Ο Όλαφ Σολτς ανακοινώνει αίτημα για ψήφο εμπιστοσύνης ενόψει πρόωρων εκλογών

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ο Όλαφ Σολτς ανακοινώνει αίτημα για ψήφο εμπιστοσύνης ενόψει πρόωρων εκλογών
Ο Γερμανός καγκελάριος, σύμφωνα με το άρθρο 68 του Συντάγματος, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι απέστειλε επίσημα αίτημα για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή των Αντιπροσώπων, δρομολογώντας έτσι τη διαδικασία που οδηγεί σε πρόωρη νομοθετική ψηφοφορία στις 23 Φεβρουαρίου.

Ο Γερμανός καγκελάριος, σύμφωνα με το άρθρο 68 του Συντάγματος, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι απέστειλε επίσημα αίτημα για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή των Αντιπροσώπων, δρομολογώντας έτσι τη διαδικασία που οδηγεί σε πρόωρη νομοθετική ψηφοφορία στις 23 Φεβρουαρίου. Οι βουλευτές έχουν επομένως 48 ώρες για να μεταβούν στο Βερολίνο.

«Επιθυμώ να ανοίξω τον δρόμο για πρόωρες ομοσπονδιακές εκλογές», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς σε μήνυμα στον λογαριασμό του στο X, συνοδευόμενο από μια φωτογραφία που τον δείχνει να υπογράφει το αίτημα. Οι βουλευτές αναμένεται να ψηφίσουν τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου από τη 13:00 τοπική ώρα, ανέφερε η Καγκελαρία σε ξεχωριστή ανακοίνωση.

Αυτή η προγραμματισμένη ματαίωση από τον ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών έρχεται εν μέσω μιας εξαιρετικά σοβαρής κρίσης στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, που κάποτε αποτελούσε υπόδειγμα πολιτικής σταθερότητας, την ώρα που ο προνομιακός εταίρος της στην ΕΕ, η Γαλλία, είναι επίσης αποδυναμωμένη και αναζητά νέα κυβέρνηση. Την περασμένη εβδομάδα, ο Γάλλος πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης, υπογραμμίζοντας τον ασυνήθιστο βαθμό πολιτικής αστάθειας που επηρεάζει τις δύο μεγαλύτερες δυνάμεις της Ευρώπης.

«Εάν οι βουλευτές ακολουθήσουν τον δρόμο που προτείνω, τη Δευτέρα το απόγευμα θα προτείνω στον πρόεδρο (Φρανκ-Βάλτερ) Σταϊνμάγερ τη διάλυση της Μπούντεσταγκ. Εάν ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος ακολουθήσει την πρότασή μου, οι ψηφοφόροι θα μπορέσουν να εκλέξουν νέα Μπούντεσταγκ στις 23 Φεβρουαρίου - αυτός είναι ο στόχος μου», συνέχισε ο γερμανός καγκελάριος σε σύντομη δήλωσή του προς τον γερμανικό Τύπο. «Σε μια δημοκρατία, οι ψηφοφόροι είναι αυτοί που καθορίζουν την πορεία της μελλοντικής πολιτικής», συμπλήρωσε.

Η ετερόκλητη κυβέρνηση συνασπισμού του με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους του FDP, η οποία θα βρίσκεται στην εξουσία μέχρι το τέλος του 2021, διαλύθηκε στις 6 Νοεμβρίου μετά την αποπομπή του Φιλελεύθερου υπουργού Οικονομικών λόγω των ανυπέρβλητων διαφωνιών που είχαν προκύψει σχετικά με την οικονομική και δημοσιονομική πολιτική.

Χωρίς την υποστήριξη των πρώην συμμάχων του Φιλελευθέρων και των Πρασίνων, οι οποίοι δεν αποκλείουν την αποχή, ο 66χρονος καγκελάριος είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χάσει την εμπιστοσύνη της Μπούντεσταγκ. Εάν, όπως αναμένεται, ο κ. Σολτς χάσει την ψήφο εμπιστοσύνης, θα πρέπει να ζητήσει από τον Πρόεδρο να διαλύσει το κοινοβούλιο, γεγονός που θα προκαλέσει νέες εκλογές. Ο κ. Scholz συμφώνησε με την αντιπολίτευση να διεξαχθούν οι εκλογές στις 23 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε τη Δευτέρα, οι συντηρητικοί της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης της Γερμανίας (CDU) συγκεντρώνουν σήμερα το 31% της πρόθεσης ψήφου, η ακροδεξιά (AFD, Εναλλακτική για τη Γερμανία) το 18%, το SPD του Scholz το 17% και οι Πράσινοι το 13%. Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP) και η νεοσύστατη Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) βρίσκονται επί του παρόντος κάτω από το όριο του 5% που απαιτείται για την είσοδο στην Μπούντεσταγκ.

Αυτή είναι μόλις η έκτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία που ένας καγκελάριος κατέφυγε σε πρόταση μομφής. Το άρθρο 68, που χρησιμοποιήθηκε με αρκετή φειδώ, είχε ως στόχο να διασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα στη μεταπολεμική Γερμανία και να αποφύγει τις υπερβολές της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης. Αποτελεί ένα από τα λίγα μέσα που διαθέτει η Γερμανία για την πραγματοποίηση πρόωρων εκλογών. Ο Βίλι Μπραντ ήταν ο πρώτος που το χρησιμοποίησε, το 1972. Ήταν μια διαδικασία υψηλού κινδύνου. Αποδείχθηκε μοιραία για τον Γκέρχαρντ Σρέντερ. Το 2005, έχασε το στοίχημά του από την Άνγκελα Μέρκελ. Δυσκολεύτηκε πολύ να της παραδώσει τη θέση του και έτσι η Άνγκελα Μέρκελ κυβέρνησε στη συνέχεια για δεκαέξι χρόνια.

Η προεκλογική εκστρατεία στην Γερμανια, η οποία έχει ήδη αρχίσει, θα είναι εξαιρετικά σύντομη. Διακόπτεται από την εορταστική περίοδο και δεν θα είναι σε πλήρη εξέλιξη πριν από τον Ιανουάριο. Οι υποψήφιοι έχουν ήδη επιλεγεί: ο Friedrich Merz για το συντηρητικό CDU-CSU, ο οποίος έχει πολλές πιθανότητες να κερδίσει. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις τους δίνουν το 35% της πρόθεσης ψήφου. Ο Όλαφ Σολτς, ο οποίος είναι ιδιαίτερα αντιδημοφιλής, δυσκολεύτηκε πολύ να απαλλαγεί από τον αντίπαλό του Μπόρις Πιστόριους, τον υπουργό Άμυνας, η δημοτικότητα του οποίου βρίσκεται στα ύψη. Πολλοί Σοσιαλδημοκράτες ήταν αντίθετοι με την υποψηφιότητα του Όλαφ Σολτς. Την είδαν ως ένα σαφές μειονέκτημα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

00:08

Μετσόλα: Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τώρα η Ελλάδα αποτελεί success story

23:57

Επιστήμονες δημιουργούν ανοσοκύτταρα που καταπολεμούν τον καρκίνο απευθείας στο σώμα

23:46

Επιχείρηση «Κιβωτός»: 101 Έλληνες επαναπατρίστηκαν από Μέση Ανατολή με τα 45 κατοικίδιά τους

23:35

Μακρόν: «Ελεύθερη Γαλλία» το αεροπλανοφόρο που θα αντικαταστήσει το Σαρλ ντε Γκωλ

23:24

Συνάντηση Χριστοδουλίδη - Φον ντερ Λάιεν: Ικανοποίηση για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην Κύπρο

23:13

Η Ιταλία μειώνει τους φόρους στα καύσιμα για τις επόμενες τρεις εβδομάδες

23:02

Σχεδόν τριπλασιάστηκαν τα έσοδα της Μicron το β' τρίμηνο - Στα 13,8 δισ. δολάρια τα καθαρά κέρδη

22:51

Στη Λέσβο ο Κέλλας - Σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο περιορισμού του αφθώδους πυρετού

22:40

Νόμος στη Σλοβακία επιτρέπει την επιβολή υψηλότερων τιμών στα καύσιμα για ξένους

22:29

Wall Street: Fed και Πάουελ έριξαν σε χαμηλό έτους τον Dow Jones - Φόβοι αναθέρμανσης του πληθωρισμού

22:14

Θωρακίζεται από κυβερνοεπιθέσεις η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων

22:00

Πετρέλαιο: Πάνω από τα 107 δολάρια το Brent με κέρδη 4%

21:58

ΗΠΑ, Γερμανία και Ισραήλ συνεργάζονται για συστήματα προστασίας κρίσιμων υποδομών από drones

21:46

Χαμηλό ενός μήνα για τον χρυσό στην σκιά των επιτοκίων της Fed

21:35

Από την Πέμπτη κανονικά τα δρομολόγια σε ολόκληρη τη Γραμμή 6 του Τραμ

21:21

Τσίπρας: «H χώρα έχει ανάγκη από νέα εθνική πυξίδα»

21:05

Οι «χρησμοί» Πάουελ για επιτόκια, πληθωρισμό, ενέργεια, Μ. Ανατολή

20:59

Αντίποινα Ιράν μετά το χτύπημα στο South Pars: Επιθέσεις με πυραύλους σε Σαουδική Αραβία και Κατάρ

20:42

Πηγές ΥΠΑΝ για πλαφόν στα καύσιμα: Έχει προσωρινό χαρακτήρα

20:40

Κορκίδης: «Η μεταποίηση πυλώνας για ένα νέο, ανθεκτικό και εξωστρεφές παραγωγικό μοντέλο»

20:28

Μόσχα για πόλεμο στη Μ. Ανατολή: Η σοβαρότερη ενεργειακή κρίση εδώ και 40 χρόνια

20:26

EE: Πώς διχάζει Ουκρανικό, Ιράν - Σε θέση μάχης για τη Σύνοδο Κορυφής

20:17

Στο Βελιγράδι την Πέμπτη ο Σταύρος Παπασταύρου

20:07

Στους Καναδούς της Cooke η Avramar - Το στοίχημα της επόμενης ημέρας

20:00

Πάτησε πάλι το «φρένο» στα επιτόκια η Fed: Αβέβαιες οι επιπτώσεις από Μ. Ανατολή - «Νεύμα» για 1 μείωση το 2026

19:59

Τι αναφέρει η Κομισιόν για το κρούσμα αφθώδους πυρετού στη Λέσβο

19:49

Ιράκ: Ξαναρχίζει η εξαγωγή πετρελαίου προς την Τουρκία - Το σχέδιο της Άγκυρας

19:48

Κυρανάκης: «Στα 3.600 τα δημόσια σημεία φόρτισης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη»

19:31

Οι βενζινοπώλες προειδοποιούν για κινητοποιήσεις

19:22

Δεν τρίτωσε το... καλό στις ευρωαγορές με φόντο Fed και ΕΚΤ

gazzetta
gazzetta reader insider insider