Ποια η συμβολή του αγροτικού τομέα στην ελληνική οικονομία σήμερα;

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ποια η συμβολή του αγροτικού τομέα στην ελληνική οικονομία σήμερα;
Ο αγροτικός τομέας παραμένει ένας από τους πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, παρά τις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης και τις δυσκολίες που προέκυψαν από τις οικονομικές κρίσεις των τελευταίων δεκαετιών και παρά την υποβάθμιση αυτού που βλέπουμε να συμβαίνει έντονα τα τελευταία χρόνια.

Ο αγροτικός τομέας παραμένει ένας από τους πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, παρά τις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης και τις δυσκολίες που προέκυψαν από τις οικονομικές κρίσεις των τελευταίων δεκαετιών και παρά την υποβάθμιση αυτού που βλέπουμε να συμβαίνει έντονα τα τελευταία χρόνια.

Ο αγροτικός τομέας συμβάλλει στην παραγωγή τροφίμων με στόχο την κατά το δυνατόν διατροφική αυτάρκεια στη χώρα μας αλλά και στην απασχόληση. Εκτός των άλλων ο αγροτικός τομέας συνεισφέρει σημαντικά και στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, ιδίως στις αγροτικές και ηπειρωτικές περιοχές της χώρας μας, ενώ αποτελεί καίριο παράγοντα για την εξωστρέφεια της χώρας μέσω των αγροτικών εξαγωγών.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) αλλά και της αντίστοιχης Ευρωπαϊκής Αρχής (Eurostat), ο αγροτικός τομέας αντιπροσωπεύει περίπου 4% του ΑΕΠ της Ελλάδας (2023), ένα ποσοστό που φαίνεται μικρό, αλλά κρύβει σημαντική αλυσιδωτή επίδραση σε συναφείς τομείς, όπως η βιομηχανία τροφίμων, ο τουρισμός, η μεταποίηση, αλλά και οι υπηρεσίες. Επιπλέον, στη γεωργία και κτηνοτροφία απασχολείται περίπου το 11% του εργατικού δυναμικού της χώρας μας (συμπεριλαμβανομένης της αλιείας και της δασοκομίας), γεγονός που τον καθιστά ζωτικής σημασίας για τις αγροτικές κοινότητες, όπου συχνά αποτελεί τη μοναδική πηγή εσόδων. Από τα παραπάνω καταλαβαίνει κανείς πως η κρίση στον αγροτικό τομέα που είναι σήμερα σε εξέλιξη θα επηρεάσει συνολικότερα την οικονομία της χώρας μας, αν κάτι δεν αλλάξει σύντομα.

Όσον αφορά το εμπόριο και τις εξαγωγές, η Ελλάδα διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα στην παραγωγή ελαιόλαδου (3ος παγκόσμιος παραγωγός), φρούτων (π.χ. πεπόνια, ροδάκινα), βαμβακιού (αν και αυτό πλήττεται από τις παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας), καθώς και σε προϊόντα ζωικής προέλευσης όπως είναι η Φέτα αλλά και το γιαούρτι. Το 2022, οι αγροτικές εξαγωγές έφτασαν περίπου τα 7,5 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 22% των συνολικών εξαγωγών της χώρας μας, ποσοστό διόλου ευκαταφρόνητο. Σημαντικοί εξαγωγικοί προορισμοί για την Ελλάδα είναι η ΕΕ, η Μέση Ανατολή και η Ασία.

Ο αγροτικός τομέας ωστόσο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, όπως:

- Κλιματική αλλαγή: Ξηρασίες, πυρκαγιές και απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες απειλούν τις σοδειές.

- Δομικά προβλήματα: Το κυριότερο αυτών είναι το μικρό μέγεθος των γεωργικών εκμεταλλεύσεων αφού η πλειοψηφία αυτών έχει έκταση μικρότερη των 5 εκταρίων. Επίσης οι ελληνικές γεωργικές εκμεταλλεύσεις είναι κατακερματισμένες και στις περισσότερες των περιπτώσεων η τεχνολογική καινοτομία απουσιάζει για λόγους κόστους.

- Ανταγωνισμός: Όπως σε όλη την Ευρώπη έτσι και στη χώρα μας τα φθηνά εισαγόμενα προϊόντα από τρίτες χώρες πιέζουν τις τιμές και δυστυχώς οι προστασία των Ευρωπαίων παραγωγών από τέτοιες καταστάσεις είναι ελλιπής.

Ο αγροτικός τομέας παραμένει ζωτικός για την Ελλάδα, τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά. Για να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο, αναζητείται στρατηγική…

Το μόνο σίγουρο είναι πως με σωστές πολιτικές και κατευθύνσεις ως προς τις επενδύσεις, ο τομέας μπορεί να γίνει μοχλός ανάπτυξης, ιδίως σε μια εποχή που η διατροφική αυτάρκεια είναι κεντρικό θέμα συζήτησης πολλών χωρών εντός και εκτός ΕΕ.

Η χώρα μας έχει ακόμα το συγκριτικό πλεονέκτημα του ευνοϊκού κλίματος για την παραγωγή των περισσοτέρων αγροτικών προϊόντων που ζητά η αγορά και πρέπει να το εκμεταλλευτούμε αυτό με κάθε τρόπο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:02

Γεραπετρίτης προς Άγκυρα: «Οι μονομερείς οριοθετήσεις δεν έχουν καμία νομική ισχύ»

12:58

Η πολιτιστική κληρονομιά ως τεράστιο αναπτυξιακό κεφάλαιο

12:57

Μερτς: «Αγκαλιάστε τις αλλαγές» ζητά από τους Γερμανούς πολίτες και πολιτικούς

12:51

Πιερρακάκης: «Οι επενδύσεις στην ενέργεια αποτελούν την πιο αποτελεσματική μορφή κοινωνικής πολιτικής»

12:49

ΠΟΥ: Η Ευρώπη πρέπει να προστατεύσει καλύτερα τους πολίτες της από τη ζέστη

12:42

Ο Ζελένσκι θα παραστεί στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά στη Γαλλία

12:42

Συμφωνία Κύπρου - Γαλλίας: Η Άγκυρα κάνει λόγο για παραβίαση του διεθνούς δικαίου

12:40

Παραιτήθηκε ο ΓΓ του Υπουργείου Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου

12:34

ΓΕΕΘΑ: Ανέλαβε καθήκοντα η πρώτη γυναίκα εκπρόσωπος Τύπου

12:34

Eπιστολή Τσιόδρα και 44 ευρωβουλευτών προς τη Μέτσολα για την Τεχνητή Νοημοσύνη

12:30

Καιρός: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης με ισχυρές καταιγίδες και μπουρίνια - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

12:29

Growthfund Investor Summit 2026: Η Ελλάδα στο επίκεντρο του διεθνούς επενδυτικού διαλόγου

12:26

FT: Η Κίνα ακύρωσε υψηλού επιπέδου συναντήσεις με την ΕΕ

12:22

Η Visa συνεργάζεται με την OpenAI για την υποστήριξη της επόμενης γενιάς εμπορίου μέσω ΤΝ

12:22

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Προς το αρχείο οδεύει η υπόθεση της τουρκικής Halkbank

12:15

Ριζική μεταρρύθμιση στο κληρονομικό δίκαιο - Τι άλλαξε

12:11

Οι ξένοι επενδυτές «ψηφίζουν» Ελλάδα παρά τη γεωπολιτική αβεβαιότητα

12:11

Κυρανάκης: «Η ΝΔ χρειάζεται πανστρατιά και ενότητα – Δεν περισσεύει κανείς»

12:11

ΙΟΒΕ: Έκθεση κοινωνικών και οικονομικών τάσεων στις ελληνικές περιφέρειες

12:10

Χρηματοδότηση 115,85 εκατ. ευρώ στα Πανεπιστήμια και στην ΑΣΠΑΙΤΕ

12:00

Τρεις συλλήψεις για πυρκαγιές από αμέλεια σε Εύβοια, Ροδόπη και Βοιωτία

11:49

CNN: Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ιράν παρά τις επιθέσεις - «Η εκεχειρία δεν έχει πια νόημα» λέει η Τεχεράνη

11:46

ΔΟΑΕ: Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια έχασε πλήρως την εξωτερική τροφοδοσία σε ηλεκτρικό ρεύμα

11:31

Συνάντηση Μητσοτάκη με την Μπατσελέ, υποψήφια για τη θέση γγ του ΟΗΕ και πρώην πρόεδρο της Χιλής

11:26

Καναδάς: Νομοσχέδιο για απαγόρευση των social media σε παιδιά κάτω των 16 ετών - Αυστηρότεροι κανόνες για chatbots

11:18

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ήπια άνοδος και επιλεκτικές κινήσεις

11:18

ΝΔ: Στα ψηφοδέλτια Παπαστεργίου, Παπαϊωάννου και Σδούκου στις επόμενες εκλογές

11:15

Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις γυρίζουν σελίδα: Αύξηση περιθωρίων κέρδους για πρώτη φορά από το 2022

11:09

Το κόστος ζωής ασκεί πιέσεις στα δικαιώματα των ευρωπαίων

10:55

Ανοδικές τάσεις στις ευρωαγορές εν αναμονή της απόφασης ΕΚΤ


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider