Τα «Ευρωπαϊκά» μπλόκα φέρνουν σημαντικές αλλαγές- Tι συζητούν στις Βρυξέλλες

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα «Ευρωπαϊκά» μπλόκα φέρνουν σημαντικές αλλαγές- Tι συζητούν στις Βρυξέλλες
Φαίνεται πως η πανευρωπαϊκή «εξέγερση» των αγροτών φέρνει αλλαγές που σε αντίθετη περίπτωση δεν θα βλέπαμε.

Φαίνεται πως η πανευρωπαϊκή «εξέγερση» των αγροτών φέρνει αλλαγές που σε αντίθετη περίπτωση δεν θα βλέπαμε. Οι αλλαγές που συνέβησαν από 1/1/2023, μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής κάθε χώρας είναι ένας από τους λόγους που έφεραν τους αγρότες στους δρόμους. Η κυριότερη αιτία είναι μάλλον το κόστος παραγωγής, ωστόσο οι μειωμένες ενισχύσεις και η διαφορετική διαχείριση των πόρων από τις ΚΑΠ πανευρωπαϊκά, επηρεάζουν άμεσα αλλά και έμμεσα αυτό το κόστος τελικά.

Στην Κομισιόν συζητούν ήδη (και μάλλον είναι σίγουρο) την εξαίρεση αγρανάπαυσης και για το 2024, λόγω εξαιρετικών καταστάσεων. Εξαίρεση αγρανάπαυσης για την παραγωγή τροφίμων. Είναι μια απόφαση που εφαρμόστηκε το 2023 και φαίνεται πως θα παραταθεί με την ίδια λογική.

Επίσης για τα οικολογικά σχήματα, τα οποία και απαιτούν μεγάλη γραφειοκρατία, προτείνεται η τεκμηρίωση εφαρμογής τους με απλή «δήλωση» του παραγωγού, αντί της εκ των προτέρων τεκμηρίωσης, διαδικασία η οποία όπως «τρέχει» μέχρι και σήμερα επιβαρύνει γραφειοκρατικά τον παραγωγό. Η πρόταση αυτή έχει γίνει και από τη χώρα μας, αφού γιατί όπως στις άλλες χώρες τις ΕΕ έτσι και εδώ, η εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων έχει φέρει μεγάλη αναστάτωση στους παραγωγούς αλλά και στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Τέλος, προτείνεται να δοθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης των άμεσων ενισχύσεων και από εθνικούς πόρους. Η τελευταία πρόταση θα επιβαρύνει ενδεχομένως τους κρατικούς προϋπολογισμούς, ωστόσο θα δώσει μια ανάσα στους αγρότες αν και εφόσον εφαρμοστεί. Μέχρι και σήμερα κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό εντός της ΕΕ.

Ταυτόχρονα συζητείται στις Βρυξέλες η αναστολή της απόφασης μείωσης φυτοφαρμάκων αλλά και η συμφωνία για το ελεύθερο εμπόριο Mercosur που αφορά τις χώρες Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη. Η αντίδραση για τη συμφωνία Mercosur έρχεται κυρίως από τη Γαλλία ωστόσο αφορά το εμπόριο όλης της Ευρώπης, αφού προϊόντα τρίτων χωρών, φθηνά μεν αμφιβόλου ποιότητας δε, θα κατέκλυζαν την αγορά, «πνίγοντας» ταυτόχρονα τα ευρωπαϊκά προϊόντα.
Γενικότερα, φαίνεται πως στην Ευρώπη αντιλαμβάνονται πλέον πως δεν είναι εφικτή αυτή η «απότομη» στροφή προς τη φιλοπεριβαλλοντική παραγωγή, χωρίς να ενημερωθούν, προσαρμοσθούν αλλά και αποζημιωθούν οι ίδιοι οι παραγωγοί για την απώλεια παραγωγής που τελικά θα έχουν. Η απότομη στροφή στη φιλοπεριβαλλοντική παραγωγή προκαλεί (στις περισσότερες περιπτώσεις) και μείωση της παραγωγικότητας, άρα μείωση του τζίρου και τελικά των κερδών της εκμετάλλευσης.

Οι εξελίξεις είναι μπροστά μας, ωστόσο όπως συμβαίνει συνήθως στην ΕΕ, δεν θα τις δούμε πολύ άμεσα.
Ενδεχομένως οι μεγάλες αλλαγές θα εφαρμοστούν από το 2025 και μετά, ενώ μικρότερες, όπως είναι η αναστολή αγρανάπαυσης, μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα, αν και ήδη είναι καθυστερημένη η σχετική απόφαση για τη χώρα μας, αν και εφόσον εκδοθεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:40

ΝΑΤΟ: Συμφωνία για στρατιωτική βοήθεια ύψους 70 δισ. ευρώ στην Ουκρανία το 2026

16:34

Κλειστή η Wall Street λόγω της 4ης Ιουλίου

16:23

Ιράν: Ο πρόεδρος Πεζεσκιάν αποτίμησε φόρο τιμής στη σορό του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ

16:23

Κεραμέως: Καταργούμε οριστικά τις περικοπές στις συντάξεις χηρείας θέτοντας τέλος στην ομηρία χιλιάδων συμπολιτών μας

16:03

Παπασταύρου: Επτά έργα 10,3 εκατ. ευρώ σε Κεντρική Μακεδονία και Ήπειρο για τη λειψυδρία

16:03

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Παγωμένο» το πολεμικό μέτωπο καθώς η ορμή της ρωσικής προέλασης χάνει τη δυναμική της

16:02

Διάκριση για τη Lidl Ελλάς στον Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης CR Index

16:01

Στήριξη από Επ. Ανταγωνισμού των κατευθυντήριων γραμμών για τις συγκεντρώσεις

15:58

Σύρος: Οδηγός για τις εντυπωσιακές παραλίες του νησιού με τα κρυστάλλινα νερά

15:57

ΔΕΗ blue - Visa: Νέα καλοκαιρινή προσφορά με επιβράβευση έως 18 ευρώ τον μήνα για φόρτιση ΕV

15:38

Πεσκόφ: Η ΕΕ να μην ξεχάσει τις εκρήξεις στον Nord Stream από την Ουκρανία

15:36

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης-ΑΔΜΗΕ για ενίσχυση αντιπυρικής προστασίας

15:27

ΕΛΑΣ: 191 δικογραφίες και 151 συλλήψεις για εμπρηστικές επιθέσεις στην Αττική την περίοδο 2024-26

15:24

Γερμανία: Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα εργοστάσια της Mercedes

15:18

Σε εξέλιξη πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Μουζάκι Καρδίτσας

15:06

«Πονοκέφαλος» ο καύσωνας για την ευρωπαϊκή αγορά αλκοολούχων ποτών

14:54

Συνελήφθησαν δύο Τούρκοι με 50 πιστόλια «φαντάσματα» σε φορτηγό στη Θράκη

14:42

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Σύμβαση για την αναβάθμιση των φρεγατών ΜΕΚΟ

14:33

Ουκρανή ύποπτη για απόπειρα ανθρωποκτονίας επιχειρηματία στο Μονακό

14:24

Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. και SKY express παρουσίασαν στο Σύνταγμα τη νέα στρατηγική συνεργασία για την Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων

14:21

Καύσωνας Ιουνίου: Πάνω από τα δύο τρίτα κατοίκων στην Ευρώπη βίωσαν θερμοκρασίες άνω των 35°C

14:13

Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο για ορισμένες περιοχές

14:07

Μητσοτάκης για συντάξεις χηρείας: Όλοι οι δικαιούχοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το 70% της σύνταξης

14:06

10 κοινωνικές δεξιότητες που απέκτησαν οι Boomers, αλλά η GenZ δεν θα μάθει ποτέ

14:00

Πυρκαγιά σε ταχύπλοο στην Βουλιαγμένη - Σώοι οι τέσσερις επιβαίνοντες

13:53

Σε πύρινο κλοιό η βόρεια Πορτογαλία - Τουλάχιστον τέσσερις τραυματίες

13:46

ΤτΕ: «Κλείνει» η ψαλίδα των επιτοκίων - Στο 4,3% τον Μάιο 2026

13:43

Expert Hellas: Αναπτυξιακή πορεία και στρατηγικός μετασχηματισμός δικτύου

13:40

Μητσοτάκης από Παίδων Πεντέλης: Εγκαινιάζουμε υποδομές του ΕΣΥ - Κάναμε γενναίες και τολμηρές παρεμβάσεις

13:30

Παπαθανάσης: «Το Ταμείο Ανάκαμψης αφορά τους πολλούς, δεν θα χαθεί ούτε ευρώ»


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider