Η ελληνική γεωργία στη στροφή προς τη βιωσιμότητα: Ευκαιρίες και προκλήσεις

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η ελληνική γεωργία στη στροφή προς τη βιωσιμότητα: Ευκαιρίες και προκλήσεις
Η κλιματική αλλαγή δεν είναι πλέον θεωρία και είναι θέμα συζήτησης και αναλύσεων παγκοσμίως.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Η κλιματική αλλαγή δεν είναι πλέον θεωρία και είναι θέμα συζήτησης και αναλύσεων παγκοσμίως. Όπως είναι φυσικό η κλιματική αλλαγή είναι πλέον μια πραγματικότητα που επηρεάζει και την ελληνική ύπαιθρο. Η αύξηση της θερμοκρασίας, οι παρατεταμένες περίοδοι ξηρασίας και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι έντονες βροχοπτώσεις και ο παγετός εκτός εποχής, πλήττουν ολοένα και συχνότερα τις καλλιέργειες και ο ΕΛΓΑ καλείται όλο και συχνότερα για να καταβάλει τις αντίστοιχες αποζημιώσεις.

Τι σημαίνει «βιώσιμη γεωργία»;

Η βιώσιμη γεωργία που ακούγεται αρκετά τελευταία, δεν είναι απλώς μια μόδα ή μια οικολογική επιλογή αλλά τελικά μια αναγκαιότητα και περιλαμβάνει πρακτικές που σέβονται το περιβάλλον, προστατεύουν τη γονιμότητα του εδάφους, εξοικονομούν νερό και ενέργεια, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζουν τη μακροπρόθεσμη παραγωγικότητα και την ποιότητα των προϊόντων.

Στην Ελλάδα ήδη υπάρχουν αγρότες και ομάδες παραγωγών που επιλέγουν πιο «πράσινες» λύσεις σε σχέση με τις συμβατικές. Οι λύσεις αυτές συναντώνται σε αγρούς είτε με αρόσιμες καλλιέργειες, είτε με δενδρώδεις καλλιέργειες. Οι εξελίξεις της τεχνολογίας και στον αγροτικό τομέα έχουν επηρεάσει σημαντικά προς την κατεύθυνση αυτή.

Η βιώσιμη γεωργία (ή αειφόρος γεωργία) είναι ένα σύνολο γεωργικών πρακτικών που έχουν ως στόχο την παραγωγή τροφής με τρόπους που σέβονται το περιβάλλον, διασφαλίζουν την υγεία των εδαφών, προστατεύουν τους φυσικούς πόρους και υποστηρίζουν τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες.

Βασικές αρχές της βιώσιμης γεωργίας

Ας δούμε τους βασικούς στόχους της βιώσιμης γεωργίας

1. Προστασία του περιβάλλοντος
o Ελαχιστοποίηση της ρύπανσης από λιπάσματα, φυτοφάρμακα και γεωργικά απόβλητα.
o Διατήρηση της βιοποικιλότητας, των επικονιαστών και των φυσικών οικοσυστημάτων.

2. Διατήρηση της γονιμότητας του εδάφους
o Εναλλαγή καλλιεργειών (rotation) για την αποφυγή εξάντλησης των θρεπτικών συστατικών.
o Ενσωμάτωση οργανικής ουσίας (π.χ. κομπόστ, χλωρή λίπανση).

3. Ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων
o Εξοικονόμηση νερού με σύγχρονα συστήματα άρδευσης (π.χ. στάγδην άρδευση).
o Ενεργειακή αυτονομία μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

4. Ασφάλεια και ποιότητα τροφίμων
o Παραγωγή προϊόντων με μειωμένα υπολείμματα φυτοφαρμάκων.
o Προώθηση της τοπικής, εποχικής και ποιοτικής παραγωγής.

5. Οικονομική βιωσιμότητα του παραγωγού
o Ενίσχυση της προστιθέμενης αξίας μέσα από καινοτομία και διαφοροποίηση.
o Πρόσβαση σε νέες αγορές, π.χ. μέσω πιστοποιήσεων (Ολοκληρωμένης διαχείρισης, βιολογικό, ΠΟΠ, ΠΓΕ).

Μορφές Βιώσιμης Γεωργίας

• Βιολογική γεωργία: Χωρίς χημικά λιπάσματα ή συνθετικά φυτοφάρμακα, με βάση τη φυσική ισορροπία. Η μορφή αυτή γεωργίας στηρίχθηκε και συνεχίζει να στηρίζεται το 2025 είτε μέσω του ΟΣΔΕ και των οικολογικών σχημάτων, είτε μέσω λοιπών προγραμμάτων.
• Αναγεννητική γεωργία: Εστιάζει στη βελτίωση του εδάφους και την αποθήκευση άνθρακα.
• Αγροοικολογία: Συνδυάζει επιστήμη και παραδοσιακή γνώση για συστήματα καλλιέργειας που μιμούνται τη φύση.
• Γεωργία ακριβείας: Χρήση τεχνολογίας (αισθητήρες, δορυφόροι, εφαρμογές) για στοχευμένες και πιο αποδοτικές παρεμβάσεις. Αυτή η μορφή αναπτύσσεται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια.

Ευκαιρίες χρηματοδότησης και υποστήριξης

Η μετάβαση προς μια πιο βιώσιμη γεωργία δεν χρειάζεται να γίνει χωρίς στήριξη. Μέσα από το Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ, υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία για βιολογική γεωργία, γεωργία ακριβείας, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας οι οποίες μπορούν να χρηματοδοτηθούν είτε από το ΠΑΑ, είτε από το ΕΣΠΑ.

Ερωτηματικό πάντως παραμένει το πόσο θα στηριχθεί μετά το 2027 αυτή η στροφή μιας και η νέα ηγεσία των ΗΠΑ φαίνεται πως δεν είναι τόσο υπέρ των «πράσινων» πρακτικών και πολλά από τα όσα γνωρίζαμε δεδομένα μέχρι σήμερα αναθεωρούνται.

Οι γεωπόνοι και οι εταιρείες αγροτικών υπηρεσιών έχουν καθοριστικό ρόλο στη στήριξη των παραγωγών και τη διάδοση των πρακτικών βιώσιμης γεωργίας και φυσικά οι γεωπόνοι δημόσιοι υπάλληλοι θα μπορούσαν να διαδώσουν αυτή τη γνώση ανιδιοτελώς αν οι υπηρεσίες του δημοσίου ΔΕΝ ήταν σημαντικά υποστελεχωμένες.

Η ελληνική γεωργία έχει μπροστά της μια μοναδική ευκαιρία: να συνδυάσει την παράδοση με την καινοτομία, το τοπικό με το παγκόσμιο, και το οικονομικά αποδοτικό με το περιβαλλοντικά υπεύθυνο. Ο δρόμος δεν είναι εύκολος, αλλά είναι απαραίτητος – όχι μόνο για τους παραγωγούς, αλλά για όλους εμάς που στηριζόμαστε στα αγαθά της γης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:25

WSJ: Ο Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να πάρει το ουράνιο του Ιράν με ένοπλες δυνάμεις

12:17

Γερμανία: «Σημαντικά περισσότερες» εταιρείες σχεδιάζουν αύξηση τιμών λόγω του πολέμου

12:15

Τσιάρας από Βρυξέλλες: Το ενεργειακό κόστος, μεγάλο ζητούμενο για τους αλιείς

12:12

Ποια χώρα έχει το καλύτερο σύστημα για τη δημιουργία οικογένειας

12:12

Ρωσικό πετρελαιοφόρο έφθασε στην Κούβα

12:11

Ενεργειακή κρίση: Η Γαλλία επεκτείνει τη στήριξη για επιπλέον 700.000 νοικοκυριά

12:01

Επενδύσεις 19,5 δισ. ευρώ από το δανειακό σκέλος του ΤΑΑ μέσω τραπεζών

11:56

Η Ισπανία κλείνει τον εναέριο χώρο σε αεροσκάφη των ΗΠΑ που επιχειρούν κατά του Ιράν

11:54

Θεοδωρικάκος: Χωρίς το πλαφόν η βενζίνη θα είχε φτάσει στα 2,5 ευρώ

11:47

Deloitte: Οι πέντε παγκόσμιες τάσεις που επηρεάζουν τις Οικονομικές Διευθύνσεις

11:47

Βιλερουά ντε Γκαλό: «Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αναλάβει δράση για τον πληθωρισμό»

11:38

Η Sofmedica επεκτείνεται στη Σλοβενία

11:32

CrediaBank: Bonus στους Έλληνες μετόχους, νέες ισορροπίες μετά την ΑΜΚ

11:25

Έρευνα: 1 στους 7 εικοσάρηδες δεν εργάζεται, δεν καταρτίζεται, δεν μορφώνεται

11:16

Εντολή Νετανιάχου να επιτραπεί η πρόσβαση στον Πανάγιο Τάφο στην Ιερουσαλήμ

11:14

ΔΥΠΑ: Μέχρι τη Μ. Τρίτη οι αιτήσεις για το πρόγραμμα ενίσχυσης της απασχόλησης σε 5 περιοχές

11:07

Η Πλαστικά Θράκης εξαγόρασε το 100% της BHA Holdings

11:01

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ξανά σε δοκιμασία οι 2.000 μονάδες

10:58

Υποτονικό κλίμα στις ευρωαγορές υπό τον φόβο κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή

10:56

Βαρύ πρόστιμο 6,2 εκατ. ευρώ από την ΕΚΤ στη BofA Securities Europe

10:47

Premia Properties: Στο 4,10% – 4,40% το εύρος απόδοσης για το ομολογιακό

10:35

H Maria Rita Galli αναλαμβάνει Διευθύνουσα Σύμβουλος στην Aktor LNG

10:28

Εκτοξεύονται σήμερα 3 ελληνικοί νανοδορυφόροι ERMIS από βάση των ΗΠΑ

10:19

ΕΒΕΠ: Οι μη ενεργειακές εξαγωγές των χωρών του Περσικού Κόλπου και οι γεωοικονομικές επιπτώσεις

10:12

DBRS: H Μέση Ανατολή ανεβάζει το ρίσκο για τις τράπεζες σε ναυτιλία και τουρισμό

10:03

Η Αυστραλία μειώνει στο μισό τον φόρο στα καύσιμα για τρεις μήνες

09:42

ΥΠΕΞ: «Το status quo του Παναγίου Τάφου πρέπει να τηρείται πλήρως από όλους»

09:42

Ένωση Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας: Επάρκεια προϊόντων και συγκράτηση τιμών εν όψει Πάσχα

09:37

Παναγόπουλος: «Δεν είχα υποχρέωση να καταθέσω πόθεν έσχες - Θα είμαι υποψήφιος για την προεδρία της ΓΣΕΕ»

09:33

Το Υπερταμείο δεν θα συμμετάσχει στην ΑΜΚ της CrediaBank

gazzetta
gazzetta reader insider insider