Το παράδοξο της ανεργίας

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το παράδοξο της ανεργίας
Η ανάπτυξη της οικονομίας τα τελευταία έτη έχει συνοδευτεί με μία πολύ σημαντική αποκλιμάκωση της ανεργίας, από άνω του 27% στο αποκορύφωμα της κρίσης χρέους, σε μονοψήφιο ποσοστό (9,4%) το Νοέμβριο του 2023 για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια.

Η ανάπτυξη της οικονομίας τα τελευταία έτη έχει συνοδευτεί με μία πολύ σημαντική αποκλιμάκωση της ανεργίας, από άνω του 27% στο αποκορύφωμα της κρίσης χρέους, σε μονοψήφιο ποσοστό (9,4%) το Νοέμβριο του 2023 για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια. Στο 9μηνο Ιαν-Σεπ-23, το ποσοστό ανεργίας περιορίστηκε στο 11,3% κατά μέσο όρο, από 12,6% την ίδια περίοδο του 2022. Το σημαντικό είναι ότι η μείωση του αριθμού των ανέργων (-65,3 χιλ., στους 532,8 χιλ.) προήλθε σε μεγαλύτερο βαθμό από την αύξηση της απασχόλησης (+54,5 χιλ. απασχολούμενοι, στους 4.196,9 χιλ.) και όχι από την έξοδο ανθρώπων από το εργατικό δυναμικό, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, όπου πολλοί άνθρωποι απογοητεύονταν από τις προοπτικές εύρεσης κατάλληλης γι’ αυτούς εργασίας και, είτε σταματούσαν να ψάχνουν, είτε έφευγαν στο εξωτερικό.

Ωστόσο, το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα παραμένει το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρωζώνη, μετά την Ισπανία (12,2%). Αυτό φαίνεται οξύμωρο για μια χώρα στην οποίαν πολλαπλασιάζονται οι φωνές για ελλείψεις εργατικού δυναμικού σε πολλούς κλάδους της οικονομίας και οι αντίστοιχες εκκλήσεις για μετακλήσεις εργατών από το εξωτερικό. Η απάντηση είναι ότι η ελληνική αγορά εργασίας χαρακτηρίζεται από αναντιστοιχίες μεταξύ των προσφερόμενων και των ζητούμενων εξειδικεύσεων. Πολλοί Έλληνες και Ελληνίδες διαθέτουν υψηλά τυπικά προσόντα και αναζητούν θέσεις υψηλότερης εξειδίκευσης και αμοιβών, τις οποίες όμως η ελληνική οικονομία δεν έχει το βάθος να προσφέρει διότι οι τεχνολογικά προηγμένοι τομείς της είναι σχετικά μικροί σε μέγεθος. Επιπλέον, πολλές φορές, οι γνώσεις και δεξιότητές τους είναι σε αναντιστοιχία με τα τυπικά προσόντα τους. Από την άλλη πλευρά, πολλοί τομείς χρειάζονται ανειδίκευτη εργασία χαμηλών προσόντων και βασικών απολαβών, την οποία οι Έλληνες εργαζόμενοι δεν είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν, είτε διότι θεωρούν ότι δεν ταιριάζει στο εργασιακό προφίλ τους, είτε διότι τα κίνητρα τα οποία προκύπτουν από την σύγκριση μεταξύ αμοιβών σε τέτοιες εργασίες και επιδοματικών ενισχύσεων, είναι ασθενή.

Μια προσεκτικότερη ματιά στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ανεργίας αποκαλύπτει κι άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία. Η ανεργία εξακολουθεί, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, να πλήττει κυρίως τις γυναίκες, τα άτομα νεαρής ηλικίας καθώς και αυτά με χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης, αν και σε χαμηλότερο βαθμό σε σχέση με πριν. Ως προς το φύλο, το 9μηνο Ιαν-Σεπ-23 το ποσοστό ανεργίας ήταν υψηλότερο στις γυναίκες (14,8%, από 16,7% το 9μηνο Ιαν-Σεπ-22) συγκριτικά με τους άνδρες (8,4% από 9,5%). Σε σχέση με την ηλικία, είναι υψηλότερο στα άτομα 15-19 ετών όπου παρουσίασε όμως την ισχυρότερη μείωση (-17,2 ποσοστιαίες μονάδες, στο 34,5% από 51,8%), ενώ από την άλλη πλευρά το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας εντοπίζεται στα άτομα άνω των 65 ετών (7,4% από 8,3%). Αυτό το εύρημα σημαίνει ότι η κοινωνία μας εξακολουθεί να επιβραβεύει την εμπειρία και να προστατεύει τη μεγάλη ηλικία, ενώ οι νεότεροι δυσκολεύονται να βρουν την πρώτη τους εργασία που θα τους δώσει την πολυπόθητη προϋπηρεσία. Μία σημείωση όμως σε αυτό το εύρημα: η ανεργία των νέων μετρείται μεταξύ αυτών που δεν σπουδάζουν σε κάποιο ανώτερο ή τεχνολογικό ίδρυμα σε αυτές τις ηλικίες, άρα κατά μέσο όρο αφορά νέους με χαμηλότερες δεξιότητες που ούτως ή άλλως αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη δυσκολία να βρουν εργασία. Αυτό πιστοποιείται και από τα στοιχεία της συγκεκριμένης περιόδου Ιαν-Σεπ-23: στα άτομα που παρακολούθησαν μερικές τάξεις του Δημοτικού ή δεν πήγαν καθόλου σχολείο η ανεργία ήταν στο 24,1% (αν και 10,2 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από το 34,3% τον Ιαν-Σεπ-22). Αντίθετα, το χαμηλότερο ποσοστό εντοπίζεται στα άτομα με διδακτορικό ή μεταπτυχιακό τίτλο (4,9% από 5,6%). Και αυτό το εύρημα όμως, αν και σημαντικό, χρειάζεται τη διευκρίνιση ότι πιθανώς η αδήλωτη εργασία είναι μεγαλύτερη στους τομείς χαμηλής εξειδίκευσης.

Ως προς τη διάρκεια της ανεργίας, το ποσοστό της μακροχρόνιας ανεργίας, αν και μειωμένο, παραμένει σε υψηλά επίπεδα, καθώς διαμορφώθηκε στο 57,6%του συνόλου των ανέργων, από 61,4% πέρυσι, ενώ ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων κατήλθε στους 306,6 χιλ. από τους 366,7 χιλ. (-16,4%). Η ελληνική οικονομία είναι ακόμα σε φάση μετάβασης ως προς τις εξειδικεύσεις της και οι άνθρωποι που απασχολούνταν σε τομείς που έφθισαν δυσκολεύονται να αλλάξουν τομέα. Η μετάβαση αυτή είναι εμφανής και στην κλαδική διάρθρωση της ανεργίας: το 9μηνο Ιαν-Σεπ-23, σε 12 κλάδους σημειώθηκε άνοδος της απασχόλησης και σε 9 πτώση της. Η άνοδός της απασχόλησης προήλθε κυρίως από την ενίσχυσή της στους κλάδους Δραστηριοτήτων ανθρώπινης υγείας-Κοινωνικής μέριμνας (+20,9 χιλ. απασχολούμενοι, στους 305,8 χιλ.), Γεωργίας-Δασοκομίας-Αλιείας (+19,7 χιλ., στους 477,3 χιλ.), Μεταφοράς-Αποθήκευσης (+17,6 χιλ., στους 222,4 χιλ.) και Κατασκευών (+13,9 χιλ. απασχολούμενοι, στους 161,7 χιλ.), παρά την πτώση της στο Χονδρικό-Λιανικό εμπόριο (-33,5 χιλ., στους 692,6 χιλ. απασχολούμενους).

Εν κατακλείδι, η μείωση της ανεργίας που προήλθε από κυκλικούς λόγους επιβραδύνεται πλέον καθώς η οικονομία έκλεισε το παραγωγικό της κενό και, για να δούμε περαιτέρω μείωσή της και ποιοτικότερες θέσεις εργασίας, θα χρειαστούμε μείωση της διαρθρωτικής ανεργίας, ήτοι περισσότερες επενδύσεις και καλύτερες εξειδικεύσεις του εργατικού δυναμικού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:31

Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Η ψηφιοποίηση είναι η μόνη που διασφαλίζει την ορατότητα και τη διαφάνεια των διαδικασιών

16:26

Bloomberg: Η ΕΕ σχεδιάζει δασμούς 100 δισ. ευρώ σε αμερικανικά προϊόντα εάν ναυαγήσουν οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ

16:15

Μεγάλο ενδιαφέρον για το ελληνικό Kids Wallet στα διεθνή μέσα

16:09

Μαρινάκης: Συνέπειες σε τρίτα επίπεδα είναι το κλειδί για να μπει τάξη στα πανεπιστήμια

16:03

Οι θέσεις των προμηθευτών ενέργειας για τις αλλαγές στον Κώδικα προμήθειας

16:01

Σε επίπεδα ρεκόρ το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ τον Μάρτιο

15:53

ΕΕΤΤ: Απόσυρση συσκευών ραδιοεξοπλισμού από την ελληνική αγορά

15:52

Ετήσιες συναντήσεις κορυφής για αξιολόγηση της διμερούς σχέσης ΕΕ - Ηνωμένου Βασιλείου

15:51

Ρωσία και Ουκρανία αντάλλαξαν από 205 αιχμαλώτους πολέμου

15:45

Γερμανία: Απόψε ο β' γύρος της ψηφοφορίας στην Bundestag για την εκλογή καγκελάριου

15:40

Το Κέντρο Κοινότητας στο κτίριο της Λιοσίων εγκαινίασε ο Χ. Δούκας

15:38

IMC25: Ένα ταξίδι έμπνευσης στον χώρο του Marketing από τον IAB Hellas

15:37

ΟΗΕ: Το Ισραήλ χρησιμοποιεί την ανθρωπιστική βοήθεια ως «όπλο» στον πόλεμο με τη Γάζα

15:34

Δημοσκοπήσεις - Τουρκία: Αυξάνεται η υποστήριξη προς τον Ιμάμογλου έναντι του Ερντογάν

15:29

Υπ. Κοινωνικής Συνοχής: Αξιοποίηση των παροχών του ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ από δικαιούχους έως τις 30/5

15:24

Ασκήθηκε αναίρεση στην υπόθεση του Γιάννου Παπαντωνίου

15:09

Έφοδος της ΕΛΑΣ σε κτηματολογικά γραφεία στην Αττική - Συνελήφθησαν 6 υπάλληλοι και 3 ιδιώτες

15:02

Μεγάλου (Πειραιώς): Πολλά υποσχόμενη η προοπτική πιστωτικής επέκτασης για φέτος

15:02

Κεντρική Μακεδονία: Δύο νέες δράσεις ενίσχυσης ΜμΕ ύψους 200 εκατ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ

14:58

Τζιτζικώστας: Μεταφορές και τουρισμός είναι αλληλένδετοι τομείς - Πρέπει να λειτουργούν μαζί

14:50

Κεραμέως: Επόμενη στάση του Rebrain Greece οι ΗΠΑ

14:42

Σέφκοβιτς: Σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών με τις ΗΠΑ, η ΕΕ προετοιμάζει αντίμετρα

14:41

Τι είναι ο «κανόνας του 1%» που θα σε βοηθήσει να εξοικονομήσεις χρήματα

14:39

Ferrari: Αύξηση 17% στα καθαρά κέρδη το πρώτο τρίμηνο, 13% στα έσοδα

14:38

Μαρινάκης για μείωση κομίστρου ταξί: «Δεν θα επιδοτείται κάποιος για να πίνει»

14:38

Ο Ιταλός υπ. Παιδείας ζητά την απαγόρευση κινητών τηλεφώνων στα σχολεία σε όλη την ΕΕ

14:34

Βρετανία: Ενδέχεται να περιορίσει τον αριθμό φοιτητών από χώρες με μεγαλύτερη πιθανότητα να ζητήσουν άσυλο

14:32

Moda Bagno: Νέοι CEOs οι Αλέξανδρος και Φίλιππος Βαρβέρης

14:32

Η ανάρτηση του Κ. Μητσοτάκη για την 13η επέτειο θανάτου της μητέρας του

14:18

Πορτ Σουδάν: Drones χτύπησαν τον κεντρικό σταθμό ενέργειας και το αεροδρόμιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider