Αλήθειες και ψέματα για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο - Η γνώμη των νομικών

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αλήθειες και ψέματα για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο - Η γνώμη των νομικών
Η υπόθεση έφτασε μέχρι τον Άρειο Πάγο στην Ολομέλεια όπου και εκεί η απόφαση ήταν υπέρ των τραπεζών. Το ευτυχές είναι ότι εκκρεμούν οι αναιρέσεις και των συλλογικών αγωγών κατά των υπόλοιπων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

To Ανώτατο Διεθνές Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαίωσε με απόφασή του Πολωνούς δανειολήπτες, κρίνοντας ότι οι τράπεζες δεν μπορούν να χρεώνουν τόσο μεγάλες αυξήσεις στις δόσεις των δανείων λόγω της αλλαγής της νομισματικής ισοτιμίας, και τους σχετικούς όρους των τραπεζών άδικους και καταχρηστικούς.

Πρακτικά τι σημαίνει αυτό για τους Πολωνούς δανειολήπτες; Μπορούν να ασκήσουν αγωγές στα πολωνικά δικαστήρια αιτούμενοι την ακύρωση της ρήτρας πληρωμής της δόσης με βάση την τρέχουσα κάθε φορά ισοτιμία, αλλά να έχουν και αξίωση αποζημίωσης από τις τράπεζες.

Πώς οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν την αρνητική για αυτές εξέλιξη; Προφανώς, για να αποφύγουν μεγαλύτερες απώλειες θα προσπαθήσουν να συμβιβαστούν με τους δανειολήπτες με όρους ευνοϊκούς για τους τελευταίους και σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στην δικαστική απόφαση. Εννοείται ότι η απόφαση του ΔΕΕ δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα και δεν καλύπτει τους Έλληνες δανειολήπτες που καλούνται ακόμα και σήμερα να πληρώνουν υπέρογκες δόσεις για την εξυπηρέτηση των δανείων αυτών αλλά και με άληκτο κεφάλαιο που έχει κατά πολύ ξεπεράσει το ποσό που αρχικά είχαν δανειστεί.

Τι έχει συμβεί μέχρι στιγμής με την υπόθεση αυτή στα ελληνικά δικαστήρια:

Αρχικά είχαν εκδοθεί κάποιες μεμονωμένες αποφάσεις από ατομικές αγωγές στα Πολυμελή πρωτοδικεία που δικαίωναν τους δανειολήπτες. Εν συνεχεία ασκήθηκε συλλογική αγωγή κατά της Eurobank που επίσης δικαίωσε τους δανειολήπτες και έκρινε την ρήτρα καταχρηστική. Οι ατομικές αγωγές αυξήθηκαν αλλά τα δικαστήρια δεν εξέδιδαν οριστικές αποφάσεις αλλά αναβλητικές, περιμένοντας την τελεσιδικία της απόφασης επί της συλλογικής αγωγής.

Η τράπεζα άσκησε έφεση και δικαιώθηκε στο Εφετείο. Όλα τα δικαστήρια, πρωτόδικα και δευτεροβάθμια, άρχισαν να απορρίπτουν τις ατομικές αγωγές, συντασσόμενα με την εφετειακή απόφαση. Η υπόθεση έφτασε μέχρι τον Άρειο Πάγο στην Ολομέλεια όπου και εκεί η απόφαση ήταν υπέρ των τραπεζών.

Το ευτυχές είναι ότι εκκρεμούν οι αναιρέσεις και των συλλογικών αγωγών κατά των υπόλοιπων τραπεζών.

Ο Άρειος Πάγος παρέλειψε (όχι τυχαία, θεωρώ) να στείλει ερώτημα προς ΔΕΕ για το νομικό θέμα των δανείων σε ελβετικό φράγκο, όπως θα μπορούσε ώστε να συνάδει η απόφαση του με αυτή των δικαστηρίων άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Έτσι, είμαστε από τις λίγες χώρες στην Ευρώπη αυτή την στιγμή που η ρήτρα συναλλάγματος κρίνεται νόμιμη και οι τράπεζες αποκομίζουν μεγάλο κέρδος από τα δάνεια αυτά κερδοσκοπώντας, ενώ στις περισσότερες (δημοκρατικές/πολιτισμένες) ευρωπαϊκές χώρες τα δάνεια αυτά έχουν κριθεί καταχρηστικά και οι τράπεζες έχουν κληθεί να καταβάλουν και αποζημιώσεις προς τους δανειολήπτες.

Καθόσον όμως εκκρεμούν οι αναιρέσεις κατά των αποφάσεων των συλλογικών αγωγών σε βάρος των άλλων τραπεζών, που εκεί ίσως ο Α.Π. αναγκαστεί να στείλει ερώτημα στο ΔΕΕ και να υποχρεωθεί να συμμορφωθεί με την απάντηση του, η οποία δεν θα μπορεί να είναι διαφορετική σε σχέση με αυτή που ήταν για τις υπόλοιπες χώρες, υπάρχει κάποια ελπίδα για θετικές εξελίξεις και στην χώρα μας.

Με βάση τα δεδομένα που έχουμε σήμερα τι μπορούμε να κάνουμε; Για όσα λοιπόν δάνεια καταγγελμένα ή εξυπηρετούμενα με ρύθμιση εξακολουθούν να πληρώνονται με την ισοτιμία ελβετικού φράγκου/ευρώ υπάρχει η εξής δυνατότητα:

Άσκηση ατομικής αγωγής ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου. Κατά πάσα πιθανότητα η αγωγή θα απορριφθεί στον πρώτο βαθμό από το δικαστήριο διότι οι δικαστές στην πλειοψηφία τους ακολουθούν κατά γράμμα την απόφαση του Α.Π. Αυτό όμως θα είναι εν γνώσει του δανειολήπτη, ο οποίος θα έχει το δικαίωμα έφεσης. Ασκείται η έφεση κανονικά χωρίς όμως να προσδιοριστεί καθώς δεν είναι υποχρεωτικό. Επομένως, ο δανειολήπτης είναι μέσα στο παιχνίδι ακόμα, αφού, έχει ασκήσει την έφεση του την οποία αφήνει να «κοιμάται».

Όταν και αν υπάρξει θετική εξέλιξη στα δάνεια αυτά, θα μπορεί να την προσδιορίσει, εμπλουτίζοντας το περιεχόμενο της έφεσής του με πρόσθετους λόγους. Έτσι, θα έχει περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει στο δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας την υπόθεση. Αν για κάποιο λόγο υποχρεωθεί να δικαστεί η υπόθεση στο Εφετείο προτού υπάρξουν για αυτόν θετικές εξελίξεις, τότε θα έχει το δικαίωμα αναίρεσης.

Να σημειωθεί ότι τουλάχιστον για τα δικαστήρια Αθηνών, οι δικάσιμοι που δίνονται τόσο σε πρώτο όσο και σε δεύτερο βαθμό είναι αρκετά μακρινές, που αυτό στην συγκεκριμένη περίπτωση εξυπηρετεί, αφού δίνει ακόμα περισσότερο χρόνο στο να υπάρξουν θετικές εξελίξεις στο ζήτημα αυτών των δανείων.

Επίσης η άσκηση μιας τακτικής αγωγής δημιουργεί εκκρεμοδικία και αυτό είναι προς το συμφέρον του δανειολήπτη για τον εξής λόγο. Αν ο δανειολήπτης έχει ασκήσει αγωγή και η τράπεζα μεταγενέστερα εκδώσει διαταγή πληρωμής, τότε αναλόγως και σε ποιο στάδιο βρίσκεται η εκδίκαση της αγωγής, ο δανειολήπτης θα μπορεί να κάνει ανακοπή και αίτηση αναστολής με πολλές πιθανότητες να την κερδίσει λόγω δικονομικών τυπικών παραβάσεων από πλευράς της τράπεζας.

Επομένως με τον τρόπο αυτό εμποδίζεται η τράπεζα να προχωρήσει ενδεχομένως και σε πλειστηριασμό ενός ακινήτου που έχει αγοραστεί με δάνειο σε ελβετικό φράγκο. Φυσικά, η προτεινόμενη λύση δεν έχει άμεσα ορατά αποτελέσματα, αλλά αν η τράπεζα που γνωρίζει πριν τον δανειολήπτη τις εξελίξεις σε αυτά τα θέματα, όπως έχει αποδειχθεί μέχρι τώρα, προλάβει να γυρίσει ένα δάνεια που πληρώνεται σε ελβετικό φράγκο, σε ευρώ, δεδομένου ότι σε πολλές δανειακές συμβάσεις προβλέπεται από όρο το δικαίωμα της να το κάνει μονομερώς, τότε ο δανειολήπτης μπορεί να μη νομιμοποιείται να ασκήσει αγωγή στο μέλλον.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Ξανάνοιξαν οι εναέριοι χώροι Ιορδανίας, Συρίας και Λιβάνου

23:37

Κίνα-SCO: Υπό τον ηγετικό ρόλο του Πεκίνου καταδίκη των αεροπορικών επιδρομών του Ισραήλ κατά του Ιράν

23:18

Ψήφισμα για την καταβολή των δεδουλευμένων τους ζητούν από το 5ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ οι εργαζόμενοι στο «Κόκκινο» και την «Αυγή»

22:47

Χρηστίδης: Οι βουλευτές της ΝΔ που χειροκροτούσαν όρθιοι τον κ. Καραμανλή, τώρα τον παραπέμπουν

22:17

Θεσσαλονίκη: Πέθανε η αστυνομικός που είχε παρασυρθεί από φορτηγάκι στη Χαλκιδική τον Απρίλιο

21:49

Βοτσαρίδης (INTERLIFE): Άμεση η ανάγκη συνεργασίας δημόσιου κι ιδιωτικού τομέα στην ασφάλιση

21:18

Σύλληψη για ναρκωτικά και κατοχή ανιχνευτή μετάλλων χωρίς άδεια στο Ρέθυμνο

21:02

Ακινητοποιήθηκε αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη - Σέρρες εξαιτίας πυρκαγιάς πλησίον της γραμμής

20:55

ΔΟΑΕ: Τέσσερα κτίρια στην ιρανική πυρηνική εγκατάσταση του Ισφαχάν επλήγησαν από την ισραηλινή επίθεση

20:44

Στάρμερ: Η Βρετανία στέλνει επιπλέον πολεμικά αεροσκάφη στη Μέση Ανατολή

20:32

Επικοινωνία των ΥΠΕΞ Ιράν, Κίνας - Η Τεχεράνη κατηγορεί το Ισραήλ για τον «κύκλο βιας» στη Μέση Ανατολή

20:06

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας λόγω της διεξαγωγής του Athens Pride

20:01

Ερντογάν: Προειδοποιεί ενάντια στον κίνδυνο ενός «καταστροφικού πολέμου» μεταξύ Ισραήλ και Ιράν

19:46

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ - Πούτιν για τη Μέση Ανατολή

19:35

Ομάν: Ακυρώθηκε ο προγραμματισμένος για την Κυριακή νέος γύρος συνομιλιών Ιράν και ΗΠΑ

19:16

ΗΠΑ: Δολοφονήθηκε Δημοκρατική πολιτειακή Γερουσιαστής της Μινεσότα - Τραυματίας ένας άλλος Γερουσιαστής

19:00

UBS: Τρία σενάρια για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

18:20

Ρωσία: Τηλεφωνική επικοινωνία του ΥΠΕΞ Λαβρόφ με τον Ιρανό ομόλογό του

18:00

Σούπερ μάρκετ: «Χέρι χέρι» στο ράφι ιδιωτική ετικέτα και επώνυμα προϊόντα

17:49

Ιράν: Ποιοι είναι οι αντικαταστάτες των υψηλόβαθμων αξιωματικών που έχασαν τη ζωή τους απ' το ισραηλινό χτύπημα

17:30

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Νετανιάχου

17:19

Γάζας: Τουλάχιστον 23 Παλαιστίνιοι νεκροί κοντά σε κέντρο διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας

17:06

Ανδρουλάκης: Επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στο σύνολο του πυροσβεστικού σώματος

17:03

Κορκίδης: Η πολεμική ένταση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν έχει πολυεπίπεδες οικονομικές επιπτώσεις

16:47

Λέων ΙΔ: Αυτές τις ημέρες, οι ειδήσεις προκαλούν μεγάλη ανησυχία

16:21

ΣΕΤΕ: Σύνθετες και επιτακτικές οι προκλήσεις για τον ελληνικό τουρισμό

16:13

Κικίλιας για σύρραξη Ισραήλ- Ιράν: Πρώτο μας μέλημα η ασφάλεια των ναυτικών μας και των πλοίων μας στην περιοχή

15:54

Μητσοτάκης για την απόφαση του ΣτΕ για τα μη κρατικά ΑΕΙ: Τέλος στα ταμπού και στις ιδεοληψίες

15:35

Η συγχώνευση των US Steel και Nippon Steel προχωρά με τις «ευλογίες» του προέδρου Τραμπ

15:09

ΝΥΤ: Πώς η Μοσάντ διείσδυσε κρυφά στο Ιράν για να εξαπολύσει την άνευ προηγουμένου επίθεση

gazzetta
gazzetta reader insider insider