Επιδοτούμενο δάνειο για αγορά αγροτικής γης – Το πρόγραμμα για «νέους» αγρότες

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Επιδοτούμενο δάνειο για αγορά αγροτικής γης – Το πρόγραμμα για «νέους» αγρότες
Το σχετικό πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίου είναι κρατικό και είναι σε εξέλιξη για περισσότερα από 20 έτη. 

Το σχετικό πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίου είναι κρατικό και είναι σε εξέλιξη για περισσότερα από 20 έτη. Ο νόμος 2520/97 δίνει το δικαίωμα στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να αγοράσουν γη με δανεισμό, με πολύ χαμηλά επιτόκια. Για τις πεδινές περιοχές η επιδότηση επιτοκίου δανεισμού είναι 70%, ενώ στις ημιορεινές ή ορεινές περιοχές (όπως αυτές χαρακτηρίζονται από τις ΔΑΟ) η επιδότηση επιτοκίου είναι 100%.

Στην πρώτη περίπτωση (πεδινές περιοχές) το πραγματικό επιτόκιο δανεισμού σε σημερινές τιμές κατεβαίνει στο 3% ή και λίγο λιγότερο, ενώ στη δεύτερη περίπτωση αυτό μηδενίζεται (0%). Το επιτόκιο δανεισμού είναι σταθερό για όλα τα χρόνια της σύναψης του σχετικού δανείου. Η αξία του δανείου που επιδοτείται συνήθως είναι λίγο μικρότερη από την αντικειμενική αξία του αγροτεμαχίου (προσοχή - όχι την εμπορική αξία) ενώ για να κριθεί κάποιος δικαιούχος θα πρέπει να είναι αγρότης ή νεοεισερχόμενος αγρότης και να μην έχει κλείσει τα 40 έτη.

Για να μπορέσει κάποιος γεωργός ή κτηνοτρόφος να επωφεληθεί της σχετικής διάταξης θα πρέπει να καταθέσει μελέτη βιωσιμότητας στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της περιφερειακής ενότητας που βρίσκεται η εκμετάλλευση του και αφού λάβει ο ίδιος τη σχετική έγκριση, μπορεί να έρθει σε συνεννόηση με το τραπεζικό κατάστημα που επιθυμεί για τη σύναψη της σχετικής δανειακής σύμβασης.

Η περίπτωση αξιοποίησης του σχετικού προγράμματος μπορεί να είναι μια ευκαιρία για κάποιον γεωργό ή κτηνοτρόφο γιατί η δόση που προκύπτει, πολλές φορές «αγγίζει» την αξία ενοικίου του αγροτεμαχίου ή μπορεί να αποτελεί έστω ένα μεγάλο ποσοστό αυτού του ενοικίου. Το εν λόγω πρόγραμμα, σε αντίθεση με οποιοδήποτε άλλο, χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους και είναι διαθέσιμο προς αξιοποίηση από τους δικαιούχους αγρότες όλο το χρόνο. Η τράπεζα που χρηματοδοτεί τους γεωργούς με τέτοιου τύπου δάνεια είναι κυρίως (έως και αποκλειστικά) η Τράπεζα Πειραιώς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:43

Η IPO της Anthropic μπορεί να ξεπεράσει το ρεκόρ της SpaceX

22:26

Κολομβία: 13 νεκροί από κατάρρευση εδάφους σε παράνομο ορυχείο

22:13

Πιερρακάκης: «Μειώνουμε το χρέος, εξασφαλίζουμε δημοσιονομικό χώρο για τους πολίτες»

21:51

Ισχυρός σεισμός 7,2 Ρίχτερ στο νότιο Περού

21:39

Ήπιες διακυμάνσεις για τον χρυσό με το βλέμμα σε Fed και ομόλογα

21:16

Η Νορβηγία αναβαθμίζει τη νεοσύστατη ταξιαρχία της στην Αρκτική

20:59

Υψηλό άνω των 3 εβδομάδων για το πετρέλαιο με κερδοφόρο 5 στα 5

20:42

Πυροσβεστική: 25 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα

20:32

Φον ντερ Λάιεν: Εκστρατεία «υβριδικού πολέμου» κατά της ΕΕ

20:22

O Μαρκ Ζούκερμπεργκ αγόρασε κάστρο του 19ου αιώνα στην Ιρλανδία

20:10

Το Ισραήλ βομβαρδίζει τα σχέδια της Τουρκίας στη Συρία

19:55

Σε χαμηλό σχεδόν 3 εβδομάδων οι ευρωαγορές με πτωτικό 7x7

19:42

Εμπορική συμφωνία Ελβετίας - Κίνας για αδασμολόγητες εξαγωγές

19:29

Χάκαμπι προς Ισραηλινούς εποίκους: «Ου κλέψεις» τις περιουσίες Αμερικανοπαλαιστινίων στη Δυτ. Όχθη

19:19

Παρατείνονται έως 3 Σεπτεμβρίου τα μέτρα για την ευλογιά των αιγοπροβάτων στην Κρήτη

19:09

ΥΠΕΞ σε Άγκυρα: Ξεκάθαρη η ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο

19:02

ΕΛΑΣ σε ΥΠΕΝ για AntiNero: «Ανεξάρτητη αξιολόγηση του προγράμματος αντί κυβερνητικής αυτοεπιβεβαίωσης»

18:52

ΗΠΑ: Η «οικονομική D-Day» κατά Ιράν απομακρύνει μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση - Συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα

18:52

«Οικονομική τρομοκρατία»: Η Τεχεράνη καταδικάζει τις νέες αμερικανικές κυρώσεις

18:44

Αυστρία και Φινλανδία ζητούν από την Ιταλία να δεχθεί επιστροφές αιτούντων άσυλο

18:32

«Παράθυρο» από Μπέσεντ για επαναγορές ομολόγων άνω των 4 δισ. δολαρίων ανά έκδοση

18:22

Χρηματιστήριο: Οριακά κέρδη με αδύναμο τζίρο

18:19

Επιθέσεις των Χούθι σε αεροδρόμιο και εγκαταστάσεις της Aramco στη Σαουδική Αραβία

18:11

Ντάλι: Η αγορά ομολόγων εμπιστεύεται τη νομισματική πολιτική της Fed

17:57

Δύο συλλήψεις για πρόκληση πυρκαγιών σε Αττική κι Εύβοια

17:41

Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες για τις επιταγές βιβλίων της ΔΥΠΑ

17:25

Βραχυπρόθεσμη η «ανακούφιση» στην αγορά ομολόγων από την απόφαση Μπέσεντ

17:06

Μία νεκρή και εκτεταμένες ζημιές από σφοδρές καταιγίδες και ανεμοστρόβιλους σε περιοχές της Γερμανίας

16:52

Πιέσεις στη Wall Street από πετρέλαιο και ομόλογα

16:45

Απευθείας πτήσεις Αθήνα - Σιάτλ από Alaska Airlines: Πότε ξεκινούν


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider