Μπορεί η φουντουκιά να είναι ένα success story που θα ανακουφίσει το προβληματικό μας εμπορικό ισοζύγιο;

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μπορεί η φουντουκιά να είναι ένα success story που θα ανακουφίσει το προβληματικό μας εμπορικό ισοζύγιο;
Η επανα-εισαγωγή της καλλιέργειας της φουντουκιάς φέτος μοιάζει να μας δίνει κάποιες σημαντικές πρώτες ποσότητες.

Τα αγροτικά θέματα της πατρίδας μας δεν εξελίσσονται καλά, κι αυτό είναι γνωστό. Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις, όπως η επανα-εισαγωγή της καλλιέργειας της φουντουκιάς, η οποία φέτος μοιάζει να μας δίνει κάποιες σημαντικές πρώτες ποσότητες.

Τις τελευταίες ημέρες, οι μικρές σε αριθμό ομάδες καλλιεργητών φουντουκιάς στα κοινωνικά δίκτυα είναι γεμάτες από τους καρπούς της πρώτης ουσιαστικά παραγωγικής χρονιάς σε κάποια υπολογίσιμη έκταση! Χαρά, υπερηφάνεια, ελπίδες, ευχές! Δεν είναι και μικρό πράγμα να έχεις φυτεύσει μικρά κλαράκια (φυντάνια) στο έδαφος πριν 4 ή 5 χρόνια και μετά από προσπάθεια, κόπους, έξοδα, αγωνίες, απογοητεύσεις, αρρώστιες να βρίσκεσαι μπροστά σε κάμποσα τσουβάλια γεμάτα φουντούκια!

Η καλλιέργεια της φουντουκιάς, ήλθε στην Ελλάδα από τους πρόσφυγες. Την ξέρανε από τον Πόντο, μια περιοχή που είναι αυτοφυής θάμνος και σήμερα έχει καταστήσει την Τουρκία στον μεγαλύτερο παγκόσμιο παραγωγό του είδους. Εμείς εδώ καλλιεργούσαμε μέχρι πριν 20 ή 30 χρόνια στην Βόρεια Ελλάδα μια συγκεκριμένη ποικιλία, η οποία με τα χρόνια πάλιωσε. Σε συνδυασμό με τις πεπαλαιωμένες καλλιεργητικές τεχνικές που χρησιμοποιούνταν, η καλλιέργεια υποχώρησε πολύ, σχεδόν εγκαταλείφθηκε.

Πριν 10 περίπου χρόνια, όταν άρχισαν πια τα μεγάλα αγροτικά προβλήματα να διογκώνονται, το ενδιαφέρον των αγροτών στράφηκε στην καλλιέργεια των ακρόδρυων, δηλαδή, καρυδιάς, και φυστικίας που ήταν ήδη γνωστές, ενώ κάποιοι άλλοι πολύ λιγότεροι σε αριθμό, αποφάσισαν να δοκιμάσουν τα δύσκολα: να καλλιεργήσουν φουντουκιές, βασιζόμενοι κυρίως στα ακούσματα και μνήμες παλαιότερων καλλιεργητών παρά σε συστάσεις επιστημόνων και τεχνικών.

Το πρώτο μεγάλο θέμα που αντιμετώπισαν οι πρωτοπόροι αγρότες, ήταν αυτό της εύρεσης της κατάλληλης ποικιλίας. Με το γνωστό χάος που επικρατεί στο χώρο των φυτωρίων, πρακτικά ο καθένας φύτευσε αυτό που βρήκε. Αυτό σε απλά ελληνικά ερμηνεύεται, ο θεός να βάλει το χέρι του. Διότι η επιλογή της ποικιλίας είναι απολύτως καθοριστική για το σχήμα, τη γεύση της τελική χρήση του προϊόντος. Ενδεικτικά, φυτωριούχος από περιοχή με μεγάλη δραστηριότητα, μας ανέφερε τους ηρωικούς εκείνους καιρούς ως ποικιλία «Μεσογειακή» (που αποδείχθηκε ότι είχε κάνει ο ίδιος τα... βαφτίσια, αφού κανείς άλλος δεν την ήξερε) και προς επιβεβαίωση των όσων έλεγε, μας ανέφερε ότι προέρχεται από το... Μεσογειακό Βέλγιο! Βγάλτε άκρη μόνοι σας...

Αφού ξεπεράστηκαν αυτά τα θέματα και έγιναν οι πρώτες φυτεύσεις, πήρε μπροστά και η απαραίτητη συμπληρωματική δραστηριότητα, αυτή της τεχνικής στήριξης της καλλιέργειας. Με χαρές και λύπες φτάσαμε τα τελευταία δύο χρόνια να δούμε τους πρώτους καρπούς. Φέτος, είναι η χρονιά που η ποσότητα της παραγωγής μοιάζει να είναι πια σε κάποιο μέγεθος, όχι που θα φέρει την ανατροπή, αλλά που θεμελιώνει προσδοκίες για ένα ελπιδοφόρο μέλλον.

Και ποιο μπορεί να είναι αυτό το μέλλον; Αρχικά η υποκατάσταση εισαγωγών και στο μέλλον η διενέργεια εξαγωγών. Τα ντόπια προϊόντα προτιμώνται παντού σε ολόκληρο τον κόσμο. Έτσι κι εδώ, μεγάλο ποσοστό της αγοράς ξηρών καρπών, αυτών δηλαδή που καταναλώνονται κατευθείαν από τους καταναλωτές, μπορεί πολύ εύκολα να πάρει την θέση των εισαγόμενων. Αλλά και η βιομηχανική αγορά, δηλαδή αυτή του ζαχαροπλαστείου και της παραγωγής πραλίνας μπορεί άνετα να βρει πολλές χρήσεις με το φρεσκοπαραγόμενο Ελληνικό φουντούκι, υποκαθιστώντας τα εισαγόμενα.

Με δεδομένο ότι το εμπορικό μας έλλειμμα εμφανίζεται τη στιγμή αυτή σαν την μεγαλύτερη ίσως οικονομική απειλή της χώρας, κάθε προσπάθεια προς την σωστή κατεύθυνση είναι καλοδεχούμενη. Απόψεις ότι είναι πολύ μικρές οι ποσότητες ενώ το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο, θα πρέπει να ελεγχθούν και να απορριφθούν ως μίζερες.

Κάπως έτσι λέγανε διάφοροι και για τα κελυφωτά φυστίκια και τώρα που φεύγει η μια νταλίκα πίσω από την άλλη για την Ιταλία, κανείς δεν βγήκε να απολογηθεί. Παρόμοιο ισχύει και τα καρύδια, μια καλλιέργεια που επεκτάθηκε πολύ και αντιμετωπίζει προβλήματα διάθεσης, αλλά η συνεισφορά της στο εμπορικό μας ισοζύγιο είναι σημαντική. Ας σημειωθεί ότι οι καρποί των ακρόδρυων έχουν υψηλή τιμή και τα φορτία των 22.000 κιλών μιας νταλίκας ξεπερνάει κατά πολύ τα 150.000 ευρώ. Δεν υπάρχουν πολλά αγροτικά αλλά και βιομηχανικά προιόντα Ελληνικής παραγωγής με τόσο υψηλή αξία!

Άρα η προσπάθεια θα πρέπει να χαιρετιστεί από όλους μας και αυτό που έχουμε να κάνουμε εμείς σαν καταναλωτές, είναι να αναζητήσουμε στα ράφια το ελληνικό φουντούκι και να το αγοράσουμε. Το μήνυμα που εκπέμπουμε φτάνει αστραπιαία στον παραγωγό κι αυτός φεύγει αμέσως για τον φυτωριούχο να δει εάν έχει φυτά. Διότι οι περισσότερες φυτεύσεις έγιναν σε μικρή και δοκιμαστική κλίμακα και με το πρώτο ελπιδοφόρο μήνυμα από την αγορά μπορούν εύκολα να πολλαπλασιαστούν. Λογικό δεν είναι; Κανείς δεν ήξερε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα αφού δεν είχε κάποιος άλλος στο χωριό να μπορέσει να μοιραστεί την εμπειρία.

Έτσι λοιπόν, τώρα που έχει αποκτηθεί μια κάποια καλλιεργητική εμπειρία, η αγορά εισροών έχει αναπτυχθεί, με σωρεία μηχανημάτων, κατάλληλων λιπασμάτων και φαρμάκων αλλά και οι έμποροι στην βόρεια κυρίως Ελλάδα, έχουν αρχίσει να διαλαλούν την νέα τους πραμάτεια, το μέλλον της καλλιέργειας φαντάζει πολύ ελπιδοφόρο. Να σημειωθεί ότι μεγαλύτερη αγορά είναι η Ιταλική, η οποία χρησιμοποιεί τεράστιες ποσότητες για την παρασκευή πραλίνας φουντουκιού, του γνωστού υποκατάστατου της σοκολάτας.

Με τις τελευταίες εξελίξεις στην αγορά της τελευταίας, όπου οι τιμές τραβούν την ανηφόρα, η αγορά της πραλίνας φουντουκιού μπορεί κάλλιστα να ελπίζει αυτό που λένε στα καφενεία «Sky is the limit»!!!

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:41

Επεκτείνεται η αξιολόγηση των νοσοκομείων από ογκολογικούς και παιδιατρικούς ασθενείς

14:40

​Το PADU App ξεχώρισε στα Loyalty Awards 2026 με τέσσερις σημαντικές διακρίσεις

14:25

Τσίπρας: Προτείνουμε ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο από την κοινωνία για την κοινωνία

14:24

Ισπανία: Υποχώρησε σε χαμηλό 18 ετών η ανεργία

14:10

Αναβάθμιση outlook από Coca-Cola: Έσοδα 13,38 δισ. δολαρίων το β΄ τρίμηνο

14:07

Mercedes-Benz: «Βουτιά» 30% των πωλήσεων στην Κίνα - Γιατί ανεβαίνει η μετοχή

13:49

ΤτΕ: Σημαντική πρόοδος στα βασικά μεγέθη των τραπεζών το 2025 - Πολυδιάστατες οι προκλήσεις

13:48

Τρ. Πειραιώς: Τυχόν νέα παραβίαση της εκεχειρίας ΗΠΑ - Ιράν αυξάνει τους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία

13:43

Σαλμονέλα: Στο μικροσκόπιο τα δείγματα από τη Νίκαια - Πιθανή σύνδεση με Λαμία και Καστοριά

13:41

Θεμιστοκλέους: Θετική αξιολόγηση των νοσοκομείων από 75.000 ασθενείς

13:40

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο σε Κρήτη και Βόρειο Αιγαίο

13:35

Ιαπωνία: Τουλάχιστον 50 τραυματίες από τον σεισμό των 7,1 Ρίχτερ - Ζημιές στο οδικό δίκτυο

13:30

Barclays: «Βουτιά» 5% της μετοχής παρά το «άλμα» 17% στα κέρδη εξαμήνου

13:28

Η Ιταλία θα κάνει χρήση του Safe, θα ζητήσει 14,9 δισ. ευρώ

13:18

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον υπουργό Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας των ΗΑΕ

13:16

Bloomberg: Φλερτάρει με την απόκτηση του 50% της InfoRLife η BC Partners - Deal 1,5 δισ. δολαρίων

13:07

Σκέρτσος: «Πράξη ευθύνης η προσθήκη δημοσιονομικού κόφτη στο Σύνταγμα»

12:48

Ισπανία: Πρόοδος στη μάχη με τις φλόγες κοντά στη Μαδρίτη - «Φως στην άκρη του τούνελ»

12:46

ΕΜΠ και Columbia ενώνουν τις δυνάμεις τους για την επόμενη γενιά επιστημόνων-επιχειρηματιών

12:46

Επίδομα 150 ευρώ για νεογέννητα παιδιά: Ποιοι θα το λάβουν - Έως πότε οι αιτήσεις

12:40

Οικοδομική δραστηριότητα: Διψήφια αύξηση σε επιφάνεια (10,3%) και όγκο (10,6%) τον Απρίλιο

12:31

ΠΟΥ: Η ιογενής ηπατίτιδα παραμένει από τις πλέον θανατηφόρες μολυσματικές ασθένειες κοστίζοντας 1,3 εκατ. ζωές ετησίως

12:31

Κλειδί για την περαιτέρω ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού οι long-haul αγορές

12:26

«Βαθαίνει» το διεθνές sell off στις μετοχές των τσιπ

12:23

Συνάντηση Ζαχαράκη με το ΔΣ του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής

12:21

EY-Parthenon: Πώς η Ελλάδα μπορεί να τετραπλασιάσει τα έσοδα της ναυπηγοεπισκευής

12:15

Συνεργασία του υπουργείου Υγείας με το Airbnb.org σε πέντε νησιά του Αιγαίου

12:08

Έκθεση της Experis: Οι δεξιότητες η μεγαλύτερη πρόκληση στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης

12:05

Total Energies - ΕΝΙ: «Πράσινο φως» για το κοίτασμα «Κρόνος» στην Κύπρο

11:57

Νετανιάχου και Ζελένσκι υποδέχεται στην Ουάσιγκτον ο Τραμπ


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider