Η επένδυση στον άνθρωπο ως πυλώνας της βιώσιμης ανάπτυξης των επιχειρήσεων

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η επένδυση στον άνθρωπο ως πυλώνας της βιώσιμης ανάπτυξης των επιχειρήσεων
H βιώσιμη ανάπτυξη των επιχειρήσεων και εν γένει η συμβολή τους στην διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος για τις επόμενες γενιές βρίσκεται πλέον στην καρδιά του δημόσιου διαλόγου.

H βιώσιμη ανάπτυξη των επιχειρήσεων και εν γένει η συμβολή τους στη διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος για τις επόμενες γενιές βρίσκεται πλέον στην καρδιά του δημόσιου διαλόγου. Κάθε χρόνο, διεξάγονται δεκάδες συνέδρια στην χώρα μας γύρω από το θέμα, ενώ οι απόψεις που κατατίθενται αντιστοιχούν σε χιλιάδες σελίδες. Όμως, το κυρίαρχο ερώτημα είναι πώς οι επιχειρήσεις μπορούν στην πράξη να αλλάξουν την καθημερινότητά τους προς το καλύτερο. Και με ποιους τρόπους πραγματικά θα συμβάλλουν στη βιωσιμότητα, πάνω και πέρα από συγκεκριμένες καλές πρακτικές, και τη συνήθη στοχοθεσία.

Η απάντηση στο ερώτημα μπορεί να είναι το ίδιο σύνθετη όσο και απλή. Το σύνθετο κομμάτι της απόκρισης, έχει να κάνει με την υιοθέτηση όλων των σύγχρονων τάσεων και μοντέλων που άπτονται των κριτηρίων ESG (Environment-Social-Governance), τα οποία καθίστανται πλέον υποχρεωτικά για το σύνολο σχεδόν των επιχειρήσεων. Η συγκεκριμένη υιοθέτηση προϋποθέτει την αναδιαμόρφωση του τρόπου της επιχειρηματικής λειτουργίας και ταυτόχρονα τη διασφάλιση των αναγκαίων πόρων στην κατεύθυνση της επίτευξης των στόχων βιωσιμότητας.

Το απλούστερο, αλλά όχι απλοϊκό, σκέλος της απάντησης έχει να κάνει με την αξιοποίηση του σημαντικότερου πόρου που διαχρονικά διαθέτουν οι εταιρίες: των ανθρώπων τους. Οι επιχειρήσεις επιβάλλεται, στο σύνολό τους, να συνειδητοποιήσουν, πως τα όμορφα και «παχιά» λόγια έχουν πλέον στερέψει. Απαιτούνται έμπρακτες δράσεις, που θα υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατό, αφού πλέον ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας. Ούτως ή άλλως, οι στόχοι των ESG δεν μπορούν να προσεγγιστούν, πόσο μάλλον να επιτευχθούν, χωρίς της συμβολή του ανθρώπινου παράγοντα.

Το πρωταρχικό λοιπόν μέλημα των διοικήσεων των επιχειρήσεων είναι η διασφάλιση και η προώθηση της συμμετοχής των εργαζομένων στην εταιρική διακυβέρνηση. Φυσικά, είναι δεδομένο πως δεν μπορούν όλοι οι εργαζόμενοι να συμβάλλουν το ίδιο στην κατεύθυνση αυτή. Όμως, έχει ιδιαίτερη αξία και σημασία να γίνουν τα πρώτα ουσιαστικά βήματα ανάλογα με τη βαθμίδα στην οποία βρίσκεται κάθε εργαζόμενος, αλλά και την αντίστοιχη επάρκεια που επιδεικνύει κάθε ένας ξεχωριστά. Αποτελεί πάγια πεποίθησή μας και δεν θα σταματήσουμε να επαναλαμβάνουμε πως, το κλειδί για την επίτευξη των στόχων είναι η επίδειξη ηγετικών χαρακτηριστικών από τις διοικήσεις που θα εξασφαλίσουν την ευαισθητοποίηση και την δέσμευση των εργαζομένων απέναντι στους κοινούς στόχους.

Με άλλα λόγια, οι επιχειρήσεις πρέπει να ενστερνιστούν τις αρχές και τις αξίες που αφορούν στους ανθρώπους τους και οι οποίες έχουν αναδειχθεί μετ’ επιτάσεως τα τελευταία χρόνια. Οι ψυχοκοινωνικοί παράγοντες της εργασίας, ο σεβασμός της διαφορετικότητας, η συμπερίληψη, καθώς και η οικονομική σταθερότητα και η δίκαιη ανταμοιβή αποτελούν τους καταλύτες που θα δώσουν σάρκα και οστά στην παρότρυνση των εργαζομένων και στην ενεργό συμμετοχή τους. Και, που μόνο οφέλη θα έχουν να αποφέρουν στις επιχειρήσεις.

Στο νέο αυτό πλαίσιο, κομβικό ρόλο παίζει η εκπαίδευση σε όλα τα παραπάνω κρίσιμα ζητήματα. Μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας οι εργαζόμενοι μπορούν να γίνουν κοινωνοί των εταιρικών πολιτικών για το περιβάλλον, τη διακυβέρνηση και ταυτόχρονα να γνωρίσουν την προσέγγιση τους σε θέματα που επηρεάζουν το εσωτερικό και εξωτερικό πλαίσιο δραστηριοποίησής τους. Όταν οι επιχειρήσεις είναι σε θέση να αποδείξουν έμπρακτα πως ενδιαφέρονται για όλο το φάσμα των θεμάτων που απασχολούν τους εργαζόμενους, και παράλληλα τους εκπαιδεύουν διαρκώς πάνω στην ορθή διαχείρισή τους, τότε και μόνο τότε, είναι σε θέση να «απαιτούν» συγκεκριμένους στόχους από τους τελευταίους. Για παράδειγμα, μία επιχείρηση δεν μπορεί να επιζητά αύξηση παραγωγής, αν δεν μεριμνήσει για την λήψη μέτρων υγείας και ασφάλειας και δεν εκπαιδεύσει παράλληλα τους εργαζομένους της πάνω στις ορθές πρακτικές της εργασίας. Επιπλέον, δεν μπορεί να ζητήσει εξοικονόμηση ενέργειας από τους εργαζόμενους, αν δεν τους δώσει να καταλάβουν πως με απλές καθημερινές κινήσεις μπορούν οι ίδιοι έμπρακτα να συμβάλλουν στην διάσωση του πλανήτη, όσο παράξενο και αν ακουστεί αυτό αρχικά.

Συνοψίζοντας, αξίζει για μία φορά να τονιστεί πως, «ό,τι δίνεις, παίρνεις». Οι επιχειρήσεις που θα «δώσουν» έμπρακτο ενδιαφέρον και αποτελεσματική εκπαίδευση, μπορούν με βεβαιότητα να προσδοκούν βελτιωμένα αποτελέσματα τόσο σε βραχυπρόθεσμη όσο και σε μεσο-μακροπρόθεσμη βάση. Χρέος όλων μας είναι οι επιχειρήσεις αυτές να γίνονται όλο και περισσότερες.

Στην TÜV HELLAS (TÜV NORD), στεκόμαστε για 37 συναπτά έτη δίπλα στις επιχειρήσεις, στηρίζοντάς τες σε όλες τις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί στην πάροδο των ετών. Θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα τους στην επιθεώρηση, την πιστοποίηση και την εκπαίδευση, παραμένοντας διαχρονικά αισιόδοξοι πως όλοι μαζί μπορούμε και θα τα καταφέρουμε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:21

Κλήρωση Eurojackpot: Οι αριθμοί που κερδίζουν 31 εκατ. ευρώ

21:20

Το 30% των σχολείων στο Κίεβο χωρίς θέρμανση μετά τις ρωσικές επιθέσεις στο ενεργειακό δίκτυο

21:10

Δεύτερη εβδομάδα κερδών για τον χρυσό

21:03

Τραμπ: Ο Ζελένσκι πρέπει να βιαστεί για να επιτευχθεί συμφωνία με τη Ρωσία

20:54

Παναγόπουλος σε ΠΑΣΟΚ: Οι εργαζόμενοι οι μόνοι αρμόδιοι να αποφασίσουν για την πορεία μου

20:38

Bally’s Intralot: Απέκτησε 900.000 ιδίες μετοχές αξίας 858.146 ευρώ

20:27

Ο Τραμπ αναγνωρίζει την κυβέρνηση της Βενεζουέλας - Δίνει άδεια σε πέντε πετρελαϊκές

20:16

ΗΠΑ: Εξαιρετικά υποστηρικτική η Ελλάδα στον Κάθετο διάδρομο

20:07

Δυναμικά μπήκε το 2026 στον τουρισμό

20:04

Softweb: Πράσινο φως από τη ΓΣ για ΑΜΚ 72.000 ευρώ

20:02

Ομολογιακό δάνειο 250 εκατ. ευρώ από Capital Clean Energy Carriers

19:50

Μουσείο Λούβρου: Οροφογραφία του Σαρλ Μενιέ υπέστη φθορές από πλημμύρα

19:34

Πτωτικό 3x3 στις ευρωαγορές

19:25

Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας

19:12

Scope: Στο ΒΒΒ+ η αξιολόγηση της Εθνικής Τράπεζας με σταθερό outlook

18:59

ΕΚΤΕΡ: Placement με έσοδα 6,4 εκατ. ευρώ από Αθ. Σίψα

18:45

Μερτς: Η διεθνής τάξη βρίσκεται στα πρόθυρα της καταστροφής

18:35

Βαθαίνει η κόντρα Στουρνάρα - Τσίπρα μέσω διαρροών

18:20

Υπ. Ανάπτυξης: Ομάδα Εργασίας για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο ΕΕ 2028-2034

18:02

ΑΔΜΗΕ: Εγκρίθηκε από τη ΓΣ η ΑΜΚ ύψους 1 δισ. ευρώ

17:59

ΧΑ: «Βουτιά» για τον Γενικό Δείκτη - Στο 3,11% οι απώλειες της εβδομάδας

17:57

Bloomberg: Σκέψεις από ΕΕ για δικό της πυρηνικό οπλοστάσιο μετά το «reality check» των ΗΠΑ

17:55

Σε 912 ανέρχονται οι εγγεγραμμένες επιχειρήσεις στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων

17:44

Ο κρυφός κίνδυνος της ευρωπαϊκής τραπεζικής: Όταν οι ασφαλιστές κρατούν τα κλειδιά

17:35

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν ορίζει την 13χρονη κόρη του ως διάδοχό του

17:28

Η ΕΕ εγκαινιάζει νέα εργαλειοθήκη για την ασφάλεια της αλυσίδας ΤΠΕ

17:16

Αυτοψία Δήμα σε αντιπλημμυρικά έργα στον αυτοκινητόδρομο «Κόρινθος - Πάτρα»

17:07

Νότιγχαμ Φόρεστ: Έχει ξοδέψει πάνω από 18 εκατ. ευρώ φέτος σε αποζημιώσεις προπονητών!

16:57

Θετικό γύρισμα στη Wall Street - «Βουτιά» 18% για Pinterest

16:52

Λαμπίμπ: Εντυπωσιακά ανθεκτική η Ουκρανία - Η Ευρώπη θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της

gazzetta
gazzetta reader insider insider