Ποια η συμβολή του αγροτικού τομέα στην ελληνική οικονομία σήμερα;

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ποια η συμβολή του αγροτικού τομέα στην ελληνική οικονομία σήμερα;
Ο αγροτικός τομέας παραμένει ένας από τους πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, παρά τις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης και τις δυσκολίες που προέκυψαν από τις οικονομικές κρίσεις των τελευταίων δεκαετιών και παρά την υποβάθμιση αυτού που βλέπουμε να συμβαίνει έντονα τα τελευταία χρόνια.

Ο αγροτικός τομέας παραμένει ένας από τους πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, παρά τις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης και τις δυσκολίες που προέκυψαν από τις οικονομικές κρίσεις των τελευταίων δεκαετιών και παρά την υποβάθμιση αυτού που βλέπουμε να συμβαίνει έντονα τα τελευταία χρόνια.

Ο αγροτικός τομέας συμβάλλει στην παραγωγή τροφίμων με στόχο την κατά το δυνατόν διατροφική αυτάρκεια στη χώρα μας αλλά και στην απασχόληση. Εκτός των άλλων ο αγροτικός τομέας συνεισφέρει σημαντικά και στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, ιδίως στις αγροτικές και ηπειρωτικές περιοχές της χώρας μας, ενώ αποτελεί καίριο παράγοντα για την εξωστρέφεια της χώρας μέσω των αγροτικών εξαγωγών.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) αλλά και της αντίστοιχης Ευρωπαϊκής Αρχής (Eurostat), ο αγροτικός τομέας αντιπροσωπεύει περίπου 4% του ΑΕΠ της Ελλάδας (2023), ένα ποσοστό που φαίνεται μικρό, αλλά κρύβει σημαντική αλυσιδωτή επίδραση σε συναφείς τομείς, όπως η βιομηχανία τροφίμων, ο τουρισμός, η μεταποίηση, αλλά και οι υπηρεσίες. Επιπλέον, στη γεωργία και κτηνοτροφία απασχολείται περίπου το 11% του εργατικού δυναμικού της χώρας μας (συμπεριλαμβανομένης της αλιείας και της δασοκομίας), γεγονός που τον καθιστά ζωτικής σημασίας για τις αγροτικές κοινότητες, όπου συχνά αποτελεί τη μοναδική πηγή εσόδων. Από τα παραπάνω καταλαβαίνει κανείς πως η κρίση στον αγροτικό τομέα που είναι σήμερα σε εξέλιξη θα επηρεάσει συνολικότερα την οικονομία της χώρας μας, αν κάτι δεν αλλάξει σύντομα.

Όσον αφορά το εμπόριο και τις εξαγωγές, η Ελλάδα διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα στην παραγωγή ελαιόλαδου (3ος παγκόσμιος παραγωγός), φρούτων (π.χ. πεπόνια, ροδάκινα), βαμβακιού (αν και αυτό πλήττεται από τις παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας), καθώς και σε προϊόντα ζωικής προέλευσης όπως είναι η Φέτα αλλά και το γιαούρτι. Το 2022, οι αγροτικές εξαγωγές έφτασαν περίπου τα 7,5 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 22% των συνολικών εξαγωγών της χώρας μας, ποσοστό διόλου ευκαταφρόνητο. Σημαντικοί εξαγωγικοί προορισμοί για την Ελλάδα είναι η ΕΕ, η Μέση Ανατολή και η Ασία.

Ο αγροτικός τομέας ωστόσο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, όπως:

- Κλιματική αλλαγή: Ξηρασίες, πυρκαγιές και απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες απειλούν τις σοδειές.

- Δομικά προβλήματα: Το κυριότερο αυτών είναι το μικρό μέγεθος των γεωργικών εκμεταλλεύσεων αφού η πλειοψηφία αυτών έχει έκταση μικρότερη των 5 εκταρίων. Επίσης οι ελληνικές γεωργικές εκμεταλλεύσεις είναι κατακερματισμένες και στις περισσότερες των περιπτώσεων η τεχνολογική καινοτομία απουσιάζει για λόγους κόστους.

- Ανταγωνισμός: Όπως σε όλη την Ευρώπη έτσι και στη χώρα μας τα φθηνά εισαγόμενα προϊόντα από τρίτες χώρες πιέζουν τις τιμές και δυστυχώς οι προστασία των Ευρωπαίων παραγωγών από τέτοιες καταστάσεις είναι ελλιπής.

Ο αγροτικός τομέας παραμένει ζωτικός για την Ελλάδα, τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά. Για να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο, αναζητείται στρατηγική…

Το μόνο σίγουρο είναι πως με σωστές πολιτικές και κατευθύνσεις ως προς τις επενδύσεις, ο τομέας μπορεί να γίνει μοχλός ανάπτυξης, ιδίως σε μια εποχή που η διατροφική αυτάρκεια είναι κεντρικό θέμα συζήτησης πολλών χωρών εντός και εκτός ΕΕ.

Η χώρα μας έχει ακόμα το συγκριτικό πλεονέκτημα του ευνοϊκού κλίματος για την παραγωγή των περισσοτέρων αγροτικών προϊόντων που ζητά η αγορά και πρέπει να το εκμεταλλευτούμε αυτό με κάθε τρόπο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:57

Αυστρία: Έσπασε το απόλυτο ρεκόρ ζέστης - Στους 40,8°C ο υδράργυρος

23:49

AMD: Διπλασιάστηκαν οι πωλήσεις data center, άνοδος 50% στα έσοδα - Γιατί υποχωρεί η μετοχή

23:29

SpaceX: Αύξηση 92% στα έσοδα στην πρώτη αναφορά κερδών από την IPO

23:22

Σερβία: Η χαμηλή στάθμη των υδάτων στον Δούναβη αποκάλυψε ναυάγια πλοίων των Ναζί

23:10

Wall Street: Tech-πάρτι με διπλό ιστορικό υψηλό - Έσπασε το φράγμα των 54.000 μονάδων ο Dow

22:45

Χρυσός: Κέρδη 1% με βοήθεια από το πετρέλαιο

22:31

Επανήλθε η ηλεκτροδότηση στην Κούβα μετά τη γενικευμένη εθνικής εμβέλειας διακοπή

22:17

Ξεπέρασε τα 14.000 δολάρια ο χαλκός

22:06

ΗΠΑ-Ιράν: Για «πρόοδο» στις συνομιλίες κάνει λόγο το Κατάρ

21:54

Πετρέλαιο: Στο -5% περιμένοντας την συμφωνία για το Ορμούζ

21:41

Στενά του Ορμούζ: Η Τεχεράνη εξετάζει ευρωπαϊκή αποστολή αποναρκοθέτησης

21:30

OPEC: Αυξήθηκε η παραγωγή τον Ιούλιο με επικεφαλής τις χώρες του Κόλπου

21:13

Ισπανία: Νεκροί 17 μετανάστες στην προσπάθειά τους να φτάσουν στις Βαλεαρίδες

20:58

Ινδικό πλοίο βυθίστηκε κοντά στην Υεμένη - Εκτός λειτουργίας το αεροδρόμιο της Νατζράν στη Σαουδική Αραβία

20:41

Ιταλία: H παύση ισχύος της Συμφωνίας του Σένγκεν δεν υιοθετήθηκε σε καμία περίπτωση κατά της Ισπανίας

20:35

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε ο διορισμός του Τοντ Μπλανς ως νέου υπουργού Δικαιοσύνης

20:32

Η Κίνα περνά στην αντεπίθεση στην ΑΙ: Τα νέα μοντέλα της αλλάζουν τους κανόνες του παιχνιδιού

20:15

Ο Ρούμπιο ελπίζει ότι η πολιτική μετάβαση στη Βενεζουέλα θα διαρκέσει «μήνες, όχι χρόνια»

19:58

Πολωνία: Mαχητικά αναχαίτισαν ρωσικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος πάνω από τη Βαλτική

19:48

Ευρωαγορές: Νέο ρεκόρ για τον Stoxx 600 με ώθηση από το Ιράν

19:35

Cenergy: Ισχυρή κερδοφορία το α' εξάμηνο, ανεκτέλεστο-ρεκόρ και αναβάθμιση στόχων για το 2026

19:18

Reuters: Οι ΗΠΑ έχουν σχεδόν εξαντλήσει τα αποθέματα τους σε πυραύλους στο Ιράν

19:09

Νόμιζε ότι έχασε και πέταξε 1 εκατ. ευρώ στα σκουπίδια

19:08

Πυρκαγιά στη Δυτ. Αττική: Συνεχίζεται η επιχείρηση κατάσβεσης για 5η ημέρα - Πού υπάρχουν διάσπαρτες εστίες

19:04

Σδούκου: Υλοποιούμε το μεγαλύτερο σχέδιο πρόληψης πυρκαγιών των τελευταίων ετών

18:58

Ρωσία: Η ναυτιλιακή FESCO ανέστειλε την αποδοχή νέων αιτημάτων μεταφοράς μέσω Μαύρης Θάλασσας

18:57

Δήμας: «Προχωράνε δύο πολύ σημαντικά αρδευτικά έργα σε Νεστόριο και Σελλάνα»

18:49

Ideal Holdings: Ξεκινά το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών έως 1,75 εκατ. ευρώ μέσω της Πειραιώς Χρηματιστηριακή

18:48

WWF: Περισσότερα από 180.000 στρέμματα καμένων δασικών εκτάσεων σε λίγες μόλις μέρες

18:47

Η Procter & Gamble εξαγοράζει την εταιρεία συμπληρωμάτων διατροφής Thorne


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider