Να γιατί αυξήθηκαν τόσο πολύ οι εισαγωγές φρέσκων προϊόντων το 2023. Θα συνεχιστεί το πάρτι;

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Να γιατί αυξήθηκαν τόσο πολύ οι εισαγωγές φρέσκων προϊόντων το 2023. Θα συνεχιστεί το πάρτι;
Η ανακοίνωση του Συνδέσμου Διακινητών και Εξαγωγέων φρούτων και λαχανικών -Incofruit HELLAS, προκάλεσε αίσθηση: 14,3% αύξηση των εισαγόμενων ποσοτήτων φρούτων και λαχανικών για το πρώτο εξάμηνο του 2023! Σε όρους ποσοτήτων: εισαγωγές τομάτας +55%, κρεμμύδι +280%, πατάτες +17%!

Η ανακοίνωση του Συνδέσμου Διακινητών και Εξαγωγέων φρούτων και λαχανικών -Incofruit HELLAS, προκάλεσε αίσθηση: 14,3% αύξηση των εισαγόμενων ποσοτήτων φρούτων και λαχανικών για το πρώτο εξάμηνο του 2023! Σε όρους ποσοτήτων: εισαγωγές τομάτας +55%, κρεμμύδι +280%, πατάτες +17%! Οι αντίστοιχες ποσότητες στα φρούτα εμφανίζονται μειωμένες.

Βλέποντας κάποιος τα παραπάνω νούμερα, απορεί τι συμβαίνει σε μια χώρα που όλοι μας θεωρούμε και γεωργική και εισάγει τόσο μεγάλες ποσότητες λαχανικών. Τις αιτίες τις έχουμε πολλές φορές κουβεντιάσει εδώ και είναι βασικά δύο: η τρομακτική αύξηση του κόστους παραγωγής που κάνει διστακτικούς τους παραγωγούς να επεκτείνουν τις καλλιέργειες λαχανικών άλλα και η αβεβαιότητα εάν θα βρεθούν χέρια να μαζευτεί όλη αυτή η σοδειά όταν με το καλό είναι έτοιμη.

Η καλλιέργεια λαχανικών, έχει αλλάξει δομή τα τελευταία χρόνια. Η είσοδος των μεγάλων αλυσίδων Σούπερ Μάρκετ και η επέκταση του τμήματος φρέσκων σε κάθε κατάστημα, δημιούργησε την ανάγκη τήρησης συγκεκριμένων όρων συνεργασίας μεταξύ των αλυσίδων και των προμηθευτών τους. Για να μπορέσουν οι τελευταίοι να ανταποκριθούν, έπρεπε να επενδύσουν σε μηχανήματα, ψυγεία, μεταφορικά μέσα. Αυτό το βήμα δεν ήταν ούτε εύκολο, ούτε προφανές για όλους. Πολλοί αποχώρησαν.

Όσοι έμειναν είχαν να αντιμετωπίσουν νέες προκλήσεις. Το κόστος των λιπασμάτων εκτοξεύτηκε σε μη πραγματικά επίπεδα και σε κάποιο βαθμό παραμένει εκεί παρά τις κάποιες μειώσεις τιμών, η τιμή της ενέργειας, παρ’ όλη την επιδότηση είναι και αυτή πολύ ακριβότερη από παλαιότερα, αλλά και οι τιμές των υπολοίπων αγροτικών εφοδίων (υλικά συσκευασίας, σπόροι, εργαλεία) είναι κι αυτές πολύ ανεβασμένες. Κατά συνέπεια και το ανά στρέμμα κόστος καλλιέργειας έχει κι αυτό εκτοξευθεί: με κόστος καλλιέργειας 1000 ευρώ το στρέμμα, είναι λογικό να το σκέπτεται πολλές φορές ο παραγωγός πόσα ακριβώς στρέμματα θα βάλει. Διότι το να αφιερώσεις ένα κεφάλαιο κίνησης της τάξης των 100 ή και πλέον χιλιάδων μόνο για να καλλιεργήσεις, σε περίπτωση που κάτι στραβώσει και η σοδειά δεν πάει καλά, πως ανακτάς αυτό το κεφάλαιο; Σήμερα, τα χρήματα βγαίνουν δύσκολα και ένα τέτοιο κεφάλαιο κίνησης δεν φτιάχνεται εύκολα από ένα παραγωγό. Γι’ αυτό ίσως παρατηρείτε την είσοδο πολλών εταιρειών με ικανή κεφαλαιακή βάση στις βιομηχανοποιημένες καλλιέργειες λαχανικών, όπως τα θερμοκήπια, δικτυοκήπια, σκεπαστές καλλιέργειες.

Μέχρι τώρα οι Λαϊκές αγορές έδιναν μεγάλη ανάσα στους παραγωγούς φρέσκων. Δυστυχώς τελευταία φαίνεται ότι έχουν χάσει μέρος της αίγλης τους και οι τζίροι μειώνονται. Κατά συνέπεια μειώνονται και τα χρήματα που φέρνει πίσω ο παραγωγός στο σπίτι και θα πάει την άλλη ημέρα στο γεωπόνο να αγοράσει εφόδια. Λιγότερα χρήματα, λιγότερες αγορές, μεγαλύτεροι κίνδυνοι, μάλλον μικρότερη παραγωγή.

Ο θεσμός των λαϊκών αγορών είναι ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των ασκούντων αγροτική πολιτική στη χώρα μας, το οποίο δυστυχώς δεν έχουν αξιοποιήσει επαρκώς μέχρι τώρα. Υπάρχει ανάγκη να εκσυγχρονισθεί και βελτιωθεί πριν οι καταναλωτές εθιστούν σε άλλους τρόπους προμήθειας φρέσκων προϊόντων.

Το δεύτερο μεγάλο θέμα είναι αυτό της έλλειψης εργατικών χεριών. Οι οικονομικοί μετανάστες εγκαταλείπουν τα αγροτικά επαγγέλματα με ταχύτατους ρυθμούς. Κάποιοι φεύγουν για άλλες χώρες, κάποιοι αλλάζουν επάγγελμα μετακομίζοντας σε πόλεις. Έτσι όταν οι τομάτες είναι έτοιμες στο χωράφι, δεν υπάρχουν χέρια να τις μαζέψουν, Και σκεφτείτε, να έχεις κάνει ένα σωρό έξοδα και να μη μπορείς να μαζέψεις το προϊόν! Τρέλα! Άσε δε εάν έχει και τιμή…

Το θέμα της αποχώρησης αγροτοεργατών έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις μετά τον κορονοιό και το χειρότερο, επιδεινώνεται διαρκώς. Η αμοιβή της εργασίας στο χωράφι έχει αυξηθεί κατά 50% σε δύο χρόνια, ποσοστό μη διαχειρίσιμο. Εάν σας πούμε δε ποιο είναι το μεγάλο κρυφό κόστος, θα σας πέσει η οθόνη από τα χέρια: το καφενείο! Διότι οι εργάτες θέλουν καφέ και σάντουιτς κατά τις 11 η ώρα, κάνουν μάλιστα και συγκρίσεις: αυτός μας φέρει καφέ ενώ ο άλλος μόνο σάντουιτς, ενώ εκείνος αγοράζει από το φθηνό καφενείο και όχι το ακριβό! Είπατε τίποτα?

Η αντιμετώπιση της έλλειψης εργατών, λύνεται ή καλύτερα αμβλύνεται μερικώς με σημαντικές επενδύσεις σε μηχανήματα και μεθόδους οργάνωσης που εξοικονομούν εργασία. Αυτό συνήθως προϋποθέτει ευρύτερες οργανωτικές αναδιαρθρώσεις, κι εδώ σκοντάφτουμε στην συντηρητική φύση των αγροτών. Μηχανήματα, ή τρόποι δουλειάς που προϋποθέτουν μεγάλη επένδυση ή μεγάλη αλλαγή στο τρόπο δουλειάς οι αγρότες απαντούν: ναι καλό είναι, αλλά στη δικιά μας περιοχή δεν κάνει διότι… βρίσκουν ένα λόγο να επικαλεστούν. Όταν σε λίγα χρόνια η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο και η υιοθέτηση νέων εργαλείων και μεθόδων είναι αναγκαία, τότε όλοι τρέχουν ποιος θα πρωτοφτάσει. Έχουν όμως χάσει πολύτιμο χρόνο και κυρίως δεν έχουν την άνεση να εκπαιδεύσουν τους ανθρώπους τους στα νέα δεδομένα.

Λόγω των πολλών ζημιών σε όλες σχεδόν τις καλλιέργειες το 2023, το θέμα της επάρκειας των εργατών δεν μας απασχόλησε παρά ελάχιστα. Δεν σημαίνει όμως ότι λύθηκε, αφού συνεχώς μαθαίνεις ότι η τάδε οικογένεια από την Αλβανία έφυγαν για την Αθήνα, οι τα δείνα παιδιά από την Ινδία που έμεναν εκεί πιο κάτω έφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση.

Όπως και να έχει πάντως το πολύ σύνθετο αυτό θέμα, γεγονός είναι ότι αποτελεί μεγάλο ανασταλτικό παράγοντα για τους αγρότες ειδικά των δυναμικών καλλιεργειών.

Στους δύο παραπάνω λόγους που φρενάρουν την επέκταση των καλλιεργειών φρέσκων λαχανικών προσθέστε και τις συνήθεις ελληνικές δυσκαμψίες, κι έχετε τις αιτιολογίες για το εκρηκτικό νούμερο +45%. οι εισαγωγές τομάτας και 280% το κρεμμύδι για το 2023.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Για ποιο λόγο καλέσαμε ολλανδική εταιρεία εδαφών λίγο πριν τις εκλογές;

Μικτοί γάμοι, Διατροφική Βαβέλ και το μέλλον της Μεσογειακής διατροφής

Όλες οι ειδήσεις

13:13

Το Κρεμλίνο απορρίπτει έκθεση που κάνει λόγο για 1,2 εκατ. νεκρούς και τραυματίες στον πόλεμο στην Ουκρανία

13:06

Μαρινάκης για δυστύχημα στη «Βιολάντα»: Δεν φαίνεται να έχουν παραβιαστεί εργατικοί νόμοι

13:02

Τουρισμός: Oι στρατηγικές προτεραιότητες του 2026, η Λευκή Βίβλος και το στοίχημα της επόμενης δεκαετίας

13:00

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 2,8% στη συνολική κατανάλωση πετρελαιοειδών καταγράφηκε το 2024

12:57

Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή: Οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ και η Ελλάδα

12:55

Δίκη για Μάτι: Πρόταση της εισαγγελέως για απόρριψη των αιτήσεων μείωσης των ποινών των καταδικασθέντων

12:53

Φορολοταρία: Έγινε η κλήρωση για τις συναλλαγές Δεκεμβρίου - Δείτε εάν κερδίσατε έως 50.000 ευρώ

12:45

Συναγερμός στην Ασία από την επανεμφάνιση του ιού Nipah - Τι πρέπει να γνωρίζουμε

12:40

Μπαμπίλης (ΔΕΗ) για ηλεκτροκίνηση: Το κράτος πρέπει να άρει τα εμπόδια και να διευκολύνει τους επενδυτές

12:38

Αυξήθηκαν οι οικοδομικές άδειες τον Οκτώβριο, κάμψη στο δεκάμηνο

12:35

Μιχαηλίδου: Τρεις κομβικές παρεμβάσεις από το ΥΚΟΙΣΟ για την κάρτα αναπηρίας

12:29

Skroutz: Αύξηση 21% στις παραγγελίες των επιχειρήσεων το 2025

12:28

Πώς η ψηφιακή καθημερινότητα επηρεάζει την οικογενειακή ζωή

12:27

Αυξήθηκε η δύναμη του ελληνικού εμπορικού στόλου τον Νοέμβριο

12:17

Χαρδαλιάς από Πεντέλη: Τρία εμβληματικά έργα άνω των 7 εκατ. ευρώ

12:12

ΣΕΒ: Θετικές επιδόσεις αλλά και ελλείψεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό

12:08

Δανία: Ευρώπη και ΗΠΑ πρέπει να μείνουν ενωμένες για να προχωρήσουν

11:58

Lane Assist: Πώς λειτουργεί το σύστημα που φέρεται να μπλόκαρε το τιμόνι στη Ρουμανία

11:54

ASML: Ρεκόρ παραγγελιών τσιπ στο δ' τρίμηνο - Στα 2,84 δισ. ευρώ τα κέρδη, ράλι για τη μετοχή

11:39

Υπ. Κλιματικής Κρίσης: Ολοκληρώθηκε ο 1ος κύκλος συνεργασίας με την ΚΕΔΕ για το ν/σ «Ενεργή Μάχη»

11:36

«Βουτιά» 6% για τη LVMH μετά τα αποτελέσματα τριμήνου

11:34

Σε ρυθμούς MSCI η Λεωφόρος Αθηνών – Νέα άνοδος για τον Γενικό Δείκτη

11:24

Κεφαλογιάννης από ημερίδα ΣΠΑΥ: Προετοιμαζόμαστε πριν πιεστούμε, συντονιζόμαστε πριν δοκιμαστούμε

11:22

Βρετανία: Στην Κίνα ο Στάρμερ με στόχο μια «ρεαλιστική σύμπραξη» με το Πεκίνο

11:19

Κάλας: Η Ευρώπη οφείλει να ενισχύσει την άμυνά της - Δομική η αλλαγή της Ουάσινγκτον

11:08

Τροχαίο στη Ρουμανία: Αισιοδοξία για τους τρεις τραυματίες οπαδούς - «Μπλόκαρε το τιμόνι»

11:06

ΕΚΤΕΡ: Κάτω του 5% το ποσοστό του Παπαγεωργίου Άγγελου

11:01

160 εργαστήρια συμβουλευτικής της ΔΥΠΑ τον Φεβρουάριο

11:01

Παληαρούτα στο 9ο συνέδριο Ηλεκτροκίνησης: Οικονομικά οφέλη από τα δυναμικά τιμολόγια - Αναγκαία η συνεργασία με τους δήμους

11:00

Γκίλφοϊλ: Προτεραιότητα για τον Τραμπ η κατάργηση της εξάρτησης της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια

gazzetta
gazzetta reader insider insider