Τα «Ευρωπαϊκά» μπλόκα φέρνουν σημαντικές αλλαγές- Tι συζητούν στις Βρυξέλλες

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα «Ευρωπαϊκά» μπλόκα φέρνουν σημαντικές αλλαγές- Tι συζητούν στις Βρυξέλλες
Φαίνεται πως η πανευρωπαϊκή «εξέγερση» των αγροτών φέρνει αλλαγές που σε αντίθετη περίπτωση δεν θα βλέπαμε.

Φαίνεται πως η πανευρωπαϊκή «εξέγερση» των αγροτών φέρνει αλλαγές που σε αντίθετη περίπτωση δεν θα βλέπαμε. Οι αλλαγές που συνέβησαν από 1/1/2023, μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής κάθε χώρας είναι ένας από τους λόγους που έφεραν τους αγρότες στους δρόμους. Η κυριότερη αιτία είναι μάλλον το κόστος παραγωγής, ωστόσο οι μειωμένες ενισχύσεις και η διαφορετική διαχείριση των πόρων από τις ΚΑΠ πανευρωπαϊκά, επηρεάζουν άμεσα αλλά και έμμεσα αυτό το κόστος τελικά.

Στην Κομισιόν συζητούν ήδη (και μάλλον είναι σίγουρο) την εξαίρεση αγρανάπαυσης και για το 2024, λόγω εξαιρετικών καταστάσεων. Εξαίρεση αγρανάπαυσης για την παραγωγή τροφίμων. Είναι μια απόφαση που εφαρμόστηκε το 2023 και φαίνεται πως θα παραταθεί με την ίδια λογική.

Επίσης για τα οικολογικά σχήματα, τα οποία και απαιτούν μεγάλη γραφειοκρατία, προτείνεται η τεκμηρίωση εφαρμογής τους με απλή «δήλωση» του παραγωγού, αντί της εκ των προτέρων τεκμηρίωσης, διαδικασία η οποία όπως «τρέχει» μέχρι και σήμερα επιβαρύνει γραφειοκρατικά τον παραγωγό. Η πρόταση αυτή έχει γίνει και από τη χώρα μας, αφού γιατί όπως στις άλλες χώρες τις ΕΕ έτσι και εδώ, η εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων έχει φέρει μεγάλη αναστάτωση στους παραγωγούς αλλά και στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Τέλος, προτείνεται να δοθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης των άμεσων ενισχύσεων και από εθνικούς πόρους. Η τελευταία πρόταση θα επιβαρύνει ενδεχομένως τους κρατικούς προϋπολογισμούς, ωστόσο θα δώσει μια ανάσα στους αγρότες αν και εφόσον εφαρμοστεί. Μέχρι και σήμερα κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό εντός της ΕΕ.

Ταυτόχρονα συζητείται στις Βρυξέλες η αναστολή της απόφασης μείωσης φυτοφαρμάκων αλλά και η συμφωνία για το ελεύθερο εμπόριο Mercosur που αφορά τις χώρες Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη. Η αντίδραση για τη συμφωνία Mercosur έρχεται κυρίως από τη Γαλλία ωστόσο αφορά το εμπόριο όλης της Ευρώπης, αφού προϊόντα τρίτων χωρών, φθηνά μεν αμφιβόλου ποιότητας δε, θα κατέκλυζαν την αγορά, «πνίγοντας» ταυτόχρονα τα ευρωπαϊκά προϊόντα.
Γενικότερα, φαίνεται πως στην Ευρώπη αντιλαμβάνονται πλέον πως δεν είναι εφικτή αυτή η «απότομη» στροφή προς τη φιλοπεριβαλλοντική παραγωγή, χωρίς να ενημερωθούν, προσαρμοσθούν αλλά και αποζημιωθούν οι ίδιοι οι παραγωγοί για την απώλεια παραγωγής που τελικά θα έχουν. Η απότομη στροφή στη φιλοπεριβαλλοντική παραγωγή προκαλεί (στις περισσότερες περιπτώσεις) και μείωση της παραγωγικότητας, άρα μείωση του τζίρου και τελικά των κερδών της εκμετάλλευσης.

Οι εξελίξεις είναι μπροστά μας, ωστόσο όπως συμβαίνει συνήθως στην ΕΕ, δεν θα τις δούμε πολύ άμεσα.
Ενδεχομένως οι μεγάλες αλλαγές θα εφαρμοστούν από το 2025 και μετά, ενώ μικρότερες, όπως είναι η αναστολή αγρανάπαυσης, μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα, αν και ήδη είναι καθυστερημένη η σχετική απόφαση για τη χώρα μας, αν και εφόσον εκδοθεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:02

Freedom Holding: Στα 1,7 δισ. δολάρια τα έσοδα στο 9μηνο

13:58

Λαβρόφ: Η Ρωσία δεν θα παραβιάσει τα όρια της πυρηνικής συνθήκης αν δεν το κάνουν ούτε οι ΗΠΑ

13:44

ΗΠΑ: Απορρίφθηκαν οι κατηγορίες Τραμπ για φυλακίσεις Δημοκρατικών

13:44

Πεζεσκιάν: Δεν θα υποχωρήσουμε στις υπερβολικές απαιτήσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα

13:43

ΗΠΑ: Αναστέλλονται οι πτήσεις σε αεροδρόμιο του Τέξας για «λόγους ασφαλείας»

13:39

Κρεμλίνο: Μετά την επίσκεψη Βανς, θα αναπτύξουμε τις σχέσεις με Αρμενία - Αζερμπαϊτζάν

13:39

Santa Clara: Γιατί η πόλη του Super Bowl 2026 αξίζει να μπει στην travel list σου

13:33

ΟΔΔΗΧ: Στο 3,34% η απόδοση από επανέκδοση 10ετών ομολόγων ύψους 300 εκατ. ευρώ

13:31

Συνεχίζονται τα μέτρα αστυνόμευσης για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων

13:26

Euroleague: Πόσο κοστίζουν τα εισιτήρια για το Final Four στην Αθήνα

13:18

«Red Code» για Αχαΐα και Ηλεία ενόψει της κακοκαιρίας

13:13

Ρωσία: Πρόστιμο στην πλατφόρμα Telegram για «εξτρεμιστικού χαρακτήρα» αναρτήσεις

13:00

Η νέα εποχή της Allwyn μέσα από τα μάτια των συνεργατών του δικτύου καταστημάτων της εταιρίας

12:53

ΕΚΤ: Προβλέπει επιτάχυνση της αύξησης μισθών στην Ευρωζώνη το β’ εξάμηνο του 2026

12:36

Τράπεζες: «Προειδοποίηση» Moody’s μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου

12:35

Έρχεται τη Δευτέρα το Εργάνη ΙΙ: Αναλυτικός οδηγός για τις επιχειρήσεις

12:26

Λάιεν: Τον Μάρτιο η παρουσίαση του EU Inc για την ίδρυση εταιρειών εντός 48 ωρών σε όλη την ΕΕ

12:23

Νέος Γενικός Οικονομικός Διευθυντής στον ΟΛΘ ο Νάρκισσος Γεωργιάδης

12:17

DECA: Απόκτηση στρατηγικής μειοψηφικής συμμετοχής στην εταιρία Σχολές Δέλτα Βορείου Ελλάδος

12:14

Η Βρετανία θα διπλασιάσει τον αριθμό των στρατιωτικών της που σταθμεύουν στη Νορβηγία

12:01

Κομισιόν: Σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση των απειλών από drones - Τι περιλαμβάνει

11:53

Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο θνησιμότητας σε επιζώντες καρκίνου

11:49

Καιρός: Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και πολύ ενισχυμένους ανέμους

11:41

Τσιόδρας: Η νέα προσέγγιση για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων

11:31

ZeniΘ: Συμμετοχή σε τρία ερευνητικά έργα της ΕΕ - Πρωταγωνιστεί στην ενεργειακή μετάβαση

11:29

Dassault Systemes: Απογοήτευσε το 4ο τρίμηνο - Η χειρότερη ημέρα στα χρονικά για τη μετοχή με -21%

11:22

Σάντσεθ: Το σιδηροδρομικό δίκτυο «δεν είναι τέλειο, αλλά είναι ασφαλές»

11:21

ΧΑ: Επιμένουν οι πωλητές στις τράπεζες, στο «κόκκινο» το μεγαλύτερο μέρος του FTSE Large Cap

11:17

Πέθανε ο Γιώργος Γεράρδος, ιδρυτής της αλυσίδας Πλαίσιο - Η επιχειρηματική διαδρομή του

11:12

Τσαγγάρη: Στοχευμένες παρεμβάσεις στις τιμές από την Ανεξάρτητη Αρχή Ελέγχου της Αγοράς

gazzetta
gazzetta reader insider insider