Οι μελισσοκόμοι διαδήλωσαν για να προλάβουν τα χειρότερα: Ποια μπορεί να είναι αυτά;

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι μελισσοκόμοι διαδήλωσαν για να προλάβουν τα χειρότερα: Ποια μπορεί να είναι αυτά;
Μέσα από την καθημερινή τους δουλειά, βλέπουν ότι κι εδώ σε εμάς συμβαίνουν πολύ μεγάλες αλλαγές στην βιοποικιλότητα και μας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: Οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες. δεν σημαίνουν μόνο απώλεια φυτικού και ζωικού κεφαλαίου αλλά και ανατροπές στην βιοποικιλότητα, αφού η αλυσίδα διαταράχτηκε βίαια. Σε αυτό προσθέστε και τα φυτοφάρμακα και θα έχετε ένα πετυχημένο σενάριο κλιματικού τρόμου.

Την επομένη του μεγάλου αγροτικού συλλαλητηρίου, έγινε ένα άλλο αγροτικού ενδιαφέροντος συλλαλητήριο με συμμετοχή των απανταχού μελισσοκόμων. Γιατί δεν έγιναν και τα δύο ταυτόχρονα ώστε να υπάρχει μαζικότητα, δεν είναι σαφές, αλλά λόγω της εξίσου μεγάλης σπουδαιότητάς του, καλύτερα που ήλθαν έτσι τα πράγματα. Διότι, οι μελισσοκόμοι βάζουν στην ουσία ένα πολύ μεγάλο θέμα που με ευκολία μπορούμε να το ονομάζουμε «κλιματικής τρέλας».

Ένα από τα κεντρικά τους αιτήματα, ήταν αυτό των ελληνοποιήσεων μελιού και η αναγνώριση της δουλειάς τους ως προς την προστασία της βιοποικιλότητας, ενός θέματος με διαρκώς ανερχόμενη σημασία σε παγκόσμιο επίπεδο. Ας δούμε τι σημαίνουν όλα αυτά, παραθέτοντας ένα παράδειγμα σχετικά με το πώς γονιμοποιούνται στην Καλιφόρνια οι τεράστιες εκτάσεις με δένδρα αμυγδαλιάς για να φτάσει ο εκλεκτός αυτός ξηρός καρπός είτε σαν σνακ είτε σαν ρόφημα στους καταναλωτές.

Στην Καλιφόρνια, τον χειμώνα ανθίζουν σχεδόν ταυτόχρονα πολλά εκατομμύρια δένδρα αμυγδαλιάς, που τελικά την καθιστούν τη μεγαλύτερη εμπορική δύναμη στον κόσμο. Το γεγονός αυτό αποκτάει μεγαλύτερη σπουδαιότητα, τώρα που τα φυτικά ροφήματα βρίσκονται στη πρώτη γραμμή της ζήτησης.

Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο US DAVIS, στην περιοχή καλλιεργούνται περί τα 150 εκατ. δένδρα, τα οποία τελικά παράγουν κάθε χρόνο περί τα 900 δισ. αμύγδαλα. Για να γονιμοποιηθούν όλα αυτά τα αμύγδαλα, χρειάζονται 50 εκατ. μέλισσες που ζουν σε περίπου 2,5 εκατ. κυψέλες, ή αλλιώς περίπου μία μέλισσα για κάθε 20 αμύγδαλα.

Η Καλιφόρνια διαθέτει περί τις 500.000 από αυτές, άρα υπάρχει ένα έλλειμμα επικονιαστών της τάξης των 2 εκατ. κυψελών! Αφού λοιπόν ο ντόπιος πληθυσμός μελισσών και άλλων επικονιαστών δεν επαρκούν να γονιμοποιήσουν παρά μόνο ένα μικρό μέρος των ανθισμένων δένδρων, οι Αμερικανοί έκαναν, αυτό που ξέρουν καλά, ως η Μέκκα του καπιταλισμού: πλήρωσαν κι ενοικιάζουν κάθε χρόνο ορισμένα εκατομμύρια κυψέλες μελισσών, τις οποίες τοποθετούν στα κτήματά τους για ένα διάστημα λίγων εβδομάδων και στη συνέχεια τις αποδεσμεύουν.

Το ενδιαφέρον είναι ότι πολλές από τις κυψέλες αυτές κατευθυνόμενες προς την έδρα τους στο ταξίδι της επιστροφής, σταματούν σε περιοχές με άλλα καρποφόρα (μηλιές, κερασιές, ροδάκινα, βερίκοκα) που ανθίζουν αργότερα γονιμοποιούν και αυτές... με το αζημίωτο. Έχει δηλαδή αναπτυχθεί μια αγορά γονιμοποίησης ή γονιμοποιητών, με κάποιους να ασκούν το επάγγελμα κατ’ αποκλειστικότητα, ενώ κάποιοι άλλοι ενδιαφέρονται και για παράλληλη παραγωγή μελιού.

«Οι περισσότερες κυψέλες, πρέπει να μεταφερθούν σε άλλα μέρη αμέσως μετά την πτώση των πετάλων της αμυγδαλιάς περί τα μέσα με τέλος Μαρτίου» αναφέρει ο Jacob Wenger, αναπληρωτής καθηγητής εντομολογίας, στο California State University, Fresno, στην καρδιά της παραγωγής ξηρών καρπών των ΗΠΑ. «Αυτό συμβαίνει επειδή μετά την περίοδο αυτή γονιμοποίησης, οι αμυγδαλεώνες είναι μια διατροφική έρημος για τις μέλισσες αφού υπάρχουν ελάχιστα ή καθόλου άλλα άνθη για να τραφούν» συμπληρώνει.

Στον χάρτη που ακολουθεί, βλέπετε την τεράστια μετακίνηση κυψελών με μέλισσες από όλη την Αμερική προς την Καλιφόρνια. Προσθέστε και το αντίστροφο ταξίδι και θα έχετε μια κανονική πολεμική εκστρατεία!!! Αντιλαμβάνεται κανείς ότι πρόκειται για ένα γιγαντιαίο έργο logistics, διότι οι κυψέλες πρέπει να είναι στις θέσεις τους ακριβώς την ημερομηνία άνθησης για δύο λόγους: πρώτον να «πιάσουν δουλειά» το συντομότερο ώστε να προλάβουν και δεύτερο, όπως ανέφερε ο καθηγητής, η περιοχή είναι μια διατροφική έρημος για τις μέλισσες, με εξαίρεση την ανθοφορία της αμυγδαλιάς.

Κάθε τέτοια εποχή, στα σύνορα της Καλιφόρνια γίνεται ένα πραγματικό μποτιλιάρισμα από φορτηγά φορτωμένα με δεκάδες κυψέλες, οι οποίες περιμένουν να ελεγχθούν από τις κτηνιατρικές αρχές πριν συνεχίσουν το ταξίδι τους στις φάρμες με τις ανθισμένες αμυγδαλιές. Τα φορτηγά, μπορεί να παραμείνουν για έλεγχο επί ημέρες, αυξάνοντας έτσι το κόστος της όλης επιχείρησης.

Η αμοιβή των μελισσοκόμων για την υπηρεσία που παρέχουν στους αμυγδαλοπαραγωγούς τιμολογείται περί τα 200 ευρώ/κυψέλη, με τα ποιο ακμαία μελισσοσμήνη να πετυχαίνουν τιμές μέχρι και 50 δολ. παραπάνω. Ας σημειωθεί ότι πριν 20 χρόνια, το αντίστοιχο ενοίκιο έφτανε το μέγιστο τα 50 ευρώ την κυψέλη, διαφορά που μεταξύ άλλων δείχνει και την κατάρρευση των τοπικών επικονιαστών. Κάθε εκτάριο (=10 στρέμματα) χρειάζεται κατά μέσο όρο 5 κυψέλες.

H τεράστια αυτή μετακίνηση κυψελών και μελισσών κάθε χρόνο, έχει δημιουργήσει μια σειρά προβλημάτων. Το ένα σχετίζεται με τον ανταγωνισμό των εισαγόμενων μελισσών με όλους τους ντόπιους επικονιαστές. Το άλλο σχετίζεται με την ίδια τη φύση της μέλισσας, που επιθυμεί να έχει ποικιλία τροφής, ενώ στην προκειμένη περίπτωση για ένα περίπου μήνα της προσφέρεται η ίδια τροφή. Εκτιμάται οτι αυτό σχετίζεται με ποικίλες συμπεριφορές που αναπτύσσουν οι μέλισσες περιλαμβανομένης της εγκατάλλειψης της κυψέλης καθώς και των μαζικών θανάτων.

Ο Nate Donley, επικεφαλής επιστήμονας στο κέντρο για την Biological Diversity δήλωσε το 2020 στον βρετανικό Guardian ότι είναι σαν να στέλνουμε τις μέλισσες στον πόλεμο, μόνο λίγες γυρίζουν. Τέτοια σενάρια έχουν στο μυαλό τους οι Έλληνες μελισσοκόμοι που διαδήλωσαν την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα. Μέσα από την καθημερινή τους δουλειά, βλέπουν ότι κι εδώ σε εμάς συμβαίνουν πολύ μεγάλες αλλαγές στην βιοποικιλότητα και μας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: Οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες, δεν σημαίνουν μόνο απώλεια φυτικού και ζωικού κεφαλαίου αλλά και ανατροπές στην βιοποικιλότητα, αφού η αλυσίδα διαταράχτηκε βίαια. Σε αυτό, προσθέστε και τα φυτοφάρμακα, και θα έχετε ένα πετυχημένο σενάριο κλιματικού τρόμου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:14

Η Ινδία δεν είναι ξενόφοβη, απαντά ο ΥΠΕΞ Τζαϊσανκάρ στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν

12:10

Χαρδαλιάς: Εύχομαι Ανάσταση στις καρδιές και στις ζωές μας

12:06

Μεξικό: 2 νεκροί σε επίθεση εναντίον υποψηφίου στις δημοτικές εκλογές

12:03

Κασσελάκης: Το φως της ελπίδας να λάμψει στην πατρίδα μας

11:59

ΜΜΜ: Πώς θα κινηθούν σήμερα Κυριακή του Πάσχα

11:56

Πυρκαγιά σε διαμέρισμα στην Αγία Παρασκευή - Νεκρή εντοπίστηκε ηλικιωμένη

11:52

Κρήτη: Ακρωτηριασμός 14χρονου - Έσκασε κροτίδα στο χέρι του

11:40

Αυστραλία: «Ριζοσπαστικοποιημένος» 16χρονος σκοτώθηκε από αστυνομικούς έπειτα από επίθεση με μαχαίρι

11:32

Ρωσία: Εχθρικές οι χώρες της Βαλτικής - Θα απαντήσουμε με ασύμμετρα μέτρα

11:26

Υπ. Μεταφορών: Στα 463 εκατ. ευρώ το κόστος πλήρους αποκατάστασης του Σιδηροδρομικού Δικτύου στη Θεσσαλία

11:12

ΡΑΑΕΥ: Τρία εργαλεία σύγκρισης τιμών ενέργειας στην διάθεση των καταναλωτών

10:58

Εξαγωγές, τουρισμός, Ταμείο Ανάκαμψης οδηγούν σε υπερδιπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από τον μέσο όρο της ευρωζώνης

10:42

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές ξανά στους δρόμους απαιτώντας συμφωνία με τη Χαμάς για τους ομήρους

10:37

Προεδρικές εκλογές στον Παναμά: 8 υποψήφιοι, ένα φαβορί κι η σκιά πρώην προέδρου καταδικασμένου για διαφθορά

10:31

Το φοιτητικό κίνημα εναντίον του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο

10:08

Σι Τζινπίνγκ: Επίσκεψη στη Γαλλία με δύσκολη ατζέντα

09:57

Ισραήλ: Αναφέρει το θάνατο ηγετικού στελέχους του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ στη Γάζα

09:49

ΗΠΑ: Στόχος απειλών συναγωγές του Μανχάταν

09:38

Δυτική Όχθη: Νεκροί πέντε Παλαιστίνιοι από πυρά του ισραηλινού στρατού

09:29

ΗΠΑ: Κατηγορούν τη Ρουάντα για τη φονική επίθεση σε καταυλισμό εκτοπισμένων στη ΛΔ Κονγκό

09:23

Αϊτή: Απόδραση κρατουμένων από φυλακή - Tέσσερις νεκροί

09:14

Γερμανία: AfD δείχνει ο πολιτικός κόσμος για την επίθεση κατά ευρωβουλευτή του SPD

09:00

Φωτοβολταϊκά στη στέγη: Τέλος χρόνου για το πρόγραμμα – Έως 15 Μαΐου οι αιτήσεις

08:59

Ισραήλ - Χαμάς: Αλληλοκατηγορούνται λίγο πριν συνεχιστούν οι συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα

08:48

Βραζιλία: Οι πλημμύρες ανάγκασαν σχεδόν 70.000 άτομα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους

08:32

Τι κάνει μια εταιρεία ελκυστική για τους υποψηφίους - Τα 19 κριτήρια επιλογής

08:24

Αέριο: Εντός του μήνα η εμπορική πρεμιέρα της «πύλης» LNG στην Αλεξανδρούπολη

08:13

Αρχίζουν να εμπιστεύονται οι επιχειρήσεις την gen AI

08:07

Πληθωρισμός: Τα καλά νέα από τον δομικό δείκτη – Το στοίχημα σε μεταφορές, τουρισμό και τρόφιμα

08:02

Βελτιωμένος ο καιρός την Κυριακή του Πάσχα στις περισσότερες περιοχές της χώρας

gazzetta
gazzetta reader insider insider