Προθεσμιακές καταθέσεις και ETFs

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Προθεσμιακές καταθέσεις και ETFs
Για πρώτη φορά μετά από τουλάχιστον 13 χρόνια, οι Έλληνες καταθέτες κατακλύζονται και πάλι από τηλέφωνα προκειμένου να «κλείσουν» τα χρήματά τους σε προθεσμιακές καταθέσεις και να επωφεληθούν από την άνοδο των επιτοκίων. Μετά από όλα αυτά τα χρόνια οι καταθέτες αισθάνονται ότι τα χρήματά τους έχουν και πάλι αξία.

Για πρώτη φορά μετά από τουλάχιστον 13 χρόνια, οι Έλληνες καταθέτες κατακλύζονται και πάλι από τηλέφωνα προκειμένου να «κλείσουν» τα χρήματά τους σε προθεσμιακές καταθέσεις και να επωφεληθούν από την άνοδο των επιτοκίων. Μετά από όλα αυτά τα χρόνια οι καταθέτες αισθάνονται ότι τα χρήματά τους έχουν και πάλι αξία.

Η αλήθεια είναι ότι ακόμα και σήμερα, οι Έλληνες καταθέτες λαμβάνουν μια απόδοση η οποία είναι λιγότερο και από το 50% του βασικού επιτοκίου του ευρώ ακόμα και αν τα χρήματα που πρόκειται να «κλειστούν» σε προθεσμιακή είναι αρκετά μεγάλο ποσό.

Καταθέτες οι οποίοι έχουν πρόσβαση σε τράπεζες του εξωτερικού, μπορούν να επιλέξουν προθεσμιακές καταθέσεις σε ευρώ, οι οποίες για 12 μήνες είναι πάνω από 3,30%, για ποσά από 100.000 και πάνω.

Φυσικά σε αυτό το σημείο θα πρέπει να ξεκινήσουμε τις συγκρίσεις και να φέρουμε τους καταθέτες απέναντι και σε άλλες επιλογές. Διότι σε κάθε περίπτωση το όριο των 100.000 για τις ξένες τράπεζες και ακόμα χαμηλότερα για τις ελληνικές, δεν έρχεται χωρίς κόστος. Και αναφέρομαι στο κόστος των 12 μηνών που απαιτείται να έχει κάποιος δεσμευμένα τα χρήματά του ώστε να αποκομίσει το μεγαλύτερο επιτοκιακό όφελος.

Αυτό περιορίζει δραστικά τα χρήματα που μπορεί να έχει διαθέσιμα ο καταθέτης για προσωπικές ή άλλες ανάγκες. Επιπρόσθετα, οι προθεσμιακές καταθέσεις έρχονται και με το «κόστος» ευκαιρίας. Κάποιος που έκλεισε προθεσμιακή κατάθεση 100.000 ευρώ πριν από έξι μήνες, έχει πολύ μικρότερο επιτόκιο από κάποιον που έκλεισε προθεσμιακή κατάθεση πριν από τρεις εβδομάδες για παράδειγμα.

Επιπρόσθετα, ο καταθέτης εξακολουθεί να αναλαμβάνει το ρίσκο της τράπεζας. Και όπως είδαμε στην περίπτωση της Credit Suisse, ποτέ δεν είναι αμελητέος.

Οι καταθέτες, πρέπει να εξετάσουν κι άλλες περιπτώσεις και μια από αυτές είναι η περίπτωση των money market ETFs. Προϊόντα διαχείρισης διαθεσίμων, με ενεργητικό δεκάδες δισεκατομμύρια, θεματοφύλακες και διαχειριστές από τους κορυφαίους του πλανήτη.

Σε ένα τέτοιο προϊόν ο καταθέτης αποκτά το πλεονέκτημα και της διασποράς αλλά και της υψηλής απόδοσης την οποία λαμβάνει αναλογικά κάθε μέρα στο λογαριασμό του. Φυσικά, όσο τα επιτόκια αλλάζουν, αλλάζουν μαζί και οι αποδόσεις του συγκεκριμένου προϊόντος και έτσι ο επενδυτής δεν βρίσκεται να είναι εγκλωβισμένος με χαμηλότερα επιτόκια.

Επιλέγοντας ETFs διαχείρισης διαθεσίμων, ο επενδυτής έχει τη δυνατότητα να τοποθετήσει οποιοδήποτε χρηματικό ποσό επιθυμεί καθώς δεν υπάρχει κατώτερο ποσό, ενώ η ρευστότητα του προϊόντος είναι καθημερινή και ως εκ τούτου, ένας καταθέτης έχει πρόσβαση σε ρευστότητα ανά πάση στιγμή.

Η περίπτωση των ETFs διαχείρισης διαθεσίμων, αποκτά όλο και περισσότερους οπαδούς καθώς ακόμα και τα έξοδα διαχείρισης των προϊόντων αυτών είναι ελάχιστα. Επιπρόσθετα, οι αποδόσεις αυτών των προϊόντων είναι αφορολόγητες.

Τα συγκεκριμένα επενδυτικά προϊόντα έχουν και άλλα πλεονεκτήματα τα οποία μπορούν να φανούν χρήσιμα σε καταθέτες με μεγάλα ποσά προς κατάθεση, σε επιχειρήσεις αλλά και επιχειρηματίες. Τα προϊόντα αυτά κρύβουν κάποια χαρακτηριστικά που κάθε πελάτης τράπεζας με μεγάλα υπόλοιπα θα ήθελε να γνωρίζει ότι μπορεί να απολαύσει. Η ανάλυση των χαρακτηριστικών αυτών αποτελεί αντικείμενο συζήτησης με κάποιον επαγγελματία που γνωρίζει τα προϊόντα αυτά.

Εν κατακλείδι, οφείλουμε να κάνουμε και μια γενική επισήμανση. Οι προθεσμιακές καταθέσεις, αποτελούν μια λύση με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα.

Έχουν ένα σημαντικό κόστος ευκαιρίας που είναι οι άλλες μακροπρόθεσμες επενδυτικές επιλογές. Η διαχείριση της περιουσίας μας είναι μια μακροπρόθεσμη στρατηγική και πρέπει πάντοτε να βλέπουμε το μέλλον.

Ο καθένας πρέπει να αναρωτηθεί: θέλω την απόδοση μιας προθεσμιακής 12 μηνών και μετά να μην έχω επιλογή, ή θέλω μια μακροπρόθεσμη στρατηγική που θα μου αποφέρει μεσοσταθμικά 7% για ολόκληρη την υπόλοιπη ζωή μου; Θέλω να λάβω μια μικρή απόδοση για να αισθανθώ άνετα βραχυπρόθεσμα, ή θέλω να κάνω μια σωστή επιλογή που θα προστατεύσει και θα αυξήσει σημαντικά την περιουσία μου στα επόμενα 10 χρόνια;

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:29

Οι ηγέτες Καναδά και Γερμανίας συζητούν για Ουκρανία και Γάζα στη G20

10:15

Μητσοτάκης: Νέα αύξηση στο εισόδημα από Ιανουάριο με μείωση της φορολογίας

10:02

Λωρίδα της Γάζας: Τουλάχιστον 312 νεκροί Παλαιστίνιοι αφότου τέθηκε σε ισχύ η ανακωχή

09:50

Η αγορά πράσινων ομολόγων ξεπερνά τα 3 τρισ. δολάρια αλλά χάνει δυναμική

09:45

Τέλη κυκλοφορίας: Μέχρι πότε πρέπει να τα πληρώσω

09:40

1.000 Έλληνες ξενοδόχοι στη μάχη με τις πλατφόρμες τύπου Booking

09:35

Εσωκομματικές εκλογές στη ΝΔ - Το απόγευμα ψηφίζει ο πρωθυπουργός

09:30

Συνταξιούχοι: Ποιοι θα λάβουν το επίδομα των 250 ευρώ από Δευτέρα - Ποιοι το χάνουν

09:25

Reuters: Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να ξεκινήσουν νέα φάση επιχειρήσεων στη Βενεζουέλα

09:20

Αέριο: Στο 40% το μερίδιο του ρωσικού καυσίμου το 2025 - Αυξημένη η κατανάλωση

09:15

Στον «πυρετό» της Black Friday και τα σούπερ μάρκετ

09:10

Χριστούγεννα: Εκτοξεύονται οι προ-κρατήσεις στους χειμερινούς προορισμούς - Πού φτάνουν οι τιμές

09:05

Αρνείται «εμπλοκή της Μόσχας» στο σχέδιο 28 σημείων για Ουκρανία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

09:00

Αμερικανικό κύμα επενδύσεων στον τουρισμό - Αλλάζει ο ξενοδοχειακός χάρτης της χώρας

23:48

Τι περιλαμβάνει η Χάρτα για την Πνευμονική Υπέρταση - Προσπάθεια να γίνουν ορατοί οι ασθενείς

23:20

Νιγηρία: Σε 315 οι μαθητές και εκπαιδευτικοί που απήχθησαν από καθολικό σχολείο

22:52

Στο 1/5 των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια κρύβεται η άνοια

22:24

Οι ΗΠΑ εκδίδουν NOTAM για τις πτήσεις προς και από τη Βενεζουέλα

21:56

Σε επαγρύπνηση τα συστήματα υγείας για την πρόωρη άνοδο της γρίπης

21:28

Βιετνάμ: Βιβλικές καταστροφές λόγω καταρρακτωδών βροχοπτώσεων – Τουλάχιστον 55 νεκροί

21:14

Βραζιλία: Υπό προσωρινή κράτηση ως ύποπτος φυγής ο Μπολσονάρου

21:06

Ουκρανικό: Μέλη του αμερικανικού Κονγκρέσου αντιδρούν στο σχέδιο Τραμπ

21:00

Τουρισμός: Δυναμικό ξεκίνημα κάνει η χειμερινή σεζόν

20:47

Μπόρις Τζόνσον: «Ασυνάρτητη» η έρευνα για την COVID-19

20:35

Βανς για Ουκρανία: Αποκύημα φαντασίας η «νίκη με περισσότερα όπλα»

20:23

Stress test για το μέλλον της Wall Street η πορεία του Bitcoin

20:09

Προαστιακός: Συρμός με 300 επιβάτες ακινητοποιήθηκε στον Ασπρόπυργο λόγω βλάβης

19:55

Ευρωπαϊκή αντιπρόταση στο σχέδιο ειρήνης για Ουκρανία: Ανοιχτός ο Τραμπ - Τα σημεία «τριβής»

19:42

Ρεκόρ για τη Φρίντα Κάλο - Αυτοπροσωπογραφία της πωλήθηκε για 54,7 εκατ. δολάρια

19:30

Συνελήφθη μεθυσμένος οδηγός που έτρεχε με 230 χλμ στην Αθηνών - Λαμίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider