Επιδοτούμενο δάνειο για αγορά αγροτικής γης – Το πρόγραμμα για «νέους» αγρότες

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Επιδοτούμενο δάνειο για αγορά αγροτικής γης – Το πρόγραμμα για «νέους» αγρότες
Το σχετικό πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίου είναι κρατικό και είναι σε εξέλιξη για περισσότερα από 20 έτη. 

Το σχετικό πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίου είναι κρατικό και είναι σε εξέλιξη για περισσότερα από 20 έτη. Ο νόμος 2520/97 δίνει το δικαίωμα στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να αγοράσουν γη με δανεισμό, με πολύ χαμηλά επιτόκια. Για τις πεδινές περιοχές η επιδότηση επιτοκίου δανεισμού είναι 70%, ενώ στις ημιορεινές ή ορεινές περιοχές (όπως αυτές χαρακτηρίζονται από τις ΔΑΟ) η επιδότηση επιτοκίου είναι 100%.

Στην πρώτη περίπτωση (πεδινές περιοχές) το πραγματικό επιτόκιο δανεισμού σε σημερινές τιμές κατεβαίνει στο 3% ή και λίγο λιγότερο, ενώ στη δεύτερη περίπτωση αυτό μηδενίζεται (0%). Το επιτόκιο δανεισμού είναι σταθερό για όλα τα χρόνια της σύναψης του σχετικού δανείου. Η αξία του δανείου που επιδοτείται συνήθως είναι λίγο μικρότερη από την αντικειμενική αξία του αγροτεμαχίου (προσοχή - όχι την εμπορική αξία) ενώ για να κριθεί κάποιος δικαιούχος θα πρέπει να είναι αγρότης ή νεοεισερχόμενος αγρότης και να μην έχει κλείσει τα 40 έτη.

Για να μπορέσει κάποιος γεωργός ή κτηνοτρόφος να επωφεληθεί της σχετικής διάταξης θα πρέπει να καταθέσει μελέτη βιωσιμότητας στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της περιφερειακής ενότητας που βρίσκεται η εκμετάλλευση του και αφού λάβει ο ίδιος τη σχετική έγκριση, μπορεί να έρθει σε συνεννόηση με το τραπεζικό κατάστημα που επιθυμεί για τη σύναψη της σχετικής δανειακής σύμβασης.

Η περίπτωση αξιοποίησης του σχετικού προγράμματος μπορεί να είναι μια ευκαιρία για κάποιον γεωργό ή κτηνοτρόφο γιατί η δόση που προκύπτει, πολλές φορές «αγγίζει» την αξία ενοικίου του αγροτεμαχίου ή μπορεί να αποτελεί έστω ένα μεγάλο ποσοστό αυτού του ενοικίου. Το εν λόγω πρόγραμμα, σε αντίθεση με οποιοδήποτε άλλο, χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους και είναι διαθέσιμο προς αξιοποίηση από τους δικαιούχους αγρότες όλο το χρόνο. Η τράπεζα που χρηματοδοτεί τους γεωργούς με τέτοιου τύπου δάνεια είναι κυρίως (έως και αποκλειστικά) η Τράπεζα Πειραιώς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:33

Μητσοτάκης για Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών: «Η νοσηλευτική κοινότητα αποτελεί θεμελιώδη πυλώνα του συστήματος υγείας»

13:31

Αυξήσεις μισθών σχεδιάζει εντός του έτους το 72% των επιχειρήσεων

13:28

Κυρανάκης: Ολική ανακατασκευή για 14 ιστορικούς συρμούς της Γραμμής 1

13:20

Ταμείο Ανάκαμψης: Στην 7η θέση από το τέλος η Ελλάδα σε δαπάνες - Επιτάχυνση το 2025

13:13

Παπαστεργίου: Οι μισοί Έλληνες μπορούν πλέον να έχουν το ποινικό τους μητρώο μέσα σε πέντε λεπτά

13:06

Δένδιας: Ουκρανικό το drone στη Λευκάδα, εξαιρετικά σοβαρό το ζήτημα

12:51

Μητσοτάκης: Οι εκλογές θα διεξαχθούν το 2027

12:44

Ζελένσκι: Πάνω από 200 ρωσικά drones έπληξαν την Ουκρανία

12:40

UNESCO: Υπερδιπλασιάστηκαν οι φοιτητές παγκοσμίως μέσα σε 25 χρόνια

12:38

Porsche: Πάνω από 500 απολύσεις και λουκέτο σε τρεις θυγατρικές λόγω κρίσης στην ηλεκτροκίνηση

12:27

Χανταιός: 19 χώρες με πρωτόκολλα καραντίνας - Τι γίνεται στην Ελλάδα

12:18

Πλάσμα: Η αόρατη ανάγκη εκατομμυρίων ασθενών στην Ευρώπη

12:17

Χρυσοχοΐδης για Κάτω Τιθορέα: «Τους παρακολουθούσαμε εδώ και πολύ καιρό»

12:12

Στη Λευκωσία ο Παπασταύρου - Άτυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΝ της ΕΕ

12:09

Αντιδράσεις Κίνας για τις πωλήσεις όπλων των ΗΠΑ στην Ταϊβάν

12:05

Βρετανικά ομόλογα: Σε υψηλό 17 ετών μετά τις πιέσεις για παραίτηση Στάρμερ

12:03

Η ΕΤΑΔ προχωρά στην αποκατάσταση και αναβάθμιση των Σπηλαίων Διρού

11:57

Πώς είδε η UBS τα αποτελέσματα Εθνικής και Eurobank – Νέα τιμή στόχος για ΕΤΕ

11:54

Νέα πολιτική αδειών από την Eurobank - 25 ημέρες για όλους, από την πρώτη χρονιά εργασίας

11:50

Νάγκελ: Η ΕΚΤ πρέπει να αναλάβει δράση εάν ο πόλεμος στο Ιράν απειλήσει τη σταθερότητα των τιμών

11:45

Το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών προς τους αγρότες μέχρι τα τέλη του έτους - Θα δοθούν 297 εκατ. εντός Μαΐου

11:38

Εθνική Ασφαλιστική: Εκσυγχρονίζει τα κεντρικά της συστήματα με την Kyndryl

11:26

Arxellence 3:  Η τελετή απονομής των βραβείων ανέδειξε την αρχιτεκτονική ως καταλύτη μνήμης και βιώσιμης ανάπτυξης

11:25

Γεωργιάδης: Μηδενική η ανησυχία για τον χανταϊό - Καλά στην υγεία του ο Έλληνας επιβάτης

11:15

«Σκιά» πολέμου ξανά πάνω από το ΧΑ – Πτώση πάνω από 1% για τον Γενικό Δείκτη

11:13

Πολιτική κρίση στη Βρετανία - Δεν παραιτούμαι, λέει ο Στάρμερ - Σε υψηλό 17 ετών τα ομόλογα

11:00

Η γεωπολιτική αβεβαιότητα «πάγωσε» τους επενδυτές στο ΧΑ τον Απρίλιο

10:59

Καφούνης: Κατάργηση της τεκμαρτής φορολόγησης για τις ΜμΕ

10:50

Ο Κ. Κυρανάκης επίτιμο μέλος του ΕΒΕΠ

10:40

Ευρωαγορές: Κόκκινοι δείκτες καθώς η εκεχειρία «ξεθωριάζει»

gazzetta
gazzetta reader insider insider