Οι παθογένειες του ελληνικού Χρηματιστηρίου αναζητούν λύσεις ΤΩΡΑ!

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι παθογένειες του ελληνικού Χρηματιστηρίου αναζητούν λύσεις ΤΩΡΑ!
Τα ισχυρά εταιρικά θεμελιώδη, η σταδιακή ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και η βελτίωση του δημοσιονομικού προφίλ της Χώρας είναι κάποιοι από τους παράγοντες που οδήγησαν πρόσφατα το ελληνικό Χρηματιστήριο σε υψηλά 13 ετών.

Τα ισχυρά εταιρικά θεμελιώδη, η σταδιακή ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και η βελτίωση του δημοσιονομικού προφίλ της Χώρας είναι κάποιοι από τους παράγοντες που οδήγησαν πρόσφατα το ελληνικό Χρηματιστήριο σε υψηλά 13 ετών.

Παρά τις συνολικά ευνοϊκές προϋποθέσεις συνέχισης του δομικού ράλι, το ΧΑ συνεχίζει να ταλανίζεται από παθογένειες τις οποίες καλείται (επιτέλους) να υπερβεί ώστε να πορευθεί με επιτυχία προς το μέλλον. Συνοπτικά, τα σημαντικότερα ζητήματα που καλείται να επιλύσει η ελληνική Κεφαλαιαγορά είναι:

1. Ο μικρός αριθμός ενεργών κωδικών ιδιωτών επενδυτών, παρόλο το προηγηθέν bull market. Αναγνωρίζουμε βεβαίως ότι η «φούσκα» του 1999 και η καταστροφική πορεία των δεικτοβαρών τραπεζικών και άλλων τίτλων την προηγούμενη δεκαετία έχουν δημιουργήσει «πληγές» που συνεχίζουν να αποστρέφουν πολλούς ιδιώτες από το ΧΑ. Την ίδια στιγμή, πολλοί από τους εν δυνάμει εγχώριους επενδυτές λιανικής έχουν τοποθετηθεί σε έντοκες επενδύσεις, οι οποίες όμως προσφέρουν αποδόσεις χαμηλότερες από τις τρέχουσες μερισματικές διανομές κερδοφόρων εταιριών.

2. Δεδομένου του «ιστορικού» και της... ψυχοσύνθεσης του μέσου Έλληνα επενδυτή απαιτείται η απόκτηση επενδυτικής παιδείας που να βασίζεται στον Οικονομικό Αλφαβητισμό, δηλαδή στην πληροφόρηση για τις δυνατότητες τις οποίες προσφέρουν επιλεγμένα προϊόντα των Κεφαλαιαγορών, για το κόστος ευκαιρίας που η αποχή από αυτά ενέχει, αλλά και για την ανάγκη διαχείρισης του ρίσκου που αναπόφευκτα χαρακτηρίζει την κάθε μορφή επένδυσης.

3. Η σχετικά περιορισμένη σε όρους όγκου συναλλαγών παρουσία εγχώριων και ξένων θεσμικών επενδυτών στη λεωφόρο Αθηνών, έστω και αν αυτοί «πρωταγωνιστούν» έναντι των ιδιωτών.

4. Οι συναλλαγές γενικά επικεντρώνονται σε μικρό αριθμό τίτλων μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με την αντίστοιχη μεσαία, πόσω μάλλον την μικρή κεφαλαιοποίηση να παίζουν τον ρόλο του «φτωχού συγγενή». Προφανώς και η προσέλκυση χρήματος σε πρωτογενή και δευτερογενή Αγορά δεν γίνεται... με το ζόρι και οι υποψήφιοι επενδυτές θέλουν «να δούνε πράγματα» ώστε να επιλέξουν εναλλακτικούς τίτλους. Σίγουρα όλοι οι εμπλεκόμενοι, από τις Διοικήσεις των εταιριών μέχρι και τον «τελευταίο trader» οφείλουν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους ώστε να «καλλιεργηθεί» το απαιτούμενο επενδυτικό ενδιαφέρον, όμως η ύπαρξη νέων δυναμικών εισηγμένων στο ΧΑ οπωσδήποτε θα αυξήσει τις διαθέσιμες επιλογές.

5. Η χαμηλή ελεύθερη διασπορά (free float) αρκετών εισηγμένων.

6. Τα προαναφερθέντα σημεία προκαλούν τον -γνωστό και μη εξαιρετέο- χαμηλό όγκο συναλλαγών (όσοι αρθρογραφούμε τον επικαλούμεθα πολύ συχνά) και την χαμηλή εμπορευσιμότητα, φαινόμενα τα οποία «ρηχαίνουν» την ελληνική Αγορά και αποτρέπουν τα θεσμικά χαρτοφυλάκια από το να συμμετάσχουν «σοβαρότερα» στο ΧΑ εφόσον δυσκολεύονται να «χτίσουν» μεγαλύτερες μετοχικές θέσεις ή να τις κλείσουν στις περιόδους μεγάλης αύξησης της μεταβλητότητας.

7. Συνολικά είναι κρίμα να διαπιστώνεται (σε σύγκριση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες) χαμηλού βαθμού διασύνδεση του ΧΑ με την ελληνική Οικονομία, γεγονός που «μπλοκάρει» μία σημαντική πηγή άντλησης κεφαλαίων και κατ’ επέκτασιν την συνολική οικονομική ανάπτυξη της Χώρας. Η υπό προϋποθέσεις παροχή κινήτρων οικονομικής φύσεως (φορολογικών κλπ) σε εν δυνάμει εισηγμένες και επενδυτές θα μπορούσε να αμβλύνει το πρόβλημα.

Με βάση όλα τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι το «rebranding» της ελληνικής Κεφαλαιαγοράς είναι αναγκαίο. Οι Αγορές εξελίσσονται και το ΧΑ «δεν παίζει μπάλα» μόνο του. Οι διαπιστώσεις και τα ευχολόγια φτάνουν. Πλέον χρειάζεται η εφαρμογή γενναίων δράσεων και πολιτικών συγκεκριμένης στόχευσης και μακράς πνοής οι οποίες θα αντιμετωπίσουν τις παθογένειες, θα ευνοήσουν την καλλιέργεια μετοχικής κουλτούρας στη Χώρα μας και θα αποδείξουν ότι το ΧΑ όντως δικαιούται να επιστρέψει στην κατηγορία των αναπτυγμένων Αγορών.

Ευελπιστούμε ότι επιτέλους θα γίνουν πράξη όλα όσα χρειάζονται ώστε το ΧΑ να αποδιώξει τη «ρετσινιά» που συνεχίζει να το κατατρέχει και να αποτελέσει εφεξής βασικό πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης, με τη συμμετοχή ενήμερων επενδυτών. Αυτή θα είναι η πραγματική και πολυπόθητη αναβάθμιση.

* του Πέτρου Στεριώτη, πιστοποιημένου από τις Κεφαλαιαγορές Ελλάδος και Κύπρου και τέως CEO ευρωπαϊκών ΕΠΕΥ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:18

Ευρωαγορές: Σε ιστορικό υψηλό ο Stoxx 600 μετά τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν

19:10

ΥΠΑΑΤ: Παρατείνεται η διάθεση 79 στρατιωτικών κτηνιάτρων για την ευλογιά και τον αφθώδη πυρετό

19:03

Έπεσαν οι υπογραφές για το μνημόνιο κατανόησης ΗΠΑ - Ιράν

18:45

Την Τρίτη θα επισκεφθεί τον Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης ο Μητσοτάκης

18:40

HELLENiQ ENERGY: Επεκτείνει τη στρατηγική συνεργασία της με τη Chevron και στο "Block 10"

18:37

Γεραπετρίτης - Χαφτάρ: Ελλάδα και Ανατολική Λιβύη ενισχύουν τη συνεργασία τους

18:34

Σε εξέλιξη πυρκαγιές σε Σκόπελο και Δυτική Αχαΐα

18:16

Νέο κόμμα για να ενώσει τους εξόριστους Ρώσους ιδρύει ο Γιάσιν

18:05

Χρηματιστήριο: Νέα άνοδος με αυξημένο τζίρο - Τριήμερο άλμα 7,12% στις τράπεζες

18:00

Ένας νεκρός από ισραηλινή επιδρομή στον Λίβανο - Πρώτη θανατηφόρα επίθεση μετά την ανακοίνωση συμφωνίας

17:55

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Χαφτάρ, υπαρχηγό Γενικής Διοίκησης Λιβυκού Εθνικού Στρατού

17:50

Σε ΦΕΚ η παράταση καθαρισμού και δήλωσης οικοπέδων έως τις 22 Ιουνίου 2026

17:37

Βρετανία: Το Εφετείο επικύρωσε την απαγόρευση της Palestine Action

17:32

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2026: Από 26 έως 29 Ιουνίου η ανακοίνωση των βαθμολογιών

17:22

Ρωσικό στρατηγικό βομβαρδιστικό συνετρίβη σε εκπαιδευτική πτήση στη Σιβηρία - Επέζησε το πλήρωμα

17:15

Έρευνα Public και Truberries: 85% των Ελλήνων στρέφονται στα βιβλία για να αποδράσουν από την καθημερινότητα

17:13

ΝΒΑ: Πόσα χρήματα θα κερδίσει κάθε παίκτης των Νικς για την κατάκτηση του τίτλου

16:58

Wall Street: Ρεκόρ χτυπά ο Dow Jones με «καύσιμο» από Ιράν - Άλμα 8% για SpaceX

16:50

Κεραμέως: Τα 10 πιο σημαντικά ορόσημα της διετίας στο υπουργείο Εργασίας

16:43

Maersk: Χαιρετίζει συμφωνία Ιράν-ΗΠΑ, χωρίς όμως αλλαγές στις δραστηριότητες στη Μέση Ανατολή

16:43

Βρετανία: Ένοχος Ουκρανός για εμπρηστικές επιθέσεις σε κατοικία που σχετίζεται με τον Στάρμερ

16:40

Θεοδωρικάκος: Δύο χρόνια δημιουργικού έργου με αποτελέσματα - 915 επενδύσεις, 15.000 νέες θέσεις εργασίας

16:36

Επιστρέφει στη φυλακή ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος

16:29

Μιχαηλίδου: Στα 525 ευρώ το μήνα το επίδομα αναδοχής παιδιού έως την ενηλικίωση

16:26

ENOTHTA: Πάνω από 27% η παραβατικότητα στην εφαρμογή ψηφιακής κάρτας εργασίας

16:25

Εγκρίθηκαν τα αιτήματα Chevron - HELLENiQ ENERGY για το Block 10

16:20

Επόμενος κοινοτικός προϋπολογισμός: Το «πώς» το ξέρουμε, το «πόσα» συζητάμε

16:19

Γερμανία: Συγκρατημένη αισιοδοξία για πολιτικούς και επιχειρήσεις μετά τη συμφωνία ΗΠΑ - Ιράν

16:16

Τραμπ: Πλοία με πετρέλαιο βγαίνουν από Στενά του Ορμούζ - Τι επιδιώκει η Τεχεράνη

16:14

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ χαιρετίζει το μνημόνιο κατανόησης ΗΠΑ-Ιράν


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider