Αγροτικός τομέας: Αν και μεγάλος εργοδότης, «γεράζει» και παραμένει ανεκπαίδευτος

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αγροτικός τομέας: Αν και μεγάλος εργοδότης, «γεράζει» και παραμένει ανεκπαίδευτος
Λίγο περισσότερο από τα δύο τρίτα (68,4 %) των αγροτών, στις 9,1 εκατομμύρια εκμεταλλεύσεις της ΕΕ ήταν άνδρες το 2020 ενώ η πλειοψηφία (57,6 %) αυτών (άνδρες και γυναίκες) ήταν τουλάχιστον 55 ετών. 

Τα άτομα που εργάζονται στη γεωργία (καλλιέργειες και ζωική παραγωγή, θήρα και συναφείς δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών) αντιπροσώπευαν περίπου το 4,2% της συνολικής απασχόλησης στην ΕΕ το 2020 (βλέπε γράφημα 1), που αντιστοιχεί σε 8,7 εκατομμύρια άτομα. Στην Ελλάδα το ποσοστό που ασχολείται με τη γεωργία είναι 9,7% (2020), ποσοστό υπερδιπλάσιο του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρ’ όλα αυτά, πολλύ περισσότεροι άνθρωποι είναι τελικά αυτοί που βοηθούν στις φάρμες χωρίς να απασχολούνται πλήρως σε αυτές. Αυτό εξηγεί γιατί το κανονικό γεωργικό εργατικό δυναμικό της ΕΕ είναι πολύ υψηλότερο, 17 εκατομμύρια άτομα το 2020, ενώ για πολλούς από αυτούς τους ανθρώπους, οι γεωργικές εργασίες αντιπροσώπευαν μόνο ένα μικρό ποσοστό της απασχόλησης τους. Στη σχετική έρευνα, μόνο το 18,7 % του εργατικού δυναμικού εργάζονταν με πλήρη απασχόληση.

Στην πραγματικότητα όταν η παρεχόμενη αγροτική εργασία μετατράπηκε σε Ετήσιες Μονάδες Εργασίας (ΕΜΕ) που μετρούν τον όγκο της εργασίας που εκτελείται με όρους ισοδύναμων πλήρους απασχόλησης, το γεωργικό εργατικό δυναμικό παρείχε εργασία ισοδύναμη με 8,2 εκατομμύρια εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης, παρόμοια με τον συνολικό αριθμό των απασχολούμενων στη γεωργία.

Οι αγρότες είναι συνήθως άνδρες και σχετικά ηλικιωμένοι

Λίγο περισσότερο από τα δύο τρίτα (68,4 %) των αγροτών, στις 9,1 εκατομμύρια εκμεταλλεύσεις της ΕΕ ήταν άνδρες το 2020 ενώ η πλειοψηφία (57,6 %) αυτών (άνδρες και γυναίκες) ήταν τουλάχιστον 55 ετών.

Μόνο το 11,9 % των αγροτών (και τα δύο φύλα μαζί) ήταν νέοι γεωργοί (βλέπε γράφημα 2) — που ορίζονται εδώ ως εκείνοι κάτω των 40 ετών.

Στην παραπάνω έρευνα οι νέοι γεωργοί ήταν σε πολλές χώρες προς εξαφάνιση. Σε ποσοστά αυτοί ήταν στην Κύπρο (5,1 % του συνόλου των διαχειριστών γεωργικών εκμεταλλεύσεων), στην Πορτογαλία (6,4 %), στην Ελλάδα (7,2 %) και στην Ισπανία (7,7 %). Αντίθετα το ποσοστό αυτών στην Αυστρία ήταν (23,4 %) και στην Πολωνία (21,0 %).

Επίσης, σε πολλά κράτη μέλη υπήρχε σχετικά υψηλό ποσοστό γεωργών ηλικίας 65 ετών και άνω. Στην Πορτογαλία αντιπροσώπευαν το ήμισυ (50,3 %) του συνόλου των γεωργών! Το ίδιο συνέβαινε και τα 4/10 των γεωργών στην Κύπρο (46,4 %), την Ισπανία (41,3 %) και τη Ρουμανία (39,6 %).

Πολύ λίγοι αγρότες στην ΕΕ έχουν πλήρη γεωργική κατάρτιση, ελάχιστοι στην Ελλάδα

Οι περισσότεροι αγρότες στην ΕΕ διαθέτουν μόνο πρακτική εμπειρία. Αυτό ισχύει για επτά στους δέκα (72,3 %) από αυτούς, το 2020. Μόνο ένας στους δέκα (10,2 %) των αγροτών είχε πλήρη γεωργική κατάρτιση και το υπόλοιπο (17,5 %) είχε βασική γεωργική κατάρτιση. Στην Ελλάδα, το επίπεδο της γεωργικής κατάρτισης των αγροτών ήταν ιδιαίτερα χαμηλό, παρόμοιο με αυτό της Ρουμανίας, όπου μόνο το 0,7 % των διαχειριστών γεωργικών εκμεταλλεύσεων είχαν πλήρη γεωργική κατάρτιση, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία (94,5 % και 94,1 % αντίστοιχα) διέθετε μόνο πρακτική εμπειρία.

Το άρθρο γράφτηκε με στοιχεία από: https://ec.europa.eu/

Φώτο: Getty Images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ουκρανία: Η ανατίναξη στο φράγμα δεν αναστάτωσε τις τιμές σιτηρών, τα λιπάσματα όμως είναι... άλλη ιστορία

Φίδια σε σχολεία, αγριογούρουνα σε χωράφια: τρόμος και ζημία

Όλες οι ειδήσεις

09:34

Νέο ρεκόρ για τη μετοχή της TSMC λόγω αλλαγής κανόνων στις επενδύσεις στην Ταϊβάν

09:24

Στον «αέρα» η συμμετοχή Πούτιν στη G20

09:16

Lockheed Martin: Επιβεβαιώνει την αγορά 12 F-16 από το Περού

09:06

Σεισμός 5,7 Ρίχτερ στο Λασίθι - Δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές

08:57

Προς κερδοφόρο 5x5 το πετρέλαιο - Εβδομαδιαίο άλμα 17% για Brent

08:47

Βενετσιανός (Eurobank): Δεν συνδυάζονται γρήγορη μετάβαση και χαμηλές τιμές

08:38

Απειλεί με «μεγάλο δασμό» τη Βρετανία ο Ντόναλντ Τραμπ

08:29

Η Ρωσία καταγγέλλει τις νέες κυρώσεις της ΕΕ

08:20

Κρι Κρι: Με παρουσία από τις ΗΠΑ ως την Κίνα «ξορκίζει» τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή

08:11

Εργασία από το σπίτι: Οκτώ δουλειές με πολλά χρήματα χωρίς προϋπηρεσία

08:02

Πώς η συνεργασία της Tesco με ντόπιους παραγωγούς, αντικαθιστά τους συνεταιρισμούς

07:53

Πυρκαγιές 2026: «Απαιτητικό» το καλοκαίρι - Στο μικροσκόπιο και περιοχές όπως η Θεσσαλία

07:44

Καύσιμα: Οι τιμές παίρνουν ξανά φωτιά - Νέες αυξήσεις στην Ελλάδα

07:36

Ο Μητσοτάκης, ο Τραμπ και η «απειλή» Τσίπρα

07:27

ΕΚΤΕΡ: Ο δρόμος για την «αναβάθμιση» και τα μεγάλα έργα - Σε ποιους τομείς εστιάζει

07:19

Παράταση της εκεχειρίας Ισραήλ - Λιβάνου για 3 εβδομάδες: Νέο μήνυμα Τραμπ για Ιράν

07:13

Διεθνές Αεροδρόμιο Κρήτης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – GMR): «Παράταση χρόνου» για Καστέλι και συστήματα αεροναυτιλίας - Οι «μνηστήρες»

07:09

Τραμπ: «Φανταστική χώρα η Ελλάδα» - Θετικά σχόλια για Κυριάκο Μητσοτάκη

07:05

Τριπλή επιστροφή ενοικίου για 50.000 εκπαιδευτικούς, γιατρούς και νοσηλευτές - Προ των πυλών η νέα ρύθμιση

07:00

Το θετικό σοκ της ΔΕΗ - Τα ξεχωριστά των Δελφών - Ο μετασχηματισμός του Υπερταμείου

23:55

Η Lufthansa καταργεί τη δωρεάν χειραποσκευή

23:48

Βρετανία: Ιατρικά δεδομένα 500.000 ανθρώπων προσφέρονταν προς πώληση μέσω Αlibaba

23:46

Nike: Νέος γύρος απολύσεων, επηρεάζει 1400 θέσεις

23:41

Ανακάμπτει η Intel: Εξέπληξαν πολύ ευχάριστα τα μεγέθη α' τριμήνου

23:40

Eurostat: Η Κύπρος είναι η μόνη χώρα της ΕΕ όπου τα κορίτσια ξεπερνούν τα αγόρια στον προγραμματισμό

23:27

Τουρκία: Ανακάλυψη αγάλματος της Αθηνάς ύψους 2 μέτρων στη Λαοδικεία

23:23

Wall Street: Οπισθοχώρησαν οι μετοχές από τα υψηλά

22:51

Έκλεισε πάνω από τα 105 δολάρια το brent

22:30

Το νέο στρατηγικό πλάνο της ΔΕΗ - Επενδύσεις 24 δισ. ευρώ για επιτάχυνση ανάπτυξης

22:12

Βρετανία: «Συναγερμός» για την αύξηση των τιμών παρακεταμόλης λόγω του πολέμου στο Ιράν

gazzetta
gazzetta reader insider insider