Τα «Ευρωπαϊκά» μπλόκα φέρνουν σημαντικές αλλαγές- Tι συζητούν στις Βρυξέλλες

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα «Ευρωπαϊκά» μπλόκα φέρνουν σημαντικές αλλαγές- Tι συζητούν στις Βρυξέλλες
Φαίνεται πως η πανευρωπαϊκή «εξέγερση» των αγροτών φέρνει αλλαγές που σε αντίθετη περίπτωση δεν θα βλέπαμε.

Φαίνεται πως η πανευρωπαϊκή «εξέγερση» των αγροτών φέρνει αλλαγές που σε αντίθετη περίπτωση δεν θα βλέπαμε. Οι αλλαγές που συνέβησαν από 1/1/2023, μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής κάθε χώρας είναι ένας από τους λόγους που έφεραν τους αγρότες στους δρόμους. Η κυριότερη αιτία είναι μάλλον το κόστος παραγωγής, ωστόσο οι μειωμένες ενισχύσεις και η διαφορετική διαχείριση των πόρων από τις ΚΑΠ πανευρωπαϊκά, επηρεάζουν άμεσα αλλά και έμμεσα αυτό το κόστος τελικά.

Στην Κομισιόν συζητούν ήδη (και μάλλον είναι σίγουρο) την εξαίρεση αγρανάπαυσης και για το 2024, λόγω εξαιρετικών καταστάσεων. Εξαίρεση αγρανάπαυσης για την παραγωγή τροφίμων. Είναι μια απόφαση που εφαρμόστηκε το 2023 και φαίνεται πως θα παραταθεί με την ίδια λογική.

Επίσης για τα οικολογικά σχήματα, τα οποία και απαιτούν μεγάλη γραφειοκρατία, προτείνεται η τεκμηρίωση εφαρμογής τους με απλή «δήλωση» του παραγωγού, αντί της εκ των προτέρων τεκμηρίωσης, διαδικασία η οποία όπως «τρέχει» μέχρι και σήμερα επιβαρύνει γραφειοκρατικά τον παραγωγό. Η πρόταση αυτή έχει γίνει και από τη χώρα μας, αφού γιατί όπως στις άλλες χώρες τις ΕΕ έτσι και εδώ, η εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων έχει φέρει μεγάλη αναστάτωση στους παραγωγούς αλλά και στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Τέλος, προτείνεται να δοθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης των άμεσων ενισχύσεων και από εθνικούς πόρους. Η τελευταία πρόταση θα επιβαρύνει ενδεχομένως τους κρατικούς προϋπολογισμούς, ωστόσο θα δώσει μια ανάσα στους αγρότες αν και εφόσον εφαρμοστεί. Μέχρι και σήμερα κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό εντός της ΕΕ.

Ταυτόχρονα συζητείται στις Βρυξέλες η αναστολή της απόφασης μείωσης φυτοφαρμάκων αλλά και η συμφωνία για το ελεύθερο εμπόριο Mercosur που αφορά τις χώρες Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη. Η αντίδραση για τη συμφωνία Mercosur έρχεται κυρίως από τη Γαλλία ωστόσο αφορά το εμπόριο όλης της Ευρώπης, αφού προϊόντα τρίτων χωρών, φθηνά μεν αμφιβόλου ποιότητας δε, θα κατέκλυζαν την αγορά, «πνίγοντας» ταυτόχρονα τα ευρωπαϊκά προϊόντα.
Γενικότερα, φαίνεται πως στην Ευρώπη αντιλαμβάνονται πλέον πως δεν είναι εφικτή αυτή η «απότομη» στροφή προς τη φιλοπεριβαλλοντική παραγωγή, χωρίς να ενημερωθούν, προσαρμοσθούν αλλά και αποζημιωθούν οι ίδιοι οι παραγωγοί για την απώλεια παραγωγής που τελικά θα έχουν. Η απότομη στροφή στη φιλοπεριβαλλοντική παραγωγή προκαλεί (στις περισσότερες περιπτώσεις) και μείωση της παραγωγικότητας, άρα μείωση του τζίρου και τελικά των κερδών της εκμετάλλευσης.

Οι εξελίξεις είναι μπροστά μας, ωστόσο όπως συμβαίνει συνήθως στην ΕΕ, δεν θα τις δούμε πολύ άμεσα.
Ενδεχομένως οι μεγάλες αλλαγές θα εφαρμοστούν από το 2025 και μετά, ενώ μικρότερες, όπως είναι η αναστολή αγρανάπαυσης, μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα, αν και ήδη είναι καθυστερημένη η σχετική απόφαση για τη χώρα μας, αν και εφόσον εκδοθεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:17

Στις 30 Ιουλίου τα αποτελέσματα β' τριμήνου της Eurobank

08:54

Παπαθανάσης: Δημιουργία πολυχώρου ψυχαγωγίας Δήμου Γρεβενών

08:44

Μαρινάκης: Δεν θα αλλάξουμε ταυτοτικά θέματα της πολιτικής μας για την «καρέκλα»

08:36

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2026: Aύριο ανακοινώνονται οι βάσεις

08:27

Τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι αναζητούν φοιτητική κατοικία

08:10

Το Μουντιάλ του 2026 άλλαξε για πάντα το ποδόσφαιρο στις ΗΠΑ

08:06

ΚΟΡΕ: Ανεβάζουν στροφές οι επενδύσεις - Στα 90 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών

08:01

Πόσo χρειάζεται να δουλέψει ένας Έλληνας εργαζόμενος για να αποκτήσει ο μισθός του αγοραστική δύναμη 1.000 δολαρίων

07:53

Κυκλική οικονομία: Το ενεργειακό κόστος απειλεί την ανταγωνιστικότητα της ανακύκλωσης πλαστικών

07:51

Όταν ο μισθός παύει να είναι μυστικό: Η νέα εποχή της μισθολογικής διαφάνειας

07:46

Τραμπ: Δασμοί 100% στα εισαγόμενα γενόσημα φάρμακα από το 2028

07:43

ΔΕΔΔΗΕ: Ανεβάζει «στροφές» το roll out των έξυπνων μετρητών - Η λύση για τα «προβληματικά» ρολόγια

07:42

Alphabet, Tesla και Intel στην πιο κρίσιμη δοκιμασία - Τι περιμένουν απόψε οι αγορές

07:39

Μετρό Αθήνας: Πότε και πώς θα αναβαθμιστούν 12 συρμοί - «Συνθήκες βρασμού» για 3 ακόμα καλοκαίρια

07:31

Σμπώκου (ΣΕΤΕ): Last minute οι κρατήσεις, θετικές οι προσδοκίες για τη φετινή σεζόν

07:23

Το μεγάλο δίλημμα για 1,5 εκατ. οφειλέτες: Ρύθμιση σε 72 δόσεις ή εξωδικαστικός μηχανισμός;

07:20

Επτά «μνηστήρες» για το «λίφτινγκ» στην φοιτητική εστία Ζωγράφου (ΣΔΙΤ)

07:15

ΕΠΑ 2026-2030: Οι αναπτυξιακές προτεραιότητες της πενταετίας - Πώς θα μοιραστούν 17,1 δισ. ευρώ

07:09

«Επιτελικά» νεύρα με τον Βλάχο - Μηνύματα και σε «γαλάζιους» για την 13η σύνταξη - Τι συζητούν στον ΣΥΡΙΖΑ

07:05

11η νύχτα αμερικανικών βομβαρδισμών στο Ιράν - Στο στόχαστρο η Τεχεράνη

07:00

Από φθινόπωρο τα επιτόκια - Οι διαπραγματεύσεις Eurobank - doValue - Το γκάζι της Τιτάν

23:59

Καφούνης: Χωρίς στοχευμένες παρεμβάσεις, το εμπόριο θα βρεθεί αντιμέτωπο με νέα λουκέτα

23:48

Τουρκία: Παραιτήθηκε από το CHP ο Οζγκιούρ Οζέλ - Ίδρυσε νέο κόμμα

23:37

Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο με τα μέτρα προστασίας κατά των «στρατηγικών αγωγών»

23:25

Έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για τα «σπιτάκια ανακύκλωσης»

23:13

Θετικά πρόσημα στη Wall Street με focus σε ημιαγωγούς και εταιρικά αποτελέσματα

22:59

Το Παρίσι επιβάλλει ισόβια κάθειρξη στους κατά συρροή βιαστές ανηλίκων κάτω των 15 ετών

22:46

Τρία drones καταρρίφθηκαν κοντά σε αμερικανικό προξενείο στο Ιράν

22:34

Βρετανός ΥΠΑΜ: «Ανεύθυνη» η ρωσική στρατιωτική άσκηση ανοικτά του Πλίμουθ

22:21

Το Ιράν προειδοποιεί τη Βουλγαρία να μην χρησιμοποιήσουν οι ΗΠΑ το έδαφός της


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider