Τα «Ευρωπαϊκά» μπλόκα φέρνουν σημαντικές αλλαγές- Tι συζητούν στις Βρυξέλλες

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα «Ευρωπαϊκά» μπλόκα φέρνουν σημαντικές αλλαγές- Tι συζητούν στις Βρυξέλλες
Φαίνεται πως η πανευρωπαϊκή «εξέγερση» των αγροτών φέρνει αλλαγές που σε αντίθετη περίπτωση δεν θα βλέπαμε.

Φαίνεται πως η πανευρωπαϊκή «εξέγερση» των αγροτών φέρνει αλλαγές που σε αντίθετη περίπτωση δεν θα βλέπαμε. Οι αλλαγές που συνέβησαν από 1/1/2023, μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής κάθε χώρας είναι ένας από τους λόγους που έφεραν τους αγρότες στους δρόμους. Η κυριότερη αιτία είναι μάλλον το κόστος παραγωγής, ωστόσο οι μειωμένες ενισχύσεις και η διαφορετική διαχείριση των πόρων από τις ΚΑΠ πανευρωπαϊκά, επηρεάζουν άμεσα αλλά και έμμεσα αυτό το κόστος τελικά.

Στην Κομισιόν συζητούν ήδη (και μάλλον είναι σίγουρο) την εξαίρεση αγρανάπαυσης και για το 2024, λόγω εξαιρετικών καταστάσεων. Εξαίρεση αγρανάπαυσης για την παραγωγή τροφίμων. Είναι μια απόφαση που εφαρμόστηκε το 2023 και φαίνεται πως θα παραταθεί με την ίδια λογική.

Επίσης για τα οικολογικά σχήματα, τα οποία και απαιτούν μεγάλη γραφειοκρατία, προτείνεται η τεκμηρίωση εφαρμογής τους με απλή «δήλωση» του παραγωγού, αντί της εκ των προτέρων τεκμηρίωσης, διαδικασία η οποία όπως «τρέχει» μέχρι και σήμερα επιβαρύνει γραφειοκρατικά τον παραγωγό. Η πρόταση αυτή έχει γίνει και από τη χώρα μας, αφού γιατί όπως στις άλλες χώρες τις ΕΕ έτσι και εδώ, η εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων έχει φέρει μεγάλη αναστάτωση στους παραγωγούς αλλά και στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Τέλος, προτείνεται να δοθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης των άμεσων ενισχύσεων και από εθνικούς πόρους. Η τελευταία πρόταση θα επιβαρύνει ενδεχομένως τους κρατικούς προϋπολογισμούς, ωστόσο θα δώσει μια ανάσα στους αγρότες αν και εφόσον εφαρμοστεί. Μέχρι και σήμερα κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό εντός της ΕΕ.

Ταυτόχρονα συζητείται στις Βρυξέλες η αναστολή της απόφασης μείωσης φυτοφαρμάκων αλλά και η συμφωνία για το ελεύθερο εμπόριο Mercosur που αφορά τις χώρες Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη. Η αντίδραση για τη συμφωνία Mercosur έρχεται κυρίως από τη Γαλλία ωστόσο αφορά το εμπόριο όλης της Ευρώπης, αφού προϊόντα τρίτων χωρών, φθηνά μεν αμφιβόλου ποιότητας δε, θα κατέκλυζαν την αγορά, «πνίγοντας» ταυτόχρονα τα ευρωπαϊκά προϊόντα.
Γενικότερα, φαίνεται πως στην Ευρώπη αντιλαμβάνονται πλέον πως δεν είναι εφικτή αυτή η «απότομη» στροφή προς τη φιλοπεριβαλλοντική παραγωγή, χωρίς να ενημερωθούν, προσαρμοσθούν αλλά και αποζημιωθούν οι ίδιοι οι παραγωγοί για την απώλεια παραγωγής που τελικά θα έχουν. Η απότομη στροφή στη φιλοπεριβαλλοντική παραγωγή προκαλεί (στις περισσότερες περιπτώσεις) και μείωση της παραγωγικότητας, άρα μείωση του τζίρου και τελικά των κερδών της εκμετάλλευσης.

Οι εξελίξεις είναι μπροστά μας, ωστόσο όπως συμβαίνει συνήθως στην ΕΕ, δεν θα τις δούμε πολύ άμεσα.
Ενδεχομένως οι μεγάλες αλλαγές θα εφαρμοστούν από το 2025 και μετά, ενώ μικρότερες, όπως είναι η αναστολή αγρανάπαυσης, μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα, αν και ήδη είναι καθυστερημένη η σχετική απόφαση για τη χώρα μας, αν και εφόσον εκδοθεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:03

Δημοσκόπηση Pulse: Στο 29% η ΝΔ στην εκτίμηση ψήφου - Το αποτύπωμα των αγροτικών κινητοποιήσεων

20:46

Στη Ολομέλεια το νομοσχέδιο για μεταφορά ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ - Έρχεται τροπολογία για δάνεια σε ελβετικό φράγκο

20:45

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Στο 29,7% η ΝΔ - Ένας στους δύο διαφωνεί με το κλείσιμο των δρόμων από τους αγρότες

20:41

Βραζιλία: Ο πρόεδρος Λούλα απειλεί να εγκαταλείψει τη συμφωνία EE - Mercosur

20:29

Αναστέλλονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα - Εποικοδομητική η συνάντηση με Κυρανάκη

20:23

ΗΠΑ: Επιτρεπτές οι πωλήσεις πετρελαίου από το ρωσικό έργο Sakhalin-2 έως τις 18 Ιουνίου

20:17

BIS: Η λειψυδρία φέρνει αυξημένο πληθωρισμό και μειωμένη ανάπτυξη

20:14

Aναρτήθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα των ωφελούμενων για την Πρώιμη Παιδική Παρέμβαση

20:07

Δημοσκόπηση MRB: Πρωτιά ΝΔ με διπλάσιο ποσοστό από το ΠΑΣΟΚ - Οι δημοφιλέστεροι πολιτικοί

20:03

Παπαστεργίου: To AI Factory Pharos σηματοδοτεί την επόμενη μέρα της Ελλάδας στην εποχή της ΤΝ

20:02

«Φούσκες» παντού

19:57

Ουκρανία: Οι ΗΠΑ πιέζουν τους Ευρωπαίους να μην χρησιμοποιήσουν τα παγωμένα ρωσικά κεφάλαια

19:53

Oracle: Η Blue Owl «κάνει πίσω» στην κατασκευή data center αξίας 10 δισ. - «Βουτιά» 5% για τη μετοχή

19:45

Ζελένσκι: Οι σύμμαχοί μας να δείξουν στη Ρωσία ότι η συνέχιση του πολέμου είναι «άσκοπη»

19:42

Viohalco: Πώληση 3,7 εκατ. μετοχών της Cenergy Holdings - Κάτω του 70% το ποσοστό της

19:37

Σκέρτσος: Διαχρονικά τα θέματα του ΟΠΕΚΕΠΕ - Καμία αναφορά μου σε ποινικές διαδικασίες

19:24

Εξοπλιστικά συστήματα αξίας 50 δισ. ευρώ θα λάβουν οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις

19:14

Ο μοναδικός αγρότης με τρακτέρ στην Αμοργό έστησε μπλόκο στην Αιγιάλη

19:11

Μεταβλητότητα στις ευρωαγορές - Κέρδη για τον FTSE 100 μετά τον πληθωρισμό

19:06

Εθνική Στρατηγική Κυβερνοασφάλειας 2026-2030: Οδικός χάρτης για ένα ασφαλές ψηφιακό μέλλον

19:03

Μητσοτάκης: «Η περιβαλλοντική ευθύνη μπορεί να συμβαδίσει με την καλύτερη ποιότητα ζωής»

18:57

Σαράντης: Οκταμελής η νέα σύνθεση του ΔΣ με ενίσχυση των ανεξάρτητων μελών

18:49

Η Πολωνία θα τοποθετήσει νάρκες κατά προσωπικού κατά μήκος των ανατολικών συνόρων

18:45

Τεχνική Ολυμπιακή: Συμμετοχή σε κοινοπραξία ανάπτυξης κατοικιών στη Βουλιαγμένη

18:43

Μιχαηλίδου: Έξι νέα στεγαστικά προγράμματα και 3+1 καλές ειδήσεις από το ΥΚΟΙΣΟ

18:35

Θεμιστοκλέους: Αύξηση 100% στον προϋπολογισμό της Υγείας από το 2019

18:31

Υπ. Εργασίας: Ο οδικός χάρτης για την ενίσχυση του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων

18:27

Aegean: Έναρξη νέας απευθείας πτήσης Αθήνα - Βαγδάτη, δύο φορές την εβδομάδα

18:26

Bloomberg: Ο Ερντογάν ζήτησε από Πούτιν να πάρει πίσω τους S-400 για χάρη των F-35

18:21

Ολοκληρώθηκαν οι πληρωμές 487,9 εκατ. ευρώ από ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΓΑ - Επιπλέον 600 εκατ. μέχρι 31/12

gazzetta
gazzetta reader insider insider