Για την Ευρώπη που αλλάζει (;)

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Για την Ευρώπη που αλλάζει (;)
Οι ευρωπαίοι πολίτες δεν προσυπέγραψαν την πολιτική αποδιάρθρωση της Ευρώπης, έστειλαν ωστόσο ένα σαφές μήνυμα.

«Τα πράγματα καταρρέουν, το κέντρο δεν μπορεί να κρατήσει.
Οι καλύτεροι στερούνται κάθε πεποίθηση,
ενώ οι χειρότεροι είναι γεμάτοι παθιασμένη ένταση.»

Γράφοντας τους στίχους της «Δευτέρας Παρουσίας» την επαύριον του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, ο ιρλανδός ποιητής Γουίλιαμ Γέητς προειδοποιεί για τις δυνάμεις της εντροπίας που απειλούσαν να διαλύσουν την Ευρώπη, όπως και τελικά έγινε. Τα αποτελέσματα των πρόσφατων ευρωεκλογών δεν επιβεβαίωσαν τις δυσοίωνες προβλέψεις. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα κατέγραψε οριακά κέρδη, οι Σοσιαλδημοκράτες οριακές απώλειες και ορθά η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μάλλον ανακουφισμένη, δήλωσε ότι «το κέντρο κρατάει».

Οι ευρωπαίοι πολίτες δεν προσυπέγραψαν την πολιτική αποδιάρθρωση της Ευρώπης, έστειλαν ωστόσο ένα σαφές μήνυμα. Μήνυμα απογοήτευσης για μία ενωμένη Ευρώπη που συγκινεί ολοένα και λιγότερο και δεν ανταποκρίνεται στις υψηλές προσδοκίες των πολιτών. Αν και η εξήγηση του αποτελέσματος είναι πολυπαραγοντική και διαφοροποιείται σύμφωνα με τις επιμέρους εθνικές ιδιαιτερότητες, στη βάση της βρίσκεται μία οικονομική ερμηνεία.

Όπως κατέδειξε ο οικονομολόγος Branco Milanovic, μελετώντας την περίοδο 2008-2018, τα μεσαία στρώματα στις αναπτυγμένες οικονομίες αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια σημαντική οικονομική πίεση και αύξηση των εισοδηματικών ανισοτήτων. Ακόμη περισσότερο, αυτή η στασιμότητα έχει περιφερειακά χαρακτηριστικά. Μεγάλα γεωγραφικά τμήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κύρια στη νότια Ευρώπη αλλά και σε μέρος της Κεντρικής Ευρώπης, βρίσκονται πλέον εγκλωβισμένα σε μία «αναπτυξιακή παγίδα» οικονομικής στασιμότητας. Είτε πρόκειται για τις «λυπημένες αγροτικές περιοχές» της γαλλικής υπαίθρου που ανησυχούν για την αποτελεσματικότητα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, είτε πρόκειται για τις ασύμμετρες επιπτώσεις που προκαλεί η προσαρμογή στις απαιτήσεις της πράσινης μετάβασης, μεγάλο τμήμα του πληθυσμού αναζητά οικονομική ασφάλεια που πάντοτε βοηθά στην κοινωνική αποδοχή και στήριξη των προωθούμενων αλλαγών. Και βέβαια αυτή η ανησυχία που συνδέεται με την «γεωγραφία της απογοήτευσης» εκφράζεται και εκλογικά. Έτσι, την περίοδο 2008-2022 η αντιευρωπαϊκή και λαϊκιστική ψήφος εκτινάχθηκε από το 7% στο 27%.

Η Πολιτική Συνοχής, η κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για την οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή των περιφερειών της Ε.Ε. συνδέεται αναπόφευκτα με τη γεωγραφία της απογοήτευσης καθώς η επιτυχής εφαρμογή της διευκολύνει την προσαρμογή στις αλλαγές και αναδεικνύει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Για παράδειγμα, έχει μετρηθεί ότι μία αύξηση 1% στην ενίσχυση της απασχόλησης των επιχειρήσεων μέσω της Πολιτικής Συνοχής σε μία περιφέρεια μειώνει κατά 2% την ψήφο στο κόμμα της Λε Πεν.

Η Πολιτική Συνοχής λειτούργησε τις προηγούμενες δεκαετίες ως το αδιόρατο νήμα που συνέχει τις περιοχές της Ε.Ε. και τους ευρωπαίους πολίτες. Μέσω στοχευμένων χρηματοδοτικών μεταβιβάσεων προς τις λιγότερο αναπτυγμένες περιφέρειες συνέβαλε στη διαμόρφωση ισότιμων κανόνων ανταγωνισμού (level playing field) ανάμεσα στα κράτη-μέλη, ώστε κανένας τόπος και κανένας άνθρωπος να μην μένει πίσω. Σήμερα φαίνεται όμως ότι παρά τα αδιαμφησβήτητα και μετρήσιμα θετικά αποτελέσματά της, η Πολιτική Συνοχής δεν καλύπτει πλήρως το στόχο της σύγκλισης των ευρωπαϊκών περιφερειών, καθώς η μακρά περίοδος της χρηματοπιστωτικής κρίσης και δευτερευόντως η κρίση της πανδημίας οδήγησαν στην αντίστροφη κατεύθυνση, αυτή της απόκλισης πολλών περιοχών (ανάμεσά τους και ελληνικές). Και είναι ακόμη περισσότερο ανησυχητικό ότι πολλές από τις πολιτικές δυνάμεις που βγήκαν ενισχυμένες από τις πρόσφατες κάλπες των ευρωεκλογών αμφισβητούν μέρη ή και το σύνολο της Πολιτική Συνοχής.

Οι ισορροπίες που θα διαμορφωθούν το επόμενο διάστημα στα νέα ευρωπαϊκά όργανα θα προδιαγράψουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος αλλά και ειδικότερα το μέλλον της Πολιτικής Συνοχής καθώς το επόμενο καλοκαίρι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει τόσο το νέο κοινοτικό προϋπολογισμό όσο και τη νέα Πολιτική Συνοχής. Και καθοριστικός παράγοντας θα είναι το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών. Ξαφνικά η «βαρετή Ευρώπη» αποκτά αγωνιώδες ενδιαφέρον.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:03

Πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στον Άγιο Βασίλειο Κορινθίας

15:02

Η Morgan Stanley προειδοποιεί: «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος ένα νέο ράλι του πετρελαίου»

14:57

ΕΣΑ: Το 71,3% των επιχειρήσεων δηλώνει χειρότερο τζίρο φέτος παρά τα ψηλά ποσοστά εκπτώσεων

14:51

Το ελληνικό brand yiayia and friends επίσημος συνεργάτης του Gaudí Foundation στη διεθνή έκθεση «GAUDÍ: Back to the Origins»

14:43

ΗΠΑ: Το «μαξιλάρι» του 1 τρισ. δολαρίων που μπορεί να επιστρατεύσει ο Μπέσεντ για τα ομόλογα

14:39

Νέο ιστορικό χαμηλό για το ιρανικό ριάλ

14:29

Κρεμλίνο: Η βρετανική πυραυλική βοήθεια στην Ουκρανία «ρίχνει λάδι στη φωτιά»

14:21

5 πράγματα για την Shein ενόψει IPO

14:16

Μαρινάκης: Ο Κυρ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ θα βάλει τις βάσεις για την επόμενη τετραετία

14:16

Όμιλος CSG: Νέες συμβάσεις άνω των 50 εκατ. δολαρίων σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και ΝA Ασία

14:00

Πτώση για το πετρέλαιο ενόψει των νέων αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν

13:58

Νότια Κορέα: Κοινή στρατιωτική άσκηση με τις ΗΠΑ ακυρώθηκε λόγω του πολέμου της Ουάσινγκτον με το Ιράν

13:44

Καιρός: Το διήμερο που υποχωρεί ο υδράργυρος - Πότε παίρνει ξανά την ανηφόρα

13:39

Φυσικό αέριο: «Καμπανάκι» Goldman Sachs για τιμές πάνω από 100 ευρώ τον χειμώνα στην ΕΕ

13:28

Τράπεζες: Κόστος υπό έλεγχο, επενδύσεις σε πρώτο πλάνο

13:26

Νόβακ Τζόκοβιτς: Η άγνωστη πλευρά του «λύκου» του τένις

13:10

Οροθετήθηκε η πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στην Πεντέλη

13:05

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον «ΑΘΕ» από 24/8 έως 12/9 στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα

13:02

Viva.com: Υπογράφει σύμβαση υπηρεσιών πληρωμών με το κυπριακό δημόσιο

12:53

Κοντογεώργης για ΔΕΘ: Μέτρα στήριξης για πολλές κοινωνικές ομάδες και προτεραιότητες με ορίζοντα τετραετίας

12:48

Ζελένσκι: «Η Ουκρανία θέλει την ειρήνη, αλλά δεν είναι έτοιμη απλώς να παραδοθεί στη Ρωσία»

12:41

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 1,4% στις διανυκτερεύσεις τον Ιούνιο του 2026

12:28

Μητσοτάκης στο Υπουργικό: Στη ΔΕΘ ο οδικός χάρτης έως το 2030 - Μειώσεις τιμών από 1η Σεπτεμβρίου

12:27

Νέα Ζηλανδία: Νομοσχέδιο για απαγόρευση των social media σε παιδιά κάτω των 16

12:21

Ιράν: Συνέπειες για χώρες που θα συμμετάσχουν στις οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ

12:13

Μαρινάκης: Όριο ηλικίας 15 ετών στα social media από το 2027

12:10

Χατζηβασιλείου: Δεν μπορούμε να συζητάμε για εξωτερική πολιτική και άμυνα με όρους λαϊκισμού

12:06

Το Ιράν προειδοποιεί πλοία που παραβιάζουν τους κανόνες διέλευσης του Ορμούζ με πρόστιμα

12:05

Γεραπετρίτης: «Έχουμε την ισχύ να επιβάλουμε τα εθνικά συμφέροντα σε οποιοδήποτε πεδίο»

11:46

Χατζηδάκης: Προτεραιότητές μας στη ΔΕΘ η ακρίβεια, η οικογένεια και οι μικρομεσαίοι


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider