Για την Ευρώπη που αλλάζει (;)

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Για την Ευρώπη που αλλάζει (;)
Οι ευρωπαίοι πολίτες δεν προσυπέγραψαν την πολιτική αποδιάρθρωση της Ευρώπης, έστειλαν ωστόσο ένα σαφές μήνυμα.

«Τα πράγματα καταρρέουν, το κέντρο δεν μπορεί να κρατήσει.
Οι καλύτεροι στερούνται κάθε πεποίθηση,
ενώ οι χειρότεροι είναι γεμάτοι παθιασμένη ένταση.»

Γράφοντας τους στίχους της «Δευτέρας Παρουσίας» την επαύριον του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, ο ιρλανδός ποιητής Γουίλιαμ Γέητς προειδοποιεί για τις δυνάμεις της εντροπίας που απειλούσαν να διαλύσουν την Ευρώπη, όπως και τελικά έγινε. Τα αποτελέσματα των πρόσφατων ευρωεκλογών δεν επιβεβαίωσαν τις δυσοίωνες προβλέψεις. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα κατέγραψε οριακά κέρδη, οι Σοσιαλδημοκράτες οριακές απώλειες και ορθά η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μάλλον ανακουφισμένη, δήλωσε ότι «το κέντρο κρατάει».

Οι ευρωπαίοι πολίτες δεν προσυπέγραψαν την πολιτική αποδιάρθρωση της Ευρώπης, έστειλαν ωστόσο ένα σαφές μήνυμα. Μήνυμα απογοήτευσης για μία ενωμένη Ευρώπη που συγκινεί ολοένα και λιγότερο και δεν ανταποκρίνεται στις υψηλές προσδοκίες των πολιτών. Αν και η εξήγηση του αποτελέσματος είναι πολυπαραγοντική και διαφοροποιείται σύμφωνα με τις επιμέρους εθνικές ιδιαιτερότητες, στη βάση της βρίσκεται μία οικονομική ερμηνεία.

Όπως κατέδειξε ο οικονομολόγος Branco Milanovic, μελετώντας την περίοδο 2008-2018, τα μεσαία στρώματα στις αναπτυγμένες οικονομίες αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια σημαντική οικονομική πίεση και αύξηση των εισοδηματικών ανισοτήτων. Ακόμη περισσότερο, αυτή η στασιμότητα έχει περιφερειακά χαρακτηριστικά. Μεγάλα γεωγραφικά τμήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κύρια στη νότια Ευρώπη αλλά και σε μέρος της Κεντρικής Ευρώπης, βρίσκονται πλέον εγκλωβισμένα σε μία «αναπτυξιακή παγίδα» οικονομικής στασιμότητας. Είτε πρόκειται για τις «λυπημένες αγροτικές περιοχές» της γαλλικής υπαίθρου που ανησυχούν για την αποτελεσματικότητα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, είτε πρόκειται για τις ασύμμετρες επιπτώσεις που προκαλεί η προσαρμογή στις απαιτήσεις της πράσινης μετάβασης, μεγάλο τμήμα του πληθυσμού αναζητά οικονομική ασφάλεια που πάντοτε βοηθά στην κοινωνική αποδοχή και στήριξη των προωθούμενων αλλαγών. Και βέβαια αυτή η ανησυχία που συνδέεται με την «γεωγραφία της απογοήτευσης» εκφράζεται και εκλογικά. Έτσι, την περίοδο 2008-2022 η αντιευρωπαϊκή και λαϊκιστική ψήφος εκτινάχθηκε από το 7% στο 27%.

Η Πολιτική Συνοχής, η κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για την οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή των περιφερειών της Ε.Ε. συνδέεται αναπόφευκτα με τη γεωγραφία της απογοήτευσης καθώς η επιτυχής εφαρμογή της διευκολύνει την προσαρμογή στις αλλαγές και αναδεικνύει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Για παράδειγμα, έχει μετρηθεί ότι μία αύξηση 1% στην ενίσχυση της απασχόλησης των επιχειρήσεων μέσω της Πολιτικής Συνοχής σε μία περιφέρεια μειώνει κατά 2% την ψήφο στο κόμμα της Λε Πεν.

Η Πολιτική Συνοχής λειτούργησε τις προηγούμενες δεκαετίες ως το αδιόρατο νήμα που συνέχει τις περιοχές της Ε.Ε. και τους ευρωπαίους πολίτες. Μέσω στοχευμένων χρηματοδοτικών μεταβιβάσεων προς τις λιγότερο αναπτυγμένες περιφέρειες συνέβαλε στη διαμόρφωση ισότιμων κανόνων ανταγωνισμού (level playing field) ανάμεσα στα κράτη-μέλη, ώστε κανένας τόπος και κανένας άνθρωπος να μην μένει πίσω. Σήμερα φαίνεται όμως ότι παρά τα αδιαμφησβήτητα και μετρήσιμα θετικά αποτελέσματά της, η Πολιτική Συνοχής δεν καλύπτει πλήρως το στόχο της σύγκλισης των ευρωπαϊκών περιφερειών, καθώς η μακρά περίοδος της χρηματοπιστωτικής κρίσης και δευτερευόντως η κρίση της πανδημίας οδήγησαν στην αντίστροφη κατεύθυνση, αυτή της απόκλισης πολλών περιοχών (ανάμεσά τους και ελληνικές). Και είναι ακόμη περισσότερο ανησυχητικό ότι πολλές από τις πολιτικές δυνάμεις που βγήκαν ενισχυμένες από τις πρόσφατες κάλπες των ευρωεκλογών αμφισβητούν μέρη ή και το σύνολο της Πολιτική Συνοχής.

Οι ισορροπίες που θα διαμορφωθούν το επόμενο διάστημα στα νέα ευρωπαϊκά όργανα θα προδιαγράψουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος αλλά και ειδικότερα το μέλλον της Πολιτικής Συνοχής καθώς το επόμενο καλοκαίρι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει τόσο το νέο κοινοτικό προϋπολογισμό όσο και τη νέα Πολιτική Συνοχής. Και καθοριστικός παράγοντας θα είναι το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών. Ξαφνικά η «βαρετή Ευρώπη» αποκτά αγωνιώδες ενδιαφέρον.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:27

«Φειδώ» στον προϋπολογισμό της ΕΕ ζητά «συμμαχία» χωρών υπό τη Γερμανία

16:21

Στην Τεχεράνη η ηγεσία του Κατάρ σε μια προσπάθεια επανέναρξης της διπλωματίας

16:04

Οικονομικό κλίμα: Υποχώρηση για τις ΜμΕ στο α' εξάμηνο - «Βαρίδι» το λειτουργικό κόστος

16:02

Τουρνάς: Ένα κράτος ταχύτερο και περισσότερο οργανωμένο δίπλα στον πολίτη μετά από μια φυσική καταστροφή

15:58

ΕΕ: Η Meta οφείλει «να προστατεύσει επίσης τα δικά μας παιδιά»

15:57

Αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες για τις επιταγές βιβλίων της ΔΥΠΑ

15:55

Ο FDA ενέκρινε πρωτοποριακή θεραπεία για τον πιο κοινό τύπο καρκίνου του παγκρέατος

15:48

Moderna: Αντλεί έως 2,3 δισ. δολάρια με μετατρέψιμα ομόλογα μετά το ράλι της μετοχής

15:46

Νεπάλ: Οι αγνοούμενοι από την καταστροφική πλημμύρα - Τουλάχιστον 359 οι νεκροί

15:29

Στο ΙΤΕ ο επίγειος σταθμός του Εθνικού Προγράμματος Μικροδορυφόρων

15:23

5 ελληνικά skincare brands που αξίζουν το hype

15:19

ΟΛΠ: Νέο καταστατικό για επέκταση σε λιμάνια, επενδύσεις και logistics

15:15

Ξεκινούν έργα για περιβάλλον, στέγαση και μεταφορές - «Εθνική επιτυχία η έγκριση του ελληνικού σχεδίου»

15:10

Γιαγιόι Κουσάμα: Έφυγε από τη ζωή η «βασίλισσα» των πουά

14:55

ΕΕΘ: Προτείνει ειδικό αναπτυξιακό πλαίσιο για να αντιμετωπιστεί ο ανταγωνισμός από τα Βαλκάνια

14:30

Πέντε οικονομικές αποδράσεις δίπλα στη θάλασσα για να παρατείνετε το καλοκαίρι

14:28

ΥΠΑΑΤ: Συνεχίζονται οι εντατικοί έλεγχοι για την προστασία των καταναλωτών και της αγοράς

14:28

Κοντογεώργης: Η κυβέρνηση έχει συστηματική και παραγωγική παρουσία στην περιφέρεια

14:17

Συνομιλίες Ουκρανίας - Ρωσίας πιθανόν να πραγματοποιηθούν τον Σεπτέμβριο

14:13

Κεραμέως: 10 αλήθειες για την ενίσχυση της επαγγελματικής ασφάλισης

14:13

Μητσοτάκης: «Η Θεσσαλονίκη προχωρά. Το είπαμε. Το κάνουμε»

14:06

Κίνα: «Οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη δύναμη στην κυβερνοκατασκοπεία»

13:55

Πού υπάρχει ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο, Παρασκευή

13:50

Χατζηδάκης: Στη Θεσσαλονίκη μιλάμε με έργα - Η Βόρεια Ελλάδα ανεβαίνει

13:45

Παπαθανάσης: 15,28 εκατ. ευρώ για Κέντρο Φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ στην Πτολεμαΐδα

13:33

ΤτΕ: Μειώθηκαν κατά 2,01 δισ. ευρώ οι καταθέσεις ιδιωτικού τομέα τον Ιούλιο

13:21

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στην Κάτω Μονοκαρυά Ευβοιας

12:57

ΒΕΑ: 13+1 προτάσεις για μεταποίηση και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα

12:54

Κομισιόν: Εγκρίθηκε το ελληνικό κοινωνικό σχέδιο για το κλίμα των 4,8 δισ. ευρώ - Επίδομα θέρμανσης σε 800.000 ευάλωτα νοικοκυριά

12:52

Για τι πληρώνουν συνδρομή οι Ευρωπαίοι στο Ίντερνετ - Ταινίες και σειρές σαρώνουν


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider