Πρόγραμμα Νέων Αγροτών: Σχόλια για την επόμενη προκήρυξη… 

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πρόγραμμα Νέων Αγροτών: Σχόλια για την επόμενη προκήρυξη… 
Με απλά λόγια: Όσοι είχαν εκκινήσει (εγγραφή στο μητρώο αγροτών) τη γεωργική δραστηριότητα τους πριν από 18 μήνες δεν θα μπορούν να αιτηθούν.

Υπογράφηκε πριν λίγες μέρες η προδημοσίευση της πρόσκλησης του επόμενου προγράμματος νέων αγροτών. Παρακάτω παραθέτουμε κάποια σημεία που χρήζουν προσοχής και είναι καλό να λάβουν υπόψη όσοι θέλουν να συμμετέχουν στην επόμενη προκήρυξη.

Καταρχήν, ο υποψήφιος θα πρέπει να έχει ενηλικιωθεί και να μην έχει υπερβεί το 40ο έτος της ηλικίας του/της στο τέλος του έτους έκδοσης της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως όσοι έχουν γεννηθεί μετά την 1/1/1984 θα μπορούν να αιτηθούν ένταξης.

Ο υποψήφιος θα πρέπει να εγκαθίσταται για πρώτη φορά στην εκμετάλλευση ήτοι εγγράφεται στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) ως επαγγελματίας αγρότης νεοεισερχόμενος στον αγροτικό τομέα κατά το δεκαοκτάμηνο που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης στήριξης.

Με απλά λόγια: Όσοι είχαν εκκινήσει (εγγραφή στο μητρώο αγροτών) τη γεωργική δραστηριότητα τους πριν από 18 μήνες δεν θα μπορούν να αιτηθούν. Οι υποψήφιοι πρέπει πλέον να έχουν απολυτήριο λυκείου, διαφορετικά θα πρέπει να αποδείξουν ότι είχα κατάρτιση 150 ωρών ή αποδεδειγμένη γεωργική εργασία τριών ετών.

Θα πρέπει όλοι όσοι επιθυμούν να αιτηθούν ένταξης στο επόμενο πρόγραμμα νέων αγροτών να επισκεφθούν τους γεωπόνους μελετητές τους για να δουν αν καλύπτουν το ελάχιστο μέγεθος εκμετάλλευσης. Οι σύζυγοι αγροτών απορρίπτονται. Επίσης απορρίπτονται όσες και όσοι έχουν δήλωση καλλιέργειας πάνω από ένα εύρος, οι ίδιοι ή οι σύζυγοι τα προηγούμενα 5 έτη. Το εύρος θα πρέπει να το δείτε με το μελετητή σας αν είστε στη 2η περίπτωση.

Αποκλείονται οι φοιτητές που δεν έχουν ολοκληρώσει τα υποχρεωτικά έτη σπουδών τους. Μετά το πέρας αυτών, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Επίσης, ο υποψήφιος θα πρέπει να έχει εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις έως τις 31/12/2025 ή να έχει απαλλαγεί από αυτές, ώστε να έχει τη δυνατότητα άσκησης της αρχηγίας της εκμετάλλευσής του.

Οι δεσμεύεις που αναλαμβάνουν οι δικαιούχοι είναι βραχυπρόθεσμες και έχουν διάρκεια έως και 4 έτη ενώ υπάρχουν και μακροπρόθεσμες που ισχύουν για 4 έτη μετά την ολοκλήρωση των βραχυπρόθεσμων δεσμεύσεων του. Συνολικά ο δικαιούχος που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα νέων γεωργών θα πρέπει να παραμείνει στη γεωργία υποχρεωτικά 8 έτη.

Ο δικαιούχος:

  • από το επόμενο ημερολογιακό έτος από εκείνο του έτους ένταξής του στο υπομέτρο, να πραγματοποιήσει κύκλο εργασιών (πωλήσεις βάσει Ε3), που να προέρχεται από γεωργικές δραστηριότητες σε επίπεδο τουλάχιστον ίσο με το 50% της τυπικής απόδοσης εισόδου στο μέτρο
  • και κατά την υποβολή της τελικής δόσης, να έχει υποβάλλει τουλάχιστον δύο φορολογικές δηλώσεις που να αφορούν τα έτη του επιχειρηματικού σχεδίου με την πιο πρόσφατη από αυτές να εμφανίζει κύκλο εργασιών (πωλήσεις βάσει Ε3), που να προέρχεται από γεωργικές δραστηριότητες τουλάχιστον ίσο προς 60% της τυπικής απόδοσης εξόδου από το μέτρο.

Το ποσό που θα λάβουν οι δικαιούχοι είναι από 30.000€ έως και 42.500 ευρώ. Παρέχεται βασικό ποσό στήριξης ύψους 30.000 ευρώ επί του οποίου υπολογίζονται οι πιο κάτω προσαυξήσεις:

  1. 2.500 ευρώ, εφόσον η περιοχή μόνιμης κατοικίας των αρχηγών των εκμεταλλεύσεων βρίσκεται σε περιοχές ορεινές ή μειονεκτικές ή σε μικρά νησιά (νησιά με πληθυσμό έως και 3.100 κατοίκους) και σε περιφερειακές ενότητες με πληθυσμιακή πυκνότητα μικρότερη ή ίση των 35 κατοίκων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο με βάση την απογραφή πληθυσμού του 2021) ή συνδυασμός αυτών των κατηγοριών περιοχών.
  2. 10.000 ευρώ, εφόσον η βασική κατεύθυνση της γεωργικής εκμετάλλευσης κατά την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου είναι η πτηνοκτηνοτροφική. Συνεπώς το ποσό στήριξης μπορεί να διαμορφωθεί από 30.000 € έως 42.500 €.

Η οικονομική στήριξη καταβάλλεται σε δύο δόσεις. Η πρώτη δόση καταβάλλεται με την ένταξη του υποψηφίου στο μέτρο και αντιστοιχεί στο 70% της συνολικής στήριξης. Το υπολειπόμενο 30% καταβάλλεται μετά την πιστοποίηση της ολοκλήρωσης του επενδυτικού σχεδίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:48

Εξοικονομώ: Τελευταία ευκαιρία έως 30 Ιουνίου - Ποια προγράμματα κλείνουν και ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν επιδότηση

08:37

Η Χεζμπολάχ επιτέθηκε στο Ισραήλ - Νέα ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο

08:26

Λιανεμπόριο: Προσδοκά… Ανάσταση τζίρου στη σκιά του πολέμου

08:18

Fuel Pass: Ανοιχτή για όλα τα ΑΦΜ η πλατφόρμα έως τις 30 Απριλίου

08:07

Στις last minute κρατήσεις ποντάρει ο τουρισμός για το Πάσχα

23:50

Η Μελάνια Τραμπ αρνείται οποιαδήποτε σχέση με τον Τζέφρι Έπστιν

23:45

Ο αυτοκρατορικός πιγκουίνος επισήμως στα «απειλούμενα» είδη

23:40

Το Άγιο Φως θα φτάσει στην Κύπρο με ειδική πτήση της Aegean

23:36

Ερντογάν προς Πεζεσκιάν: Προτρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για ειρήνη

23:25

Ισραήλ: Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου μιλά για «σκληρό πλήγμα» κατά της Χεζμπολάχ

23:10

Wall Street: H ελπίδα για εκεχειρία διεύρυνε το «relief rally»

23:00

Λονδίνο: Έκλεψε τσάντα με αυγό Φαμπερζέ αξίας 2,2 εκατ. λιρών - Το πούλησε για ναρκωτικά

22:59

Χρυσός: Τρίτη ημέρα κερδών με φόντο την εκεχειρία

22:47

Ρωσία: Οι αρχές συνέλαβαν γνωστό ερευνητή δημοσιογράφο

22:27

Πασχαλινή εκεχειρία στην Ουκρανία ανακοίνωσε ο Πούτιν - Σε ισχύ από τo Μ. Σάββατο

22:18

ENTSOG: «Οι χώρες της ΕΕ να ξεκινήσουν να αποθηκεύουν φυσικό αέριο από τώρα»

22:03

Reuters: Ο Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο απόσυρσης αμερικανικών δυνάμεων από την Ευρώπη

21:48

Κέρδη για το πετρέλαιο αλλά με «φρένο» από τις διαπραγματεύσεις Ισραήλ - Λιβάνου

21:34

Λίβανος: Στους 303 οι νεκροί από τους χθεσινούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ

21:20

Το πρώτο μη ιρανικό τάνκερ διέσχισε τα Στενά του Ορμούζ

21:08

Τραμπ: Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία με το Ιράν - Χαμενεΐ: Δεν θα παραιτηθούμε από τα δικαιώματά μας

20:55

Ρωσία: Διαψεύδει τις βρετανικές ανησυχίες για απειλή στις υποθαλάσσιες υποδομές

20:42

ΥΠΟΙΚ Ιταλίας για Μέση Ανατολή: Αναστολή δημοσιονομικών κανόνων εάν συνεχιστεί η κρίση

20:30

Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης: Δίνει 5 δισ. ευρώ στις οικονομίες που επλήγησαν από τον πόλεμο

20:19

Γάλλος αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Η Ρωσία αποτελεί διαρκή απειλή για την Ευρώπη

20:07

H Βρετανία παρακολουθούσε επί ένα μήνα τρία ρωσικά υποβρύχια στον Ατλαντικό

19:55

Τέσσερις δράσεις του ΠΟΥ για την «Μία Υγεία»

19:45

Ρούτε για πόλεμο στο Ιράν: Οι χώρες του ΝΑΤΟ κάνουν όλα όσα έχει ζητήσει ο Τραμπ

19:35

Πρωθυπουργός Γροιλανδίας: Είμαστε ένας περήφανος λαός και όχι ένα κομμάτι πάγου

19:25

Παπουτσάνης: Στα 16,5 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών το Α’ Τρίμηνο 2026

gazzetta
gazzetta reader insider insider