real Estate Services): Οι τέσσερις παράγοντες που στηρίζουν την ελληνική αγορά ακινήτων


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider