Τα «Ευρωπαϊκά» μπλόκα φέρνουν σημαντικές αλλαγές- Tι συζητούν στις Βρυξέλλες

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα «Ευρωπαϊκά» μπλόκα φέρνουν σημαντικές αλλαγές- Tι συζητούν στις Βρυξέλλες
Φαίνεται πως η πανευρωπαϊκή «εξέγερση» των αγροτών φέρνει αλλαγές που σε αντίθετη περίπτωση δεν θα βλέπαμε.

Φαίνεται πως η πανευρωπαϊκή «εξέγερση» των αγροτών φέρνει αλλαγές που σε αντίθετη περίπτωση δεν θα βλέπαμε. Οι αλλαγές που συνέβησαν από 1/1/2023, μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής κάθε χώρας είναι ένας από τους λόγους που έφεραν τους αγρότες στους δρόμους. Η κυριότερη αιτία είναι μάλλον το κόστος παραγωγής, ωστόσο οι μειωμένες ενισχύσεις και η διαφορετική διαχείριση των πόρων από τις ΚΑΠ πανευρωπαϊκά, επηρεάζουν άμεσα αλλά και έμμεσα αυτό το κόστος τελικά.

Στην Κομισιόν συζητούν ήδη (και μάλλον είναι σίγουρο) την εξαίρεση αγρανάπαυσης και για το 2024, λόγω εξαιρετικών καταστάσεων. Εξαίρεση αγρανάπαυσης για την παραγωγή τροφίμων. Είναι μια απόφαση που εφαρμόστηκε το 2023 και φαίνεται πως θα παραταθεί με την ίδια λογική.

Επίσης για τα οικολογικά σχήματα, τα οποία και απαιτούν μεγάλη γραφειοκρατία, προτείνεται η τεκμηρίωση εφαρμογής τους με απλή «δήλωση» του παραγωγού, αντί της εκ των προτέρων τεκμηρίωσης, διαδικασία η οποία όπως «τρέχει» μέχρι και σήμερα επιβαρύνει γραφειοκρατικά τον παραγωγό. Η πρόταση αυτή έχει γίνει και από τη χώρα μας, αφού γιατί όπως στις άλλες χώρες τις ΕΕ έτσι και εδώ, η εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων έχει φέρει μεγάλη αναστάτωση στους παραγωγούς αλλά και στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Τέλος, προτείνεται να δοθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης των άμεσων ενισχύσεων και από εθνικούς πόρους. Η τελευταία πρόταση θα επιβαρύνει ενδεχομένως τους κρατικούς προϋπολογισμούς, ωστόσο θα δώσει μια ανάσα στους αγρότες αν και εφόσον εφαρμοστεί. Μέχρι και σήμερα κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό εντός της ΕΕ.

Ταυτόχρονα συζητείται στις Βρυξέλες η αναστολή της απόφασης μείωσης φυτοφαρμάκων αλλά και η συμφωνία για το ελεύθερο εμπόριο Mercosur που αφορά τις χώρες Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη. Η αντίδραση για τη συμφωνία Mercosur έρχεται κυρίως από τη Γαλλία ωστόσο αφορά το εμπόριο όλης της Ευρώπης, αφού προϊόντα τρίτων χωρών, φθηνά μεν αμφιβόλου ποιότητας δε, θα κατέκλυζαν την αγορά, «πνίγοντας» ταυτόχρονα τα ευρωπαϊκά προϊόντα.
Γενικότερα, φαίνεται πως στην Ευρώπη αντιλαμβάνονται πλέον πως δεν είναι εφικτή αυτή η «απότομη» στροφή προς τη φιλοπεριβαλλοντική παραγωγή, χωρίς να ενημερωθούν, προσαρμοσθούν αλλά και αποζημιωθούν οι ίδιοι οι παραγωγοί για την απώλεια παραγωγής που τελικά θα έχουν. Η απότομη στροφή στη φιλοπεριβαλλοντική παραγωγή προκαλεί (στις περισσότερες περιπτώσεις) και μείωση της παραγωγικότητας, άρα μείωση του τζίρου και τελικά των κερδών της εκμετάλλευσης.

Οι εξελίξεις είναι μπροστά μας, ωστόσο όπως συμβαίνει συνήθως στην ΕΕ, δεν θα τις δούμε πολύ άμεσα.
Ενδεχομένως οι μεγάλες αλλαγές θα εφαρμοστούν από το 2025 και μετά, ενώ μικρότερες, όπως είναι η αναστολή αγρανάπαυσης, μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα, αν και ήδη είναι καθυστερημένη η σχετική απόφαση για τη χώρα μας, αν και εφόσον εκδοθεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:23

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Family Sports Park 2025 στο Ελληνικό

17:21

Υπ. Εργασίας και Rebrain Greece στη Νέα Υόρκη με 35 εταιρείες αιχμής από Ελλάδα

17:19

Σε εκδήλωση του υπ. Δικαιοσύνης την Πέμπτη ο Μητσοτάκης

17:17

Παπαθανάσης: Η ταχεία υλοποίηση του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης φέρνει ήδη αποτέλεσμα

17:17

Λειψυδρία στην Αττική: Εικόνες - σοκ, χαμηλά αποθέματα και μεγάλα έργα 2,5 δισ. ευρώ

17:12

Μ. Θάλασσα: Οι ΥΠΕΞ Τουρκίας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας ζητούν «να γίνει σεβαστό το διεθνές δίκαιο»

17:04

Ρωσία: Τα κέρδη στο πεδίο της μάχης επηρέασαν τις συνομιλίες με ΗΠΑ για την Ουκρανία

16:59

Παρατείνεται μέχρι την Παρασκευή η απεργία των ταξί στην Αττική

16:59

Ολυμπία Οδός: Ο πρώτος αυτοκινητόδρομος στην Ελλάδα αποκλειστικά με αυτόματα διόδια

16:58

Λαγκάρντ: Ο πληθωρισμός θα παραμείνει κοντά στο 2% τους επόμενους μήνες

16:57

Πιτσιλής: Αξιοποιούμε την ανταλλαγή πληροφοριών - Ενισχύουμε τη φορολογική συμμόρφωση

16:55

Σε «θολά νερά» η Wall Street με βαρίδι τη Microsoft

16:48

ΙΟΒΕ: Στο 2% του ΑΕΠ οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις - Στηρίζουν 40.000 θέσεις εργασίας

16:43

Συνάντηση Χατζηδάκη - Γκιλφόιλ: Οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ είναι στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών

16:37

Τσιάρας: Πληρωμές 500 εκατ. ευρώ στους αγρότες αυτή την εβδομάδα

16:35

Ουκρανία: Ενέκρινε τον προϋπολογισμό του 2026 με εστίαση στην άμυνα

16:33

Ο Ζελένσκι ζήτησε επείγουσα ανανέωση των εποπτικών συμβουλίων στην άμυνα

16:30

Μέσα στα ερείπια της Γάζας 54 ζευγάρια έκαναν μαζικό γάμο

16:23

Motor Oil και «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» ενώνουν τις δυνάμεις τους για την Διεθνή Ημέρα Εθελοντισμού

16:21

Χιλιάδες τρακτέρ στα μπλόκα των αγροτών - Έρχεται κλιμάκωση των κινητοποιήσεων

16:11

ΗΠΑ: Επιδείνωση της αγοράς εργασίας - Απολύσεις 32.000 εργαζομένων ιδιωτικού τομέα τον Νοέμβριο

15:57

Ψάλτης: Στρατηγική προτεραιότητα η επένδυση στις νέες τεχνολογίες – Δεν ανταγωνιζόμαστε μόνο άλλες τράπεζες, αλλά και τις Big Tech

15:46

Κομισιόν: Στήριξη της Ουκρανίας με δύο δάνεια - Οι 5 νομοθετικές προτάσεις

15:44

Τα έργα που θα γίνουν ανά Περιφέρεια έως το 2027 - Αναλυτικός χάρτης

15:43

Η Ουκρανία έπληξε τον αγωγό που στέλνει ρωσικό πετρέλαιο σε Ουγγαρία και Σλοβακία

15:37

ΥΠΑΑΤ: Οι πληρωμές προς τους αγρότες φέτος θα φτάσουν τα 3,7 δισ. ευρώ

15:33

Η Novibet για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στις 50 κορυφαίες εταιρείες του κλάδου παγκοσμίως

15:31

Μπρατάκος: Διάλογος πριν από τον περιορισμό κυκλοφορίας φορτηγών στον Κηφισό

15:26

Γάζα: Η Αίγυπτος διαψεύδει ότι υπάρχει συντονισμός με το Ισραήλ για το άνοιγμα της Ράφα

15:22

Πακιστάν και Αφγανιστάν πραγματοποίησαν νέες ειρηνευτικές συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία

gazzetta
gazzetta reader insider insider