Τα «Ευρωπαϊκά» μπλόκα φέρνουν σημαντικές αλλαγές- Tι συζητούν στις Βρυξέλλες

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα «Ευρωπαϊκά» μπλόκα φέρνουν σημαντικές αλλαγές- Tι συζητούν στις Βρυξέλλες
Φαίνεται πως η πανευρωπαϊκή «εξέγερση» των αγροτών φέρνει αλλαγές που σε αντίθετη περίπτωση δεν θα βλέπαμε.

Φαίνεται πως η πανευρωπαϊκή «εξέγερση» των αγροτών φέρνει αλλαγές που σε αντίθετη περίπτωση δεν θα βλέπαμε. Οι αλλαγές που συνέβησαν από 1/1/2023, μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής κάθε χώρας είναι ένας από τους λόγους που έφεραν τους αγρότες στους δρόμους. Η κυριότερη αιτία είναι μάλλον το κόστος παραγωγής, ωστόσο οι μειωμένες ενισχύσεις και η διαφορετική διαχείριση των πόρων από τις ΚΑΠ πανευρωπαϊκά, επηρεάζουν άμεσα αλλά και έμμεσα αυτό το κόστος τελικά.

Στην Κομισιόν συζητούν ήδη (και μάλλον είναι σίγουρο) την εξαίρεση αγρανάπαυσης και για το 2024, λόγω εξαιρετικών καταστάσεων. Εξαίρεση αγρανάπαυσης για την παραγωγή τροφίμων. Είναι μια απόφαση που εφαρμόστηκε το 2023 και φαίνεται πως θα παραταθεί με την ίδια λογική.

Επίσης για τα οικολογικά σχήματα, τα οποία και απαιτούν μεγάλη γραφειοκρατία, προτείνεται η τεκμηρίωση εφαρμογής τους με απλή «δήλωση» του παραγωγού, αντί της εκ των προτέρων τεκμηρίωσης, διαδικασία η οποία όπως «τρέχει» μέχρι και σήμερα επιβαρύνει γραφειοκρατικά τον παραγωγό. Η πρόταση αυτή έχει γίνει και από τη χώρα μας, αφού γιατί όπως στις άλλες χώρες τις ΕΕ έτσι και εδώ, η εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων έχει φέρει μεγάλη αναστάτωση στους παραγωγούς αλλά και στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Τέλος, προτείνεται να δοθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης των άμεσων ενισχύσεων και από εθνικούς πόρους. Η τελευταία πρόταση θα επιβαρύνει ενδεχομένως τους κρατικούς προϋπολογισμούς, ωστόσο θα δώσει μια ανάσα στους αγρότες αν και εφόσον εφαρμοστεί. Μέχρι και σήμερα κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό εντός της ΕΕ.

Ταυτόχρονα συζητείται στις Βρυξέλες η αναστολή της απόφασης μείωσης φυτοφαρμάκων αλλά και η συμφωνία για το ελεύθερο εμπόριο Mercosur που αφορά τις χώρες Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη. Η αντίδραση για τη συμφωνία Mercosur έρχεται κυρίως από τη Γαλλία ωστόσο αφορά το εμπόριο όλης της Ευρώπης, αφού προϊόντα τρίτων χωρών, φθηνά μεν αμφιβόλου ποιότητας δε, θα κατέκλυζαν την αγορά, «πνίγοντας» ταυτόχρονα τα ευρωπαϊκά προϊόντα.
Γενικότερα, φαίνεται πως στην Ευρώπη αντιλαμβάνονται πλέον πως δεν είναι εφικτή αυτή η «απότομη» στροφή προς τη φιλοπεριβαλλοντική παραγωγή, χωρίς να ενημερωθούν, προσαρμοσθούν αλλά και αποζημιωθούν οι ίδιοι οι παραγωγοί για την απώλεια παραγωγής που τελικά θα έχουν. Η απότομη στροφή στη φιλοπεριβαλλοντική παραγωγή προκαλεί (στις περισσότερες περιπτώσεις) και μείωση της παραγωγικότητας, άρα μείωση του τζίρου και τελικά των κερδών της εκμετάλλευσης.

Οι εξελίξεις είναι μπροστά μας, ωστόσο όπως συμβαίνει συνήθως στην ΕΕ, δεν θα τις δούμε πολύ άμεσα.
Ενδεχομένως οι μεγάλες αλλαγές θα εφαρμοστούν από το 2025 και μετά, ενώ μικρότερες, όπως είναι η αναστολή αγρανάπαυσης, μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα, αν και ήδη είναι καθυστερημένη η σχετική απόφαση για τη χώρα μας, αν και εφόσον εκδοθεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:07

Ιός Δυτικού Νείλου: 47 νέα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα

11:03

Η καλύτερη εποχή για να ταξιδέψετε στο Μαρόκο

10:59

Χρηματιστήριο: Ανοδική αντίδραση προς τις 2.600 μονάδες

10:46

Ευρωαγορές: Μεικτά πρόσημα με υποτονικές κινήσεις

10:25

«Κλείδωσε» η λίστα για τη μείωση τιμών σε βασικά προϊόντα

10:22

Η Ευρώπη «λιώνει» για παγωτό: 3,44 δισ. λίτρα σε έναν χρόνο

10:20

Καιρός: Έρχεται ο πρώτος καύσωνας διαρκείας «που θα κουράσει»

10:05

ΕΛΑΣ: Να απαντήσει η κυβέρνηση στον τουρκικό αναθεωρητισμό

09:40

Τι δείχνουν οι πτήσεις του Αυγούστου για την τουριστική κίνηση και τις καθυστερήσεις

09:30

Ο Κατς λέει πως ο Ερντογάν «σέρνει την Τουρκία σε επικίνδυνες περιπέτειες στη Συρία»

09:27

Ράλι στα crypto με «καύσιμο» Τραμπ και ομόλογα

08:58

Σεούλ: Η Βόρεια Κορέα διαθέτει από 80 ως 120 πυρηνικά όπλα

08:40

Τουρισμός για Όλους: Προθεσμία έως την Παρασκευή για αιτήσεις

08:24

Το νέο πλεονέκτημα των ξενοδοχείων

08:12

Στρατιωτική θητεία 9 μηνών για όσους καταταγούν χωρίς αναβολή

08:08

Υπόθεση Evergrande: Ισόβια στον ιδρυτή του κινεζικού κολοσσού - Χάνει όλη την περιουσία του

08:01

Γιατί ο Τζεφ Μπέζος «βάζει γκολ» στο Άνφιλντ

07:54

Φθηνό καλοκαίρι, ακριβός χειμώνας;

07:54

Το χρέος των ΗΠΑ έσπασε το φράγμα των 40 τρισ. δολαρίων - «Βουνό» ο λογαριασμός των τόκων

07:48

Copernicus: Ο δεύτερος θερμότερος Ιούλιος στον πλανήτη - Η Ελλάδα και ο «εκρηκτικός» συνδυασμός για τις πυρκαγιές

07:43

ΜΕΤΚΑ: Πώς έχουν ενισχυθεί παραγωγική «μηχανή», μεγέθη και ανεκτέλεστο

07:41

Καύση απορριμμάτων: Μπαίνει στο ευρωπαϊκό «χρηματιστήριο ρύπων» - Τι αλλάζει και τι σημαίνει για την Ελλάδα

07:33

«Πράσινο φως» για το Μητροπολιτικό Πάρκο Φαλήρου (ΤΕΡΝΑ, ΜΕΤΚΑ)

07:28

Ο Τραμπ κήρυξε «οικονομικό πόλεμο άνευ προηγουμένου» στο Ιράν

07:21

Ακίνητα: Διπλή παρέμβαση στον ΦΠΑ για να «ξεκλειδώσουν» νέες κατοικίες - Τι αλλάζει για νέα και προσιτά σπίτια

07:17

Ο Μητσοτάκης ανεβάζει στροφές - Ο ΑΓΕΕΘΑ στο Ισραήλ - Η Αριστερά μετρά δυνάμεις

07:09

Οι νίκες και οι «κόφτες» του νέου χωροταξικού - Το μεγάλο παζάρι των δασμών - Η δίψα για «τεχνολογία του μέλλοντος»

23:50

Ουκρανία-Ρωσία: Τουλάχιστον οκτώ νεκροί σε επιθέσεις

23:47

Νετανιάχου: Στείλαμε σαφές μήνυμα προς την Τουρκία για τη Συρία

23:40

Ελβετία: Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1951 η στάθμη της λίμνης της Ζυρίχης


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider