Αγροτικός τομέας: Αν και μεγάλος εργοδότης, «γεράζει» και παραμένει ανεκπαίδευτος

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αγροτικός τομέας: Αν και μεγάλος εργοδότης, «γεράζει» και παραμένει ανεκπαίδευτος
Λίγο περισσότερο από τα δύο τρίτα (68,4 %) των αγροτών, στις 9,1 εκατομμύρια εκμεταλλεύσεις της ΕΕ ήταν άνδρες το 2020 ενώ η πλειοψηφία (57,6 %) αυτών (άνδρες και γυναίκες) ήταν τουλάχιστον 55 ετών. 

Τα άτομα που εργάζονται στη γεωργία (καλλιέργειες και ζωική παραγωγή, θήρα και συναφείς δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών) αντιπροσώπευαν περίπου το 4,2% της συνολικής απασχόλησης στην ΕΕ το 2020 (βλέπε γράφημα 1), που αντιστοιχεί σε 8,7 εκατομμύρια άτομα. Στην Ελλάδα το ποσοστό που ασχολείται με τη γεωργία είναι 9,7% (2020), ποσοστό υπερδιπλάσιο του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρ’ όλα αυτά, πολλύ περισσότεροι άνθρωποι είναι τελικά αυτοί που βοηθούν στις φάρμες χωρίς να απασχολούνται πλήρως σε αυτές. Αυτό εξηγεί γιατί το κανονικό γεωργικό εργατικό δυναμικό της ΕΕ είναι πολύ υψηλότερο, 17 εκατομμύρια άτομα το 2020, ενώ για πολλούς από αυτούς τους ανθρώπους, οι γεωργικές εργασίες αντιπροσώπευαν μόνο ένα μικρό ποσοστό της απασχόλησης τους. Στη σχετική έρευνα, μόνο το 18,7 % του εργατικού δυναμικού εργάζονταν με πλήρη απασχόληση.

Στην πραγματικότητα όταν η παρεχόμενη αγροτική εργασία μετατράπηκε σε Ετήσιες Μονάδες Εργασίας (ΕΜΕ) που μετρούν τον όγκο της εργασίας που εκτελείται με όρους ισοδύναμων πλήρους απασχόλησης, το γεωργικό εργατικό δυναμικό παρείχε εργασία ισοδύναμη με 8,2 εκατομμύρια εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης, παρόμοια με τον συνολικό αριθμό των απασχολούμενων στη γεωργία.

Οι αγρότες είναι συνήθως άνδρες και σχετικά ηλικιωμένοι

Λίγο περισσότερο από τα δύο τρίτα (68,4 %) των αγροτών, στις 9,1 εκατομμύρια εκμεταλλεύσεις της ΕΕ ήταν άνδρες το 2020 ενώ η πλειοψηφία (57,6 %) αυτών (άνδρες και γυναίκες) ήταν τουλάχιστον 55 ετών.

Μόνο το 11,9 % των αγροτών (και τα δύο φύλα μαζί) ήταν νέοι γεωργοί (βλέπε γράφημα 2) — που ορίζονται εδώ ως εκείνοι κάτω των 40 ετών.

Στην παραπάνω έρευνα οι νέοι γεωργοί ήταν σε πολλές χώρες προς εξαφάνιση. Σε ποσοστά αυτοί ήταν στην Κύπρο (5,1 % του συνόλου των διαχειριστών γεωργικών εκμεταλλεύσεων), στην Πορτογαλία (6,4 %), στην Ελλάδα (7,2 %) και στην Ισπανία (7,7 %). Αντίθετα το ποσοστό αυτών στην Αυστρία ήταν (23,4 %) και στην Πολωνία (21,0 %).

Επίσης, σε πολλά κράτη μέλη υπήρχε σχετικά υψηλό ποσοστό γεωργών ηλικίας 65 ετών και άνω. Στην Πορτογαλία αντιπροσώπευαν το ήμισυ (50,3 %) του συνόλου των γεωργών! Το ίδιο συνέβαινε και τα 4/10 των γεωργών στην Κύπρο (46,4 %), την Ισπανία (41,3 %) και τη Ρουμανία (39,6 %).

Πολύ λίγοι αγρότες στην ΕΕ έχουν πλήρη γεωργική κατάρτιση, ελάχιστοι στην Ελλάδα

Οι περισσότεροι αγρότες στην ΕΕ διαθέτουν μόνο πρακτική εμπειρία. Αυτό ισχύει για επτά στους δέκα (72,3 %) από αυτούς, το 2020. Μόνο ένας στους δέκα (10,2 %) των αγροτών είχε πλήρη γεωργική κατάρτιση και το υπόλοιπο (17,5 %) είχε βασική γεωργική κατάρτιση. Στην Ελλάδα, το επίπεδο της γεωργικής κατάρτισης των αγροτών ήταν ιδιαίτερα χαμηλό, παρόμοιο με αυτό της Ρουμανίας, όπου μόνο το 0,7 % των διαχειριστών γεωργικών εκμεταλλεύσεων είχαν πλήρη γεωργική κατάρτιση, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία (94,5 % και 94,1 % αντίστοιχα) διέθετε μόνο πρακτική εμπειρία.

Το άρθρο γράφτηκε με στοιχεία από: https://ec.europa.eu/

Φώτο: Getty Images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ουκρανία: Η ανατίναξη στο φράγμα δεν αναστάτωσε τις τιμές σιτηρών, τα λιπάσματα όμως είναι... άλλη ιστορία

Φίδια σε σχολεία, αγριογούρουνα σε χωράφια: τρόμος και ζημία

Όλες οι ειδήσεις

16:58

Σε στάση αναμονής η Wall Street με το βλέμμα στη Fed

16:55

Μετρό Θεσσαλονίκης: Περισσότερες από 27 εκατ. μετακινήσεις σε ένα χρόνο λειτουργίας - Στο 99,88% η ακρίβεια δρομολογίων

16:49

Το Top 20 των ανατιμήσεων και η παγίδα του δομικού πληθωρισμού

16:45

United Group: Ολοκληρώθηκε η αναχρηματοδότηση ομολόγου ύψους 400 εκατ. ευρώ

16:39

Θεοδωρικάκος: Οι προϋποθέσεις για μια ισχυρή και ασφαλή Ελλάδα

16:36

DW: «Καμπανάκι» για γερμανικό χρέος: 30ετές ομόλογο στο 3,46%

16:32

Διάστημα: Έκρηξη σε μαύρη τρύπα προκαλεί ισχυρούς ανέμους

16:32

Δίκη για Predator: Δέκα πρόσωπα που προέκυψαν από καταθέσεις μαρτύρων κάλεσε το δικαστήριο

16:30

Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία επιταχύνουν την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση

16:28

Η Χρυσή Διάκριση ZERO WASTE HORECA για το Porto Elounda Golf & Spa

16:23

Όμιλος V+O: Ο Βασίλης Μουρδουκούτας αναλαμβάνει Chief Strategy & Growth Officer

16:17

Microsoft: Νέες επενδύσεις 23 δισ. δολ. στην Τεχνητή Νοημοσύνη - Μεγάλη έμφαση στην Ινδία

16:15

Ποιον ψηφίζει το ChatGPT ως κορυφαίο Έλληνα πολιτικό

16:11

ΡΑΑΕΥ: Έρευνα για χειραγώγηση της αγοράς ηλεκτρισμού - Επιτόπιοι έλεγχοι σήμερα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού

16:00

Κομισιόν: Κανένα εθνικό σχέδιο δεν έχει απορριφθεί

15:59

Μερτς για νέα Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ: Κατανοητή αλλά και απαράδεκτη

15:58

Στουρνάρας: «Θαύμα» όσα έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα στην ανάπτυξη στην Ελλάδα

15:51

Χαμάς: Η νέα φάση της εκεχειρίας στη Γάζα δεν θα ξεκινήσει όσο το Ισραήλ «συνεχίζει τις παραβιάσεις»

15:51

ΔΕΣΦΑ: Ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας ως μεσογειακού κόμβου δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα με το έργο ApolloCO₂

15:46

ΟΑΣΘ: «Έξυπνες» κάμερες στα λεωφορεία - Πιλοτική 24ωρη λειτουργία ΜΜΜ τον Δεκέμβριο

15:39

Κρεμλίνο: «Απόλυτη βλακεία» ότι ο Πούτιν σχεδιάζει να εισβάλει σε χώρα του NATO

15:33

Home Depot: Προβλέπει πωλήσεις και κέρδη κάτω από τις εκτιμήσεις για το 2026

15:21

Δούκας: Να αξιοποιήσουμε τα διαθέσιμα κονδύλια επενδύοντας στη βιωσιμότητα

15:14

EnEarth: Μεγάλη επιχειρηματική συμφωνία για επέκταση στη Βουλγαρία

15:12

Unicef: «Σοκαριστικά» υψηλός ο αριθμός των παιδιών με οξύ υποσιτισμό στη Γάζα

15:11

Παρέμβαση Αρείου Πάγου για τα αγροτικά μπλόκα

15:10

Μητσοτάκης για μέτρα στους πληγέντες σε Μάνδρα και Μάτι: Πράξεις ουσιαστικής στήριξης

15:07

«Το νιώθω σαν φίλο»: 1 στους 4 έφηβους στρέφεται στο ChatGPT για την ψυχική του υγεία

15:05

Θεμιστοκλέους: Στην Ελλάδα κλείνει κανείς πιο γρήγορα ιατρικά ραντεβού από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα

15:03

Τσακίρης (ΕΙΒ): Ευρωπαϊκή στήριξη της βιώσιμης και προσιτής κατοικίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider