Ας ηγηθεί η Βιομηχανία Τροφίμων της βιωσιμότητας της τροφής μας... Λεφτά υπάρχουν στο Ταμείο Ανάκαμψης

Μοιράσου το
Ας ηγηθεί η Βιομηχανία Τροφίμων της βιωσιμότητας της τροφής μας... Λεφτά υπάρχουν στο Ταμείο Ανάκαμψης
Η ανάγκη για στροφή προς βιώσιμα προϊόντα διατροφής είναι πια αδιαμφισβήτητη. Όλοι οι κρίκοι παραγωγής τροφής από το χωράφι μέχρι το ράφι, ευθύνονται για την διαμόρφωση ενός υψηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος των όσων τρώμε.

Η ανάγκη για στροφή προς βιώσιμα προϊόντα διατροφής είναι πια αδιαμφισβήτητη. Όλοι οι κρίκοι παραγωγής τροφής από το χωράφι μέχρι το ράφι, ευθύνονται για την διαμόρφωση ενός υψηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος των όσων τρώμε. Πρώτα η γεωργία και κτηνοτροφία, χρησιμοποιώντας πολλά λιπάσματα και φάρμακα καθώς και τεράστιες ποσότητες νερού. Σύμφωνα με τον FAO, ενώ ο κάθε άνθρωπος χρειάζεται το πολύ 2 λίτρα πόσιμο νερό την ημέρα, η ημερήσια τροφή του χρειάζεται 3.000 ολόκληρα λίτρα!!!

Μετά είναι η φάση της μεταποίησης και συσκευασίας που προσθέτει κι αυτή το δικό της μερίδιο στο αποτύπωμα. Ενέργεια για μεταποίηση και ψύξη, υλικά συσκευασίας υψηλών προδιαγραφών ώστε να διατηρήσουν τα τρόφιμα τα επιθυμητά χαρακτηριστικά αλλά που δύσκολα συλλέγονται, επαναχρησιμοποιούνται ή ανακυκλώνονται.

Τέλος η φάση της διανομής και λιανικής πώλησης έχει κι αυτή σημαντική περιβαλλοντική επιβάρυνση με τα δεκάδες ψυγεία, τα τεράστια κλιματιζόμενα καταστήματα κα.

Υπάρχει ανάγκη όλη αυτή η αλυσίδα να κινηθεί τάχιστα προς την κατεύθυνση της βιωσιμότητας. Είναι απαίτηση των καιρών και σύντομα θα γίνει απαίτηση και των καταναλωτών, άρα όσοι μείνουν πίσω θα έχουν χάσει οριστικά το τρένο. Το μεγαλύτερο Ταμείο διαχείρισης χρημάτων, το συνταξιοδοτικό Fund της Νορβηγίας, ανακοίνωσε ότι θα αποσύρεται από εταιρείες που δεν κάνουν πολλά για την βιωσιμότητα. Το έκανε ήδη στο πρόσφατο παρελθόν, στη περίπτωση του φωσφόρου στο Μαρόκο καταδικάζοντας έτσι τις άθλιες συνθήκες εξόρυξης του ορυκτού στην Αφρικανική αυτή χώρα.

Η προκήρυξη του Ταμείου ανάκαμψης για την αναδιάρθρωση των αγροτικών καλλιεργειών πριν λίγους μήνες, του πρώτου βασικού κρίκου της νέας αλυσίδας, δεν πήγε καλά. Σε άρθρο μας τον περασμένο Φεβρουάριο επισημάναμε το πρόβλημα και καταλήξαμε ότι οι αγρότες γύρισαν την πλάτη προς το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά ουσιαστικά και προς την πορεία προς την βιωσιμότητα και το αύριο. Δυστυχώς, οι τρέχουσες οικονομικές, κλιματολογικές και κοινωνικές συνθήκες στην ύπαιθρο δεν επιτρέπει σε πολλούς αγρότες να ονειρεύονται και σχεδιάζουν ένα σύγχρονο αύριο. Το θέμα είναι τεράστιο, οι δε δράσεις ανάταξης αυτής της καταστροφικής για όλους μας τάσης χρειάζεται χρόνο, χρήμα, προσπάθεια, εκπεφρασμένη βούληση από την πολιτεία, τις κυβερνήσεις, τους αγρότες, τους καταναλωτές από όλους μας γιατί τελικά, όλοι μας τρώμε…

Με δεδομένο λοιπόν ότι τα πράγματα στον αγροτικό τομέα χρειάζονται μακροχρόνιο επανασχεδιασμό, ο κλήρος πέφτει στην βιομηχανία τροφίμων, την επόμενη δηλαδή φάση της διαδικασίας να οδηγήσει το ελληνικό τρόφιμο στο δρόμο της βιωσιμότητας. Κι εδώ τα θέματα είναι πολλά: εκπροσωπούν την μεσογειακή διατροφή ανά τον κόσμο με το ποιο χαρακτηριστικό ίσως πρεσβευτή της την ελληνική και ακόμη ποιο ξεχωριστή Κρητική δίαιτα. Ευθύνη μεγάλη! Σε όποιο άνθρωπο ανά τον κόσμο του πείτε ότι είσαι Έλληνας, θα σου απαντήσει, Greek salad, feta cheese, mousaka, sea and sun. Άρα εκ των πραγμάτων η ελληνική βιομηχανία τροφίμων αναγορεύεται σε άτυπο Υπουργείο Οικονομικής Διπλωματίας. Άντε Υφυπουργείο για να είμαστε ποιο ακριβείς!

Τα γνωστά ελληνικά προϊόντα που ταξιδεύουν ανά την υφήλιο ή σερβίρονται στους εδώ επισκέπτες ή τρώνε οι γηγενείς Έλληνες, είναι σαφές ότι χρειάζονται lifting προκειμένου να συνεχίσουν το ρόλο τους και την επιτυχημένη τους πορεία, όπως δείχνει και η αλματώδης αύξηση των εξαγωγών αλλά και η πιστότητα των Ελλήνων καταναλωτών σε αυτά.

Κι αφού οι αγρότες μας αδυνατούν να ανταποκριθούν στα νέα αυτά δεδομένα, ας είναι η βιομηχανία τροφίμων επικεφαλής στο νέο ξεκίνημα! Οι σκέψεις αυτές, ήλθαν διαβάζοντας για τη νέα προκήρυξη του Ταμείου Ανάκαμψης για την καινοτομία και την πράσινη μετάβαση της βιομηχανία τροφίμων. Ως παραγωγός ο ίδιος, δεν αισθάνθηκα καθόλου ευχάριστα, όταν πριν λίγους μήνες ανακοινώθηκε η έλλειψη ενδιαφέροντος από μεριάς της πρωτογενούς παραγωγής να ξεκινήσει το νέο αναπτυξιακό κύκλο και να ηγηθεί των εξελίξεων. Καταλαβαίνω καλά τους λόγους, συμμερίζομαι πολλούς από αυτούς, αλλά οι ανάγκες δεν περιμένουν. Για την ακρίβεια, πολλά από τα απαιτούμενα βήματα για την αναβάθμιση βιωσιμότητας των προιόντων διατροφής έπρεπε να είχαν ήδη γίνει.

Να δούμε... Θα καταφέρει η βιομηχανία τροφίμων, όχι να απορροφήσει τα κονδύλια -αυτό είναι θέμα των όσων χειρίζονται τα σχετικά προγράμματα- αλλά να δώσει νέα πνοή στο διατροφικό μας αύριο;

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:37

Ρέι Ντάλιο: Θα ξεσπάσει κρίση χρέους στις ΗΠΑ

21:25

Οικονόμου: Προτεραιότητα για την ΕΕ η αντιμετώπιση των διεθνών εγκληματικών δικτύων

21:10

Δημοσκόπηση Pulse: Ο ΣΥΡΙΖΑ 15,5% πίσω από τη ΝΔ - Ζήτημα ενότητας μετά την εκλογή Κασσελάκη

21:00

Γερμανία: Μεγαλώνει το χάσμα κυβέρνησης και επιχειρηματιών - Τα τρία πιο «καυτά» μέτωπα

20:58

ΥΠΕΘΟ: Ένταξη του οδικού τμήματος «Μπράλος-Άμφισσα» στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ» με δικαιούχο το Υπ. Υποδομών

20:54

ΥΠΕΘΟ: Ένταξη της Πράξης «Προμήθεια ελικοπτέρων βαρέος τύπου», στο Πρόγραμμα «Πολιτική Προστασία 2021-2027»

20:47

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 16%

20:40

ΝΔ για ν/σ ΟΤΑ: Διαφάνεια, λογοδοσία, ορθολογική διαχείριση πόρων και ευελιξία

20:30

Ο Αυστριακός καγκελάριος προτρέπει φτωχές οικογένειες «να φάνε στα McDonald’s»

20:15

Κασσελάκης: Η κυβέρνηση έχει αποτύχει να σώσει ζωές – Βεβαίως και είμαι αριστερός

20:00

Βρετανία: Οχήματα μηδενικών εκπομπών ρύπων έως το 2035

19:45

Καιρίδης: Έκτακτη χρηματοδότηση από την Κομισιόν για το μεταναστευτικό

19:31

Δημοσκόπηση Alco: Στο 17% η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και μετά την εκλογή Κασσελάκη

19:30

Dimand: «Άλμα» 52% στα λειτουργικά κέρδη εξαμήνου

19:21

Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Προτεραιότητα στις διασυνδέσεις που θα κάνουν την Ελλάδα εξαγωγέα πράσινης ενέργειας

19:18

Χατζηδάκης: Καμία αύξηση στους φορολογικούς συντελεστές - Περισσότερα έσοδα μόνο από τους φοροφυγάδες

19:10

Υπερψηφίστηκαν οι αλλαγές των μελών της ΑΔΑΕ – Εγκρίθηκε η νέα σύνθεση του ΕΣΡ

19:09

Ευρωαγορές: Έσπασε το πτωτικό σερί 5 συνεδριάσεων

19:02

Χαρδαλιάς: Θα δουλέψουμε σκληρά για να μην μείνει κανένα έργο πίσω

18:54

Eurobank Research: Ποιοι παράγοντες συνέβαλλαν στην υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας έναντι της Ευρωζώνης

18:48

Στον Δείκτη αειφορίας «FTSE4Good» για 7η συνεχή χρονιά η Alpha Bank

18:38

ΑΑΔΕ: Στα 3,2 δισ. ευρώ οι απλήρωτοι φόροι στο 7μηνο - Με χρέη στην εφορία 3,98 εκατ. φορολογούμενοι

18:23

Στις 5 Οκτωβρίου συνεδριάζει η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

18:22

CNL Capital: Ιστορικό ρεκόρ εσόδων και κερδών 1ου εξαμήνου

18:13

Έλαστρον: Στα 2,2 εκατ. ευρώ τα EBITDA του 1ου εξαμήνου

18:04

Σεισμός 3,4 Ρίχτερ στην Εύβοια

18:03

Τέλος τα ΝΠΔΔ των δήμων - Παρακολούθηση επιδόσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης

17:54

Στη Μάλτα την Παρασκευή ο Κυρ. Μητσοτάκης για τη Σύνοδο Κορυφής EUMED-9 - Συνάντηση με Μακρόν

17:50

Ένας βραβευμένος με Michelin σεφ έβαλε την πέμπτη γεύση του umami στο νέο Blue Label

17:38

Ο ΔΕΣΦΑ θα επιβλέψει την κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού Φ.Α. Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider