Τα «Ευρωπαϊκά» μπλόκα φέρνουν σημαντικές αλλαγές- Tι συζητούν στις Βρυξέλλες

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα «Ευρωπαϊκά» μπλόκα φέρνουν σημαντικές αλλαγές- Tι συζητούν στις Βρυξέλλες
Φαίνεται πως η πανευρωπαϊκή «εξέγερση» των αγροτών φέρνει αλλαγές που σε αντίθετη περίπτωση δεν θα βλέπαμε.

Φαίνεται πως η πανευρωπαϊκή «εξέγερση» των αγροτών φέρνει αλλαγές που σε αντίθετη περίπτωση δεν θα βλέπαμε. Οι αλλαγές που συνέβησαν από 1/1/2023, μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής κάθε χώρας είναι ένας από τους λόγους που έφεραν τους αγρότες στους δρόμους. Η κυριότερη αιτία είναι μάλλον το κόστος παραγωγής, ωστόσο οι μειωμένες ενισχύσεις και η διαφορετική διαχείριση των πόρων από τις ΚΑΠ πανευρωπαϊκά, επηρεάζουν άμεσα αλλά και έμμεσα αυτό το κόστος τελικά.

Στην Κομισιόν συζητούν ήδη (και μάλλον είναι σίγουρο) την εξαίρεση αγρανάπαυσης και για το 2024, λόγω εξαιρετικών καταστάσεων. Εξαίρεση αγρανάπαυσης για την παραγωγή τροφίμων. Είναι μια απόφαση που εφαρμόστηκε το 2023 και φαίνεται πως θα παραταθεί με την ίδια λογική.

Επίσης για τα οικολογικά σχήματα, τα οποία και απαιτούν μεγάλη γραφειοκρατία, προτείνεται η τεκμηρίωση εφαρμογής τους με απλή «δήλωση» του παραγωγού, αντί της εκ των προτέρων τεκμηρίωσης, διαδικασία η οποία όπως «τρέχει» μέχρι και σήμερα επιβαρύνει γραφειοκρατικά τον παραγωγό. Η πρόταση αυτή έχει γίνει και από τη χώρα μας, αφού γιατί όπως στις άλλες χώρες τις ΕΕ έτσι και εδώ, η εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων έχει φέρει μεγάλη αναστάτωση στους παραγωγούς αλλά και στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Τέλος, προτείνεται να δοθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης των άμεσων ενισχύσεων και από εθνικούς πόρους. Η τελευταία πρόταση θα επιβαρύνει ενδεχομένως τους κρατικούς προϋπολογισμούς, ωστόσο θα δώσει μια ανάσα στους αγρότες αν και εφόσον εφαρμοστεί. Μέχρι και σήμερα κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό εντός της ΕΕ.

Ταυτόχρονα συζητείται στις Βρυξέλες η αναστολή της απόφασης μείωσης φυτοφαρμάκων αλλά και η συμφωνία για το ελεύθερο εμπόριο Mercosur που αφορά τις χώρες Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη. Η αντίδραση για τη συμφωνία Mercosur έρχεται κυρίως από τη Γαλλία ωστόσο αφορά το εμπόριο όλης της Ευρώπης, αφού προϊόντα τρίτων χωρών, φθηνά μεν αμφιβόλου ποιότητας δε, θα κατέκλυζαν την αγορά, «πνίγοντας» ταυτόχρονα τα ευρωπαϊκά προϊόντα.
Γενικότερα, φαίνεται πως στην Ευρώπη αντιλαμβάνονται πλέον πως δεν είναι εφικτή αυτή η «απότομη» στροφή προς τη φιλοπεριβαλλοντική παραγωγή, χωρίς να ενημερωθούν, προσαρμοσθούν αλλά και αποζημιωθούν οι ίδιοι οι παραγωγοί για την απώλεια παραγωγής που τελικά θα έχουν. Η απότομη στροφή στη φιλοπεριβαλλοντική παραγωγή προκαλεί (στις περισσότερες περιπτώσεις) και μείωση της παραγωγικότητας, άρα μείωση του τζίρου και τελικά των κερδών της εκμετάλλευσης.

Οι εξελίξεις είναι μπροστά μας, ωστόσο όπως συμβαίνει συνήθως στην ΕΕ, δεν θα τις δούμε πολύ άμεσα.
Ενδεχομένως οι μεγάλες αλλαγές θα εφαρμοστούν από το 2025 και μετά, ενώ μικρότερες, όπως είναι η αναστολή αγρανάπαυσης, μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα, αν και ήδη είναι καθυστερημένη η σχετική απόφαση για τη χώρα μας, αν και εφόσον εκδοθεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:10

Ρωσία: Τουλάχιστον 6 νεκροί σε σειρά πληγμάτων από ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη

14:50

Πρόεδρος βενζινοπωλών: Πάνω από 2 ευρώ η βενζίνη – «Άμεση ανάγκη για μέτρα πριν από την 1η Σεπτεμβρίου»

14:42

Ο στρατηγός που έχασε τον γιο του και απειλεί να γκρεμίσει τον Νετανιάχου από την εξουσία

14:31

Σουηδία: Στο μικροσκόπιο της αστυνομίας διαδικτυακές κοινότητες μετά τον θάνατο 17χρονης σε σχολείο

14:12

Ισπανία: Eπτά τραυματίες από σφοδρές βροχοπτώσεις – Εκκενώθηκε κάμπινγκ

13:59

Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ προειδοποιεί το Ισραήλ για επικίνδυνη κλιμάκωση με την Τουρκία

13:47

Χαλκιδική: Απαγόρευση κυκλοφορίας σε δασικές περιοχές αύριο λόγω κινδύνου πυρκαγιάς

13:34

Τι σκέφτεται ο Τραμπ για την Κορέα

13:15

Euronext Athens: Στην τελική ευθεία η επιστροφή στις ανεπτυγμένες αγορές

13:02

Σιδηρόδρομος: Η (κυβερνητική) λίστα με τα μεγάλα έργα ανά την Ελλάδα - Η πρόοδος και τα χρονοδιαγράμματα

12:54

ΠΑΣΟΚ: Στον «αέρα» την Κυριακή το νέο vidcast για την Παιδεία

12:36

Ιός Δυτικού Νείλου: Κορύφωση για ακόμη 2 με 3 εβδομάδες – Τα συμπτώματα που πρέπει να μας θορυβήσουν

12:27

Οι διαιτητές κερδίζουν έως και 3.000 δολ. ανά αγώνα - Γιατί έχουν βαρεθεί και τα παρατάνε

12:11

«Τουρισμός για Όλους 2026-2027»: Πάνω από 1,15 εκατ. αιτήσεις – Πότε αναμένεται η κλήρωση

11:52

Φονέας: Η παραλία με την άγρια ομορφιά στη Μεσσηνιακή Μάνη

11:36

ΟΑΣΘ: Έρχονται 12 νέες γραμμές λεωφορείων από 1η Σεπτεμβρίου

11:20

Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε 60χρονο με ένταλμα σύλληψης και Ερυθρά Αγγελία της Interpol

11:09

Τι επιλέγουν να σπουδάσουν οι νέοι στην ΕΕ: Το χάσμα των δύο φύλων στα.. πτυχία - Η εικόνα στην Ελλάδα

10:58

Ουκρανία: Επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΕΞ Βάντεφουλ στο Κίεβο

10:44

Προσωρινό «ΟΚ» από το Ανώτατο Δικαστήριο για την αίθουσα χορού στο Λευκό Οίκο - «Ευγνώμων» δηλώνει ο Τραμπ

10:36

ΔΕΘ: «Φρούριο» η Θεσσαλονίκη – Πάνω από 3.500 αστυνομικοί επί ποδός

10:30

Ουκρανία: Τουλάχιστον 16 νεκροί και πάνω από 130 τραυματίες από ρωσικό πλήγμα σε εμπορικό κέντρο

10:21

Τραμπ: Επιλογή Μπέσεντ η παρέμβαση στην αγορά ομολόγων

10:01

Η περιορισμένη χωρητικότητα κρατά ψηλά τους ναύλους των containers

09:39

Αυξημένη κίνηση στα λιμάνια της Αττικής – 80.000 ταξιδιώτες φεύγουν για τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου

09:35

ΗΠΑ και Ιράν ανταλλάσσουν σκληρά μηνύματα ενόψει των νέων αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων

09:32

Σε τροχιά καύσωνα η Ελλάδα - Πού θα καταγραφούν οι υψηλότερες θερμοκρασίες

09:21

Τουρισμός: Οι ενδείξεις και οι προβληματισμοί του α΄ εξαμήνου

09:17

ΗΠΑ: Το TikTok θα καταβάλει 400 εκατ. δολάρια για τη συλλογή προσωπικών δεδομένων ανηλίκων

09:06

Τα βομβαρδισμένα λιμάνια σε Ουκρανία και Ρωσία «μπλοκάρουν» τα σιτηρά – Η σοδειά δεν φεύγει, οι αγρότες δεν μπορούν να σπείρουν


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider