Ο Όλαφ Σολτς ανακοινώνει αίτημα για ψήφο εμπιστοσύνης ενόψει πρόωρων εκλογών

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ο Όλαφ Σολτς ανακοινώνει αίτημα για ψήφο εμπιστοσύνης ενόψει πρόωρων εκλογών
Ο Γερμανός καγκελάριος, σύμφωνα με το άρθρο 68 του Συντάγματος, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι απέστειλε επίσημα αίτημα για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή των Αντιπροσώπων, δρομολογώντας έτσι τη διαδικασία που οδηγεί σε πρόωρη νομοθετική ψηφοφορία στις 23 Φεβρουαρίου.

Ο Γερμανός καγκελάριος, σύμφωνα με το άρθρο 68 του Συντάγματος, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι απέστειλε επίσημα αίτημα για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή των Αντιπροσώπων, δρομολογώντας έτσι τη διαδικασία που οδηγεί σε πρόωρη νομοθετική ψηφοφορία στις 23 Φεβρουαρίου. Οι βουλευτές έχουν επομένως 48 ώρες για να μεταβούν στο Βερολίνο.

«Επιθυμώ να ανοίξω τον δρόμο για πρόωρες ομοσπονδιακές εκλογές», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς σε μήνυμα στον λογαριασμό του στο X, συνοδευόμενο από μια φωτογραφία που τον δείχνει να υπογράφει το αίτημα. Οι βουλευτές αναμένεται να ψηφίσουν τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου από τη 13:00 τοπική ώρα, ανέφερε η Καγκελαρία σε ξεχωριστή ανακοίνωση.

Αυτή η προγραμματισμένη ματαίωση από τον ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών έρχεται εν μέσω μιας εξαιρετικά σοβαρής κρίσης στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, που κάποτε αποτελούσε υπόδειγμα πολιτικής σταθερότητας, την ώρα που ο προνομιακός εταίρος της στην ΕΕ, η Γαλλία, είναι επίσης αποδυναμωμένη και αναζητά νέα κυβέρνηση. Την περασμένη εβδομάδα, ο Γάλλος πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης, υπογραμμίζοντας τον ασυνήθιστο βαθμό πολιτικής αστάθειας που επηρεάζει τις δύο μεγαλύτερες δυνάμεις της Ευρώπης.

«Εάν οι βουλευτές ακολουθήσουν τον δρόμο που προτείνω, τη Δευτέρα το απόγευμα θα προτείνω στον πρόεδρο (Φρανκ-Βάλτερ) Σταϊνμάγερ τη διάλυση της Μπούντεσταγκ. Εάν ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος ακολουθήσει την πρότασή μου, οι ψηφοφόροι θα μπορέσουν να εκλέξουν νέα Μπούντεσταγκ στις 23 Φεβρουαρίου - αυτός είναι ο στόχος μου», συνέχισε ο γερμανός καγκελάριος σε σύντομη δήλωσή του προς τον γερμανικό Τύπο. «Σε μια δημοκρατία, οι ψηφοφόροι είναι αυτοί που καθορίζουν την πορεία της μελλοντικής πολιτικής», συμπλήρωσε.

Η ετερόκλητη κυβέρνηση συνασπισμού του με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους του FDP, η οποία θα βρίσκεται στην εξουσία μέχρι το τέλος του 2021, διαλύθηκε στις 6 Νοεμβρίου μετά την αποπομπή του Φιλελεύθερου υπουργού Οικονομικών λόγω των ανυπέρβλητων διαφωνιών που είχαν προκύψει σχετικά με την οικονομική και δημοσιονομική πολιτική.

Χωρίς την υποστήριξη των πρώην συμμάχων του Φιλελευθέρων και των Πρασίνων, οι οποίοι δεν αποκλείουν την αποχή, ο 66χρονος καγκελάριος είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χάσει την εμπιστοσύνη της Μπούντεσταγκ. Εάν, όπως αναμένεται, ο κ. Σολτς χάσει την ψήφο εμπιστοσύνης, θα πρέπει να ζητήσει από τον Πρόεδρο να διαλύσει το κοινοβούλιο, γεγονός που θα προκαλέσει νέες εκλογές. Ο κ. Scholz συμφώνησε με την αντιπολίτευση να διεξαχθούν οι εκλογές στις 23 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε τη Δευτέρα, οι συντηρητικοί της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης της Γερμανίας (CDU) συγκεντρώνουν σήμερα το 31% της πρόθεσης ψήφου, η ακροδεξιά (AFD, Εναλλακτική για τη Γερμανία) το 18%, το SPD του Scholz το 17% και οι Πράσινοι το 13%. Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP) και η νεοσύστατη Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) βρίσκονται επί του παρόντος κάτω από το όριο του 5% που απαιτείται για την είσοδο στην Μπούντεσταγκ.

Αυτή είναι μόλις η έκτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία που ένας καγκελάριος κατέφυγε σε πρόταση μομφής. Το άρθρο 68, που χρησιμοποιήθηκε με αρκετή φειδώ, είχε ως στόχο να διασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα στη μεταπολεμική Γερμανία και να αποφύγει τις υπερβολές της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης. Αποτελεί ένα από τα λίγα μέσα που διαθέτει η Γερμανία για την πραγματοποίηση πρόωρων εκλογών. Ο Βίλι Μπραντ ήταν ο πρώτος που το χρησιμοποίησε, το 1972. Ήταν μια διαδικασία υψηλού κινδύνου. Αποδείχθηκε μοιραία για τον Γκέρχαρντ Σρέντερ. Το 2005, έχασε το στοίχημά του από την Άνγκελα Μέρκελ. Δυσκολεύτηκε πολύ να της παραδώσει τη θέση του και έτσι η Άνγκελα Μέρκελ κυβέρνησε στη συνέχεια για δεκαέξι χρόνια.

Η προεκλογική εκστρατεία στην Γερμανια, η οποία έχει ήδη αρχίσει, θα είναι εξαιρετικά σύντομη. Διακόπτεται από την εορταστική περίοδο και δεν θα είναι σε πλήρη εξέλιξη πριν από τον Ιανουάριο. Οι υποψήφιοι έχουν ήδη επιλεγεί: ο Friedrich Merz για το συντηρητικό CDU-CSU, ο οποίος έχει πολλές πιθανότητες να κερδίσει. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις τους δίνουν το 35% της πρόθεσης ψήφου. Ο Όλαφ Σολτς, ο οποίος είναι ιδιαίτερα αντιδημοφιλής, δυσκολεύτηκε πολύ να απαλλαγεί από τον αντίπαλό του Μπόρις Πιστόριους, τον υπουργό Άμυνας, η δημοτικότητα του οποίου βρίσκεται στα ύψη. Πολλοί Σοσιαλδημοκράτες ήταν αντίθετοι με την υποψηφιότητα του Όλαφ Σολτς. Την είδαν ως ένα σαφές μειονέκτημα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:17

Διάσωση 32 αλλοδαπών νότια της Γαύδου

17:51

Ισόβια στον ιδιοκτήτη λούνα παρκ στη Χαλκιδική για τον θάνατο 19χρονου το 2024

17:30

Συνελήφθη 57χρονος για διακίνηση ναρκωτικών στην Αθήνα

17:00

Η παράλυση στο Παρίσι αλλάζει τις ισορροπίες στην Ευρώπη

16:48

Δεν μπορεί να αποκλειστεί η αποχώρηση της Γαλλίας από το κοινό πρόγραμμα αρμάτων με τη Γερμανία

16:36

Η Ελλάδα υπέγραψε τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα SAFE

16:21

Δεξαμενόπλοιο επλήγη από άγνωστο βλήμα σε απόσταση έξι ναυτικών μιλίων ανατολικά του Ομάν

16:16

Ιράν: Η κηδεία του Αλί Χαμενεΐ θα αρχίσει στην Τεχεράνη στις 4 Ιουλίου

16:08

Ισημερινός: Μείωση της τιμής μπύρας κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ

15:47

Κικίλιας: Η ναυτιλία φέρνει επενδύσεις, δουλειές και προοπτική για την ελληνική οικογένεια

15:37

ΗΠΑ: Αφαιρέθηκε το όνομα του Τραμπ από το Κέντρο Κένεντι

15:33

Πακιστάν: Πιθανή οριστικοποίηση της συμφωνίας ΗΠΑ - Ιράν μέσα στις επόμενες 24 ώρες

15:18

Μητσοτάκης: Eμείς είμαστε έμπειροι μαραθωνοδρόμοι - Kάποιοι άλλοι έχουν ήδη λαχανιάσει

14:50

Θεσσαλονίκη: Θανατηφόρο εργατικό ατύχημα με θύμα μια 56χρονη

14:44

Γιαννιτσά: Ομόφωνα ένοχοι οι 4 κατηγορούμενοι για το δυστύχημα στο λούνα παρκ της Χαλκιδικής

14:37

SpaceX IPO: Ποιες Magnificent Seven; - Πλέον χρειάζεται νέα ορολογία

14:16

Πολωνία: Θα τερματίσει το καλοκαίρι τα μέτρα που περιορίζουν τις τιμές των καυσίμων

14:10

ΟΑΚΑ: Νέα περίφραξη και ολοκληρωμένο σύστημα περιμετρικής ασφάλειας

13:39

Θεσσαλονίκη: Δικογραφία σε βάρος 10 ατόμων για την απόρριψη 56 φορτίων μπάζων χωρίς άδεια

13:34

Τσουκαλάς: Το μέτρο της καθολικής πρόσβασης των νέων στα ΜΜΜ είναι απόλυτα κοστολογημένο και ρεαλιστικό

13:30

ΗΑΕ: Διάψευση αναφορών των ΜΜΕ για ξεπάγωμα 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς το Ιράν

13:17

Μητσοτάκης στη Ρόδο: Αναβαθμίζεται το νοσοκομείο, προχωρά το master plan για το τουριστικό λιμάνι

13:00

Οφειλές 6,2 δισ. ευρώ έχουν διαγραφεί μέσω Εξωδικαστικού - Πώς κινήθηκαν οι servicers

12:57

Κύπρος: Μόνιμη παρουσία ελληνικών μαχητικών επιδιώκει η Λευκωσία

12:50

Τουρνάς: Η καύσιμη ύλη είναι η μεγάλη πρόκληση του φετινού καλοκαιριού

12:38

Ποια ομάδα θα σηκώσει το Μουντιάλ - Τι απαντά η τεχνητή νοημοσύνη

12:36

e-ΕΦΚΑ: Ψηφιακό άλμα για ταχύτερη απονομή συντάξεων και καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών

12:30

Βαμβάκι: Ποιο σύστημα γραμμών σποράς είναι πιο πρακτικό για την Ελλάδα

12:27

Η καρέτα-καρέτα, πρεσβευτής του βιώσιμου τουρισμού στην Κρήτη

12:14

Axios: Η επικείμενη συμφωνία Τραμπ με το Ιράν είναι πικρό χάπι για τον Νετανιάχου


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider