Πρόγραμμα Νέων Αγροτών: Σχόλια για την επόμενη προκήρυξη… 

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πρόγραμμα Νέων Αγροτών: Σχόλια για την επόμενη προκήρυξη… 
Με απλά λόγια: Όσοι είχαν εκκινήσει (εγγραφή στο μητρώο αγροτών) τη γεωργική δραστηριότητα τους πριν από 18 μήνες δεν θα μπορούν να αιτηθούν.

Υπογράφηκε πριν λίγες μέρες η προδημοσίευση της πρόσκλησης του επόμενου προγράμματος νέων αγροτών. Παρακάτω παραθέτουμε κάποια σημεία που χρήζουν προσοχής και είναι καλό να λάβουν υπόψη όσοι θέλουν να συμμετέχουν στην επόμενη προκήρυξη.

Καταρχήν, ο υποψήφιος θα πρέπει να έχει ενηλικιωθεί και να μην έχει υπερβεί το 40ο έτος της ηλικίας του/της στο τέλος του έτους έκδοσης της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως όσοι έχουν γεννηθεί μετά την 1/1/1984 θα μπορούν να αιτηθούν ένταξης.

Ο υποψήφιος θα πρέπει να εγκαθίσταται για πρώτη φορά στην εκμετάλλευση ήτοι εγγράφεται στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) ως επαγγελματίας αγρότης νεοεισερχόμενος στον αγροτικό τομέα κατά το δεκαοκτάμηνο που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης στήριξης.

Με απλά λόγια: Όσοι είχαν εκκινήσει (εγγραφή στο μητρώο αγροτών) τη γεωργική δραστηριότητα τους πριν από 18 μήνες δεν θα μπορούν να αιτηθούν. Οι υποψήφιοι πρέπει πλέον να έχουν απολυτήριο λυκείου, διαφορετικά θα πρέπει να αποδείξουν ότι είχα κατάρτιση 150 ωρών ή αποδεδειγμένη γεωργική εργασία τριών ετών.

Θα πρέπει όλοι όσοι επιθυμούν να αιτηθούν ένταξης στο επόμενο πρόγραμμα νέων αγροτών να επισκεφθούν τους γεωπόνους μελετητές τους για να δουν αν καλύπτουν το ελάχιστο μέγεθος εκμετάλλευσης. Οι σύζυγοι αγροτών απορρίπτονται. Επίσης απορρίπτονται όσες και όσοι έχουν δήλωση καλλιέργειας πάνω από ένα εύρος, οι ίδιοι ή οι σύζυγοι τα προηγούμενα 5 έτη. Το εύρος θα πρέπει να το δείτε με το μελετητή σας αν είστε στη 2η περίπτωση.

Αποκλείονται οι φοιτητές που δεν έχουν ολοκληρώσει τα υποχρεωτικά έτη σπουδών τους. Μετά το πέρας αυτών, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Επίσης, ο υποψήφιος θα πρέπει να έχει εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις έως τις 31/12/2025 ή να έχει απαλλαγεί από αυτές, ώστε να έχει τη δυνατότητα άσκησης της αρχηγίας της εκμετάλλευσής του.

Οι δεσμεύεις που αναλαμβάνουν οι δικαιούχοι είναι βραχυπρόθεσμες και έχουν διάρκεια έως και 4 έτη ενώ υπάρχουν και μακροπρόθεσμες που ισχύουν για 4 έτη μετά την ολοκλήρωση των βραχυπρόθεσμων δεσμεύσεων του. Συνολικά ο δικαιούχος που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα νέων γεωργών θα πρέπει να παραμείνει στη γεωργία υποχρεωτικά 8 έτη.

Ο δικαιούχος:

  • από το επόμενο ημερολογιακό έτος από εκείνο του έτους ένταξής του στο υπομέτρο, να πραγματοποιήσει κύκλο εργασιών (πωλήσεις βάσει Ε3), που να προέρχεται από γεωργικές δραστηριότητες σε επίπεδο τουλάχιστον ίσο με το 50% της τυπικής απόδοσης εισόδου στο μέτρο
  • και κατά την υποβολή της τελικής δόσης, να έχει υποβάλλει τουλάχιστον δύο φορολογικές δηλώσεις που να αφορούν τα έτη του επιχειρηματικού σχεδίου με την πιο πρόσφατη από αυτές να εμφανίζει κύκλο εργασιών (πωλήσεις βάσει Ε3), που να προέρχεται από γεωργικές δραστηριότητες τουλάχιστον ίσο προς 60% της τυπικής απόδοσης εξόδου από το μέτρο.

Το ποσό που θα λάβουν οι δικαιούχοι είναι από 30.000€ έως και 42.500 ευρώ. Παρέχεται βασικό ποσό στήριξης ύψους 30.000 ευρώ επί του οποίου υπολογίζονται οι πιο κάτω προσαυξήσεις:

  1. 2.500 ευρώ, εφόσον η περιοχή μόνιμης κατοικίας των αρχηγών των εκμεταλλεύσεων βρίσκεται σε περιοχές ορεινές ή μειονεκτικές ή σε μικρά νησιά (νησιά με πληθυσμό έως και 3.100 κατοίκους) και σε περιφερειακές ενότητες με πληθυσμιακή πυκνότητα μικρότερη ή ίση των 35 κατοίκων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο με βάση την απογραφή πληθυσμού του 2021) ή συνδυασμός αυτών των κατηγοριών περιοχών.
  2. 10.000 ευρώ, εφόσον η βασική κατεύθυνση της γεωργικής εκμετάλλευσης κατά την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου είναι η πτηνοκτηνοτροφική. Συνεπώς το ποσό στήριξης μπορεί να διαμορφωθεί από 30.000 € έως 42.500 €.

Η οικονομική στήριξη καταβάλλεται σε δύο δόσεις. Η πρώτη δόση καταβάλλεται με την ένταξη του υποψηφίου στο μέτρο και αντιστοιχεί στο 70% της συνολικής στήριξης. Το υπολειπόμενο 30% καταβάλλεται μετά την πιστοποίηση της ολοκλήρωσης του επενδυτικού σχεδίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:58

Βρετανία: Παραιτήθηκε ο γενικός διευθυντής του BBC μετά τις επικρίσεις για το μοντάζ σε ομιλία του προέδρου Τραμπ

20:52

ΗΠΑ: Το υπ. Γεωργίας έδωσε εντολή για μη καταβολή πλήρων επιδομάτων επισιτιστικής βοήθειας

20:28

ΗΠΑ: Το υπ. Μεταφορών προειδοποιεί ότι οι πτήσεις εσωτερικού θα μειωθούν δραστικά όσο συνεχίζεται το shutdown

20:13

Επικοινωνία Μ.Χαρακόπουλου με Κ.Τσιάρα για τις εκκρεμείς πληρωμές αγροτικών ενισχύσεων και αποζημιώσεων

19:58

Σταϊνμάιερ: Η γερμανική δημοκρατία και η ελευθερία δέχονται τη μεγαλύτερη επίθεση από την επανένωση της χώρας

19:46

Ισχυρές καταιγίδες πλήττουν την Κέρκυρα

19:41

Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει αύριο σε εκδήλωση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών

19:36

Ισραήλ: Ο στρατός παρέλαβε τα λείψανα του στρατιώτη Χαντάρ Γκόλντιν

19:22

Χαρδαλιάς: Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας δεν είναι απλά ένα δρομικό event, είναι ένα εθνικό στοίχημα

19:00

Πρόβλημα ή ευκαιρία για την Ευρώπη η Τεχνητή Νοημοσύνη;

18:45

Μπέσεντ: Το «μέρισμα» $2.000 που ανέφερε ο Τραμπ ίσως προέλθει μέσω φοροαπαλλαγών

18:33

Λευκός Οίκος: Αν συνεχιστεί η στάση πληρωμών, η οικονομική ανάπτυξη μπορεί να έχει αρνητικό πρόσημο κατά το 'Δ τρίμηνο

18:21

Σαμαράς για ίδρυση κόμματος: Θα κρίνω με ψυχραιμία

18:16

Ισραήλ: Αποκλείεται η ανάπτυξη τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Γάζα

17:59

Συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με αγρότες και κτηνοτρόφους στην Αλεξανδρούπολη

17:20

Στο Ηράκλειο αύριο ο Ν. Ανδρουλάκης

17:16

Γεραπετρίτης: Οι άξονες της εξωτερικής μας πολιτικής

17:00

Φουντώνει ο ανταγωνισμός στις τηλεπικοινωνίες

16:49

Bloomberg: Η ωραιοποίηση της οικονομικής πραγματικότητας απ' τον Τραμπ δεν θα αποδώσει

15:56

Δένδιας: Εικόνες από το μέλλον, το παρόν και την ιστορία της Πολεμικής μας Αεροπορίας στον Φλοίσβο

15:38

Γερμανία: Η πλειοψηφία υποστηρίζει τον επαναπατρισμό Σύρων

15:29

ΠΟΜΙΔΑ: Εξίσωση της αναλογίας μεταξύ δαπανών εργασίας και υλικών στο 50%-50%

15:23

Εξαρθρώθηκε σπείρα που διακινούσε ναρκωτικά - Ιερείς ανάμεσα στα μέλη της οργάνωσης

15:14

Ιαπωνία: Μικρό τσουνάμι έπληξε τη βόρεια ακτή της χώρας στον Ειρηνικό ύστερα από σεισμό 6,7 βαθμών

15:01

Στουρνάρας: Σήμερα έχουμε σταθερότητα με την κυβέρνηση Μητσοτάκη και λιγότερο λαϊκισμό

14:55

VW: Ξεκίνησαν οι πρώτες παραδόσεις τσιπ απ' τη Nexperia

14:43

Μαρινάκης: Μπορεί στο ΠΑΣΟΚ η βελόνα να έχει κολλήσει, όμως η χώρα θα προχωρήσει μπροστά

14:40

Τσουκαλάς: Ο κ. Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός υπό αποχώρηση

14:30

Κίνα: Μειώθηκαν τον Οκτώβριο οι αποπληθωριστικές πιέσεις

14:14

WTM Λονδίνου 2025: Θετικό αποτύπωμα για την Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider