Προθεσμιακές καταθέσεις και ETFs

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Προθεσμιακές καταθέσεις και ETFs
Για πρώτη φορά μετά από τουλάχιστον 13 χρόνια, οι Έλληνες καταθέτες κατακλύζονται και πάλι από τηλέφωνα προκειμένου να «κλείσουν» τα χρήματά τους σε προθεσμιακές καταθέσεις και να επωφεληθούν από την άνοδο των επιτοκίων. Μετά από όλα αυτά τα χρόνια οι καταθέτες αισθάνονται ότι τα χρήματά τους έχουν και πάλι αξία.

Για πρώτη φορά μετά από τουλάχιστον 13 χρόνια, οι Έλληνες καταθέτες κατακλύζονται και πάλι από τηλέφωνα προκειμένου να «κλείσουν» τα χρήματά τους σε προθεσμιακές καταθέσεις και να επωφεληθούν από την άνοδο των επιτοκίων. Μετά από όλα αυτά τα χρόνια οι καταθέτες αισθάνονται ότι τα χρήματά τους έχουν και πάλι αξία.

Η αλήθεια είναι ότι ακόμα και σήμερα, οι Έλληνες καταθέτες λαμβάνουν μια απόδοση η οποία είναι λιγότερο και από το 50% του βασικού επιτοκίου του ευρώ ακόμα και αν τα χρήματα που πρόκειται να «κλειστούν» σε προθεσμιακή είναι αρκετά μεγάλο ποσό.

Καταθέτες οι οποίοι έχουν πρόσβαση σε τράπεζες του εξωτερικού, μπορούν να επιλέξουν προθεσμιακές καταθέσεις σε ευρώ, οι οποίες για 12 μήνες είναι πάνω από 3,30%, για ποσά από 100.000 και πάνω.

Φυσικά σε αυτό το σημείο θα πρέπει να ξεκινήσουμε τις συγκρίσεις και να φέρουμε τους καταθέτες απέναντι και σε άλλες επιλογές. Διότι σε κάθε περίπτωση το όριο των 100.000 για τις ξένες τράπεζες και ακόμα χαμηλότερα για τις ελληνικές, δεν έρχεται χωρίς κόστος. Και αναφέρομαι στο κόστος των 12 μηνών που απαιτείται να έχει κάποιος δεσμευμένα τα χρήματά του ώστε να αποκομίσει το μεγαλύτερο επιτοκιακό όφελος.

Αυτό περιορίζει δραστικά τα χρήματα που μπορεί να έχει διαθέσιμα ο καταθέτης για προσωπικές ή άλλες ανάγκες. Επιπρόσθετα, οι προθεσμιακές καταθέσεις έρχονται και με το «κόστος» ευκαιρίας. Κάποιος που έκλεισε προθεσμιακή κατάθεση 100.000 ευρώ πριν από έξι μήνες, έχει πολύ μικρότερο επιτόκιο από κάποιον που έκλεισε προθεσμιακή κατάθεση πριν από τρεις εβδομάδες για παράδειγμα.

Επιπρόσθετα, ο καταθέτης εξακολουθεί να αναλαμβάνει το ρίσκο της τράπεζας. Και όπως είδαμε στην περίπτωση της Credit Suisse, ποτέ δεν είναι αμελητέος.

Οι καταθέτες, πρέπει να εξετάσουν κι άλλες περιπτώσεις και μια από αυτές είναι η περίπτωση των money market ETFs. Προϊόντα διαχείρισης διαθεσίμων, με ενεργητικό δεκάδες δισεκατομμύρια, θεματοφύλακες και διαχειριστές από τους κορυφαίους του πλανήτη.

Σε ένα τέτοιο προϊόν ο καταθέτης αποκτά το πλεονέκτημα και της διασποράς αλλά και της υψηλής απόδοσης την οποία λαμβάνει αναλογικά κάθε μέρα στο λογαριασμό του. Φυσικά, όσο τα επιτόκια αλλάζουν, αλλάζουν μαζί και οι αποδόσεις του συγκεκριμένου προϊόντος και έτσι ο επενδυτής δεν βρίσκεται να είναι εγκλωβισμένος με χαμηλότερα επιτόκια.

Επιλέγοντας ETFs διαχείρισης διαθεσίμων, ο επενδυτής έχει τη δυνατότητα να τοποθετήσει οποιοδήποτε χρηματικό ποσό επιθυμεί καθώς δεν υπάρχει κατώτερο ποσό, ενώ η ρευστότητα του προϊόντος είναι καθημερινή και ως εκ τούτου, ένας καταθέτης έχει πρόσβαση σε ρευστότητα ανά πάση στιγμή.

Η περίπτωση των ETFs διαχείρισης διαθεσίμων, αποκτά όλο και περισσότερους οπαδούς καθώς ακόμα και τα έξοδα διαχείρισης των προϊόντων αυτών είναι ελάχιστα. Επιπρόσθετα, οι αποδόσεις αυτών των προϊόντων είναι αφορολόγητες.

Τα συγκεκριμένα επενδυτικά προϊόντα έχουν και άλλα πλεονεκτήματα τα οποία μπορούν να φανούν χρήσιμα σε καταθέτες με μεγάλα ποσά προς κατάθεση, σε επιχειρήσεις αλλά και επιχειρηματίες. Τα προϊόντα αυτά κρύβουν κάποια χαρακτηριστικά που κάθε πελάτης τράπεζας με μεγάλα υπόλοιπα θα ήθελε να γνωρίζει ότι μπορεί να απολαύσει. Η ανάλυση των χαρακτηριστικών αυτών αποτελεί αντικείμενο συζήτησης με κάποιον επαγγελματία που γνωρίζει τα προϊόντα αυτά.

Εν κατακλείδι, οφείλουμε να κάνουμε και μια γενική επισήμανση. Οι προθεσμιακές καταθέσεις, αποτελούν μια λύση με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα.

Έχουν ένα σημαντικό κόστος ευκαιρίας που είναι οι άλλες μακροπρόθεσμες επενδυτικές επιλογές. Η διαχείριση της περιουσίας μας είναι μια μακροπρόθεσμη στρατηγική και πρέπει πάντοτε να βλέπουμε το μέλλον.

Ο καθένας πρέπει να αναρωτηθεί: θέλω την απόδοση μιας προθεσμιακής 12 μηνών και μετά να μην έχω επιλογή, ή θέλω μια μακροπρόθεσμη στρατηγική που θα μου αποφέρει μεσοσταθμικά 7% για ολόκληρη την υπόλοιπη ζωή μου; Θέλω να λάβω μια μικρή απόδοση για να αισθανθώ άνετα βραχυπρόθεσμα, ή θέλω να κάνω μια σωστή επιλογή που θα προστατεύσει και θα αυξήσει σημαντικά την περιουσία μου στα επόμενα 10 χρόνια;

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Τσίπρας: Η ΕΛ.Α.Σ γεννήθηκε για να επανιδρύσει μια ισχυρή προοδευτική παράταξη

23:53

Καύσωνας Ιουνίου: Τουλάχιστον 12.000 επιπλέον θάνατοι καταγράφηκαν στην Ευρώπη

23:45

Netflix: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα κέρδη τριμήνου, έχασε τα έσοδα - Πτώση 7% της μετοχής

23:28

Οι ΗΠΑ ενέκριναν την πώληση drones «καμικάζι» προς την Ελλάδα

23:11

Wall Street: Η πτώση 5% των chip κοκκίνισε τους δείκτες

22:53

Ιράν: Οι δικαστικές αρχές διαψεύδουν την αποφυλάκιση Αμερικανίδας που είχε ανακοινώσει ο Τραμπ

22:35

Βρετανία: Σχεδιάζεται απαγόρευση πώλησης σε παιδιά ενεργειακών ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη

22:17

Μουντιάλ: «Παρών» στον τελικό Αργεντινή-Ισπανία ο Τραμπ

22:12

Μητσοτάκης: Η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει τα πάντα, αλλά κρύβει μεγάλους κινδύνους

21:59

Πετρέλαιο: Πτώση σχεδόν 1% αλλά παραμένει κοντά στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου μήνα

21:40

Χρυσός: Έπεσε κάτω από τα 4.000 δολάρια λόγω Ιράν και πιθανής αύξησης επιτοκίων

21:22

Απολύθηκε ο χειριστής του οτοκιού του Τραμπ επειδή έβαζε στοιχήματα για το περιεχόμενο των ομιλιών του

21:10

Η efood περνά στην SSW Partners μετά το deal της Delivery Hero με την Uber

21:02

Συλλήψεις σε Καβάλα και Κομοτηνή για πρόκληση πυρκαγιών

20:53

Χατζηδάκης: «Η ευρωπαϊκή εισαγγελία οφείλει να είναι προσεκτική»

20:42

Κύμα αμερικανικών επιθέσεων κοντά στο Ορμούζ - Λευκός Οίκος: Το Ιράν θέλει να καταλήξει σε συμφωνία

20:37

Reuters: Αμετάβλητα τα επιτόκια της ΕΚΤ στις 23 Ιουλίου - Πιθανή νέα αύξηση τον Σεπτέμβριο

20:23

Bally’s Intralot: H Deutsche Bank απέκτησε 1,9 εκατομμύρια μετοχές

20:14

Ο Ζελένσκι όρισε υπουργό Άμυνας τον ασκώντα χρέη επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) Γιεβγκένιι Χμάρα

20:12

Τι οδηγεί τους Ευρωπαίους στις κινεζικές πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου

20:06

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στο Σοφό Ασπροπύργου

19:51

Παράταση έως τις 31 Ιουλίου για τις αιτήσεις ενίσχυσης αγοράς λιπασμάτων

19:43

Φωτιά στην Εργάνη Ροδόπης - Επιχειρούν εναέρια μέσα

19:29

Η Ουκρανία αρνείται την ευθύνη για την επίθεση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

19:20

Ιράν: Αμερικανικοί πύραυλοι έπληξαν το νησί Κεσμ

19:14

Ευρωαγορές: Μεικτά πρόσημα με φόντο γεωπολιτική και μάκρο

19:01

Η Κομισιόν αξιολογεί θετικά την εφαρμογή του νέου Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου στην Ελλάδα

18:57

Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την Τεχνητή Νοημοσύνη

18:52

Prodea: Στις 31 Ιουλίου η πρόωρη αποπληρωμή ομολόγου 120 εκατ.

18:50

Καταγγελία της ΕΚΠΟΙΖΩ για χρεωστικές κάρτες της Εθνικής Τράπεζας


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider