Τα «Ευρωπαϊκά» μπλόκα φέρνουν σημαντικές αλλαγές- Tι συζητούν στις Βρυξέλλες

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα «Ευρωπαϊκά» μπλόκα φέρνουν σημαντικές αλλαγές- Tι συζητούν στις Βρυξέλλες
Φαίνεται πως η πανευρωπαϊκή «εξέγερση» των αγροτών φέρνει αλλαγές που σε αντίθετη περίπτωση δεν θα βλέπαμε.

Φαίνεται πως η πανευρωπαϊκή «εξέγερση» των αγροτών φέρνει αλλαγές που σε αντίθετη περίπτωση δεν θα βλέπαμε. Οι αλλαγές που συνέβησαν από 1/1/2023, μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής κάθε χώρας είναι ένας από τους λόγους που έφεραν τους αγρότες στους δρόμους. Η κυριότερη αιτία είναι μάλλον το κόστος παραγωγής, ωστόσο οι μειωμένες ενισχύσεις και η διαφορετική διαχείριση των πόρων από τις ΚΑΠ πανευρωπαϊκά, επηρεάζουν άμεσα αλλά και έμμεσα αυτό το κόστος τελικά.

Στην Κομισιόν συζητούν ήδη (και μάλλον είναι σίγουρο) την εξαίρεση αγρανάπαυσης και για το 2024, λόγω εξαιρετικών καταστάσεων. Εξαίρεση αγρανάπαυσης για την παραγωγή τροφίμων. Είναι μια απόφαση που εφαρμόστηκε το 2023 και φαίνεται πως θα παραταθεί με την ίδια λογική.

Επίσης για τα οικολογικά σχήματα, τα οποία και απαιτούν μεγάλη γραφειοκρατία, προτείνεται η τεκμηρίωση εφαρμογής τους με απλή «δήλωση» του παραγωγού, αντί της εκ των προτέρων τεκμηρίωσης, διαδικασία η οποία όπως «τρέχει» μέχρι και σήμερα επιβαρύνει γραφειοκρατικά τον παραγωγό. Η πρόταση αυτή έχει γίνει και από τη χώρα μας, αφού γιατί όπως στις άλλες χώρες τις ΕΕ έτσι και εδώ, η εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων έχει φέρει μεγάλη αναστάτωση στους παραγωγούς αλλά και στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Τέλος, προτείνεται να δοθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης των άμεσων ενισχύσεων και από εθνικούς πόρους. Η τελευταία πρόταση θα επιβαρύνει ενδεχομένως τους κρατικούς προϋπολογισμούς, ωστόσο θα δώσει μια ανάσα στους αγρότες αν και εφόσον εφαρμοστεί. Μέχρι και σήμερα κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό εντός της ΕΕ.

Ταυτόχρονα συζητείται στις Βρυξέλες η αναστολή της απόφασης μείωσης φυτοφαρμάκων αλλά και η συμφωνία για το ελεύθερο εμπόριο Mercosur που αφορά τις χώρες Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη. Η αντίδραση για τη συμφωνία Mercosur έρχεται κυρίως από τη Γαλλία ωστόσο αφορά το εμπόριο όλης της Ευρώπης, αφού προϊόντα τρίτων χωρών, φθηνά μεν αμφιβόλου ποιότητας δε, θα κατέκλυζαν την αγορά, «πνίγοντας» ταυτόχρονα τα ευρωπαϊκά προϊόντα.
Γενικότερα, φαίνεται πως στην Ευρώπη αντιλαμβάνονται πλέον πως δεν είναι εφικτή αυτή η «απότομη» στροφή προς τη φιλοπεριβαλλοντική παραγωγή, χωρίς να ενημερωθούν, προσαρμοσθούν αλλά και αποζημιωθούν οι ίδιοι οι παραγωγοί για την απώλεια παραγωγής που τελικά θα έχουν. Η απότομη στροφή στη φιλοπεριβαλλοντική παραγωγή προκαλεί (στις περισσότερες περιπτώσεις) και μείωση της παραγωγικότητας, άρα μείωση του τζίρου και τελικά των κερδών της εκμετάλλευσης.

Οι εξελίξεις είναι μπροστά μας, ωστόσο όπως συμβαίνει συνήθως στην ΕΕ, δεν θα τις δούμε πολύ άμεσα.
Ενδεχομένως οι μεγάλες αλλαγές θα εφαρμοστούν από το 2025 και μετά, ενώ μικρότερες, όπως είναι η αναστολή αγρανάπαυσης, μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα, αν και ήδη είναι καθυστερημένη η σχετική απόφαση για τη χώρα μας, αν και εφόσον εκδοθεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:56

Μητσοτάκης: Ελλάδα και Γαλλία γινόμαστε ένας ισχυρός άξονας στη Μεσόγειο

10:45

Αμοιβαία Κεφάλαια: Ξεπέρασε τα 30 δισ. το ενεργητικό, σε υψηλά 22 ετών

10:35

ΕΚΤ: Αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια την ερχόμενη Πέμπτη

10:29

Κονδύλια 450 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της παραγωγικής επιχειρηματικότητας

10:03

Αναμένεται νέο πακέτο ελαφρύνσεων 1,2 δισ. ευρώ στην ΔΕΘ έως και το 2027

09:49

Τζια: Όλα όσα αξίζει να δείτε και να κάνετε στο πιο κοντινό νησί των Κυκλάδων

09:40

ΔΥΠΑ: Πώς αναβαθμίζει τις Επαγγελματικές Σχολές της και ενισχύει την απασχολησιμότητα των νέων

09:12

Συνταγματική Αναθεώρηση και «Έκθεση Πισσαρίδη 2» ξεδιπλώνουν το κυβερνητικό αφήγημα για την 3η τετραετία

08:59

Πού ανοίγει νέο κατάστημα Burger King

08:51

Διακοπές με έως 12 ευρώ την ημέρα για 25.000 συνταξιούχους e-ΕΦΚΑ (πρώην ΟΑΕΕ)

08:43

Ακαθάριστα οικόπεδα: Τι αλλάζει στο νέο πλαίσιο – Ποιοι δηλώνουν, μέχρι πότε και τι πληρώνουν

08:36

Απάτητες παραλίες στην Ελλάδα: Θα τις δούμε φέτος ή θα μείνουν ξανά μόνο στα χαρτιά;

08:19

Το κρυφό ενεργειακό ρίσκο της Ευρώπης και η βραδυφλεγής «βόμβα» στα τρόφιμα

08:04

Ένοπλος επιχείρησε να εισβάλει στο Δείπνο των Ανταποκριτών του Λευκού Οίκου που παρέθετε ο Τραμπ

23:58

Stig Thorgersen (EY) στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Η Ελλάδα πρέπει να μετασχηματιστεί σε εξαγωγέα άμυνας, από απλός αγοραστής

23:27

Τουρκία: Ο Ερντογάν απομάκρυνε τον υφυπουργό Παιδείας

23:15

Φόρουμ των Δελφών: Πώς η ΤΝ ενισχύει την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα των ΜμΕ

22:48

Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Στο τραπέζι οι αλλαγές στο Σύνταγμα και οι σύγχρονες προκλήσεις

22:17

Γκιουλέκας: Η Μακεδονία και η Θράκη μπορούν να γίνουν μια αναπτυξιακή νησίδα για όλη την Ελλάδα

21:47

Ζελένσκι: Υπέγραψε συμφωνίες συνεργασίας στους τομείς της άμυνας και της ενέργειας με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν

21:18

Θεσσαλονίκη: Ειδική επιχειρησιακή δράση για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παραβατικότητας των ανηλίκων στην Καλαμαριά

21:00

Θεσσαλονίκη: Επιχείρηση της Αστυνομίας σε εγκαταλελειμμένο κτίριο – Προσαγωγές ατόμων

20:45

Τραμπ: Αγόρασε ομόλογα αξίας 51 εκατ. δολαρίων τον Μάρτιο

20:33

Politico: Ελλάδα και Γαλλία ζητούν νέα ευρωομόλογα και παράταση στην αποπληρωμή του Ταμείου Ανάκαμψης

20:15

Τα αιωρούμενα σωματίδια «πολιορκούν» την ατμόσφαιρα της Πάτρας

20:05

Γερμανία: Προληπτική μεταφορά πολεμικών πλοίων στη Μεσόγειο

19:56

Γάζα: Τοπικές εκλογές υπό την αιγίδα της Παλαιστινιακής Αρχής

19:37

Ουγγαρία: Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Όρμπαν δηλώνει ότι θα παραδώσει την κοινοβουλευτική του έδρα

19:17

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα

18:52

Apple: Νέα εποχή με Τέρνους εν μέσω γεωπολιτικών πιέσεων και ανατροπών από AI

gazzetta
gazzetta reader insider insider