Προθεσμιακές καταθέσεις και ETFs

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Προθεσμιακές καταθέσεις και ETFs
Για πρώτη φορά μετά από τουλάχιστον 13 χρόνια, οι Έλληνες καταθέτες κατακλύζονται και πάλι από τηλέφωνα προκειμένου να «κλείσουν» τα χρήματά τους σε προθεσμιακές καταθέσεις και να επωφεληθούν από την άνοδο των επιτοκίων. Μετά από όλα αυτά τα χρόνια οι καταθέτες αισθάνονται ότι τα χρήματά τους έχουν και πάλι αξία.

Για πρώτη φορά μετά από τουλάχιστον 13 χρόνια, οι Έλληνες καταθέτες κατακλύζονται και πάλι από τηλέφωνα προκειμένου να «κλείσουν» τα χρήματά τους σε προθεσμιακές καταθέσεις και να επωφεληθούν από την άνοδο των επιτοκίων. Μετά από όλα αυτά τα χρόνια οι καταθέτες αισθάνονται ότι τα χρήματά τους έχουν και πάλι αξία.

Η αλήθεια είναι ότι ακόμα και σήμερα, οι Έλληνες καταθέτες λαμβάνουν μια απόδοση η οποία είναι λιγότερο και από το 50% του βασικού επιτοκίου του ευρώ ακόμα και αν τα χρήματα που πρόκειται να «κλειστούν» σε προθεσμιακή είναι αρκετά μεγάλο ποσό.

Καταθέτες οι οποίοι έχουν πρόσβαση σε τράπεζες του εξωτερικού, μπορούν να επιλέξουν προθεσμιακές καταθέσεις σε ευρώ, οι οποίες για 12 μήνες είναι πάνω από 3,30%, για ποσά από 100.000 και πάνω.

Φυσικά σε αυτό το σημείο θα πρέπει να ξεκινήσουμε τις συγκρίσεις και να φέρουμε τους καταθέτες απέναντι και σε άλλες επιλογές. Διότι σε κάθε περίπτωση το όριο των 100.000 για τις ξένες τράπεζες και ακόμα χαμηλότερα για τις ελληνικές, δεν έρχεται χωρίς κόστος. Και αναφέρομαι στο κόστος των 12 μηνών που απαιτείται να έχει κάποιος δεσμευμένα τα χρήματά του ώστε να αποκομίσει το μεγαλύτερο επιτοκιακό όφελος.

Αυτό περιορίζει δραστικά τα χρήματα που μπορεί να έχει διαθέσιμα ο καταθέτης για προσωπικές ή άλλες ανάγκες. Επιπρόσθετα, οι προθεσμιακές καταθέσεις έρχονται και με το «κόστος» ευκαιρίας. Κάποιος που έκλεισε προθεσμιακή κατάθεση 100.000 ευρώ πριν από έξι μήνες, έχει πολύ μικρότερο επιτόκιο από κάποιον που έκλεισε προθεσμιακή κατάθεση πριν από τρεις εβδομάδες για παράδειγμα.

Επιπρόσθετα, ο καταθέτης εξακολουθεί να αναλαμβάνει το ρίσκο της τράπεζας. Και όπως είδαμε στην περίπτωση της Credit Suisse, ποτέ δεν είναι αμελητέος.

Οι καταθέτες, πρέπει να εξετάσουν κι άλλες περιπτώσεις και μια από αυτές είναι η περίπτωση των money market ETFs. Προϊόντα διαχείρισης διαθεσίμων, με ενεργητικό δεκάδες δισεκατομμύρια, θεματοφύλακες και διαχειριστές από τους κορυφαίους του πλανήτη.

Σε ένα τέτοιο προϊόν ο καταθέτης αποκτά το πλεονέκτημα και της διασποράς αλλά και της υψηλής απόδοσης την οποία λαμβάνει αναλογικά κάθε μέρα στο λογαριασμό του. Φυσικά, όσο τα επιτόκια αλλάζουν, αλλάζουν μαζί και οι αποδόσεις του συγκεκριμένου προϊόντος και έτσι ο επενδυτής δεν βρίσκεται να είναι εγκλωβισμένος με χαμηλότερα επιτόκια.

Επιλέγοντας ETFs διαχείρισης διαθεσίμων, ο επενδυτής έχει τη δυνατότητα να τοποθετήσει οποιοδήποτε χρηματικό ποσό επιθυμεί καθώς δεν υπάρχει κατώτερο ποσό, ενώ η ρευστότητα του προϊόντος είναι καθημερινή και ως εκ τούτου, ένας καταθέτης έχει πρόσβαση σε ρευστότητα ανά πάση στιγμή.

Η περίπτωση των ETFs διαχείρισης διαθεσίμων, αποκτά όλο και περισσότερους οπαδούς καθώς ακόμα και τα έξοδα διαχείρισης των προϊόντων αυτών είναι ελάχιστα. Επιπρόσθετα, οι αποδόσεις αυτών των προϊόντων είναι αφορολόγητες.

Τα συγκεκριμένα επενδυτικά προϊόντα έχουν και άλλα πλεονεκτήματα τα οποία μπορούν να φανούν χρήσιμα σε καταθέτες με μεγάλα ποσά προς κατάθεση, σε επιχειρήσεις αλλά και επιχειρηματίες. Τα προϊόντα αυτά κρύβουν κάποια χαρακτηριστικά που κάθε πελάτης τράπεζας με μεγάλα υπόλοιπα θα ήθελε να γνωρίζει ότι μπορεί να απολαύσει. Η ανάλυση των χαρακτηριστικών αυτών αποτελεί αντικείμενο συζήτησης με κάποιον επαγγελματία που γνωρίζει τα προϊόντα αυτά.

Εν κατακλείδι, οφείλουμε να κάνουμε και μια γενική επισήμανση. Οι προθεσμιακές καταθέσεις, αποτελούν μια λύση με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα.

Έχουν ένα σημαντικό κόστος ευκαιρίας που είναι οι άλλες μακροπρόθεσμες επενδυτικές επιλογές. Η διαχείριση της περιουσίας μας είναι μια μακροπρόθεσμη στρατηγική και πρέπει πάντοτε να βλέπουμε το μέλλον.

Ο καθένας πρέπει να αναρωτηθεί: θέλω την απόδοση μιας προθεσμιακής 12 μηνών και μετά να μην έχω επιλογή, ή θέλω μια μακροπρόθεσμη στρατηγική που θα μου αποφέρει μεσοσταθμικά 7% για ολόκληρη την υπόλοιπη ζωή μου; Θέλω να λάβω μια μικρή απόδοση για να αισθανθώ άνετα βραχυπρόθεσμα, ή θέλω να κάνω μια σωστή επιλογή που θα προστατεύσει και θα αυξήσει σημαντικά την περιουσία μου στα επόμενα 10 χρόνια;

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:06

Θεσσαλονίκη: 23χρονος μοτοσικλετιστής έχασε τη ζωή του σε σύγκρουση με ΙΧ

10:57

Μητσοτάκης: Η έκθεση της Κομισιόν για το κράτος δικαίου είναι η καλύτερη απάντηση στις έωλες κατηγορίες της αντιπολιτευτικής προπαγάνδας

10:51

Υπ. Εργασίας: Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 20 Ιουλίου έως 24 Ιουλίου

10:31

Έκτακτη ρύθμιση 72 δόσεων: Άνοιξε η πλατφόρμα, ποιοι κερδίζουν και τι να προσέξουν

10:01

Αμοιβαία Κεφάλαια: Ξεπέρασε τα 32 δισ. το ενεργητικό, σε υψηλά 22 ετών

09:52

Τραμπ: Θέλει κι άλλο Μουντιάλ στις ΗΠΑ αλλά χωρίς Μεξικό και Καναδά

09:41

Γεραπετρίτης από Βιετνάμ: Νέα ώθηση στις διμερείς σχέσεις και κοινό μέτωπο υπέρ του Διεθνούς Δικαίου

09:31

Καναδάς: Πάνω από 200 δασικές πυρκαγιές παραμένουν εκτός ελέγχου

09:16

AI Act: Το νέο θεσμικό πλαίσιο για την ΤΝ και η επόμενη ημέρα του ψηφιακού μετασχηματισμού

09:08

Ακρίβεια: Αντίστροφη μέτρηση για τη συμφωνία «κυρίων» - Τι θα κρίνει τις μειώσεις τιμών 5% με 20%

08:55

Το 67% των παιδιών γεννιούνται με καισαρική στην Ελλάδα

08:51

Τουρκία: Σεισμός 5 βαθμών στο Μπαταλγκαζί, στην επαρχία Μαλάτια

08:45

Ανοικτά αύριο τα καταστήματα για την πρώτη Κυριακή των θερινών εκπτώσεων

08:40

Βενεζουέλα: Σε 5.069 νεκρούς ανέρχεται πλέον ο απολογισμός των σεισμών της 24ης Ιουνίου

08:29

Οι παραλίες της Κορινθίας που αξίζει να επισκεφθείτε

08:20

Οι μεγάλοι χαμένοι του Μουντιάλ

08:12

Καύσιμα: Γιατί η έκπτωση δεν έριξε τις τιμές της βενζίνης - Νέες αυξήσεις αναμένονται από το Σάββατο

08:07

Επιμηκύνεται η τουριστική περίοδος - Οι μισοί επισκέπτες εκτός ΕΕ έρχονται μήνες εκτός καλοκαιριού

08:02

Πόσο κοντά βρισκόμαστε στον επόμενο μεγάλο ανοδικό κύκλο του bitcoin;

08:00

Υποδομές: Η σύνθετη δομή και η (νέα) στρατηγική των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, AKTOR, ΑΒΑΞ, ΜΕΤΚΑ

07:46

Στενά Ορμούζ: Χτυπήθηκαν δύο δεξαμενόπλοια – Έβδομη νύχτα ανταλλαγής πληγμάτων ΗΠΑ-Ιράν

23:48

Υπογράφηκε το μνημόνιο για τη νέα ΑΣΤΕΚ στον Άγιο Νικόλαο – Επένδυση 8,4 εκατ. ευρώ στην τουριστική εκπαίδευση

23:30

Νέο κύμα αμερικανικών επιθέσεων στο Ιράν για έβδομη νύχτα

23:24

Περισσότερες από 200 πυρκαγιές καίνε ανεξέλεγκτα στον Καναδά

23:16

Wall Street: Στις συμπληγάδες του τεχνολογικού sell off και του Ιράν - Εβδομαδιαίες απώλειες 3% ο Nasdaq

23:05

Ρεκόρ συλλήψεων για εμπρησμούς από αμέλεια το τελευταίο διήμερο

22:47

Ουκρανία-Ρωσία: Τουλάχιστον επτά νεκροί και αρκετοί τραυματίες εξαιτίας επιθέσεων

22:32

Νορβηγία: Περισσότερα από 50 σπίτια καταστράφηκαν εξαιτίας πυρκαγιάς

22:21

Χρυσός: Η μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τις αρχές Ιουνίου

22:18

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης άνοιξαν πυρ εναντίον εμπορικού πλοίου στα Στενά του Ορμούζ


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider