Οι παθογένειες του ελληνικού Χρηματιστηρίου αναζητούν λύσεις ΤΩΡΑ!

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι παθογένειες του ελληνικού Χρηματιστηρίου αναζητούν λύσεις ΤΩΡΑ!
Τα ισχυρά εταιρικά θεμελιώδη, η σταδιακή ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και η βελτίωση του δημοσιονομικού προφίλ της Χώρας είναι κάποιοι από τους παράγοντες που οδήγησαν πρόσφατα το ελληνικό Χρηματιστήριο σε υψηλά 13 ετών.

Τα ισχυρά εταιρικά θεμελιώδη, η σταδιακή ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και η βελτίωση του δημοσιονομικού προφίλ της Χώρας είναι κάποιοι από τους παράγοντες που οδήγησαν πρόσφατα το ελληνικό Χρηματιστήριο σε υψηλά 13 ετών.

Παρά τις συνολικά ευνοϊκές προϋποθέσεις συνέχισης του δομικού ράλι, το ΧΑ συνεχίζει να ταλανίζεται από παθογένειες τις οποίες καλείται (επιτέλους) να υπερβεί ώστε να πορευθεί με επιτυχία προς το μέλλον. Συνοπτικά, τα σημαντικότερα ζητήματα που καλείται να επιλύσει η ελληνική Κεφαλαιαγορά είναι:

1. Ο μικρός αριθμός ενεργών κωδικών ιδιωτών επενδυτών, παρόλο το προηγηθέν bull market. Αναγνωρίζουμε βεβαίως ότι η «φούσκα» του 1999 και η καταστροφική πορεία των δεικτοβαρών τραπεζικών και άλλων τίτλων την προηγούμενη δεκαετία έχουν δημιουργήσει «πληγές» που συνεχίζουν να αποστρέφουν πολλούς ιδιώτες από το ΧΑ. Την ίδια στιγμή, πολλοί από τους εν δυνάμει εγχώριους επενδυτές λιανικής έχουν τοποθετηθεί σε έντοκες επενδύσεις, οι οποίες όμως προσφέρουν αποδόσεις χαμηλότερες από τις τρέχουσες μερισματικές διανομές κερδοφόρων εταιριών.

2. Δεδομένου του «ιστορικού» και της... ψυχοσύνθεσης του μέσου Έλληνα επενδυτή απαιτείται η απόκτηση επενδυτικής παιδείας που να βασίζεται στον Οικονομικό Αλφαβητισμό, δηλαδή στην πληροφόρηση για τις δυνατότητες τις οποίες προσφέρουν επιλεγμένα προϊόντα των Κεφαλαιαγορών, για το κόστος ευκαιρίας που η αποχή από αυτά ενέχει, αλλά και για την ανάγκη διαχείρισης του ρίσκου που αναπόφευκτα χαρακτηρίζει την κάθε μορφή επένδυσης.

3. Η σχετικά περιορισμένη σε όρους όγκου συναλλαγών παρουσία εγχώριων και ξένων θεσμικών επενδυτών στη λεωφόρο Αθηνών, έστω και αν αυτοί «πρωταγωνιστούν» έναντι των ιδιωτών.

4. Οι συναλλαγές γενικά επικεντρώνονται σε μικρό αριθμό τίτλων μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με την αντίστοιχη μεσαία, πόσω μάλλον την μικρή κεφαλαιοποίηση να παίζουν τον ρόλο του «φτωχού συγγενή». Προφανώς και η προσέλκυση χρήματος σε πρωτογενή και δευτερογενή Αγορά δεν γίνεται... με το ζόρι και οι υποψήφιοι επενδυτές θέλουν «να δούνε πράγματα» ώστε να επιλέξουν εναλλακτικούς τίτλους. Σίγουρα όλοι οι εμπλεκόμενοι, από τις Διοικήσεις των εταιριών μέχρι και τον «τελευταίο trader» οφείλουν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους ώστε να «καλλιεργηθεί» το απαιτούμενο επενδυτικό ενδιαφέρον, όμως η ύπαρξη νέων δυναμικών εισηγμένων στο ΧΑ οπωσδήποτε θα αυξήσει τις διαθέσιμες επιλογές.

5. Η χαμηλή ελεύθερη διασπορά (free float) αρκετών εισηγμένων.

6. Τα προαναφερθέντα σημεία προκαλούν τον -γνωστό και μη εξαιρετέο- χαμηλό όγκο συναλλαγών (όσοι αρθρογραφούμε τον επικαλούμεθα πολύ συχνά) και την χαμηλή εμπορευσιμότητα, φαινόμενα τα οποία «ρηχαίνουν» την ελληνική Αγορά και αποτρέπουν τα θεσμικά χαρτοφυλάκια από το να συμμετάσχουν «σοβαρότερα» στο ΧΑ εφόσον δυσκολεύονται να «χτίσουν» μεγαλύτερες μετοχικές θέσεις ή να τις κλείσουν στις περιόδους μεγάλης αύξησης της μεταβλητότητας.

7. Συνολικά είναι κρίμα να διαπιστώνεται (σε σύγκριση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες) χαμηλού βαθμού διασύνδεση του ΧΑ με την ελληνική Οικονομία, γεγονός που «μπλοκάρει» μία σημαντική πηγή άντλησης κεφαλαίων και κατ’ επέκτασιν την συνολική οικονομική ανάπτυξη της Χώρας. Η υπό προϋποθέσεις παροχή κινήτρων οικονομικής φύσεως (φορολογικών κλπ) σε εν δυνάμει εισηγμένες και επενδυτές θα μπορούσε να αμβλύνει το πρόβλημα.

Με βάση όλα τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι το «rebranding» της ελληνικής Κεφαλαιαγοράς είναι αναγκαίο. Οι Αγορές εξελίσσονται και το ΧΑ «δεν παίζει μπάλα» μόνο του. Οι διαπιστώσεις και τα ευχολόγια φτάνουν. Πλέον χρειάζεται η εφαρμογή γενναίων δράσεων και πολιτικών συγκεκριμένης στόχευσης και μακράς πνοής οι οποίες θα αντιμετωπίσουν τις παθογένειες, θα ευνοήσουν την καλλιέργεια μετοχικής κουλτούρας στη Χώρα μας και θα αποδείξουν ότι το ΧΑ όντως δικαιούται να επιστρέψει στην κατηγορία των αναπτυγμένων Αγορών.

Ευελπιστούμε ότι επιτέλους θα γίνουν πράξη όλα όσα χρειάζονται ώστε το ΧΑ να αποδιώξει τη «ρετσινιά» που συνεχίζει να το κατατρέχει και να αποτελέσει εφεξής βασικό πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης, με τη συμμετοχή ενήμερων επενδυτών. Αυτή θα είναι η πραγματική και πολυπόθητη αναβάθμιση.

* του Πέτρου Στεριώτη, πιστοποιημένου από τις Κεφαλαιαγορές Ελλάδος και Κύπρου και τέως CEO ευρωπαϊκών ΕΠΕΥ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:20

Ευρωαγορές: Κέρδη στο ταμπλό με ώθηση από την τεχνολογία

19:17

LAMDA Development: Στις 21 Ιουλίου 2026 η πρόωρη εξόφληση του ομολογιακού δανείου

19:07

Fais Group: Από 17 Ιουλίου ξεκινά η καταβολή της επιστροφής κεφαλαίου

19:00

Στο επίκεντρο του Eurogroup η ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του ευρώ

18:56

Βρετανία: Ξεκίνησε η διαδικασία στους Εργατικούς για τη διαδοχή του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ

18:52

«Η Ισλαμική Δημοκρατία της Ιαπωνίας»: Ένα λεκτικό ολίσθημα του Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε αντιδράσεις

18:46

Συνάντηση Αλ. Τσίπρα -Π. Μοσκοβισί

18:22

Παπουτσάνης: Αύξηση 5,2% του κύκλου εργασιών το α' εξάμηνο

18:00

Βουλή: Στην ολομέλεια η ψήφιση της Κύρωσης Παραχώρησης του Χιονοδρομικού Κέντρου Βασιλίτσας

17:56

Ιστορικό υψηλό για τις τιμές κατοικιών στις ΗΠΑ

17:51

Κατ’ αρχήν συμφωνία Aktor - Motor Oil για την απόκτηση του 50% της Dioriga Gas

17:50

Eurobank: Από 14 Ιουλίου παύει η διαπραγμάτευση των 28 εκατ. ακυρωμένων μετοχών

17:44

Βουλή: Ο Μητσοτάκης απαντά σε ερώτηση Ανδρουλάκη για ακρίβεια την Παρασκευή

17:37

Οριακή άνοδος στο Χρηματιστήριο - Υπεραπόδοση στις τράπεζες

17:36

Φωτιά στη Θεσσαλονίκη: Πέρασαν σε χώρο επιχείρησης οι φλόγες - Ήχησε το 112

17:22

Ανησυχία προκαλεί η έξαρση του αυτοκτονικού ιδεασμού στα Ελληνόπουλα - Πιο ευάλωτα τα κορίτσια

17:15

Ελληνικό: Έφτασε στα 200 μέτρα ο Riviera Tower

17:10

Wall Street: Προσπάθεια ανόδου παρά την κλιμάκωση ΗΠΑ-Ιράν και τις πιέσεις στις μετοχές AI

17:08

Morgan Stanley: «Κλειδί» για την Ελλάδα η διατήρηση υψηλής ανάπτυξης

17:03

Δύο νέοι γενικοί γραμματείς στα υπουργεία Υγείας και Προτασίας του Πολίτη

16:52

ΑΑΔΕ: Νέες απλουστεύσεις για τις επαναλαμβανόμενες εισαγωγές όμοιων εμπορευμάτων

16:40

UNCTAD: Ιστορικό υψηλό για τις ξένες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα το 2025 με 12,86 δισ. δολάρια

16:27

Κίνα: Στους 28 οι νεκροί από την πυρκαγιά σε εργοστάσιο υποδημάτων

16:16

Φρουροί της Επανάστασης: Οι επιθέσεις των ΗΠΑ διαταράσσουν το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ

16:05

Παπαθανάσης: Η επόμενη προγραμματική περίοδος 2028-2034 αποτελεί μια κρίσιμη ευκαιρία για τη χώρα μας

15:57

Παπασταύρου: Κρίσιμος ο ρόλος της Ελλάδας στη νέα ενεργειακή αρχιτεκτονική

15:45

Τρία ελληνικά νησιά στα 25 κορυφαία του κόσμου για το 2026

15:39

Το κύμα καύσωνα που πλήττει τη Γαλλία θα συνεχιστεί μέχρι τις 14 Ιουλίου

15:35

Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο για το εθνικό πλαίσιο εφαρμογής του AI Act

15:30

Παλαιστίνη: Ο πρόεδρος Αμπάς ανακοίνωσε τη διεξαγωγή εκλογών στις 28 Νοεμβρίου


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider