Οι παθογένειες του ελληνικού Χρηματιστηρίου αναζητούν λύσεις ΤΩΡΑ!

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι παθογένειες του ελληνικού Χρηματιστηρίου αναζητούν λύσεις ΤΩΡΑ!
Τα ισχυρά εταιρικά θεμελιώδη, η σταδιακή ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και η βελτίωση του δημοσιονομικού προφίλ της Χώρας είναι κάποιοι από τους παράγοντες που οδήγησαν πρόσφατα το ελληνικό Χρηματιστήριο σε υψηλά 13 ετών.

Τα ισχυρά εταιρικά θεμελιώδη, η σταδιακή ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και η βελτίωση του δημοσιονομικού προφίλ της Χώρας είναι κάποιοι από τους παράγοντες που οδήγησαν πρόσφατα το ελληνικό Χρηματιστήριο σε υψηλά 13 ετών.

Παρά τις συνολικά ευνοϊκές προϋποθέσεις συνέχισης του δομικού ράλι, το ΧΑ συνεχίζει να ταλανίζεται από παθογένειες τις οποίες καλείται (επιτέλους) να υπερβεί ώστε να πορευθεί με επιτυχία προς το μέλλον. Συνοπτικά, τα σημαντικότερα ζητήματα που καλείται να επιλύσει η ελληνική Κεφαλαιαγορά είναι:

1. Ο μικρός αριθμός ενεργών κωδικών ιδιωτών επενδυτών, παρόλο το προηγηθέν bull market. Αναγνωρίζουμε βεβαίως ότι η «φούσκα» του 1999 και η καταστροφική πορεία των δεικτοβαρών τραπεζικών και άλλων τίτλων την προηγούμενη δεκαετία έχουν δημιουργήσει «πληγές» που συνεχίζουν να αποστρέφουν πολλούς ιδιώτες από το ΧΑ. Την ίδια στιγμή, πολλοί από τους εν δυνάμει εγχώριους επενδυτές λιανικής έχουν τοποθετηθεί σε έντοκες επενδύσεις, οι οποίες όμως προσφέρουν αποδόσεις χαμηλότερες από τις τρέχουσες μερισματικές διανομές κερδοφόρων εταιριών.

2. Δεδομένου του «ιστορικού» και της... ψυχοσύνθεσης του μέσου Έλληνα επενδυτή απαιτείται η απόκτηση επενδυτικής παιδείας που να βασίζεται στον Οικονομικό Αλφαβητισμό, δηλαδή στην πληροφόρηση για τις δυνατότητες τις οποίες προσφέρουν επιλεγμένα προϊόντα των Κεφαλαιαγορών, για το κόστος ευκαιρίας που η αποχή από αυτά ενέχει, αλλά και για την ανάγκη διαχείρισης του ρίσκου που αναπόφευκτα χαρακτηρίζει την κάθε μορφή επένδυσης.

3. Η σχετικά περιορισμένη σε όρους όγκου συναλλαγών παρουσία εγχώριων και ξένων θεσμικών επενδυτών στη λεωφόρο Αθηνών, έστω και αν αυτοί «πρωταγωνιστούν» έναντι των ιδιωτών.

4. Οι συναλλαγές γενικά επικεντρώνονται σε μικρό αριθμό τίτλων μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με την αντίστοιχη μεσαία, πόσω μάλλον την μικρή κεφαλαιοποίηση να παίζουν τον ρόλο του «φτωχού συγγενή». Προφανώς και η προσέλκυση χρήματος σε πρωτογενή και δευτερογενή Αγορά δεν γίνεται... με το ζόρι και οι υποψήφιοι επενδυτές θέλουν «να δούνε πράγματα» ώστε να επιλέξουν εναλλακτικούς τίτλους. Σίγουρα όλοι οι εμπλεκόμενοι, από τις Διοικήσεις των εταιριών μέχρι και τον «τελευταίο trader» οφείλουν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους ώστε να «καλλιεργηθεί» το απαιτούμενο επενδυτικό ενδιαφέρον, όμως η ύπαρξη νέων δυναμικών εισηγμένων στο ΧΑ οπωσδήποτε θα αυξήσει τις διαθέσιμες επιλογές.

5. Η χαμηλή ελεύθερη διασπορά (free float) αρκετών εισηγμένων.

6. Τα προαναφερθέντα σημεία προκαλούν τον -γνωστό και μη εξαιρετέο- χαμηλό όγκο συναλλαγών (όσοι αρθρογραφούμε τον επικαλούμεθα πολύ συχνά) και την χαμηλή εμπορευσιμότητα, φαινόμενα τα οποία «ρηχαίνουν» την ελληνική Αγορά και αποτρέπουν τα θεσμικά χαρτοφυλάκια από το να συμμετάσχουν «σοβαρότερα» στο ΧΑ εφόσον δυσκολεύονται να «χτίσουν» μεγαλύτερες μετοχικές θέσεις ή να τις κλείσουν στις περιόδους μεγάλης αύξησης της μεταβλητότητας.

7. Συνολικά είναι κρίμα να διαπιστώνεται (σε σύγκριση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες) χαμηλού βαθμού διασύνδεση του ΧΑ με την ελληνική Οικονομία, γεγονός που «μπλοκάρει» μία σημαντική πηγή άντλησης κεφαλαίων και κατ’ επέκτασιν την συνολική οικονομική ανάπτυξη της Χώρας. Η υπό προϋποθέσεις παροχή κινήτρων οικονομικής φύσεως (φορολογικών κλπ) σε εν δυνάμει εισηγμένες και επενδυτές θα μπορούσε να αμβλύνει το πρόβλημα.

Με βάση όλα τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι το «rebranding» της ελληνικής Κεφαλαιαγοράς είναι αναγκαίο. Οι Αγορές εξελίσσονται και το ΧΑ «δεν παίζει μπάλα» μόνο του. Οι διαπιστώσεις και τα ευχολόγια φτάνουν. Πλέον χρειάζεται η εφαρμογή γενναίων δράσεων και πολιτικών συγκεκριμένης στόχευσης και μακράς πνοής οι οποίες θα αντιμετωπίσουν τις παθογένειες, θα ευνοήσουν την καλλιέργεια μετοχικής κουλτούρας στη Χώρα μας και θα αποδείξουν ότι το ΧΑ όντως δικαιούται να επιστρέψει στην κατηγορία των αναπτυγμένων Αγορών.

Ευελπιστούμε ότι επιτέλους θα γίνουν πράξη όλα όσα χρειάζονται ώστε το ΧΑ να αποδιώξει τη «ρετσινιά» που συνεχίζει να το κατατρέχει και να αποτελέσει εφεξής βασικό πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης, με τη συμμετοχή ενήμερων επενδυτών. Αυτή θα είναι η πραγματική και πολυπόθητη αναβάθμιση.

* του Πέτρου Στεριώτη, πιστοποιημένου από τις Κεφαλαιαγορές Ελλάδος και Κύπρου και τέως CEO ευρωπαϊκών ΕΠΕΥ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:02

Νέα πρόστιμα 295.898 ευρώ από την Αρχή Ελέγχου Αγοράς

13:56

Θεοδωρικάκος: «Παραγωγικότητα, δημογραφικό, μείωση ανισοτήτων - Η εθνική πρόκληση για την Ελλάδα του 2030»

13:49

Ακαθάριστα οικόπεδα: Παράταση έως 22 Ιουνίου για καθαρισμούς και δηλώσεις – Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες

13:37

Το «Προλαμβάνω» συνεχίζεται: Νέα φάση από τον Σεπτέμβριο 2026 έως το 2030

13:34

Μαρινάκης: Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση την επόμενη ημέρα των εκλογών

13:31

Ορκίσθηκαν παρουσία του Πρωθυπουργού τα νέα μέλη της κυβέρνησης

13:24

Έλον Μασκ: Η ανθρωπότητα υποδέχεται τον πρώτο τρισεκατομμυριούχο της

13:22

Σαμαράς για απόφαση Αρείου Πάγου: Η κυβέρνηση έχει αυστηρή υποχρέωση να διασφαλίσει την καθολική εφαρμογή της

13:16

Δημόσιο Χρέος: Η σημασία της επιτυχημένης εξόδου στις αγορές και το διπλό «χτύπημα» του 2026

13:14

Έτος μετάβασης και μετασχηματισμού το 2026 για τον όμιλο Fourlis - Κλείνει 10 ζημιογόνα καταστήματα

13:12

Ο Τραμπ γίνεται 80 ετών και γιορτάζει με ένα τουρνουά MMA στον Λευκό Οίκο

13:03

Έρευνα ανακαλύπτει πρωτεϊνες στο αίμα που προβλέπουν τον καρκίνο του πνεύμονα 5 χρόνια πριν την διάγνωση

13:03

Οι Βρυξέλλες απαγορεύουν τα ενοικιαζόμενα ηλεκτρικά πατίνια από το 2027

12:49

Σπανάκης: Επτά νέες θέσεις εργασίας στα ΚΕΠ Μυτιλήνης και Λίμνης Πλαστήρα

12:38

Βιομηχανία: Ετήσια αύξηση 18,4% για τον Γενικό Δείκτη Τιμών Παραγωγού τον Απρίλιο

12:28

Γερμανία: Εκκενώθηκε τμήμα του αεροδρομίου του Αμβούργου - Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση

12:18

Υπέρ νέας αύξησης επιτοκίων από ΕΚΤ το ΔΝΤ

12:18

Βουλή: Με διακομματικό προεδρείο η Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος - Πρόεδρος ο Μάκης Βορίδης

12:15

Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης λέει «μία θα είναι η κάλπη», γιατί ξέρει ότι στη δεύτερη θα χάσει

12:08

The Lancet: Συνδυασμένες πολιτικές μπορούν να οδηγήσουν στη μείωση της παιδικής παχυσαρκίας

12:05

Green Mocktails: Το σύνθημα της Green φέτος το καλοκαίρι είναι «MOCK THE K.O.K.»

12:02

ΙΝΣΕΤΕ: Σταθερά στις πρώτες επιλογές των Ευρωπαίων η Ελλάδα

12:01

Πληθωρισμός: Επιβράδυνση στη Γερμανία - Σε υψηλό 2,5 ετών στη Γαλλία τον Μάιο

11:46

Καρχαρίας μάκο τριών μέτρων βγήκε «παγανιά» στην Ανάβυσσο

11:36

ΥΠΕΝ: Επιπλέον 6.000 νοικοκυριά εντάσσονται στο «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»

11:29

ΥΠΑΑΤ: Πάνω από 67 εκατ. ευρώ για αποκατάσταση αγροτικών εκμεταλλεύσεων από πυρκαγιές και πλημμύρες

11:23

Σε πλήρη λειτουργία το Κτηματολόγιο στις Π.Ε. Δυτικής Αττικής και Νήσων

11:22

Χρηματιστήριο: Εκτίναξη σε νέα πολυετή υψηλά για τον Γενικό Δείκτη

11:16

Ιράν: Σχέδιο συμφωνίας 14 σημείων με ΗΠΑ - Τι προβλέπει για Στενά του Ορμούζ και κυρώσεις

11:05

Σε υψηλό δύο εβδομάδων οι ευρωαγορές με κέρδη 1%


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider