Αγροτικός τομέας: Αν και μεγάλος εργοδότης, «γεράζει» και παραμένει ανεκπαίδευτος

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αγροτικός τομέας: Αν και μεγάλος εργοδότης, «γεράζει» και παραμένει ανεκπαίδευτος
Λίγο περισσότερο από τα δύο τρίτα (68,4 %) των αγροτών, στις 9,1 εκατομμύρια εκμεταλλεύσεις της ΕΕ ήταν άνδρες το 2020 ενώ η πλειοψηφία (57,6 %) αυτών (άνδρες και γυναίκες) ήταν τουλάχιστον 55 ετών. 

Τα άτομα που εργάζονται στη γεωργία (καλλιέργειες και ζωική παραγωγή, θήρα και συναφείς δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών) αντιπροσώπευαν περίπου το 4,2% της συνολικής απασχόλησης στην ΕΕ το 2020 (βλέπε γράφημα 1), που αντιστοιχεί σε 8,7 εκατομμύρια άτομα. Στην Ελλάδα το ποσοστό που ασχολείται με τη γεωργία είναι 9,7% (2020), ποσοστό υπερδιπλάσιο του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρ’ όλα αυτά, πολλύ περισσότεροι άνθρωποι είναι τελικά αυτοί που βοηθούν στις φάρμες χωρίς να απασχολούνται πλήρως σε αυτές. Αυτό εξηγεί γιατί το κανονικό γεωργικό εργατικό δυναμικό της ΕΕ είναι πολύ υψηλότερο, 17 εκατομμύρια άτομα το 2020, ενώ για πολλούς από αυτούς τους ανθρώπους, οι γεωργικές εργασίες αντιπροσώπευαν μόνο ένα μικρό ποσοστό της απασχόλησης τους. Στη σχετική έρευνα, μόνο το 18,7 % του εργατικού δυναμικού εργάζονταν με πλήρη απασχόληση.

Στην πραγματικότητα όταν η παρεχόμενη αγροτική εργασία μετατράπηκε σε Ετήσιες Μονάδες Εργασίας (ΕΜΕ) που μετρούν τον όγκο της εργασίας που εκτελείται με όρους ισοδύναμων πλήρους απασχόλησης, το γεωργικό εργατικό δυναμικό παρείχε εργασία ισοδύναμη με 8,2 εκατομμύρια εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης, παρόμοια με τον συνολικό αριθμό των απασχολούμενων στη γεωργία.

Οι αγρότες είναι συνήθως άνδρες και σχετικά ηλικιωμένοι

Λίγο περισσότερο από τα δύο τρίτα (68,4 %) των αγροτών, στις 9,1 εκατομμύρια εκμεταλλεύσεις της ΕΕ ήταν άνδρες το 2020 ενώ η πλειοψηφία (57,6 %) αυτών (άνδρες και γυναίκες) ήταν τουλάχιστον 55 ετών.

Μόνο το 11,9 % των αγροτών (και τα δύο φύλα μαζί) ήταν νέοι γεωργοί (βλέπε γράφημα 2) — που ορίζονται εδώ ως εκείνοι κάτω των 40 ετών.

Στην παραπάνω έρευνα οι νέοι γεωργοί ήταν σε πολλές χώρες προς εξαφάνιση. Σε ποσοστά αυτοί ήταν στην Κύπρο (5,1 % του συνόλου των διαχειριστών γεωργικών εκμεταλλεύσεων), στην Πορτογαλία (6,4 %), στην Ελλάδα (7,2 %) και στην Ισπανία (7,7 %). Αντίθετα το ποσοστό αυτών στην Αυστρία ήταν (23,4 %) και στην Πολωνία (21,0 %).

Επίσης, σε πολλά κράτη μέλη υπήρχε σχετικά υψηλό ποσοστό γεωργών ηλικίας 65 ετών και άνω. Στην Πορτογαλία αντιπροσώπευαν το ήμισυ (50,3 %) του συνόλου των γεωργών! Το ίδιο συνέβαινε και τα 4/10 των γεωργών στην Κύπρο (46,4 %), την Ισπανία (41,3 %) και τη Ρουμανία (39,6 %).

Πολύ λίγοι αγρότες στην ΕΕ έχουν πλήρη γεωργική κατάρτιση, ελάχιστοι στην Ελλάδα

Οι περισσότεροι αγρότες στην ΕΕ διαθέτουν μόνο πρακτική εμπειρία. Αυτό ισχύει για επτά στους δέκα (72,3 %) από αυτούς, το 2020. Μόνο ένας στους δέκα (10,2 %) των αγροτών είχε πλήρη γεωργική κατάρτιση και το υπόλοιπο (17,5 %) είχε βασική γεωργική κατάρτιση. Στην Ελλάδα, το επίπεδο της γεωργικής κατάρτισης των αγροτών ήταν ιδιαίτερα χαμηλό, παρόμοιο με αυτό της Ρουμανίας, όπου μόνο το 0,7 % των διαχειριστών γεωργικών εκμεταλλεύσεων είχαν πλήρη γεωργική κατάρτιση, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία (94,5 % και 94,1 % αντίστοιχα) διέθετε μόνο πρακτική εμπειρία.

Το άρθρο γράφτηκε με στοιχεία από: https://ec.europa.eu/

Φώτο: Getty Images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ουκρανία: Η ανατίναξη στο φράγμα δεν αναστάτωσε τις τιμές σιτηρών, τα λιπάσματα όμως είναι... άλλη ιστορία

Φίδια σε σχολεία, αγριογούρουνα σε χωράφια: τρόμος και ζημία

Όλες οι ειδήσεις

10:03

Πώς θα ελέγχουν οι πολίτες τους φορείς του Δημοσίου

09:51

Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Τα δύο ακόμη μέτρα για την ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος - Οι προκλήσεις των ΑΠΕ

09:50

Στροφή στις premium συσκευές κάνει η LG Electronics Hellas

09:49

Novo Nordisk: «Ψαλιδίζει» το guidance για το 2025 - Τα copy-paste φάρμακα πλήττουν τις πωλήσεις του Wegovy

09:31

Παπαστεργίου: Μέσα σε 10 μέρες βγαίνει στον αέρα η πλατφόρμα με τον προσωπικό αριθμό

09:22

Εμπορικός πόλεμος: Πεκίνο και Ουάσινγκτον ανακοίνωσαν διαπραγματεύσεις στην Ελβετία

09:16

Λιβάνιος: Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης θα είναι δημόσια – Tο σύστημα δεν έχει σκοπό να επιβάλει κυρώσεις

09:03

Συνελήφθη φοιτητής για την επίθεση σε ιδιοκτήτρια κυλικείου στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου

08:58

Νέα επιδρομή drones στο Πορτ Σουδάν – Στο στόχαστρο ναυτική βάση

08:47

Βατικανό: Η αμύθητη περιουσία του

08:45

ΗΠΑ: Έχασαν κι άλλο μαχητικό αεροσκάφος στην Ερυθρά Θάλασσα

08:42

Κίνα: Μαζικό πακέτο τόνωση της οικονομίας - Μείωση επιτοκίων, στοχευμένη στήριξη κλάδων

08:39

Uni Systems: Ποντάρει στην άμυνα, δηλώνει ανοιχτή σε εξαγορές και κοιτάζει το Χ.Α.

08:33

Πυραυλική επιδρομή της Ρωσίας στο Κίεβο – Η Μόσχα στο στόχαστρο ουκρανικών drones για 3η σερί νύχτα

08:27

Η Χαμάς δεν βλέπει πλέον κανένα νόημα στις διαπραγματεύσεις - Η Γάζα θα «καταστραφεί ολοσχερώς» διαμηνύει ισραηλινός υπουργός

08:15

Γερμανία: Ο απόηχος της... ανταρσίας των βουλευτών στα ΜΜΕ

08:07

Ακίνητα: Πώς επηρεάζει την αγορά το δημογραφικό – Πώς διαμορφώνονται οι τιμές σε Αττική, Περιφέρεια

08:04

Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ ΗΠΑ και Χούθι

07:57

Συνάντηση Μητσοτάκη - Αλ Σίσι στο Μαξίμου - Πρώτη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας

07:50

Επικίνδυνη κλιμάκωση μεταξύ Ινδίας - Πακιστάν: Τουλάχιστον 34 νεκροί από την ανταλλαγή βομβαρδισμών

07:37

Ποιος έσωσε τον Μερτς; Άσκοπες οι συζητήσεις για δημοσκοπήσεις λέει η Άννα, Δεν την κάλεσαν στο Φρούριο

07:25

Jumbo: Γιατί είπε «ναι» στην επέκταση στον Καναδά

07:16

Ποια είναι η νέα επένδυση 21,5 εκατ. για εγκαταστάσεις παραγωγής δομικών υλικών στην Αττική

07:15

Πυρκαγιές στην Ελλάδα: Λείπουν οι δραστικές πολιτικές αποφάσεις λένε οι φορείς

07:11

Lamda – Ελληνικό: Πόσοι ενδιαφέρονται για κατοικίες – Οι χώρες προέλευσης

07:10

Αέριο: 4 δράσεις από Κομισιόν για μπλόκο στις ρωσικές εισαγωγές – Αύξηση στο κόστος «βλέπει» η αγορά

07:05

Ψηφιακό πελατολόγιο: Γιατί οι επαγγελματίες ζητούν παράταση ή και απόσυρση του μέτρου

07:01

Εξωδικαστικός: Πόσο κουρεύονται τα κόκκινα δάνεια - Πάνω από 3,6 δισ. οι διαγραφές χρεών

07:00

Αλλαγή τακτικής από τις τράπεζες - Έξω δεν πάμε καλά – 10 χρόνια ταχύτερα η αποπληρωμή

00:04

Η Ινδία επιτέθηκε με πυραύλους στο πακιστανικό Κασμίρ - «Θα ανταποδώσουμε» λέει το Πακιστάν

gazzetta
gazzetta reader insider insider