Αγροτικός τομέας: Αν και μεγάλος εργοδότης, «γεράζει» και παραμένει ανεκπαίδευτος

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αγροτικός τομέας: Αν και μεγάλος εργοδότης, «γεράζει» και παραμένει ανεκπαίδευτος
Λίγο περισσότερο από τα δύο τρίτα (68,4 %) των αγροτών, στις 9,1 εκατομμύρια εκμεταλλεύσεις της ΕΕ ήταν άνδρες το 2020 ενώ η πλειοψηφία (57,6 %) αυτών (άνδρες και γυναίκες) ήταν τουλάχιστον 55 ετών. 

Τα άτομα που εργάζονται στη γεωργία (καλλιέργειες και ζωική παραγωγή, θήρα και συναφείς δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών) αντιπροσώπευαν περίπου το 4,2% της συνολικής απασχόλησης στην ΕΕ το 2020 (βλέπε γράφημα 1), που αντιστοιχεί σε 8,7 εκατομμύρια άτομα. Στην Ελλάδα το ποσοστό που ασχολείται με τη γεωργία είναι 9,7% (2020), ποσοστό υπερδιπλάσιο του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρ’ όλα αυτά, πολλύ περισσότεροι άνθρωποι είναι τελικά αυτοί που βοηθούν στις φάρμες χωρίς να απασχολούνται πλήρως σε αυτές. Αυτό εξηγεί γιατί το κανονικό γεωργικό εργατικό δυναμικό της ΕΕ είναι πολύ υψηλότερο, 17 εκατομμύρια άτομα το 2020, ενώ για πολλούς από αυτούς τους ανθρώπους, οι γεωργικές εργασίες αντιπροσώπευαν μόνο ένα μικρό ποσοστό της απασχόλησης τους. Στη σχετική έρευνα, μόνο το 18,7 % του εργατικού δυναμικού εργάζονταν με πλήρη απασχόληση.

Στην πραγματικότητα όταν η παρεχόμενη αγροτική εργασία μετατράπηκε σε Ετήσιες Μονάδες Εργασίας (ΕΜΕ) που μετρούν τον όγκο της εργασίας που εκτελείται με όρους ισοδύναμων πλήρους απασχόλησης, το γεωργικό εργατικό δυναμικό παρείχε εργασία ισοδύναμη με 8,2 εκατομμύρια εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης, παρόμοια με τον συνολικό αριθμό των απασχολούμενων στη γεωργία.

Οι αγρότες είναι συνήθως άνδρες και σχετικά ηλικιωμένοι

Λίγο περισσότερο από τα δύο τρίτα (68,4 %) των αγροτών, στις 9,1 εκατομμύρια εκμεταλλεύσεις της ΕΕ ήταν άνδρες το 2020 ενώ η πλειοψηφία (57,6 %) αυτών (άνδρες και γυναίκες) ήταν τουλάχιστον 55 ετών.

Μόνο το 11,9 % των αγροτών (και τα δύο φύλα μαζί) ήταν νέοι γεωργοί (βλέπε γράφημα 2) — που ορίζονται εδώ ως εκείνοι κάτω των 40 ετών.

Στην παραπάνω έρευνα οι νέοι γεωργοί ήταν σε πολλές χώρες προς εξαφάνιση. Σε ποσοστά αυτοί ήταν στην Κύπρο (5,1 % του συνόλου των διαχειριστών γεωργικών εκμεταλλεύσεων), στην Πορτογαλία (6,4 %), στην Ελλάδα (7,2 %) και στην Ισπανία (7,7 %). Αντίθετα το ποσοστό αυτών στην Αυστρία ήταν (23,4 %) και στην Πολωνία (21,0 %).

Επίσης, σε πολλά κράτη μέλη υπήρχε σχετικά υψηλό ποσοστό γεωργών ηλικίας 65 ετών και άνω. Στην Πορτογαλία αντιπροσώπευαν το ήμισυ (50,3 %) του συνόλου των γεωργών! Το ίδιο συνέβαινε και τα 4/10 των γεωργών στην Κύπρο (46,4 %), την Ισπανία (41,3 %) και τη Ρουμανία (39,6 %).

Πολύ λίγοι αγρότες στην ΕΕ έχουν πλήρη γεωργική κατάρτιση, ελάχιστοι στην Ελλάδα

Οι περισσότεροι αγρότες στην ΕΕ διαθέτουν μόνο πρακτική εμπειρία. Αυτό ισχύει για επτά στους δέκα (72,3 %) από αυτούς, το 2020. Μόνο ένας στους δέκα (10,2 %) των αγροτών είχε πλήρη γεωργική κατάρτιση και το υπόλοιπο (17,5 %) είχε βασική γεωργική κατάρτιση. Στην Ελλάδα, το επίπεδο της γεωργικής κατάρτισης των αγροτών ήταν ιδιαίτερα χαμηλό, παρόμοιο με αυτό της Ρουμανίας, όπου μόνο το 0,7 % των διαχειριστών γεωργικών εκμεταλλεύσεων είχαν πλήρη γεωργική κατάρτιση, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία (94,5 % και 94,1 % αντίστοιχα) διέθετε μόνο πρακτική εμπειρία.

Το άρθρο γράφτηκε με στοιχεία από: https://ec.europa.eu/

Φώτο: Getty Images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ουκρανία: Η ανατίναξη στο φράγμα δεν αναστάτωσε τις τιμές σιτηρών, τα λιπάσματα όμως είναι... άλλη ιστορία

Φίδια σε σχολεία, αγριογούρουνα σε χωράφια: τρόμος και ζημία

Όλες οι ειδήσεις

23:55

e-ΕΦΚΑ: Σε παραγωγική λειτουργία από 10/8 το υποσύστημα ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΚΕΑΟ

23:38

Η Βρετανία θα δώσει στην Ουκρανία την τεχνολογία για αντιμετώπιση ηλεκτρονικών παρεμβολών

23:24

Κρήτη: Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωση που αποσπούσε παράνομα ευρωπαϊκές ενισχύσεις

23:07

Wall Street: Μεικτά πρόσημα εν αναμονή Fed και αποτελεσμάτων

22:54

Κικίλιας: «Το Λιμενικό στην πρώτη γραμμή για την ασφάλεια χιλιάδων επιβατών»

22:41

Αλβανία: Το κοινοβούλιο ενέκρινε δάνειο 302 εκατ. δολαρίων από τις ΗΠΑ για εκσυγχρονισμό του στρατού

22:29

Μακρόν για φωτιές: «Πρέπει να φυτέψουμε ένα δάσος προσαρμοσμένο στην κλιματική αλλαγή»

22:15

Παπασταύρου: Οι 700 οργανισμοί διαχείρισης νερού δεν είναι μοντέλο για το μέλλον

22:02

AtmoHub: Νέο επεισόδιο μεταφοράς αφρικανικής σκόνης - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

21:48

Nέο πλαίσιο λειτουργίας των λαϊκών αγορών - Εννέα κατηγορίες επαγγελματικών κατηγοριών

21:40

Σε χαμηλό 10 ημερών το πετρέλαιο - Πτώση 8% για το Brent

21:22

Αυστρία: Η κυβέρνηση προωθεί την αύξηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας στους 9 μήνες

21:09

Στο 7,875% το επιτόκιο για το ομόλογο 300 εκατ. ευρώ της AKTOR

21:05

Πτήση της Olympic Air επέστρεψε στο «Ελ. Βενιζέλος» λόγω καπνού - Η ανακοίνωση της Aegean

21:02

Συνολικά 23 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

20:56

Η κυβέρνηση Μελόνι μειώνει τους φόρους στο πετρέλαιο κίνησης έως 6 Αυγούστου

20:44

THEON: Ανεκτέλεστο 1,46 δισ. ευρώ στο α' εξάμηνο - Άλμα 35,4% στα έσοδα

20:36

Τρεις συλλήψεις για την τραγωδία με έκρηξη σε εργοστάσιο στα Εξαμίλια

20:24

Η Wolt καλύπτει καλοκαιρινές ανάγκες σε περισσότερες από 75 πόλεις και νησιά

20:18

Καναδάς: Πυροβολισμοί έξω από το προξενείο των ΗΠΑ στο Τορόντο

20:16

Την Τρίτη στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς

20:05

Τραμπ για πώληση F-35 στην Τουρκία: «Κανείς δεν θα μας πει τι θα κάνουμε»

20:02

Βουλή: Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος

19:53

Υπερκάλυψη κατά 3,4 φορές για την ΑΜΚ της AKTOR - Προσφορές 2,231 δισ. ευρώ

19:45

H Ρωσία είναι «ανοιχτή σε νέες ιδέες» για την ειρηνευτική διαδικασία στην Ουκρανία

19:30

O Νετανιάχου στην Ουάσιγκτον: Η δύσκολη άσκηση πολιτικής ισορροπίας

19:26

Ιταλία-δημοσκοπήσεις: Στο 40,8% ο συνασπισμός της Μελόνι, συνεχίζεται η πτώση της Λέγκα

19:14

Νέα εξασφαλισμένη χρηματοδότηση υψηλής προτεραιότητας 306 εκατ. ευρώ για Bally’s Intralot

19:05

Πρόληψη πυρκαγιών: 24ωρη επιτήρηση της Ελλάδας με drones από 110 φυλάκια και χρήση ΑΙ

18:53

Ευρωαγορές: Κέρδη με φόντο την πτώση στο πετρέλαιο - «Βουτιά» σχεδόν 9% της ASML


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider