Αγροτικός τομέας: Αν και μεγάλος εργοδότης, «γεράζει» και παραμένει ανεκπαίδευτος

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αγροτικός τομέας: Αν και μεγάλος εργοδότης, «γεράζει» και παραμένει ανεκπαίδευτος
Λίγο περισσότερο από τα δύο τρίτα (68,4 %) των αγροτών, στις 9,1 εκατομμύρια εκμεταλλεύσεις της ΕΕ ήταν άνδρες το 2020 ενώ η πλειοψηφία (57,6 %) αυτών (άνδρες και γυναίκες) ήταν τουλάχιστον 55 ετών. 

Τα άτομα που εργάζονται στη γεωργία (καλλιέργειες και ζωική παραγωγή, θήρα και συναφείς δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών) αντιπροσώπευαν περίπου το 4,2% της συνολικής απασχόλησης στην ΕΕ το 2020 (βλέπε γράφημα 1), που αντιστοιχεί σε 8,7 εκατομμύρια άτομα. Στην Ελλάδα το ποσοστό που ασχολείται με τη γεωργία είναι 9,7% (2020), ποσοστό υπερδιπλάσιο του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρ’ όλα αυτά, πολλύ περισσότεροι άνθρωποι είναι τελικά αυτοί που βοηθούν στις φάρμες χωρίς να απασχολούνται πλήρως σε αυτές. Αυτό εξηγεί γιατί το κανονικό γεωργικό εργατικό δυναμικό της ΕΕ είναι πολύ υψηλότερο, 17 εκατομμύρια άτομα το 2020, ενώ για πολλούς από αυτούς τους ανθρώπους, οι γεωργικές εργασίες αντιπροσώπευαν μόνο ένα μικρό ποσοστό της απασχόλησης τους. Στη σχετική έρευνα, μόνο το 18,7 % του εργατικού δυναμικού εργάζονταν με πλήρη απασχόληση.

Στην πραγματικότητα όταν η παρεχόμενη αγροτική εργασία μετατράπηκε σε Ετήσιες Μονάδες Εργασίας (ΕΜΕ) που μετρούν τον όγκο της εργασίας που εκτελείται με όρους ισοδύναμων πλήρους απασχόλησης, το γεωργικό εργατικό δυναμικό παρείχε εργασία ισοδύναμη με 8,2 εκατομμύρια εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης, παρόμοια με τον συνολικό αριθμό των απασχολούμενων στη γεωργία.

Οι αγρότες είναι συνήθως άνδρες και σχετικά ηλικιωμένοι

Λίγο περισσότερο από τα δύο τρίτα (68,4 %) των αγροτών, στις 9,1 εκατομμύρια εκμεταλλεύσεις της ΕΕ ήταν άνδρες το 2020 ενώ η πλειοψηφία (57,6 %) αυτών (άνδρες και γυναίκες) ήταν τουλάχιστον 55 ετών.

Μόνο το 11,9 % των αγροτών (και τα δύο φύλα μαζί) ήταν νέοι γεωργοί (βλέπε γράφημα 2) — που ορίζονται εδώ ως εκείνοι κάτω των 40 ετών.

Στην παραπάνω έρευνα οι νέοι γεωργοί ήταν σε πολλές χώρες προς εξαφάνιση. Σε ποσοστά αυτοί ήταν στην Κύπρο (5,1 % του συνόλου των διαχειριστών γεωργικών εκμεταλλεύσεων), στην Πορτογαλία (6,4 %), στην Ελλάδα (7,2 %) και στην Ισπανία (7,7 %). Αντίθετα το ποσοστό αυτών στην Αυστρία ήταν (23,4 %) και στην Πολωνία (21,0 %).

Επίσης, σε πολλά κράτη μέλη υπήρχε σχετικά υψηλό ποσοστό γεωργών ηλικίας 65 ετών και άνω. Στην Πορτογαλία αντιπροσώπευαν το ήμισυ (50,3 %) του συνόλου των γεωργών! Το ίδιο συνέβαινε και τα 4/10 των γεωργών στην Κύπρο (46,4 %), την Ισπανία (41,3 %) και τη Ρουμανία (39,6 %).

Πολύ λίγοι αγρότες στην ΕΕ έχουν πλήρη γεωργική κατάρτιση, ελάχιστοι στην Ελλάδα

Οι περισσότεροι αγρότες στην ΕΕ διαθέτουν μόνο πρακτική εμπειρία. Αυτό ισχύει για επτά στους δέκα (72,3 %) από αυτούς, το 2020. Μόνο ένας στους δέκα (10,2 %) των αγροτών είχε πλήρη γεωργική κατάρτιση και το υπόλοιπο (17,5 %) είχε βασική γεωργική κατάρτιση. Στην Ελλάδα, το επίπεδο της γεωργικής κατάρτισης των αγροτών ήταν ιδιαίτερα χαμηλό, παρόμοιο με αυτό της Ρουμανίας, όπου μόνο το 0,7 % των διαχειριστών γεωργικών εκμεταλλεύσεων είχαν πλήρη γεωργική κατάρτιση, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία (94,5 % και 94,1 % αντίστοιχα) διέθετε μόνο πρακτική εμπειρία.

Το άρθρο γράφτηκε με στοιχεία από: https://ec.europa.eu/

Φώτο: Getty Images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ουκρανία: Η ανατίναξη στο φράγμα δεν αναστάτωσε τις τιμές σιτηρών, τα λιπάσματα όμως είναι... άλλη ιστορία

Φίδια σε σχολεία, αγριογούρουνα σε χωράφια: τρόμος και ζημία

Όλες οι ειδήσεις

19:12

Ευρωαγορές: Πτώση με φόντο Μέση Ανατολή, ΑΙ αλλά και Αρκτική

18:57

Τραμπ: «Αρρωστημένη συνωμοσία κατά της AI και των data centers»

18:46

«Το μέλλον είναι στην ΕΕ»: Kοινή διακήρυξη Σκωτίας, Ουαλίας, Β. Ιρλανδίας για «αυτοδιάθεση»

18:42

Aegean: Θετική αλλά μειωμένη η κερδοφορία στο α' εξάμηνο

18:36

Τραμπ: Ουκρανία και Ρωσία συμφώνησαν να μην πλήττουν ενεργειακούς στόχους

18:26

Οι ΗΠΑ μπλοκάρουν τη συμμετοχή Ιράν στη σύνοδο του ΔΟΑΕ

18:17

Κάλας: «Η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερα παγοθραυστικά»

18:07

Κατακόρυφη άνοδος στα εμβάσματα μεταναστών προς τις χώρες τους - Στα 729 δισ. το 2025

18:02

Χρηματιστήριο: Στο «κόκκινο» το ταμπλό με το βλέμμα σε ομόλογα και Brent

18:00

H Microsoft συντάσσει κώδικα δεοντολογίας για να κρατήσει την AI υπό ανθρώπινο έλεγχο

17:57

ΟΗΕ: Έκκληση για επείγουσα δράση απέναντι σε «πρωτοφανείς κινδύνους» που εγείρει η AI

17:44

ΥΠΕΝ: Απλοποιείται η αυτοκατανάλωση ενέργειας από νοικοκυριά και επιχειρήσεις

17:32

Νέο «καμπανάκι» Άλτμαν για την Τεχνητή Νοημοσύνη: «Θα χάσουμε τον έλεγχο»

17:28

ΗΠΑ: Η «έκρηξη» των data centers χρειάζεται επενδύσεις 110 δισ. ως το 2030 στην ηλεκτρική ενέργεια

17:25

Κρι Κρι: Στην 20η θέση της κατάταξης των αναπτυσσόμενων εισηγμένων εταιρειών στην Ευρώπη

17:15

Θάνατος Μαζωνάκη: Κατηγορία για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο στους δύο γιατρούς

17:04

Βραζιλία: Ο Λούλα ανακτά ελαφρύ προβάδισμα επί του Μπολσονάρου

16:56

Wall Street: Οι πιέσεις στον Nasdaq «κοκκινίζουν» το ταμπλό

16:48

ExxonMobil: Οι ΗΠΑ αναμένεται να καλύπτουν το 30% της παγκόσμιας αγοράς LNG έως το 2030

16:47

Vodafone: Ξεκίνησαν οι προπαραγγελίες της νέας σειράς συσκευών Apple

16:41

Η Open Cosmos άντλησε 300 εκατ. ευρώ σε νέο γύρο χρηματοδότησης

16:36

Σύνοδος για την Αρκτική: 12 χώρες ζητούν από την ΕΕ να ενισχύσει την παρουσία της στη ρωσική απειλή

16:23

Μερτς: Κρίσιμες εβδομάδες για την Ευρώπη για την υπεράσπιση της ειρήνης στην ήπειρο

16:11

Ρούτε: Το πλήγμα σε τρένο στην Ουκρανία δείχνει πόσο απεγνωσμένος είναι ο Πούτιν

16:10

Ιράν: Νέος κατάλογος πλοίων που υπόκεινται σε κυρώσεις στα Στενά του Ορμούζ

16:03

Βιομηχανία και Βαλκάνια: Οι περιοχές της Βόρειας Ελλάδας που αποκτούν νέο ρόλο στην παραγωγή

15:49

Χρυσός: Διευρύνεται η πτώση καθώς η αγορά προεξοφλεί αύξηση επιτοκίων από την Fed

15:46

Φθινοπωρινή εξόρμηση στο αρχοντικό Γαλαξίδι

15:43

Ιράν: Στο ΥΠΕΞ ο Αυστριακός επιτετραμμένος για τον ΔΟΑΕ

15:38

Τράπεζα της Ελλάδος: Στο 3,5% ο πληθωρισμός το 2026 - Πότε αναμένεται αποκλιμάκωση


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider