Πρόγραμμα Νέων Αγροτών: Σχόλια για την επόμενη προκήρυξη… 

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πρόγραμμα Νέων Αγροτών: Σχόλια για την επόμενη προκήρυξη… 
Με απλά λόγια: Όσοι είχαν εκκινήσει (εγγραφή στο μητρώο αγροτών) τη γεωργική δραστηριότητα τους πριν από 18 μήνες δεν θα μπορούν να αιτηθούν.

Υπογράφηκε πριν λίγες μέρες η προδημοσίευση της πρόσκλησης του επόμενου προγράμματος νέων αγροτών. Παρακάτω παραθέτουμε κάποια σημεία που χρήζουν προσοχής και είναι καλό να λάβουν υπόψη όσοι θέλουν να συμμετέχουν στην επόμενη προκήρυξη.

Καταρχήν, ο υποψήφιος θα πρέπει να έχει ενηλικιωθεί και να μην έχει υπερβεί το 40ο έτος της ηλικίας του/της στο τέλος του έτους έκδοσης της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως όσοι έχουν γεννηθεί μετά την 1/1/1984 θα μπορούν να αιτηθούν ένταξης.

Ο υποψήφιος θα πρέπει να εγκαθίσταται για πρώτη φορά στην εκμετάλλευση ήτοι εγγράφεται στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) ως επαγγελματίας αγρότης νεοεισερχόμενος στον αγροτικό τομέα κατά το δεκαοκτάμηνο που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης στήριξης.

Με απλά λόγια: Όσοι είχαν εκκινήσει (εγγραφή στο μητρώο αγροτών) τη γεωργική δραστηριότητα τους πριν από 18 μήνες δεν θα μπορούν να αιτηθούν. Οι υποψήφιοι πρέπει πλέον να έχουν απολυτήριο λυκείου, διαφορετικά θα πρέπει να αποδείξουν ότι είχα κατάρτιση 150 ωρών ή αποδεδειγμένη γεωργική εργασία τριών ετών.

Θα πρέπει όλοι όσοι επιθυμούν να αιτηθούν ένταξης στο επόμενο πρόγραμμα νέων αγροτών να επισκεφθούν τους γεωπόνους μελετητές τους για να δουν αν καλύπτουν το ελάχιστο μέγεθος εκμετάλλευσης. Οι σύζυγοι αγροτών απορρίπτονται. Επίσης απορρίπτονται όσες και όσοι έχουν δήλωση καλλιέργειας πάνω από ένα εύρος, οι ίδιοι ή οι σύζυγοι τα προηγούμενα 5 έτη. Το εύρος θα πρέπει να το δείτε με το μελετητή σας αν είστε στη 2η περίπτωση.

Αποκλείονται οι φοιτητές που δεν έχουν ολοκληρώσει τα υποχρεωτικά έτη σπουδών τους. Μετά το πέρας αυτών, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Επίσης, ο υποψήφιος θα πρέπει να έχει εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις έως τις 31/12/2025 ή να έχει απαλλαγεί από αυτές, ώστε να έχει τη δυνατότητα άσκησης της αρχηγίας της εκμετάλλευσής του.

Οι δεσμεύεις που αναλαμβάνουν οι δικαιούχοι είναι βραχυπρόθεσμες και έχουν διάρκεια έως και 4 έτη ενώ υπάρχουν και μακροπρόθεσμες που ισχύουν για 4 έτη μετά την ολοκλήρωση των βραχυπρόθεσμων δεσμεύσεων του. Συνολικά ο δικαιούχος που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα νέων γεωργών θα πρέπει να παραμείνει στη γεωργία υποχρεωτικά 8 έτη.

Ο δικαιούχος:

  • από το επόμενο ημερολογιακό έτος από εκείνο του έτους ένταξής του στο υπομέτρο, να πραγματοποιήσει κύκλο εργασιών (πωλήσεις βάσει Ε3), που να προέρχεται από γεωργικές δραστηριότητες σε επίπεδο τουλάχιστον ίσο με το 50% της τυπικής απόδοσης εισόδου στο μέτρο
  • και κατά την υποβολή της τελικής δόσης, να έχει υποβάλλει τουλάχιστον δύο φορολογικές δηλώσεις που να αφορούν τα έτη του επιχειρηματικού σχεδίου με την πιο πρόσφατη από αυτές να εμφανίζει κύκλο εργασιών (πωλήσεις βάσει Ε3), που να προέρχεται από γεωργικές δραστηριότητες τουλάχιστον ίσο προς 60% της τυπικής απόδοσης εξόδου από το μέτρο.

Το ποσό που θα λάβουν οι δικαιούχοι είναι από 30.000€ έως και 42.500 ευρώ. Παρέχεται βασικό ποσό στήριξης ύψους 30.000 ευρώ επί του οποίου υπολογίζονται οι πιο κάτω προσαυξήσεις:

  1. 2.500 ευρώ, εφόσον η περιοχή μόνιμης κατοικίας των αρχηγών των εκμεταλλεύσεων βρίσκεται σε περιοχές ορεινές ή μειονεκτικές ή σε μικρά νησιά (νησιά με πληθυσμό έως και 3.100 κατοίκους) και σε περιφερειακές ενότητες με πληθυσμιακή πυκνότητα μικρότερη ή ίση των 35 κατοίκων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο με βάση την απογραφή πληθυσμού του 2021) ή συνδυασμός αυτών των κατηγοριών περιοχών.
  2. 10.000 ευρώ, εφόσον η βασική κατεύθυνση της γεωργικής εκμετάλλευσης κατά την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου είναι η πτηνοκτηνοτροφική. Συνεπώς το ποσό στήριξης μπορεί να διαμορφωθεί από 30.000 € έως 42.500 €.

Η οικονομική στήριξη καταβάλλεται σε δύο δόσεις. Η πρώτη δόση καταβάλλεται με την ένταξη του υποψηφίου στο μέτρο και αντιστοιχεί στο 70% της συνολικής στήριξης. Το υπολειπόμενο 30% καταβάλλεται μετά την πιστοποίηση της ολοκλήρωσης του επενδυτικού σχεδίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:52

Η Etsy απολύει το 12% του προσωπικού της - «Δεν οφείλεται στην Τεχνητή Νοημοσύνη»

23:42

Κατσαφάδος: Μέχρι αύριο θα έχουν ολοκληρωθεί οι αυτοψίες στο Πόρτο Γερμενό – Κανένας δεν θα μείνει αβοήθητος

23:30

Οι ΗΠΑ αναστέλλουν τις εισαγωγές από τον μεγαλύτερο παραγωγό αβοκάντο του Μεξικού

23:17

Wall Street: «Ξεφούσκωσε» το ράλι αλλά το ρεκόρ ήρθε για τον Dow

23:08

Ουγγαρία: Την ερχόμενη εβδομάδα η εκλογή του νέου προέδρου

22:48

Οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Βρετανίας συζήτησαν την ασφάλεια της Ευρώπης και της Ουκρανίας

22:37

O Mr. Big Short πάει κόντρα στο ράλι: Προειδοποιεί για κραχ αντίστοιχο του 1987

22:23

ΗΠΑ: Το Νέο Μεξικό προσέφυγε κατά του υπουργείου Δικαιοσύνης για πρόσβαση στους φακέλους Έπστιν

22:10

Λιθουανία: Εντοπίστηκε σήραγγα κάτω από τον συνοριακό φράχτη με τη Λευκορωσία για τη διακίνηση μεταναστών

21:53

Υπ. Ανάπτυξης: Στην τέταρτη φάση υλοποίησης η «Γραμμή Ενημέρωσης Επενδυτή» – Ποινική ρήτρα για εκπρόθεσμα παραδοτέα

21:40

Πετρέλαιο: Ήπιες μεταβολές με φόντο τις συζητήσεις για τον έλεγχο του Ορμούζ

21:30

Υεμένη: Οι Χούθι υποστηρίζουν ότι έπληξαν και δεύτερο σαουδαραβικό δεξαμενόπλοιο στον Κόλπο του Άντεν

21:15

Χρυσός: Άνοδος πάνω από 4% λόγω δολαρίου και Μέσης Ανατολής - Η καλύτερη ημέρα από τον Φεβρουάριο

21:03

Αρχηγός IDF: Ο ισραηλινός στρατός θα συνεχίσει να «επιχειρεί προληπτικά» στη Γάζα

20:53

Μικροσκοπικές δίνες ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά στην επιφάνεια του Ήλιου

20:40

Ο Ζελένσκι ζήτησε από τον Ρούτε περισσότερη βοήθεια για την αντιαεροπορική άμυνα

20:23

Η Βουλγαρία έλαβε 1 δισ. ευρώ από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

20:15

Aktor: Πάνω από το 20% η Castellano, κάτω από το 15% η BLUE SILK μετά την ΑΜΚ

20:14

ΗΠΑ: Ο Αμπντούλ Ελ Σαγιέντ, της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών, κέρδισε το χρίσμα του κόμματος στο Μίσιγκαν

20:03

ΔΕΗ: Data center 1 GW, νέα συμφωνία ΑΠΕ και Vodafone στο επίκεντρο της επόμενης φάσης ανάπτυξης

19:53

Prodea: Εγκρίθηκε πρόγραμμα επαναγοράς έως 1,3 εκατ. ιδίων μετοχών

19:37

Viohalco: Στα 4,3 δισ. ευρώ ο τζίρος εξαμήνου, αύξηση 14% - «Άλμα» 62% στα κέρδη προ φόρων

19:32

Fitch: Ο κίνδυνος διόρθωσης στην AI απειλεί οικονομία και αγορές

19:29

Επιφυλακτικό ρεκόρ στις ευρωαγορές με το βλέμμα στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ιράν

19:12

Τρεις συλλήψεις σε Τρίκαλα, Ανατολική Αττική και Πρέβεζα για πρόκληση πυρκαγιάς και παραβάσεις πυροπροστασίας

19:02

Ιράν: Συμφώνησε με το Ομάν για τις συντεταγμένες της διαδρομής μέσω των Στενών του Ορμούζ

18:47

Flexopack: Από 7 Αυγούστου η διαπραγμάτευση των 82.400 νέων μετοχών

18:34

Helleniq Energy: Συγκρίσιμα EBITDA 734 εκατ. στο εξάμηνο – Στα 393 εκατ. τα καθαρά κέρδη

18:32

Λίβανος: Ένας νεκρός και 11 τραυματίες από ισραηλινά πλήγματα στην κοινότητα Τεμπνίν

18:19

Αυστρία: Νέο ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας, με 41,2 βαθμούς Κελσίου


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider