Ο Όλαφ Σολτς ανακοινώνει αίτημα για ψήφο εμπιστοσύνης ενόψει πρόωρων εκλογών

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ο Όλαφ Σολτς ανακοινώνει αίτημα για ψήφο εμπιστοσύνης ενόψει πρόωρων εκλογών
Ο Γερμανός καγκελάριος, σύμφωνα με το άρθρο 68 του Συντάγματος, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι απέστειλε επίσημα αίτημα για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή των Αντιπροσώπων, δρομολογώντας έτσι τη διαδικασία που οδηγεί σε πρόωρη νομοθετική ψηφοφορία στις 23 Φεβρουαρίου.

Ο Γερμανός καγκελάριος, σύμφωνα με το άρθρο 68 του Συντάγματος, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι απέστειλε επίσημα αίτημα για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή των Αντιπροσώπων, δρομολογώντας έτσι τη διαδικασία που οδηγεί σε πρόωρη νομοθετική ψηφοφορία στις 23 Φεβρουαρίου. Οι βουλευτές έχουν επομένως 48 ώρες για να μεταβούν στο Βερολίνο.

«Επιθυμώ να ανοίξω τον δρόμο για πρόωρες ομοσπονδιακές εκλογές», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς σε μήνυμα στον λογαριασμό του στο X, συνοδευόμενο από μια φωτογραφία που τον δείχνει να υπογράφει το αίτημα. Οι βουλευτές αναμένεται να ψηφίσουν τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου από τη 13:00 τοπική ώρα, ανέφερε η Καγκελαρία σε ξεχωριστή ανακοίνωση.

Αυτή η προγραμματισμένη ματαίωση από τον ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών έρχεται εν μέσω μιας εξαιρετικά σοβαρής κρίσης στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, που κάποτε αποτελούσε υπόδειγμα πολιτικής σταθερότητας, την ώρα που ο προνομιακός εταίρος της στην ΕΕ, η Γαλλία, είναι επίσης αποδυναμωμένη και αναζητά νέα κυβέρνηση. Την περασμένη εβδομάδα, ο Γάλλος πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης, υπογραμμίζοντας τον ασυνήθιστο βαθμό πολιτικής αστάθειας που επηρεάζει τις δύο μεγαλύτερες δυνάμεις της Ευρώπης.

«Εάν οι βουλευτές ακολουθήσουν τον δρόμο που προτείνω, τη Δευτέρα το απόγευμα θα προτείνω στον πρόεδρο (Φρανκ-Βάλτερ) Σταϊνμάγερ τη διάλυση της Μπούντεσταγκ. Εάν ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος ακολουθήσει την πρότασή μου, οι ψηφοφόροι θα μπορέσουν να εκλέξουν νέα Μπούντεσταγκ στις 23 Φεβρουαρίου - αυτός είναι ο στόχος μου», συνέχισε ο γερμανός καγκελάριος σε σύντομη δήλωσή του προς τον γερμανικό Τύπο. «Σε μια δημοκρατία, οι ψηφοφόροι είναι αυτοί που καθορίζουν την πορεία της μελλοντικής πολιτικής», συμπλήρωσε.

Η ετερόκλητη κυβέρνηση συνασπισμού του με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους του FDP, η οποία θα βρίσκεται στην εξουσία μέχρι το τέλος του 2021, διαλύθηκε στις 6 Νοεμβρίου μετά την αποπομπή του Φιλελεύθερου υπουργού Οικονομικών λόγω των ανυπέρβλητων διαφωνιών που είχαν προκύψει σχετικά με την οικονομική και δημοσιονομική πολιτική.

Χωρίς την υποστήριξη των πρώην συμμάχων του Φιλελευθέρων και των Πρασίνων, οι οποίοι δεν αποκλείουν την αποχή, ο 66χρονος καγκελάριος είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χάσει την εμπιστοσύνη της Μπούντεσταγκ. Εάν, όπως αναμένεται, ο κ. Σολτς χάσει την ψήφο εμπιστοσύνης, θα πρέπει να ζητήσει από τον Πρόεδρο να διαλύσει το κοινοβούλιο, γεγονός που θα προκαλέσει νέες εκλογές. Ο κ. Scholz συμφώνησε με την αντιπολίτευση να διεξαχθούν οι εκλογές στις 23 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε τη Δευτέρα, οι συντηρητικοί της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης της Γερμανίας (CDU) συγκεντρώνουν σήμερα το 31% της πρόθεσης ψήφου, η ακροδεξιά (AFD, Εναλλακτική για τη Γερμανία) το 18%, το SPD του Scholz το 17% και οι Πράσινοι το 13%. Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP) και η νεοσύστατη Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) βρίσκονται επί του παρόντος κάτω από το όριο του 5% που απαιτείται για την είσοδο στην Μπούντεσταγκ.

Αυτή είναι μόλις η έκτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία που ένας καγκελάριος κατέφυγε σε πρόταση μομφής. Το άρθρο 68, που χρησιμοποιήθηκε με αρκετή φειδώ, είχε ως στόχο να διασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα στη μεταπολεμική Γερμανία και να αποφύγει τις υπερβολές της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης. Αποτελεί ένα από τα λίγα μέσα που διαθέτει η Γερμανία για την πραγματοποίηση πρόωρων εκλογών. Ο Βίλι Μπραντ ήταν ο πρώτος που το χρησιμοποίησε, το 1972. Ήταν μια διαδικασία υψηλού κινδύνου. Αποδείχθηκε μοιραία για τον Γκέρχαρντ Σρέντερ. Το 2005, έχασε το στοίχημά του από την Άνγκελα Μέρκελ. Δυσκολεύτηκε πολύ να της παραδώσει τη θέση του και έτσι η Άνγκελα Μέρκελ κυβέρνησε στη συνέχεια για δεκαέξι χρόνια.

Η προεκλογική εκστρατεία στην Γερμανια, η οποία έχει ήδη αρχίσει, θα είναι εξαιρετικά σύντομη. Διακόπτεται από την εορταστική περίοδο και δεν θα είναι σε πλήρη εξέλιξη πριν από τον Ιανουάριο. Οι υποψήφιοι έχουν ήδη επιλεγεί: ο Friedrich Merz για το συντηρητικό CDU-CSU, ο οποίος έχει πολλές πιθανότητες να κερδίσει. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις τους δίνουν το 35% της πρόθεσης ψήφου. Ο Όλαφ Σολτς, ο οποίος είναι ιδιαίτερα αντιδημοφιλής, δυσκολεύτηκε πολύ να απαλλαγεί από τον αντίπαλό του Μπόρις Πιστόριους, τον υπουργό Άμυνας, η δημοτικότητα του οποίου βρίσκεται στα ύψη. Πολλοί Σοσιαλδημοκράτες ήταν αντίθετοι με την υποψηφιότητα του Όλαφ Σολτς. Την είδαν ως ένα σαφές μειονέκτημα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:00

Επίσκεψη Τασούλα στην Αρμενία

17:49

ΔΟΑE: Drone έθεσε στο στόχαστρο εργαστήριο ελέγχου ραδιενέργειας στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

17:39

Μαρινάκης για παγκόσμια ημέρα ελευθερίας Τύπου: Αυτά έκανε η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια και άλλαξε το τοπίο στα ΜΜΕ

17:29

Μαρόκο: Αγνοούνται δύο Αμερικανοί στρατιωτικοί που συμμετείχαν στην άσκηση "African Lion 2026"

17:20

Τσίπρας: Γιατί αρνήθηκα να συμμετάσχω στη σειρά ντοκιμαντέρ του Σκάι

17:01

Οι επιθέσεις Τραμπ κατά Ευρωπαίων ηγετών επιδεινώνουν το ψυχρό κλίμα στις διατλαντικές σχέσεις

16:24

Σδούκου: Αναξιόπιστο το ΠΑΣΟΚ

16:16

ΠΟΜΙΔΑ: Τα 10 βήματα της νέας διαδικασίας διαταγής απόδοσης μισθίου

16:13

Τα μνημόνια δε χτίζονται σε μια μέρα

16:00

Παπασταύρου: Κάνουμε πράξη την ενεργειακή δημοκρατία

15:46

Εκτοξεύθηκαν οι πρώτοι ελληνικοί θερμικοί δορυφόροι του Εθνικού Προγράμματος Μικροδορυφόρων

15:41

Κεφαλογιάννη από το 11ο Mediterranean Yacht Show: Στρατηγική προτεραιότητα η ενίσχυση του θαλάσσιου τουρισμού

15:20

Μητσοτάκης: Συναντήσεις με Γερμανό ΥΠΕΞ και Ευρωπαίο Επίτροπο Άμυνας και Διαστήματος τη Δευτέρα

15:14

Δημοσκόπηση Marc: Πρωτιά ΝΔ με άνοδο ποσοστών

14:44

Τσουκαλάς: Εκλογές το συντομότερο

14:28

Φρουροί της Επανάστασης: Για τις ΗΠΑ οι επιλογές είναι μια αδύνατη στρατιωτική επιχείρηση ή μια κακή συμφωνία

14:12

Στενά του Ορμούζ: Σχεδόν στο μηδέν η κίνηση της ναυσιπλοΐας

13:55

Χατζηδάκης: Νέα συμφωνία αλήθειας απέναντι στον λαϊκισμό

13:51

Κοντογεώργης - Περιφέρεια 2030: Το μέλλον της Ελλάδας χτίζεται στην Περιφέρεια

13:44

Ρωσία: Πυρκαγιά ξέσπασε στο λιμάνι Πριμόρσκ έπειτα από ουκρανική επίθεση

13:18

Βρετανία: Τι σημαίνει η αύξηση του επιπέδου τρομοκρατικής απειλής

13:14

ΟΠΕΚ+: Προχώρησε σε συμβολική αύξηση της παραγωγής πετρελαίου μετά την αποχώρηση των ΗΑΕ

13:07

Τέλος στο «φούσκωμα» καταναλωτικών δανείων – Πώς αλλάζει το ταβάνι της οφειλής

13:00

Μετρό Αθήνας: Τα σχέδια των επεκτάσεων με ορίζοντα το 2045 και οι νέες «γραμμές»

12:51

Επτά στις δέκα περιοχές Natura προστατεύονται από ΕΠΜ

12:48

Λίβανος: Ο στρατός του Ισραήλ εξέδωσε νέες εντολές εκκένωσης για περιοχές πέρα από το νότιο τμήμα της χώρας

12:41

Πειρατές κατέλαβαν δεξαμενόπλοιο στα ανοικτά της Υεμένης

12:37

Ουκρανία: Ένας νεκρός σε ρωσικό πλήγμα στη Χερσώνα

12:33

Κίνα: Αψηφά κυρώσεις των ΗΠΑ σε κινεζικές εταιρείες για εισαγωγή πετρελαίου από το Ιράν

12:28

Τεχνητή νοημοσύνη: Μικρός ο αντίκτυπός της στην αγορά εργασίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider