Η αρχή της πολιτικής απροσδιοριστίας: Ο Τραμπ, οι αγορές και η κβαντική αβεβαιότητα

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η αρχή της πολιτικής απροσδιοριστίας: Ο Τραμπ, οι αγορές και η κβαντική αβεβαιότητα
Στη φυσική, η Αρχή της Απροσδιοριστίας του Heisenberg υποδεικνύει ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ταυτόχρονα με απόλυτη ακρίβεια τόσο τη θέση όσο και την ορμή ενός σωματιδίου.

Στη φυσική, η Αρχή της Απροσδιοριστίας του Heisenberg υποδεικνύει ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ταυτόχρονα με απόλυτη ακρίβεια τόσο τη θέση όσο και την ορμή ενός σωματιδίου. Στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ υπό τον Τραμπ, φαίνεται να ισχύει μια ανάλογη αρχή: η Αρχή της Πολιτικής Απροσδιοριστίας. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα τη στρατηγική κατεύθυνση της χώρας και τις άμεσες επιπτώσεις των πολιτικών της. Όπως ένα ηλεκτρόνιο που αλλάζει τη θέση του όταν παρατηρείται, έτσι και οι αποφάσεις της κυβέρνησης Τραμπ μεταβάλλονται απρόβλεπτα, δημιουργώντας ένα πεδίο πολιτικής αβεβαιότητας που επηρεάζει αγορές, επενδυτές και διεθνείς σχέσεις.

Η Tesla, ο Μασκ και η Κβαντική Αστάθεια

Η Wall Street και οι διεθνείς αγορές λειτουργούν μέσα σε αυτό το κβαντικά απροσδιόριστο πλαίσιο, όπου κάθε νέα πολιτική κίνηση μεταβάλλει τις προσδοκίες και τα δεδομένα. Η μετοχή της Tesla, για παράδειγμα, κινείται σε ένα μοτίβο που θυμίζει κβαντικές διακυμάνσεις: έχει χάσει 54% της αξίας της από το ιστορικό υψηλό της, αλλά ταυτόχρονα διατηρεί μια θετική απόδοση στο βάθος 12μήνου, όπως ένα σωματίδιο που υπάρχει ταυτόχρονα σε δύο καταστάσεις μέχρι να καταρρεύσει η κυματοσυνάρτηση του. Οι πωλήσεις μειώνονται, οι επιστροφές οχημάτων αυξάνονται και τα καταστήματα της εταιρείας γίνονται στόχος βανδαλισμών, ενώ οι δασμοί της κυβέρνησης Τραμπ επιδεινώνουν την κατάσταση.
Η αβεβαιότητα επηρεάζει όχι μόνο τη μετοχή της Tesla αλλά και τη συνολική εικόνα του Έλον Μασκ. Οι κινήσεις του μοιάζουν περισσότερο με κβαντικά άλματα παρά με οργανωμένη στρατηγική, καθώς οι αποφάσεις του φαίνεται να επηρεάζονται από εξωτερικούς παράγοντες με απρόβλεπτο τρόπο. Η Solar City βρίσκεται σε πτωτική πορεία, η Boring Company δείχνει αβέβαιη και το Twitter έχει γίνει πιο ασταθές από ποτέ. Μόνο οι SpaceX και Starlink διατηρούν την ισχύ τους, καθώς παραμένουν ανεξάρτητες από τις πολιτικές μεταβλητές. Σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, η κβαντική αστάθεια δεν είναι μόνο θεωρητική έννοια αλλά μια απτή επιχειρηματική πραγματικότητα.

ΗΠΑ και Κίνα: Η Διπλή Φύση του Ανταγωνισμού

Παράλληλα, η σχέση ΗΠΑ-Κίνας παρουσιάζει ιδιότητες υπέρθεσης, θυμίζοντας τη διπλή φύση του φωτός ως σωματίδιο και κύμα. Οι δύο υπερδυνάμεις είναι ταυτόχρονα ανταγωνιστές και εμπορικοί εταίροι, με τις εμπορικές συμφωνίες να βρίσκονται σε μια κατάσταση όπου μπορεί να ισχύουν και να μην ισχύουν ταυτόχρονα, μέχρι να καταλήξουν σε μια τελική μορφή υπό την πίεση της εκάστοτε πολιτικής συγκυρίας. Οι δασμοί που επιβάλλονται και μετά αποσύρονται λειτουργούν όπως η κατάρρευση της κυματοσυναρτήσεως σε ένα κβαντικό σύστημα μόλις γίνει η παρατήρηση – μια νέα δήλωση του Τραμπ ή μια πολιτική απόφαση μπορεί να αλλάξει εντελώς το σκηνικό.

Η Ευρώπη, από την άλλη, βρίσκεται σε μια κατάσταση αβεβαιότητας, καθώς δεν είναι ξεκάθαρο αν θα ακολουθήσει τις ΗΠΑ σε αυτή τη στρατηγική απομόνωσης ή αν θα επιδιώξει πιο ανεξάρτητες εμπορικές σχέσεις με την Κίνα. Οι ευρωπαϊκές οικονομίες κινδυνεύουν από την ενίσχυση του δολαρίου, γεγονός που θα μπορούσε να επιβαρύνει το εμπόριο. Παράλληλα, η γεωπολιτική αβεβαιότητα επιτείνεται με την πιθανή απομάκρυνση των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ και τις διαφαινόμενες αλλαγές στην πολιτική έναντι της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Το αποτέλεσμα είναι μια οικονομική και στρατηγική σκακιέρα όπου κάθε κίνηση επηρεάζει την επόμενη με τρόπους που είναι δύσκολο να προβλεφθούν.

Χρηματοοικονομική Ανθεκτικότητα: Μπορεί να Καταρρεύσει το Σύστημα;

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, παρά την πολιτική αστάθεια και την απροσδιοριστία των αποφάσεων, εξακολουθούν να διατηρούν την κυριαρχία τους στη χρηματοοικονομική σκηνή. Όπως στην κβαντομηχανική, όπου η αβεβαιότητα δεν σημαίνει απαραίτητα χάος αλλά ένα πεδίο δυνατοτήτων, έτσι και η αμερικανική οικονομία λειτουργεί μέσα από την αλληλεπίδραση πολιτικής ρευστότητας και θεμελιώδους δυναμικής. Η ικανότητά της να προσαρμόζεται γρήγορα σε μεταβαλλόμενες συνθήκες αποτελεί το ισχυρότερο της πλεονέκτημα.

Η NYSE και το NASDAQ παραμένουν οι πιο σημαντικές αγορές κεφαλαίου στον κόσμο, με κεφαλαιοποίηση άνω των 50 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αποτελούν πόλο έλξης για ταλαντούχους επιχειρηματίες και καινοτόμες εταιρείες. Η Silicon Valley διατηρεί τη θέση της ως ηγέτης της τεχνολογικής καινοτομίας, ενώ η αμερικανική οικονομία έχει δείξει ανθεκτικότητα απέναντι σε κάθε πολιτική αναταραχή του παρελθόντος. Όπως ένα κβαντικό σύστημα που προσαρμόζεται στον παρατηρητή του, έτσι και η Wall Street απορροφά τα σοκ και βρίσκει νέες ισορροπίες.

Το Μέλλον: Μια Εξίσωση με Πολλαπλές Μεταβλητές

Το κλειδί για τη διατήρηση αυτής της θέσης είναι η συνεχής προσαρμογή στις νέες προκλήσεις και η ικανότητα να προσελκύει ταλέντο και επενδύσεις από όλο τον κόσμο. Και όπως η κβαντική πραγματικότητα είναι θεμελιώδης για τη λειτουργία του σύμπαντος, έτσι και η προσαρμοστικότητα είναι βαθιά ριζωμένη στο DNA των Ηνωμένων Πολιτειών, διασφαλίζοντας ότι θα παραμείνουν το επίκεντρο της παγκόσμιας οικονομίας, ακόμα και υπό την πολιτική απροσδιοριστία του Τραμπ.

Η Αρχή της Απροσδιοριστίας του Heisenberg μας διδάσκει ότι η αβεβαιότητα δεν είναι αδυναμία, αλλά φυσική ιδιότητα των συστημάτων. Στην πολιτική και στην οικονομία, η αβεβαιότητα αυτή μπορεί να λειτουργήσει ως κινητήρια δύναμη προσαρμογής και εξέλιξης. Η ερώτηση, λοιπόν, δεν είναι αν η οικονομία των ΗΠΑ μπορεί να αντέξει τις αναταράξεις με τον Τραμπ στο τιμόνι, είναι ΗΠΑ προφανώς θα αντέξεις, αλλά αν μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή την αβεβαιότητα ως εργαλείο για να παραμείνει στην κορυφή του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού οικοσυστήματος, πέρα από το ορατό μέλλον που εμείς σήμερα δεν μπορούμε να δούμε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:00

ΝΟΚ και μπόνους: Πώς γίνονται οι αναθεωρήσεις των οικοδομικών αδειών, πότε θα είναι έτοιμο το νέο πλαίσιο

16:41

Τζιτζικώστας: Δίνουμε απάντηση στις σύγχρονες προκλήσεις για τον τουρισμό

16:33

Τρεις νεκροί σε δύο τροχαία στην Αττική

16:07

Disney - YouTube TV: Κατέληξαν σε συμφωνία βάζοντας τέλος σε εβδομάδες διακοπής των καναλιών

15:50

3,6 δισ. άνθρωποι και το 41% των νοσοκομείων παγκοσμίως κινδυνεύουν από την ακραία ζέστη - Επείγουσα ανάγκη για δράση

15:39

Στη δημοσιότητα τα αρχεία της Αμέλια Ερχαρτ, με εντολή Τραμπ

15:23

Ινδονησία: Έξι νεκροί και 17 αγνοούμενοι από κατολίσθηση

15:18

Ινδία: Τουλάχιστον 9 νεκροί από ισχυρή έκρηξη σε αστυνομικό τμήμα της Σριναγκάρ

15:14

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης επιβεβαίωσαν τη σύλληψη πετρελαιοφόρου στον Κόλπο

14:56

Την ένταξη των πρακτορείων ΟΠΑΠ στα προγράμματα ΕΣΠΑ ζήτησαν από τον υπ. Ανάπτυξης ΕΕΑ και ΠΟΕΠΠΠ

14:48

ΕΛΑΣ: Τέσσερις συλλήψεις για τη δολοφονία του Γιάννη Λάλα

14:42

Οι ενέργειες της Περιφέρειας Αττικής για τη μεταφορά των μαθητών στα σχολεία

14:31

Fed: Θολό το τοπίο για μια ακόμη μείωση των επιτοκίων

14:11

Ξεκίνησαν οι τριήμερες εκδηλώσεις για την 52η επέτειο του Πολυτεχνείου

13:58

Πράσινη μετάβαση στην Ευρώπη με υψηλό κόστος: Στα 2,9 δισ. δολάρια το ETS της ναυτιλίας το 2024

13:35

Η νέα εποχή στις τράπεζες: Ο μετασχηματισμός του κλάδου μέσα από το μοντέλο της Alpha Bank

13:26

Ευχαριστίες του Αμερικανού Μ.Α. στον ΟΗΕ προς την Ελλάδα για τη στήριξη του σχεδίου Ψηφίσματος των ΗΠΑ για τη Γάζα

13:21

Αυστραλία: Θα ζητήσει να φιλοξενήσει την επόμενη σύνοδο για την κλιματική αλλαγή

13:05

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής και κατοχής

13:00

Ποια μεγάλα συμβόλαια «χτυπούν» οι ισχυροί κατασκευαστές στο «φίνις» του 2025

12:48

Μαρινάκης: Η αναβάθμιση από τον Fitch προσελκύει επενδύσεις οι οποίες δημιουργούν δουλειές

12:37

Τραμπ: Αποκήρυξε την ηγετική MAGA μορφή, τη βουλευτή Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν

12:22

Tesla: Απαιτεί από τους προμηθευτές της να αποφεύγουν κινεζικά εξαρτήματα για οχήματα με προορισμό τις ΗΠΑ

12:08

Τραμπ: Θα κάνουμε πυρηνικές δοκιμές, όπως κάνουν κι άλλες χώρες

12:00

Υψηλή μεταδοτικότητα και βαρύτερη νόσηση αναμένεται να έχει φέτος η γρίπη

11:51

Μαδούρο σε Τραμπ: Όχι άλλοι άδικοι πόλεμοι

11:39

Τραμπ: Δηλώνει πως θα κινηθεί νομικά εναντίον του BBC

11:22

Μερτς: Η υπομονή των Γερμανών μαζί του εξαντλείται γρήγορα

10:54

Τουρισμός: Κρίσιμη για το «όνομα» και τη βιωσιμότητα του η ενίσχυση της περιβαλλοντικής υπευθυνότητας

10:24

Hilton: Από 1 σε 67 ξενοδοχεία στην Ελλάδα μέσα σε λίγα χρόνια- Οι μονάδες που έρχονται

gazzetta
gazzetta reader insider insider