Τα «Ευρωπαϊκά» μπλόκα φέρνουν σημαντικές αλλαγές- Tι συζητούν στις Βρυξέλλες

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα «Ευρωπαϊκά» μπλόκα φέρνουν σημαντικές αλλαγές- Tι συζητούν στις Βρυξέλλες
Φαίνεται πως η πανευρωπαϊκή «εξέγερση» των αγροτών φέρνει αλλαγές που σε αντίθετη περίπτωση δεν θα βλέπαμε.

Φαίνεται πως η πανευρωπαϊκή «εξέγερση» των αγροτών φέρνει αλλαγές που σε αντίθετη περίπτωση δεν θα βλέπαμε. Οι αλλαγές που συνέβησαν από 1/1/2023, μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής κάθε χώρας είναι ένας από τους λόγους που έφεραν τους αγρότες στους δρόμους. Η κυριότερη αιτία είναι μάλλον το κόστος παραγωγής, ωστόσο οι μειωμένες ενισχύσεις και η διαφορετική διαχείριση των πόρων από τις ΚΑΠ πανευρωπαϊκά, επηρεάζουν άμεσα αλλά και έμμεσα αυτό το κόστος τελικά.

Στην Κομισιόν συζητούν ήδη (και μάλλον είναι σίγουρο) την εξαίρεση αγρανάπαυσης και για το 2024, λόγω εξαιρετικών καταστάσεων. Εξαίρεση αγρανάπαυσης για την παραγωγή τροφίμων. Είναι μια απόφαση που εφαρμόστηκε το 2023 και φαίνεται πως θα παραταθεί με την ίδια λογική.

Επίσης για τα οικολογικά σχήματα, τα οποία και απαιτούν μεγάλη γραφειοκρατία, προτείνεται η τεκμηρίωση εφαρμογής τους με απλή «δήλωση» του παραγωγού, αντί της εκ των προτέρων τεκμηρίωσης, διαδικασία η οποία όπως «τρέχει» μέχρι και σήμερα επιβαρύνει γραφειοκρατικά τον παραγωγό. Η πρόταση αυτή έχει γίνει και από τη χώρα μας, αφού γιατί όπως στις άλλες χώρες τις ΕΕ έτσι και εδώ, η εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων έχει φέρει μεγάλη αναστάτωση στους παραγωγούς αλλά και στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Τέλος, προτείνεται να δοθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης των άμεσων ενισχύσεων και από εθνικούς πόρους. Η τελευταία πρόταση θα επιβαρύνει ενδεχομένως τους κρατικούς προϋπολογισμούς, ωστόσο θα δώσει μια ανάσα στους αγρότες αν και εφόσον εφαρμοστεί. Μέχρι και σήμερα κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό εντός της ΕΕ.

Ταυτόχρονα συζητείται στις Βρυξέλες η αναστολή της απόφασης μείωσης φυτοφαρμάκων αλλά και η συμφωνία για το ελεύθερο εμπόριο Mercosur που αφορά τις χώρες Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη. Η αντίδραση για τη συμφωνία Mercosur έρχεται κυρίως από τη Γαλλία ωστόσο αφορά το εμπόριο όλης της Ευρώπης, αφού προϊόντα τρίτων χωρών, φθηνά μεν αμφιβόλου ποιότητας δε, θα κατέκλυζαν την αγορά, «πνίγοντας» ταυτόχρονα τα ευρωπαϊκά προϊόντα.
Γενικότερα, φαίνεται πως στην Ευρώπη αντιλαμβάνονται πλέον πως δεν είναι εφικτή αυτή η «απότομη» στροφή προς τη φιλοπεριβαλλοντική παραγωγή, χωρίς να ενημερωθούν, προσαρμοσθούν αλλά και αποζημιωθούν οι ίδιοι οι παραγωγοί για την απώλεια παραγωγής που τελικά θα έχουν. Η απότομη στροφή στη φιλοπεριβαλλοντική παραγωγή προκαλεί (στις περισσότερες περιπτώσεις) και μείωση της παραγωγικότητας, άρα μείωση του τζίρου και τελικά των κερδών της εκμετάλλευσης.

Οι εξελίξεις είναι μπροστά μας, ωστόσο όπως συμβαίνει συνήθως στην ΕΕ, δεν θα τις δούμε πολύ άμεσα.
Ενδεχομένως οι μεγάλες αλλαγές θα εφαρμοστούν από το 2025 και μετά, ενώ μικρότερες, όπως είναι η αναστολή αγρανάπαυσης, μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα, αν και ήδη είναι καθυστερημένη η σχετική απόφαση για τη χώρα μας, αν και εφόσον εκδοθεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:27

Παιχνίδια εξουσίας και επίδειξη δύναμης στην Ταϊβάν

16:25

Χαλκός: Προς την καλύτερη χρονιά του από το 2009 - Οι παράγοντες που εκτοξεύουν τις τιμές

16:16

e-ΕΦΚΑ: Προσωρινή μη διαθεσιμότητα υποβολής ΑΠΔ Δημοσίου Τομέα τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου

16:05

Μαρινάκης για μπλόκα: Το plan b προβλέπει κυρώσεις – Να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο

15:53

Επένδυση 54 εκατ. ευρώ για την Παιδεία στην Κρήτη

15:48

«Σταδιακή επανέναρξη» της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας στη σήραγγα της Μάγχης

15:31

Η Τουρκία σχεδιάζει συμφωνία με την Συρία για εξερεύνηση υδρογονανθράκων

15:23

ΟΠΑΠ: Ενεργοποιείται η ειδική άδεια για τροποποίηση της σύμβασης με Allwyn

15:15

Από την ιστορία στο μέλλον: Manager of the Year 2025 ο Αχιλλέας Αγγελόπουλος της ΚΥΚΝΟΣ

15:14

Μητσοτάκης: Από την Ένωση Λιοσιωτών Ιλίου θα ακούσει τα κάλαντα αύριο Τετάρτη

15:13

Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών: Δωρεά 6 οχημάτων στην Ελληνική Αστυνομία

14:57

Κατά 40% αυξήθηκαν τα περιστατικά βίας στους ανήλικους σε μια χρονιά

14:53

Ουκρανία: Εκκενώνονται 14 χωριά στο βόρειο τμήμα λόγω των ρωσικών πληγμάτων

14:44

Ιράν: Απειλεί με «σκληρά» αντίποινα απέναντι σε όποια επιθετική ενέργεια

14:37

Εισβολή κρύου από Τετάρτη - Στα «λευκά» και η Αττική

14:32

Tesla: Απαισιόδοξη η εκτίμηση για τις πωλήσεις το τέταρτο τρίμηνο

14:28

Οι 10 λόγοι για τους οποίους λαχταράς ένα σνακ πριν τον ύπνο

14:10

ΔΥΠΑ: Η 49η «Ημέρα Καριέρας» στη Λάρισα στις 10 Ιανουαρίου

14:07

Συνεχίζεται το «ρόλερ κόστερ» για το ασήμι - Άλμα άνω του 5% μετά τις χθεσινές απώλειες

14:07

Τέσσερις αλήθειες που άλλαξαν την Ευρώπη τον χρόνο που πέρασε

13:43

Ρωσία: Καλεί σε αυτοσυγκράτηση μετά τις προειδοποιήσεις του Τραμπ προς το Ιράν για πιθανό πλήγμα

13:34

Από τις φωτιές στις μεγάλες διαδηλώσεις για τα Τέμπη: Το 2025 μέσα από 9 φωτογραφίες

13:23

Ελληνικά ομόλογα: Η λίστα με τους primary dealers για το 2026

13:11

Η ΧΗΤΟΣ, αναδείχθηκε True Leader 2024 από την ICAP CRIF

13:03

ΥΠΕΞ Ουκρανίας: Η Μόσχα δεν έχει παρουσιάσει κανένα στοιχείο για τα υποτιθέμενα drones κατά κατοικιών του Πούτιν

13:02

5 ορεινοί προορισμοί για τις πρώτες αποδράσεις της νέας χρονιάς

12:59

Το Ελληνικό προσελκύει αγοραστές από 110 χώρες - Στα 1,5 δισ. ευρώ οι εισπράξεις

12:45

Κοντογεώργης για αγροτικές κινητοποιήσεις: Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα διαλόγου

12:34

Σε νέα φάση η αγορά ρεύματος: Τι αλλάζει για τον καταναλωτή

12:34

Ευρωπαϊκές μετοχές: Οι τράπεζες οδήγησαν το ράλι - Οι μεγάλοι χαμένοι του 2025

gazzetta
gazzetta reader insider insider