Αλήθειες και ψέματα για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο - Η γνώμη των νομικών

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αλήθειες και ψέματα για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο - Η γνώμη των νομικών
Η υπόθεση έφτασε μέχρι τον Άρειο Πάγο στην Ολομέλεια όπου και εκεί η απόφαση ήταν υπέρ των τραπεζών. Το ευτυχές είναι ότι εκκρεμούν οι αναιρέσεις και των συλλογικών αγωγών κατά των υπόλοιπων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

To Ανώτατο Διεθνές Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαίωσε με απόφασή του Πολωνούς δανειολήπτες, κρίνοντας ότι οι τράπεζες δεν μπορούν να χρεώνουν τόσο μεγάλες αυξήσεις στις δόσεις των δανείων λόγω της αλλαγής της νομισματικής ισοτιμίας, και τους σχετικούς όρους των τραπεζών άδικους και καταχρηστικούς.

Πρακτικά τι σημαίνει αυτό για τους Πολωνούς δανειολήπτες; Μπορούν να ασκήσουν αγωγές στα πολωνικά δικαστήρια αιτούμενοι την ακύρωση της ρήτρας πληρωμής της δόσης με βάση την τρέχουσα κάθε φορά ισοτιμία, αλλά να έχουν και αξίωση αποζημίωσης από τις τράπεζες.

Πώς οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν την αρνητική για αυτές εξέλιξη; Προφανώς, για να αποφύγουν μεγαλύτερες απώλειες θα προσπαθήσουν να συμβιβαστούν με τους δανειολήπτες με όρους ευνοϊκούς για τους τελευταίους και σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στην δικαστική απόφαση. Εννοείται ότι η απόφαση του ΔΕΕ δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα και δεν καλύπτει τους Έλληνες δανειολήπτες που καλούνται ακόμα και σήμερα να πληρώνουν υπέρογκες δόσεις για την εξυπηρέτηση των δανείων αυτών αλλά και με άληκτο κεφάλαιο που έχει κατά πολύ ξεπεράσει το ποσό που αρχικά είχαν δανειστεί.

Τι έχει συμβεί μέχρι στιγμής με την υπόθεση αυτή στα ελληνικά δικαστήρια:

Αρχικά είχαν εκδοθεί κάποιες μεμονωμένες αποφάσεις από ατομικές αγωγές στα Πολυμελή πρωτοδικεία που δικαίωναν τους δανειολήπτες. Εν συνεχεία ασκήθηκε συλλογική αγωγή κατά της Eurobank που επίσης δικαίωσε τους δανειολήπτες και έκρινε την ρήτρα καταχρηστική. Οι ατομικές αγωγές αυξήθηκαν αλλά τα δικαστήρια δεν εξέδιδαν οριστικές αποφάσεις αλλά αναβλητικές, περιμένοντας την τελεσιδικία της απόφασης επί της συλλογικής αγωγής.

Η τράπεζα άσκησε έφεση και δικαιώθηκε στο Εφετείο. Όλα τα δικαστήρια, πρωτόδικα και δευτεροβάθμια, άρχισαν να απορρίπτουν τις ατομικές αγωγές, συντασσόμενα με την εφετειακή απόφαση. Η υπόθεση έφτασε μέχρι τον Άρειο Πάγο στην Ολομέλεια όπου και εκεί η απόφαση ήταν υπέρ των τραπεζών.

Το ευτυχές είναι ότι εκκρεμούν οι αναιρέσεις και των συλλογικών αγωγών κατά των υπόλοιπων τραπεζών.

Ο Άρειος Πάγος παρέλειψε (όχι τυχαία, θεωρώ) να στείλει ερώτημα προς ΔΕΕ για το νομικό θέμα των δανείων σε ελβετικό φράγκο, όπως θα μπορούσε ώστε να συνάδει η απόφαση του με αυτή των δικαστηρίων άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Έτσι, είμαστε από τις λίγες χώρες στην Ευρώπη αυτή την στιγμή που η ρήτρα συναλλάγματος κρίνεται νόμιμη και οι τράπεζες αποκομίζουν μεγάλο κέρδος από τα δάνεια αυτά κερδοσκοπώντας, ενώ στις περισσότερες (δημοκρατικές/πολιτισμένες) ευρωπαϊκές χώρες τα δάνεια αυτά έχουν κριθεί καταχρηστικά και οι τράπεζες έχουν κληθεί να καταβάλουν και αποζημιώσεις προς τους δανειολήπτες.

Καθόσον όμως εκκρεμούν οι αναιρέσεις κατά των αποφάσεων των συλλογικών αγωγών σε βάρος των άλλων τραπεζών, που εκεί ίσως ο Α.Π. αναγκαστεί να στείλει ερώτημα στο ΔΕΕ και να υποχρεωθεί να συμμορφωθεί με την απάντηση του, η οποία δεν θα μπορεί να είναι διαφορετική σε σχέση με αυτή που ήταν για τις υπόλοιπες χώρες, υπάρχει κάποια ελπίδα για θετικές εξελίξεις και στην χώρα μας.

Με βάση τα δεδομένα που έχουμε σήμερα τι μπορούμε να κάνουμε; Για όσα λοιπόν δάνεια καταγγελμένα ή εξυπηρετούμενα με ρύθμιση εξακολουθούν να πληρώνονται με την ισοτιμία ελβετικού φράγκου/ευρώ υπάρχει η εξής δυνατότητα:

Άσκηση ατομικής αγωγής ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου. Κατά πάσα πιθανότητα η αγωγή θα απορριφθεί στον πρώτο βαθμό από το δικαστήριο διότι οι δικαστές στην πλειοψηφία τους ακολουθούν κατά γράμμα την απόφαση του Α.Π. Αυτό όμως θα είναι εν γνώσει του δανειολήπτη, ο οποίος θα έχει το δικαίωμα έφεσης. Ασκείται η έφεση κανονικά χωρίς όμως να προσδιοριστεί καθώς δεν είναι υποχρεωτικό. Επομένως, ο δανειολήπτης είναι μέσα στο παιχνίδι ακόμα, αφού, έχει ασκήσει την έφεση του την οποία αφήνει να «κοιμάται».

Όταν και αν υπάρξει θετική εξέλιξη στα δάνεια αυτά, θα μπορεί να την προσδιορίσει, εμπλουτίζοντας το περιεχόμενο της έφεσής του με πρόσθετους λόγους. Έτσι, θα έχει περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει στο δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας την υπόθεση. Αν για κάποιο λόγο υποχρεωθεί να δικαστεί η υπόθεση στο Εφετείο προτού υπάρξουν για αυτόν θετικές εξελίξεις, τότε θα έχει το δικαίωμα αναίρεσης.

Να σημειωθεί ότι τουλάχιστον για τα δικαστήρια Αθηνών, οι δικάσιμοι που δίνονται τόσο σε πρώτο όσο και σε δεύτερο βαθμό είναι αρκετά μακρινές, που αυτό στην συγκεκριμένη περίπτωση εξυπηρετεί, αφού δίνει ακόμα περισσότερο χρόνο στο να υπάρξουν θετικές εξελίξεις στο ζήτημα αυτών των δανείων.

Επίσης η άσκηση μιας τακτικής αγωγής δημιουργεί εκκρεμοδικία και αυτό είναι προς το συμφέρον του δανειολήπτη για τον εξής λόγο. Αν ο δανειολήπτης έχει ασκήσει αγωγή και η τράπεζα μεταγενέστερα εκδώσει διαταγή πληρωμής, τότε αναλόγως και σε ποιο στάδιο βρίσκεται η εκδίκαση της αγωγής, ο δανειολήπτης θα μπορεί να κάνει ανακοπή και αίτηση αναστολής με πολλές πιθανότητες να την κερδίσει λόγω δικονομικών τυπικών παραβάσεων από πλευράς της τράπεζας.

Επομένως με τον τρόπο αυτό εμποδίζεται η τράπεζα να προχωρήσει ενδεχομένως και σε πλειστηριασμό ενός ακινήτου που έχει αγοραστεί με δάνειο σε ελβετικό φράγκο. Φυσικά, η προτεινόμενη λύση δεν έχει άμεσα ορατά αποτελέσματα, αλλά αν η τράπεζα που γνωρίζει πριν τον δανειολήπτη τις εξελίξεις σε αυτά τα θέματα, όπως έχει αποδειχθεί μέχρι τώρα, προλάβει να γυρίσει ένα δάνεια που πληρώνεται σε ελβετικό φράγκο, σε ευρώ, δεδομένου ότι σε πολλές δανειακές συμβάσεις προβλέπεται από όρο το δικαίωμα της να το κάνει μονομερώς, τότε ο δανειολήπτης μπορεί να μη νομιμοποιείται να ασκήσει αγωγή στο μέλλον.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:46

Γεραπετρίτης στη συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ: Στήριξη στην Κύπρο και το Διεθνές Δίκαιο

15:43

Έρευνα IWG: Η υβριδική εργασία ενισχύει την καριέρα των γυναικών

15:39

Τσάφος: Οι παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές των καυσίμων - Δεν υπάρχει κίνδυνος για επάρκεια των προϊόντων

15:27

Όσκαρ 2026: Πιθανό να ακυρωθεί το κόκκινο χαλί, λόγω των εξελίξεων στο Ιράν

15:23

Παπασταύρου: Το μήνυμα που πρέπει να σταλεί προς τη Chevron είναι ότι δεν θα το ξανασκεφτούμε

15:10

Ηλεκτροκίνηση: Πολύ χαμηλά η Ελλάδα στην ΕΕ - «Πρωταθλητές» οι βορειοευρωπαίοι

15:06

Ρωσία και Ουκρανία θα ανταλλάξουν ακόμη 300 αιχμαλώτους πολέμου την Παρασκευή

14:58

Aegean: Πτήσεις επαναπατρισμού Ελλήνων από Ομάν και Ντουμπάι

14:57

Ελληνικός προορισμός στους 13 καλύτερους της Ευρώπης για την άνοιξη

14:57

Η Alpha Bank δημιουργεί το Alpha Bank Campus στην Αθήνα

14:52

Μητσοτάκης: Καλώ τους ευεργέτες να επιστρέψουν μέρος του πλούτου τους στην πατρίδα

14:51

Παπασταύρου για «Πρίνος CO2»: Σημαντική εξέλιξη η έκδοση άδειας αποθήκευσης στην EnEarth

14:48

Bundesbank: Έκτη διαδοχική χρονιά με ζημίες στον ισολογισμό - Στα 8,6 δισ. ευρώ το έλλειμμα το 2025

14:47

PwC Ελλάδας: Τι ελπίζουν και τι φοβούνται οι Έλληνες εργαζόμενοι για το μέλλον της εργασίας

14:41

Ρούτε: «Σοβαρό» το συμβάν με την Τουρκία - «Δεν είναι στο τραπέζι η ενεργοποίηση του Αρθρου 5»

14:38

Predator: Το ΣτΕ διατάσσει την ΕΥΠ να διαβιβάσει τον φάκελο άρσης απορρήτου του Θανάση Κουκάκη

14:32

Το Ιράν αρνείται ότι στόχευσε το Αζερμπαϊτζάν: Απειλεί την Ευρώπη - Μαίνεται ο πόλεμος στη Μ. Ανατολή

14:31

Κάλας: Περιορισμένες οι αμυντικές ικανότητες με τους πολέμους σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή

14:10

Μαρινάκης: Ετοιμότητα της Ελλάδας λόγω πολέμου - Αυξημένοι έλεγχοι για ακρίβεια στην αγορά

14:03

Θεοδωρικάκος: Έχουμε προετοιμάσει σχέδιο έκτακτων μέτρων για την προστασία των καταναλωτών

13:50

Επιθέσεις Trojan banker: Αυξήθηκαν κατά 56% το 2025

13:47

Πετρέλαιο: Η Κίνα «παγώνει» τις εξαγωγές ντίζελ και βενζίνης

13:36

Sky News Arabia: «Το Ιράν εξετάζει να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα»

13:25

Ο όμιλος Reale αποκτά το 80% του μετοχικού κεφαλαίου της Lifenet

13:22

Χρυσή Αυγή: Ολοκληρώνονται οι αγορεύσεις συνηγόρων για ελαφρυντικά

13:19

Η Revolut κατέθεσε αίτηση για τραπεζική άδεια στις ΗΠΑ

13:18

Μητσοτάκης, Μακρόν, Μελόνι συμφώνησαν να συντονίσουν τις ενέργειές τους για την Κύπρο

12:51

ΓΓΕΕ: Νέες υποχρεώσεις διαφάνειας στην κρατική διαφήμιση για τους φορείς του Δημοσίου

12:46

Η Eurobank ενισχύει τη χρηματοδότηση και τη διεθνή ανάπτυξη της τουριστικής τεχνολογίας

12:46

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το Predator και το Κράτος Δικαίου με αίτημα Μανιάτη

gazzetta
gazzetta reader insider insider