Τα «Ευρωπαϊκά» μπλόκα φέρνουν σημαντικές αλλαγές- Tι συζητούν στις Βρυξέλλες

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα «Ευρωπαϊκά» μπλόκα φέρνουν σημαντικές αλλαγές- Tι συζητούν στις Βρυξέλλες
Φαίνεται πως η πανευρωπαϊκή «εξέγερση» των αγροτών φέρνει αλλαγές που σε αντίθετη περίπτωση δεν θα βλέπαμε.

Φαίνεται πως η πανευρωπαϊκή «εξέγερση» των αγροτών φέρνει αλλαγές που σε αντίθετη περίπτωση δεν θα βλέπαμε. Οι αλλαγές που συνέβησαν από 1/1/2023, μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής κάθε χώρας είναι ένας από τους λόγους που έφεραν τους αγρότες στους δρόμους. Η κυριότερη αιτία είναι μάλλον το κόστος παραγωγής, ωστόσο οι μειωμένες ενισχύσεις και η διαφορετική διαχείριση των πόρων από τις ΚΑΠ πανευρωπαϊκά, επηρεάζουν άμεσα αλλά και έμμεσα αυτό το κόστος τελικά.

Στην Κομισιόν συζητούν ήδη (και μάλλον είναι σίγουρο) την εξαίρεση αγρανάπαυσης και για το 2024, λόγω εξαιρετικών καταστάσεων. Εξαίρεση αγρανάπαυσης για την παραγωγή τροφίμων. Είναι μια απόφαση που εφαρμόστηκε το 2023 και φαίνεται πως θα παραταθεί με την ίδια λογική.

Επίσης για τα οικολογικά σχήματα, τα οποία και απαιτούν μεγάλη γραφειοκρατία, προτείνεται η τεκμηρίωση εφαρμογής τους με απλή «δήλωση» του παραγωγού, αντί της εκ των προτέρων τεκμηρίωσης, διαδικασία η οποία όπως «τρέχει» μέχρι και σήμερα επιβαρύνει γραφειοκρατικά τον παραγωγό. Η πρόταση αυτή έχει γίνει και από τη χώρα μας, αφού γιατί όπως στις άλλες χώρες τις ΕΕ έτσι και εδώ, η εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων έχει φέρει μεγάλη αναστάτωση στους παραγωγούς αλλά και στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Τέλος, προτείνεται να δοθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης των άμεσων ενισχύσεων και από εθνικούς πόρους. Η τελευταία πρόταση θα επιβαρύνει ενδεχομένως τους κρατικούς προϋπολογισμούς, ωστόσο θα δώσει μια ανάσα στους αγρότες αν και εφόσον εφαρμοστεί. Μέχρι και σήμερα κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό εντός της ΕΕ.

Ταυτόχρονα συζητείται στις Βρυξέλες η αναστολή της απόφασης μείωσης φυτοφαρμάκων αλλά και η συμφωνία για το ελεύθερο εμπόριο Mercosur που αφορά τις χώρες Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη. Η αντίδραση για τη συμφωνία Mercosur έρχεται κυρίως από τη Γαλλία ωστόσο αφορά το εμπόριο όλης της Ευρώπης, αφού προϊόντα τρίτων χωρών, φθηνά μεν αμφιβόλου ποιότητας δε, θα κατέκλυζαν την αγορά, «πνίγοντας» ταυτόχρονα τα ευρωπαϊκά προϊόντα.
Γενικότερα, φαίνεται πως στην Ευρώπη αντιλαμβάνονται πλέον πως δεν είναι εφικτή αυτή η «απότομη» στροφή προς τη φιλοπεριβαλλοντική παραγωγή, χωρίς να ενημερωθούν, προσαρμοσθούν αλλά και αποζημιωθούν οι ίδιοι οι παραγωγοί για την απώλεια παραγωγής που τελικά θα έχουν. Η απότομη στροφή στη φιλοπεριβαλλοντική παραγωγή προκαλεί (στις περισσότερες περιπτώσεις) και μείωση της παραγωγικότητας, άρα μείωση του τζίρου και τελικά των κερδών της εκμετάλλευσης.

Οι εξελίξεις είναι μπροστά μας, ωστόσο όπως συμβαίνει συνήθως στην ΕΕ, δεν θα τις δούμε πολύ άμεσα.
Ενδεχομένως οι μεγάλες αλλαγές θα εφαρμοστούν από το 2025 και μετά, ενώ μικρότερες, όπως είναι η αναστολή αγρανάπαυσης, μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα, αν και ήδη είναι καθυστερημένη η σχετική απόφαση για τη χώρα μας, αν και εφόσον εκδοθεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:55

FIFA: Ηχηρό μήνυμα απ’ τις σκανδιναβικές χώρες σε Ινφαντίνο: «Δεν σε εμπιστευόμαστε»

16:38

Ιράν: Ανακάλυψε νέο κοίτασμα φυσικού αερίου την ώρα που «στερεύει» ενεργειακά

16:27

Μετά τις αποθήκες της Wildberries, η Ουκρανία βάζει στο στόχαστρό της τον ρωσικό κολοσσό Ozon

16:07

Η ρευστότητα στο Ευρωσύστημα μειώνεται - Γιατί οι τράπεζες δεν στρέφονται ακόμη στην ΕΚΤ

15:57

Patriot: Ξεκίνησε η μεταφορά από την Κάρπαθο στην Σούδα

15:31

Έβρος: Συλλήψεις 10 διακινητών μεταναστών μετά από 8 καταδιώξεις

15:23

Η κουλτούρα του φιλοδωρήματος σε όλο τον κόσμο - Το «μπέρδεμα» που προκλήθηκε στο Μουντιάλ

15:06

Στην Τεχεράνη αύριο ο αρχηγός του στρατού του Πακιστάν

14:46

Το Κίεβο, αλλά και η Μόσχα, αναπτύσσουν εναλλακτικές στο Starlink λέει ο Ζελένσκι

14:28

Βελτιωμένη η εικόνα της πυρκαγιάς σε αγροτοδασική έκταση στην Ελάτεια Φθιώτιδας

14:24

Πιερρακάκης: Τριπλή παρέμβαση τον Σεπτέμβριο σε εισόδημα, πρώτη κατοικία και επενδύσεις

14:21

Τσουκαλάς: Τα «ήρεμα νερά» τελείωσαν - Η αδράνεια και η υποχωρητικότητα δεν είναι επιλογή

14:15

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο Δευτέρα - Οι περιοχές που βρίσκονται στην κατηγορία 4

13:55

Σέρρες: Επανήλθε η ηρεμία στη δομή μεταναστών μετά τα χθεσινά επεισόδια - Συλλήψεις και τραυματισμοί

13:44

Υπουργικό Συμβούλιο: Στο επίκεντρο Ταμείο Ανάκαμψης, ακρίβεια, σχολεία και χωροταξικά

13:28

Στο «κόκκινο» ο υδράργυρος με 40άρια - Πότε πέφτει η θερμοκρασία

13:12

Ζελένσκι: Οι εκλογές θα ήταν «ένα τσουνάμι» που θα διασπάσει την Ουκρανία

13:08

Λοβέρδος: Ανοιχτό υπό προϋποθέσεις το ενδεχόμενο μείωσης του φόρου στα καύσιμα – Τι είπε για 13η και 14η σύνταξη

13:01

Καρκίνος του μαστού: Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να τον εντοπίσει έως και 6 χρόνια πριν τη διάγνωση

12:53

Τα μεταχειρισμένα αυξάνουν τις πωλήσεις τους και μπαίνουν στο καλάθι των μεγάλων retailers

12:44

Μαρινάκης: Δεν υπάρχει «σωστό» άκρο, αποδεκτό μίσος ή βία

12:34

Η Συρία αναμένει επανεκκίνηση των συνομιλιών με το Ισραήλ παρά το αμοιβαίο έλλειμμα εμπιστοσύνης

12:27

Nvidia: Αυξήσεις άνω του 15% στους servers τεχνητής νοημοσύνης

12:04

Τέλος καλοκαιριού: Η απότομη «προσγείωση» του Σεπτεμβρίου

11:55

Πεζεσκιάν: Παραδέχθηκε ότι το Ιράν «αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες»

11:48

Σκέρτσος: Τέσσερις κυβερνητικές δράσεις για καλύτερη, πιο ελεύθερη και πιο ασφαλή καθημερινότητα

11:29

Ρομπότ «συνέτριψε» το ρεκόρ του Μπολτ στα 100 μέτρα... αλλά δεν ξέρει να φρενάρει

11:08

Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στην Πρώτη Σερρών

11:00

ΗΠΑ- Καναδάς: Η Οτάβα απαντά στους αμερικανικούς δασμούς- «Αρκετά!» λέει ο Τραμπ

10:47

Μαρινάκης: «Όσα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ θα γίνουν πράξη» – Εκλογές την άνοιξη του 2027


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider