Αγροτικός τομέας: Αν και μεγάλος εργοδότης, «γεράζει» και παραμένει ανεκπαίδευτος

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αγροτικός τομέας: Αν και μεγάλος εργοδότης, «γεράζει» και παραμένει ανεκπαίδευτος
Λίγο περισσότερο από τα δύο τρίτα (68,4 %) των αγροτών, στις 9,1 εκατομμύρια εκμεταλλεύσεις της ΕΕ ήταν άνδρες το 2020 ενώ η πλειοψηφία (57,6 %) αυτών (άνδρες και γυναίκες) ήταν τουλάχιστον 55 ετών. 

Τα άτομα που εργάζονται στη γεωργία (καλλιέργειες και ζωική παραγωγή, θήρα και συναφείς δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών) αντιπροσώπευαν περίπου το 4,2% της συνολικής απασχόλησης στην ΕΕ το 2020 (βλέπε γράφημα 1), που αντιστοιχεί σε 8,7 εκατομμύρια άτομα. Στην Ελλάδα το ποσοστό που ασχολείται με τη γεωργία είναι 9,7% (2020), ποσοστό υπερδιπλάσιο του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρ’ όλα αυτά, πολλύ περισσότεροι άνθρωποι είναι τελικά αυτοί που βοηθούν στις φάρμες χωρίς να απασχολούνται πλήρως σε αυτές. Αυτό εξηγεί γιατί το κανονικό γεωργικό εργατικό δυναμικό της ΕΕ είναι πολύ υψηλότερο, 17 εκατομμύρια άτομα το 2020, ενώ για πολλούς από αυτούς τους ανθρώπους, οι γεωργικές εργασίες αντιπροσώπευαν μόνο ένα μικρό ποσοστό της απασχόλησης τους. Στη σχετική έρευνα, μόνο το 18,7 % του εργατικού δυναμικού εργάζονταν με πλήρη απασχόληση.

Στην πραγματικότητα όταν η παρεχόμενη αγροτική εργασία μετατράπηκε σε Ετήσιες Μονάδες Εργασίας (ΕΜΕ) που μετρούν τον όγκο της εργασίας που εκτελείται με όρους ισοδύναμων πλήρους απασχόλησης, το γεωργικό εργατικό δυναμικό παρείχε εργασία ισοδύναμη με 8,2 εκατομμύρια εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης, παρόμοια με τον συνολικό αριθμό των απασχολούμενων στη γεωργία.

Οι αγρότες είναι συνήθως άνδρες και σχετικά ηλικιωμένοι

Λίγο περισσότερο από τα δύο τρίτα (68,4 %) των αγροτών, στις 9,1 εκατομμύρια εκμεταλλεύσεις της ΕΕ ήταν άνδρες το 2020 ενώ η πλειοψηφία (57,6 %) αυτών (άνδρες και γυναίκες) ήταν τουλάχιστον 55 ετών.

Μόνο το 11,9 % των αγροτών (και τα δύο φύλα μαζί) ήταν νέοι γεωργοί (βλέπε γράφημα 2) — που ορίζονται εδώ ως εκείνοι κάτω των 40 ετών.

Στην παραπάνω έρευνα οι νέοι γεωργοί ήταν σε πολλές χώρες προς εξαφάνιση. Σε ποσοστά αυτοί ήταν στην Κύπρο (5,1 % του συνόλου των διαχειριστών γεωργικών εκμεταλλεύσεων), στην Πορτογαλία (6,4 %), στην Ελλάδα (7,2 %) και στην Ισπανία (7,7 %). Αντίθετα το ποσοστό αυτών στην Αυστρία ήταν (23,4 %) και στην Πολωνία (21,0 %).

Επίσης, σε πολλά κράτη μέλη υπήρχε σχετικά υψηλό ποσοστό γεωργών ηλικίας 65 ετών και άνω. Στην Πορτογαλία αντιπροσώπευαν το ήμισυ (50,3 %) του συνόλου των γεωργών! Το ίδιο συνέβαινε και τα 4/10 των γεωργών στην Κύπρο (46,4 %), την Ισπανία (41,3 %) και τη Ρουμανία (39,6 %).

Πολύ λίγοι αγρότες στην ΕΕ έχουν πλήρη γεωργική κατάρτιση, ελάχιστοι στην Ελλάδα

Οι περισσότεροι αγρότες στην ΕΕ διαθέτουν μόνο πρακτική εμπειρία. Αυτό ισχύει για επτά στους δέκα (72,3 %) από αυτούς, το 2020. Μόνο ένας στους δέκα (10,2 %) των αγροτών είχε πλήρη γεωργική κατάρτιση και το υπόλοιπο (17,5 %) είχε βασική γεωργική κατάρτιση. Στην Ελλάδα, το επίπεδο της γεωργικής κατάρτισης των αγροτών ήταν ιδιαίτερα χαμηλό, παρόμοιο με αυτό της Ρουμανίας, όπου μόνο το 0,7 % των διαχειριστών γεωργικών εκμεταλλεύσεων είχαν πλήρη γεωργική κατάρτιση, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία (94,5 % και 94,1 % αντίστοιχα) διέθετε μόνο πρακτική εμπειρία.

Το άρθρο γράφτηκε με στοιχεία από: https://ec.europa.eu/

Φώτο: Getty Images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ουκρανία: Η ανατίναξη στο φράγμα δεν αναστάτωσε τις τιμές σιτηρών, τα λιπάσματα όμως είναι... άλλη ιστορία

Φίδια σε σχολεία, αγριογούρουνα σε χωράφια: τρόμος και ζημία

Όλες οι ειδήσεις

11:16

Πτώση βράχων στη λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου, έκλεισε η δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας

10:56

Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες - Μπλόκα μέχρι και τις γιορτές

10:24

Πράγα: Χριστούγεννα στη «χρυσή πόλη»

09:59

Ρωσία: Η χρήση ρωσικών πόρων για χρηματοδότηση της Ουκρανίας θα είχε πολύ σοβαρές συνέπειες για την ΕΕ

09:49

Κυρανάκης: Τα τρόλεϊ υπηρέτησαν αποτελεσματικά την Αττική για πάνω από μισό αιώνα

09:38

Καναδάς: Αφαίρεσε τη Συρία από τον κατάλογο των κρατών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία

09:28

Μηνύματα επιβράβευσης της ελληνικής οικονομίας από Λονδίνο και Βρυξέλλες

09:04

Κακοκαιρία Byron: Διακόπηκε η σιδηροδρομική συγκοινωνία Αθηνών - Θεσσαλονίκης στο Δομοκό

08:47

Τέλη κυκλοφορίας: Πώς θα γλιτώσετε την πληρωμή τους - Τα βήματα που οδηγούν στην ψηφιακή ακινησία οχημάτων

08:41

Δώρο Χριστουγέννων: Πότε θα το λάβουν οι άνεργοι - Γιατί θα δοθεί νωρίτερα στους μισθωτούς

08:27

ΕΕ: Νέα «ένεση» 5,2 δισ. ευρώ για καθαρές τεχνολογίες και πράσινη βιομηχανία – Τι αλλάζει με το Innovation Fund 2025

08:18

Υπερταμείο: Πώς επανεκκινεί ο διαγωνισμός αξιοποίησης του «Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου Μαρκόπουλου» – Το προηγούμενο «ναυάγιο»

08:11

Η εφορία αλλάζει εποχή: Τεχνητή νοημοσύνη, ψηφιακοί έλεγχοι και νέα φορολογικά εργαλεία από το 2026

08:01

Τα τουριστικά ρεκόρ βάζουν την Αθήνα στο ραντάρ των επενδυτών 

08:00

Ολυμπία Οδός: «Στο κάδρο» η επέκταση από Πύργο σε Τσακώνα – Τα σενάρια και ο «αλμυρός λογαριασμός»

23:54

Το κρασί, το ελαιόλαδο και ο πολιτισμός της Πελοποννήσου «κέρδισαν» τους Ιταλούς

23:47

Δικογραφία για τα επεισόδια στο μπλόκο των αγροτών κοντά στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»

23:38

Σρι Λάνκα: Στους 607 οι νεκροί από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις

23:29

ΗΠΑ: Ανώτατο Δικαστήριο θα εξετάσει τη συνταγματικότητα διατάγματος Τραμπ για μετανάστες

23:20

Μελόνι: Οι Αμερικανοί αποφασίζουν να υπερασπίσουν τα συμφέροντά τους - Το ίδιο πρέπει να κάνει και η Ευρώπη

23:17

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Λιθουανία – «Εισβολή» αερόστατων από τη Λευκορωσία

23:13

Wall Street: Έκανε το 4Χ4 ο S&P 500 και περιμένει την Fed

22:52

Τράπεζα Πειραιώς: Δωρεάν διάθεση 291.874 ιδίων μετοχών σε 39 δικαιούχους

22:40

Γκιλφόιλ: Ζωτικής σημασίας για τις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ η Βόρεια Ελλάδα

22:31

Πετρέλαιο: Δεύτερη εβδομάδα ανόδου για Brent και WTI

22:18

Βραζιλία: Υποψήφιος πρόεδρος ο γιος του Μπολσονάρο, Φλάβιο

22:05

Τσιάρας: Η πόρτα του υπουργείου είναι ανοικτή για συντεταγμένο διάλογο με τους αγρότες

21:58

Σύμβουλος Κρεμλίνου: Πούτιν και Γουίτκοφ καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλο

21:46

Σύσκεψη συντονισμού το Σάββατο στο δημαρχείο Μεγαρέων για την καταγραφή ζημιών στη Δυτική Αττική

21:35

Μικρή πτώση για τον χρυσό - Νέο ρεκόρ για το ασήμι

gazzetta
gazzetta reader insider insider