Ποια η συμβολή του αγροτικού τομέα στην ελληνική οικονομία σήμερα;

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ποια η συμβολή του αγροτικού τομέα στην ελληνική οικονομία σήμερα;
Ο αγροτικός τομέας παραμένει ένας από τους πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, παρά τις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης και τις δυσκολίες που προέκυψαν από τις οικονομικές κρίσεις των τελευταίων δεκαετιών και παρά την υποβάθμιση αυτού που βλέπουμε να συμβαίνει έντονα τα τελευταία χρόνια.

Ο αγροτικός τομέας παραμένει ένας από τους πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, παρά τις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης και τις δυσκολίες που προέκυψαν από τις οικονομικές κρίσεις των τελευταίων δεκαετιών και παρά την υποβάθμιση αυτού που βλέπουμε να συμβαίνει έντονα τα τελευταία χρόνια.

Ο αγροτικός τομέας συμβάλλει στην παραγωγή τροφίμων με στόχο την κατά το δυνατόν διατροφική αυτάρκεια στη χώρα μας αλλά και στην απασχόληση. Εκτός των άλλων ο αγροτικός τομέας συνεισφέρει σημαντικά και στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, ιδίως στις αγροτικές και ηπειρωτικές περιοχές της χώρας μας, ενώ αποτελεί καίριο παράγοντα για την εξωστρέφεια της χώρας μέσω των αγροτικών εξαγωγών.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) αλλά και της αντίστοιχης Ευρωπαϊκής Αρχής (Eurostat), ο αγροτικός τομέας αντιπροσωπεύει περίπου 4% του ΑΕΠ της Ελλάδας (2023), ένα ποσοστό που φαίνεται μικρό, αλλά κρύβει σημαντική αλυσιδωτή επίδραση σε συναφείς τομείς, όπως η βιομηχανία τροφίμων, ο τουρισμός, η μεταποίηση, αλλά και οι υπηρεσίες. Επιπλέον, στη γεωργία και κτηνοτροφία απασχολείται περίπου το 11% του εργατικού δυναμικού της χώρας μας (συμπεριλαμβανομένης της αλιείας και της δασοκομίας), γεγονός που τον καθιστά ζωτικής σημασίας για τις αγροτικές κοινότητες, όπου συχνά αποτελεί τη μοναδική πηγή εσόδων. Από τα παραπάνω καταλαβαίνει κανείς πως η κρίση στον αγροτικό τομέα που είναι σήμερα σε εξέλιξη θα επηρεάσει συνολικότερα την οικονομία της χώρας μας, αν κάτι δεν αλλάξει σύντομα.

Όσον αφορά το εμπόριο και τις εξαγωγές, η Ελλάδα διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα στην παραγωγή ελαιόλαδου (3ος παγκόσμιος παραγωγός), φρούτων (π.χ. πεπόνια, ροδάκινα), βαμβακιού (αν και αυτό πλήττεται από τις παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας), καθώς και σε προϊόντα ζωικής προέλευσης όπως είναι η Φέτα αλλά και το γιαούρτι. Το 2022, οι αγροτικές εξαγωγές έφτασαν περίπου τα 7,5 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 22% των συνολικών εξαγωγών της χώρας μας, ποσοστό διόλου ευκαταφρόνητο. Σημαντικοί εξαγωγικοί προορισμοί για την Ελλάδα είναι η ΕΕ, η Μέση Ανατολή και η Ασία.

Ο αγροτικός τομέας ωστόσο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, όπως:

- Κλιματική αλλαγή: Ξηρασίες, πυρκαγιές και απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες απειλούν τις σοδειές.

- Δομικά προβλήματα: Το κυριότερο αυτών είναι το μικρό μέγεθος των γεωργικών εκμεταλλεύσεων αφού η πλειοψηφία αυτών έχει έκταση μικρότερη των 5 εκταρίων. Επίσης οι ελληνικές γεωργικές εκμεταλλεύσεις είναι κατακερματισμένες και στις περισσότερες των περιπτώσεων η τεχνολογική καινοτομία απουσιάζει για λόγους κόστους.

- Ανταγωνισμός: Όπως σε όλη την Ευρώπη έτσι και στη χώρα μας τα φθηνά εισαγόμενα προϊόντα από τρίτες χώρες πιέζουν τις τιμές και δυστυχώς οι προστασία των Ευρωπαίων παραγωγών από τέτοιες καταστάσεις είναι ελλιπής.

Ο αγροτικός τομέας παραμένει ζωτικός για την Ελλάδα, τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά. Για να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο, αναζητείται στρατηγική…

Το μόνο σίγουρο είναι πως με σωστές πολιτικές και κατευθύνσεις ως προς τις επενδύσεις, ο τομέας μπορεί να γίνει μοχλός ανάπτυξης, ιδίως σε μια εποχή που η διατροφική αυτάρκεια είναι κεντρικό θέμα συζήτησης πολλών χωρών εντός και εκτός ΕΕ.

Η χώρα μας έχει ακόμα το συγκριτικό πλεονέκτημα του ευνοϊκού κλίματος για την παραγωγή των περισσοτέρων αγροτικών προϊόντων που ζητά η αγορά και πρέπει να το εκμεταλλευτούμε αυτό με κάθε τρόπο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:18

Νέο κατάστημα της Lidl Ελλάς στη Σκιάθο - Επένδυση ύψους 7,7 εκατ. ευρώ

16:14

Όταν το fine jewelry συναντά το parisian cool: Η Yvonne Léon στον SERKOS

16:11

ΕΦΕΤ: Ανάκληση μη ασφαλούς επιδορπίου γάλακτος πουτίγκας

16:05

Τουρισμός: Μεικτή εικόνα το δίμηνο Απριλίου - Μαΐου, οι προοπτικές για την συνέχεια

15:58

Βενεζουέλα: Στους 589 ο αριθμός των νεκρών από τους φονικούς σεισμούς - Σχεδόν 3.000 τραυματίες

15:56

Eurobank: Χαμηλώνει στροφές η ιδιωτική κατανάλωση - Ανθεκτικές οι εξαγωγές

15:56

«Διεγερτικά την ημέρα, αγχολυτικά και αλκοόλ το βράδυ»: Πώς βιώνουν το στρες οι Έλληνες

15:46

Κριμαία: Οι διορισμένες από τη Ρωσία αρχές κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην χερσόνησο

15:40

Στην αγορά της Νέας Σμύρνης ο Κυριάκος Μητσοτάκης

15:24

Παξοί-Αντίπαξοι: Οι ωραιότερες παραλίες για αξέχαστες βουτιές

15:10

Πιερρακάκης από τη Βουδαπέστη: «Ένας άνεμος αλλαγής πνέει από την Ουγγαρία»

15:03

Οι επιπτώσεις στην αρτηριακή πίεση από την καθημερινή κατανάλωση κόκκινου κρέατος

15:00

Διαβάσατε τα νέα της εβδομάδας; Ώρα για κουίζ!

14:59

Επιβραδύνθηκε η διέλευση τάνκερ από το Ορμούζ - Ιράν: «Έχουμε δικαιώματα ελέγχου στα Στενά»

14:51

ΑΑΔΕ: Μπλόκο σε πλοίο στο λιμάνι του Βόλου με 12.300 λίτρα λαθραίων καυσίμων

14:50

Φορολοταρία: Έγινε η κλήρωση για τις συναλλαγές Μαΐου - Δείτε εάν κερδίσατε έως 50.000 ευρώ

14:47

Αρχή Ελέγχου Αγοράς: Πρόστιμα άνω των 220.000 ευρώ για απομιμητικά προϊόντα στη Χαλκιδική

14:37

Ο χειρότερος καύσωνας στην ιστορία της Ευρώπης - Οι οδηγίες των αρχών προς τους πολίτες

14:26

Ασφάλιστρα υγείας: Στο 6,24% ο πρώτος ετήσιος δείκτης αναπροσαρμογής

14:25

Η Κομισιόν ξεκινάει έρευνα κατά της Sanofi για πιθανή παραβίαση των κανόνων του ανταγωνισμού

14:07

Alter Ego Media: Καθαρό μέρισμα 0,0285 ευρώ/μετοχή για το 2025

13:59

Νότια Κορέα: Η πρώην πρώτη κυρία Κιμ Κέον Χε καταδικάστηκε σε κάθειρξη 7 ετών για διαφθορά

13:49

Έρευνα ΕΚΤ: Υποχώρησαν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη

13:38

Όμιλος AKTOR: Επενδύσεις 3 δισ. με ορατά έσοδα και χρηματοικονομική υγεία

13:33

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς το Σάββατο - Ποιες περιοχές είναι στο επίκεντρο

13:27

Παπαστεργίου: «Η Ελλάδα ενισχύει τη διαστημική της παρουσία»

13:24

Μητσοτάκης: Αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα ψυχικής υγείας, ειδικά όταν αφορούν τα παιδιά και τους εφήβους, με μεγάλη σοβαρότητα

13:14

«Μια Θάτσερ χρειάζεται»: Είναι αλήθεια ότι ο θατσερισμός νίκησε τον χουλιγκανισμό;

13:14

Τσίπρας: «Ο πολιτικός κύκλος του κ. Μητσοτάκη είναι εμφανές ότι έχει κλείσει»

12:55

Mapei Hellas: Επενδύσεις 25 εκατ. ευρώ σε βάθος πενταετίας και νέο εργοστάσιο στη Θεσσαλονίκη


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider