Και αν η Ρωσία «ξαναμπεί» στη συμφωνία για τα σιτηρά, τι θα συμβεί με τις τιμές τους;

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Και αν η Ρωσία «ξαναμπεί» στη συμφωνία για τα σιτηρά, τι θα συμβεί με τις τιμές τους;
Μια παράταση της μη συμφωνίας ενδεχομένως θα ανεβάσει και άλλο τις τιμές, ενώ σε περίπτωση επανεκκίνησης της συμφωνίας των σιτηρών οι τιμές αυτές θα πέσουν σημαντικά… Περίοδος «τζόγου»; Μάλλον ναι.

Σύμφωνα με το Reuters, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ενημερωθεί ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να επιστρέψει στις συνομιλίες για μια συμφωνία που θα επέτρεπε την ασφαλή εξαγωγή σιτηρών της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, ωστόσο η απεσταλμένη των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη δήλωσε «δεν έχουμε δει ακόμη καμία απόδειξη γι' αυτό ».

Η Ρωσία αποχώρησε από τη συμφωνία στις 17 Ιουλίου. Από την άλλη η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ τόνισε ότι εάν η Ρωσία θέλει να εξάγει το δικό της λίπασμα στις παγκόσμιες αγορές και να κάνει αγροτικές συναλλαγές «θα πρέπει να επιστρέψει σε αυτή τη συμφωνία». Η Μόσχα έχει δηλώσει πως εάν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της για τη βελτίωση των δικών της εξαγωγών σιτηρών και λιπασμάτων, θα εξετάσει το ενδεχόμενο επανεκκίνησης της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας από μεριάς της.

Οι εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων της Ρωσίας δεν υπόκεινται σε δυτικές κυρώσεις, αλλά η Μόσχα υπογράμμισε ότι οι περιορισμοί στις πληρωμές, τα logistics και την ασφάλιση αποτελούν εμπόδιο στις αποστολές. Μετά την αποχώρηση από το σύμφωνο της Μαύρης Θάλασσας, η Ρωσία άρχισε να στοχεύει τα ουκρανικά λιμάνια και τις υποδομές σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα και τον ποταμό Δούναβη και οι παγκόσμιες τιμές των σιτηρών αυξήθηκαν. Η Ρωσία απείλησε επίσης να στοχεύσει πολιτικά σκάφη με προορισμό την Ουκρανία, με αποτέλεσμα το Κίεβο να απαντήσει ανακοινώνοντας παρόμοια μέτρα κατά πλοίων με προορισμό τη Ρωσία ή το ρωσικά κατεχόμενο ουκρανικό έδαφος.

Εδώ πρέπει να τονιστεί πως σχεδόν 33 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών της Ουκρανίας εξήχθησαν στο πλαίσιο της συμφωνίας για τη Μαύρη Θάλασσα αφού η Ουκρανία και η Ρωσία είναι και οι δύο κορυφαίοι εξαγωγείς σιτηρών. Πάντως, φαίνεται πως γίνονται προσπάθειες για να έρθουν ξανά πιο κοντά οι συμμετέχοντες σε συμφωνία και επανεκκίνηση του συμφώνου της Μαύρης Θάλασσας, ίσως με λίγο διαφορετικούς όρους.

Αν ενεργοποιηθεί εκ νέου η συμφωνία, θα αυξηθεί κατακόρυφα η προσφορά σιτηρών και θα δούμε διορθώσεις προς τα κάτω στις τιμές αυτών των προϊόντων. Το μεγάλο ερώτημα στην περίπτωση αυτή είναι πότε θα συμβεί αυτό, γιατί για το εάν θα συμβεί, η απάντηση είναι μάλλον θετική αφού και οι δύο πλευρές πιέζονται, η κάθε μία για τους δικούς της λόγους.

Στην ελληνική αγορά πολλοί είναι αυτοί που κράτησαν τα σιτηρά τους στις αποθήκες και δεν πούλησαν νωρίς τα προϊόντα τους, ωστόσο σε αυτή τη φάση αυτοί οι παραγωγοί θα πρέπει να είναι κατά το δυνατόν ενήμεροι και να αξιολογήσουν γενικότερα την κατάσταση για το εάν και κατά πόσο θα πρέπει να διατηρήσουν τα προϊόντα τους στις αποθήκες τους. Μια παράταση της ΜΗ συμφωνίας ενδεχομένως θα ανεβάσει και άλλο τις τιμές, ενώ σε περίπτωση επανεκκίνησης της συμφωνίας των σιτηρών οι τιμές αυτές θα πέσουν σημαντικά…

Περίοδος «τζόγου»; Μάλλον ναι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:04

Δένδιας: Η παρουσία Μακρόν υπογραμμίζει την στρατηγική αμυντική σχέση Ελλάδας-Γαλλίας

19:53

Πλαφόν στην βενζίνη βάζει ο Όρμπαν - Ζητά αναστολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας

19:46

Η Ολλανδία στέλνει φρεγάτα στη Μεσόγειο

19:45

ΥΠΕΞ Γερμανίας: Αισθανόμαστε αυτή τη στιγμή ιδιαίτερη αλληλεγγύη για την Κύπρο

19:35

Σε νέα φάση η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή - Πόσο θα αντέξει το Ιράν;

19:28

Σύσκεψη στο Μαξίμου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή

19:26

Ευρωαγορές: Μάζεψαν τις απώλειες με φόντο το ράλι του πετρελαίου

19:22

Principia: Αποχώρηση του CEO Αριστοτέλη Χαντάβα

19:20

Χατζηδάκης: Η κυβέρνηση θα κινηθεί γρήγορα αλλά όχι πρόχειρα

19:20

Ερντογάν: «Οι προκλητικές ενέργειες του Ιράν απειλούν τη φιλία μας»

18:55

Μητσοτάκης σε Χριστοδουλίδη από «Κίμων»: «Να ξέρετε πάντα ότι είμαστε εδώ»

18:50

Μιχαηλίδου από EPSCO: Πρωτοβουλίες για μεγαλύτερη ευελιξία στα ευρωπαϊκά εργαλεία στεγαστικής πολιτικής

18:45

Σδούκου: «Αναβαθμισμένος ο γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας»

18:43

Πούτιν: Η ενεργειακή κρίση έχει φθάσει

18:31

Lufthansa και Air France παρατείνουν την αναστολή των πτήσεών τους προς Μέση Ανατολή

18:27

Η Τεχεράνη απαντά στον Μακρόν για Στενά του Ορμούζ - Τραμπ: «Δεν είμαι ευχαριστημένος με τον νέο ηγέτη του Ιράν»

18:13

ΧΑ: «Κράτησε» τις 2.100 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

18:08

Μακρόν στα ελληνικά: Ευθύνη μας να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας και να αποτρέψουμε μια κλιμάκωση στην περιοχή

18:01

Λάιεν - Κόστα: «Απαράδεκτες οι επιθέσεις κατά των χωρών του Κόλπου»

17:54

Πορτογάλος ΥΠΟΙΚ για πετρέλαιο: Η Ευρώπη δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ανεφοδιασμού

17:51

«Επιχείρηση Επικό Λάθος»: Ο Αραγτσί χλευάζει τις ΗΠΑ και λέει πως «έχουμε και εμείς πολλές εκπλήξεις»

17:40

Πιερρακάκης για ενέργεια: Λέξη-κλειδί η προσιτή τιμή - Προστασία επιχειρήσεων και νοικοκυριών

17:29

Ακύρωση των κρουαζιέρων 20-23/3 με το Celestyal Discovery

17:20

Bloomberg: Τάνκερ της Dynacom διέσχισε τα Στενά του Ορμούζ

17:18

Η Κροατία επιβάλλει πλαφόν στις τιμές των καυσίμων

17:15

G7: Καμία απόφαση για αποδέσμευση πετρελαϊκών αποθεμάτων - Συζητήθηκαν όλες οι επιλογές

17:14

Τσιόδρας προς Κομισιόν: Διευκόλυνση πρόσβασης των ΜμΕ στα προγράμματα ψηφιακού μετασχηματισμού

17:00

Στη Σούδα ο Μακρόν: Τον υποδέχθηκε ο Δένδιας

16:56

Περισσότεροι από 30.000 δρομείς έτρεξαν σαν ένα στον Ημιμαραθώνιο της Αθήνας

16:44

Ρίψη αυτοσχέδιας βόμβας έξω από την κατοικία του δημάρχου Νέας Υόρκης - Δύο συλλήψεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider