Η επένδυση στον άνθρωπο ως πυλώνας της βιώσιμης ανάπτυξης των επιχειρήσεων

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η επένδυση στον άνθρωπο ως πυλώνας της βιώσιμης ανάπτυξης των επιχειρήσεων
H βιώσιμη ανάπτυξη των επιχειρήσεων και εν γένει η συμβολή τους στην διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος για τις επόμενες γενιές βρίσκεται πλέον στην καρδιά του δημόσιου διαλόγου.

H βιώσιμη ανάπτυξη των επιχειρήσεων και εν γένει η συμβολή τους στη διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος για τις επόμενες γενιές βρίσκεται πλέον στην καρδιά του δημόσιου διαλόγου. Κάθε χρόνο, διεξάγονται δεκάδες συνέδρια στην χώρα μας γύρω από το θέμα, ενώ οι απόψεις που κατατίθενται αντιστοιχούν σε χιλιάδες σελίδες. Όμως, το κυρίαρχο ερώτημα είναι πώς οι επιχειρήσεις μπορούν στην πράξη να αλλάξουν την καθημερινότητά τους προς το καλύτερο. Και με ποιους τρόπους πραγματικά θα συμβάλλουν στη βιωσιμότητα, πάνω και πέρα από συγκεκριμένες καλές πρακτικές, και τη συνήθη στοχοθεσία.

Η απάντηση στο ερώτημα μπορεί να είναι το ίδιο σύνθετη όσο και απλή. Το σύνθετο κομμάτι της απόκρισης, έχει να κάνει με την υιοθέτηση όλων των σύγχρονων τάσεων και μοντέλων που άπτονται των κριτηρίων ESG (Environment-Social-Governance), τα οποία καθίστανται πλέον υποχρεωτικά για το σύνολο σχεδόν των επιχειρήσεων. Η συγκεκριμένη υιοθέτηση προϋποθέτει την αναδιαμόρφωση του τρόπου της επιχειρηματικής λειτουργίας και ταυτόχρονα τη διασφάλιση των αναγκαίων πόρων στην κατεύθυνση της επίτευξης των στόχων βιωσιμότητας.

Το απλούστερο, αλλά όχι απλοϊκό, σκέλος της απάντησης έχει να κάνει με την αξιοποίηση του σημαντικότερου πόρου που διαχρονικά διαθέτουν οι εταιρίες: των ανθρώπων τους. Οι επιχειρήσεις επιβάλλεται, στο σύνολό τους, να συνειδητοποιήσουν, πως τα όμορφα και «παχιά» λόγια έχουν πλέον στερέψει. Απαιτούνται έμπρακτες δράσεις, που θα υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατό, αφού πλέον ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας. Ούτως ή άλλως, οι στόχοι των ESG δεν μπορούν να προσεγγιστούν, πόσο μάλλον να επιτευχθούν, χωρίς της συμβολή του ανθρώπινου παράγοντα.

Το πρωταρχικό λοιπόν μέλημα των διοικήσεων των επιχειρήσεων είναι η διασφάλιση και η προώθηση της συμμετοχής των εργαζομένων στην εταιρική διακυβέρνηση. Φυσικά, είναι δεδομένο πως δεν μπορούν όλοι οι εργαζόμενοι να συμβάλλουν το ίδιο στην κατεύθυνση αυτή. Όμως, έχει ιδιαίτερη αξία και σημασία να γίνουν τα πρώτα ουσιαστικά βήματα ανάλογα με τη βαθμίδα στην οποία βρίσκεται κάθε εργαζόμενος, αλλά και την αντίστοιχη επάρκεια που επιδεικνύει κάθε ένας ξεχωριστά. Αποτελεί πάγια πεποίθησή μας και δεν θα σταματήσουμε να επαναλαμβάνουμε πως, το κλειδί για την επίτευξη των στόχων είναι η επίδειξη ηγετικών χαρακτηριστικών από τις διοικήσεις που θα εξασφαλίσουν την ευαισθητοποίηση και την δέσμευση των εργαζομένων απέναντι στους κοινούς στόχους.

Με άλλα λόγια, οι επιχειρήσεις πρέπει να ενστερνιστούν τις αρχές και τις αξίες που αφορούν στους ανθρώπους τους και οι οποίες έχουν αναδειχθεί μετ’ επιτάσεως τα τελευταία χρόνια. Οι ψυχοκοινωνικοί παράγοντες της εργασίας, ο σεβασμός της διαφορετικότητας, η συμπερίληψη, καθώς και η οικονομική σταθερότητα και η δίκαιη ανταμοιβή αποτελούν τους καταλύτες που θα δώσουν σάρκα και οστά στην παρότρυνση των εργαζομένων και στην ενεργό συμμετοχή τους. Και, που μόνο οφέλη θα έχουν να αποφέρουν στις επιχειρήσεις.

Στο νέο αυτό πλαίσιο, κομβικό ρόλο παίζει η εκπαίδευση σε όλα τα παραπάνω κρίσιμα ζητήματα. Μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας οι εργαζόμενοι μπορούν να γίνουν κοινωνοί των εταιρικών πολιτικών για το περιβάλλον, τη διακυβέρνηση και ταυτόχρονα να γνωρίσουν την προσέγγιση τους σε θέματα που επηρεάζουν το εσωτερικό και εξωτερικό πλαίσιο δραστηριοποίησής τους. Όταν οι επιχειρήσεις είναι σε θέση να αποδείξουν έμπρακτα πως ενδιαφέρονται για όλο το φάσμα των θεμάτων που απασχολούν τους εργαζόμενους, και παράλληλα τους εκπαιδεύουν διαρκώς πάνω στην ορθή διαχείρισή τους, τότε και μόνο τότε, είναι σε θέση να «απαιτούν» συγκεκριμένους στόχους από τους τελευταίους. Για παράδειγμα, μία επιχείρηση δεν μπορεί να επιζητά αύξηση παραγωγής, αν δεν μεριμνήσει για την λήψη μέτρων υγείας και ασφάλειας και δεν εκπαιδεύσει παράλληλα τους εργαζομένους της πάνω στις ορθές πρακτικές της εργασίας. Επιπλέον, δεν μπορεί να ζητήσει εξοικονόμηση ενέργειας από τους εργαζόμενους, αν δεν τους δώσει να καταλάβουν πως με απλές καθημερινές κινήσεις μπορούν οι ίδιοι έμπρακτα να συμβάλλουν στην διάσωση του πλανήτη, όσο παράξενο και αν ακουστεί αυτό αρχικά.

Συνοψίζοντας, αξίζει για μία φορά να τονιστεί πως, «ό,τι δίνεις, παίρνεις». Οι επιχειρήσεις που θα «δώσουν» έμπρακτο ενδιαφέρον και αποτελεσματική εκπαίδευση, μπορούν με βεβαιότητα να προσδοκούν βελτιωμένα αποτελέσματα τόσο σε βραχυπρόθεσμη όσο και σε μεσο-μακροπρόθεσμη βάση. Χρέος όλων μας είναι οι επιχειρήσεις αυτές να γίνονται όλο και περισσότερες.

Στην TÜV HELLAS (TÜV NORD), στεκόμαστε για 37 συναπτά έτη δίπλα στις επιχειρήσεις, στηρίζοντάς τες σε όλες τις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί στην πάροδο των ετών. Θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα τους στην επιθεώρηση, την πιστοποίηση και την εκπαίδευση, παραμένοντας διαχρονικά αισιόδοξοι πως όλοι μαζί μπορούμε και θα τα καταφέρουμε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Το φετινό ήταν το θερμότερο καλοκαίρι που έχει βιώσει η Πορτογαλία από το 1931

23:40

Η Ελλάδα στη ΓΣ ΟΗΕ: Αλληλεγγύη προς την Ουκρανία

23:29

Τσιάρας: Ιστορική ευθύνη της ΝΔ να οδηγήσει τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην επόμενη ημέρα

23:21

DBRS: Αμετάβλητη η αξιoλόγηση ΒΒΒ (stable) για Ελλάδα

23:17

Απώλειες στη Wall Street μετά την αδύναμη έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ

23:08

ΗΠΑ: Με τιμωρητικούς δασμούς απειλεί ο Τραμπ την ΕΕ για το πρόστιμο στην Google

22:56

Κάρνεϊ: Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας ετοιμάζουν την νέα δέσμη κυρώσεων για τη Ρωσία

22:44

«Βουτιά» άνω του 2% για το πετρέλαιο - Απώλειες στην εβδομάδα

22:25

Πυροσβεστική: 38 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

22:11

Επανήλθε στην κερδοφορία ο χρυσός - Μια «ανάσα» πριν από τα 3.600 δολάρια

21:52

Κώτσηρας: Προϊόν ανάπτυξης και πάταξης της φοροδιαφυγής το κοινωνικό μέρισμα που θέλουμε να επιστρέψουμε στους πολίτες

21:43

Ρωσία: Στους 128.115 νεκρούς στρατιωτικούς οι απώλειες του ρωσικού στρατού

21:41

ΓΕΚ Τέρνα: Παραιτήθηκε από το ΔΣ ο Κωνσταντίνος Λάμπρου

21:23

Κλήρωση Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 74 εκατ. ευρώ

21:19

Μπέσεντ: Ζητά ανεξάρτητη αναθεώρηση ολόκληρου του θεσμού της Fed

20:58

ΥΠΑΑΤ: Παρατείνεται έως 30 Σεπτεμβρίου η υλοποίηση των ενταγμένων πράξεων στις Δράσεις 4.2.1 και 4.2.2

20:35

Κικίλιας: «Οι ψαράδες μας έχουν το σεβασμό μου»

20:15

Δυτικά Βαλκάνια: Η ανάγκη αλλά και η κόπωση στο δρόμο προς την ένταξη στην ΕΕ

19:58

Στάρμερ: Προχωρά σε ευρύ ανασχηματισμό μετά την παραίτηση της αντιπροέδρου της κυβέρνησης

19:50

Ευρωαγορές: Έχασαν τα πράσινα πρόσημα λόγω ΗΠΑ

19:41

Κυβερνητικές πηγές για ομιλία Τσίπρα: «Το rebranding κατέληξε replay»

19:24

Χατζηδάκης: 431 σχολεία θα έχουν ανακαινιστεί μέχρι την έναρξη της σχολικής χρονιάς

19:13

Κομισιόν: Πρόστιμο 2,95 δισ. ευρώ στην Google παρά τις απειλές Τραμπ

19:11

Παπαθανάσης: Μόνο με ισχυρή οικονομία μπορεί να υπάρξει βελτίωση της ζωής των πολιτών

19:00

Τσίπρας: «Η Ελλάδα χρειάζεται ένα μεγάλο αναπτυξιακό σοκ» - Οι 9 άξονες του Εθνικού Σχεδίου Ανάταξης

18:45

Συζητήσεις Ζελένσκι - Φίτσο για τις εισαγωγές πετρελαίου και τις συνομιλίες με Τραμπ

18:32

Ζαχαράκη: Η ενδυμασία ατομικό δικαίωμα των μαθητών

18:23

Intralot: Αγορά 6,12 εκατ. μετοχών από τον Soohyung Kim

18:23

ΑΒΑΞ: Ανάδοχος για την υλοποίηση του Διεθνούς Πάρκου Καινοτομίας Thess INTEC στη Θεσσαλονίκη

18:10

Πιερρακάκης: Δίνουμε μεγάλη έμφαση στην αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider