Ποια η συμβολή του αγροτικού τομέα στην ελληνική οικονομία σήμερα;

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ποια η συμβολή του αγροτικού τομέα στην ελληνική οικονομία σήμερα;
Ο αγροτικός τομέας παραμένει ένας από τους πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, παρά τις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης και τις δυσκολίες που προέκυψαν από τις οικονομικές κρίσεις των τελευταίων δεκαετιών και παρά την υποβάθμιση αυτού που βλέπουμε να συμβαίνει έντονα τα τελευταία χρόνια.

Ο αγροτικός τομέας παραμένει ένας από τους πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, παρά τις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης και τις δυσκολίες που προέκυψαν από τις οικονομικές κρίσεις των τελευταίων δεκαετιών και παρά την υποβάθμιση αυτού που βλέπουμε να συμβαίνει έντονα τα τελευταία χρόνια.

Ο αγροτικός τομέας συμβάλλει στην παραγωγή τροφίμων με στόχο την κατά το δυνατόν διατροφική αυτάρκεια στη χώρα μας αλλά και στην απασχόληση. Εκτός των άλλων ο αγροτικός τομέας συνεισφέρει σημαντικά και στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, ιδίως στις αγροτικές και ηπειρωτικές περιοχές της χώρας μας, ενώ αποτελεί καίριο παράγοντα για την εξωστρέφεια της χώρας μέσω των αγροτικών εξαγωγών.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) αλλά και της αντίστοιχης Ευρωπαϊκής Αρχής (Eurostat), ο αγροτικός τομέας αντιπροσωπεύει περίπου 4% του ΑΕΠ της Ελλάδας (2023), ένα ποσοστό που φαίνεται μικρό, αλλά κρύβει σημαντική αλυσιδωτή επίδραση σε συναφείς τομείς, όπως η βιομηχανία τροφίμων, ο τουρισμός, η μεταποίηση, αλλά και οι υπηρεσίες. Επιπλέον, στη γεωργία και κτηνοτροφία απασχολείται περίπου το 11% του εργατικού δυναμικού της χώρας μας (συμπεριλαμβανομένης της αλιείας και της δασοκομίας), γεγονός που τον καθιστά ζωτικής σημασίας για τις αγροτικές κοινότητες, όπου συχνά αποτελεί τη μοναδική πηγή εσόδων. Από τα παραπάνω καταλαβαίνει κανείς πως η κρίση στον αγροτικό τομέα που είναι σήμερα σε εξέλιξη θα επηρεάσει συνολικότερα την οικονομία της χώρας μας, αν κάτι δεν αλλάξει σύντομα.

Όσον αφορά το εμπόριο και τις εξαγωγές, η Ελλάδα διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα στην παραγωγή ελαιόλαδου (3ος παγκόσμιος παραγωγός), φρούτων (π.χ. πεπόνια, ροδάκινα), βαμβακιού (αν και αυτό πλήττεται από τις παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας), καθώς και σε προϊόντα ζωικής προέλευσης όπως είναι η Φέτα αλλά και το γιαούρτι. Το 2022, οι αγροτικές εξαγωγές έφτασαν περίπου τα 7,5 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 22% των συνολικών εξαγωγών της χώρας μας, ποσοστό διόλου ευκαταφρόνητο. Σημαντικοί εξαγωγικοί προορισμοί για την Ελλάδα είναι η ΕΕ, η Μέση Ανατολή και η Ασία.

Ο αγροτικός τομέας ωστόσο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, όπως:

- Κλιματική αλλαγή: Ξηρασίες, πυρκαγιές και απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες απειλούν τις σοδειές.

- Δομικά προβλήματα: Το κυριότερο αυτών είναι το μικρό μέγεθος των γεωργικών εκμεταλλεύσεων αφού η πλειοψηφία αυτών έχει έκταση μικρότερη των 5 εκταρίων. Επίσης οι ελληνικές γεωργικές εκμεταλλεύσεις είναι κατακερματισμένες και στις περισσότερες των περιπτώσεων η τεχνολογική καινοτομία απουσιάζει για λόγους κόστους.

- Ανταγωνισμός: Όπως σε όλη την Ευρώπη έτσι και στη χώρα μας τα φθηνά εισαγόμενα προϊόντα από τρίτες χώρες πιέζουν τις τιμές και δυστυχώς οι προστασία των Ευρωπαίων παραγωγών από τέτοιες καταστάσεις είναι ελλιπής.

Ο αγροτικός τομέας παραμένει ζωτικός για την Ελλάδα, τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά. Για να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο, αναζητείται στρατηγική…

Το μόνο σίγουρο είναι πως με σωστές πολιτικές και κατευθύνσεις ως προς τις επενδύσεις, ο τομέας μπορεί να γίνει μοχλός ανάπτυξης, ιδίως σε μια εποχή που η διατροφική αυτάρκεια είναι κεντρικό θέμα συζήτησης πολλών χωρών εντός και εκτός ΕΕ.

Η χώρα μας έχει ακόμα το συγκριτικό πλεονέκτημα του ευνοϊκού κλίματος για την παραγωγή των περισσοτέρων αγροτικών προϊόντων που ζητά η αγορά και πρέπει να το εκμεταλλευτούμε αυτό με κάθε τρόπο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:59

Ζελένσκι και Μακρόν θα συναντηθούν στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ

23:56

ΟΗΕ: Η επιδημία του Έμπολα παραμένει τεράστιας κλίμακας, δεν έχει ακόμη κορυφωθεί

23:52

Περίπου 170.000 ηλικιωμένοι είναι άστεγοι σε ΕΕ και Βρετανία

23:48

Ζελένσκι: Σχεδιάζει «δύσκολα και αντιδημοφιλή» μέτρα για να καλυφθεί το έλλειμμα στον προϋπολογισμό

23:41

«Ο Τραμπ έχει κάνει καλό στο ΝΑΤΟ», λέει ο πρόεδρος της Φινλανδίας

23:35

Γκέιτς: Η εξάλειψη της ιλαράς δεν είναι πλέον εφικτή λόγω της διστακτικότητας έναντι των εμβολίων

23:29

ΥΠΑΑΤ - ΑΑΔΕ: Νέες βελτιώσεις στο myAGRO - Τι ισχύει για τους ΚΑΕΚ

23:23

Κοντόπουλος: «Η ελληνική κεφαλαιαγορά επέστρεψε στον διεθνή επενδυτικό χάρτη»

23:17

Απώλειες στη Wall Street με φόντο πετρέλαιο, ομόλογα και στο βάθος... Fed

22:55

ΗΠΑ: Στα 38 δισ. δολάρια το κόστος του πολέμου στο Ιράν

22:41

Πρωθυπουργός Καναδά: «Θα παραμείνουμε ο καλύτερος εταίρος των ΗΠΑ»

22:33

Χαρδούβελης: «Η ένταξη του Χρηματιστηρίου στο Euronext ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο»

22:19

ΥΠΕΞ: «Η Δημοκρατία κατευθυντήρια αρχή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής»

22:07

Πετρέλαιο: Πάνω από τα 108 δολάρια το Brent - Άνοδος 4,4% για WTI με το βλέμμα στη Σ. Αραβία

21:49

Ρωσία: Οι ΗΠΑ αψηφούν τις συνέπειες μιας ένοπλης σύγκρουσης στο διάστημα

21:32

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το νέο βαθμολόγιο στο Δημόσιο

21:19

Πιέσεις στον χρυσό από ομόλογα και δολάριο

21:08

ΗΠΑ: Επίθεση Τραμπ στους δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου που διόρισε ο ίδιος

20:56

Reuters: Οι βασικοί υποψήφιοι για τη διαδοχή της Λαγκάρντ στην ΕΚΤ

20:52

Συνολικά 1.152 στρέμματα κάηκαν στην Κόνιτσα - Περίπου 8.000 έχουν επηρεαστεί

20:40

Μητσοτάκης: «Αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης χωρίς να χαθεί ούτε ένα ευρώ»

20:35

Η Ρωσία έπληξε σιδηροδρομικές υποδομές και δύο πλοία σε ουκρανικά λιμάνια

20:24

Χατζηδάκης: «Μοχλός ενίσχυσης των επενδύσεων η αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών»

20:22

Η Διώρυγα του Παναμά μειώνει περαιτέρω τις διελεύσεις λόγω Ελ Νίνιο

20:10

Επαφές Πιερρακάκη με Μερτς και Κλινγκμπάιλ - «Η Ευρώπη χρειάζεται μία ισχυρή Γερμανία»

19:55

Ολλανδία: Αποκλεισμοί δρόμων και σιδηροδρομικών γραμμών από αγρότες για τον προϋπολογισμό

19:46

Η Ουκρανία εξαπολύει αντεπίθεση στο βόρειο τμήμα του Ντονέτσκ

19:39

Ποιος είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στις ΗΠΑ για το 2026

19:38

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Αύξηση 22% στα καθαρά κέρδη το α' εξάμηνο - Στα 2,2 δισ. τα ταμειακά διαθέσιμα

19:30

Από το Ορμούζ στην Αρκτική: Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή αλλάζει τους δρόμους του παγκόσμιου εμπορίου


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider