Ας ηγηθεί η Βιομηχανία Τροφίμων της βιωσιμότητας της τροφής μας... Λεφτά υπάρχουν στο Ταμείο Ανάκαμψης

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ας ηγηθεί η Βιομηχανία Τροφίμων της βιωσιμότητας της τροφής μας... Λεφτά υπάρχουν στο Ταμείο Ανάκαμψης
Η ανάγκη για στροφή προς βιώσιμα προϊόντα διατροφής είναι πια αδιαμφισβήτητη. Όλοι οι κρίκοι παραγωγής τροφής από το χωράφι μέχρι το ράφι, ευθύνονται για την διαμόρφωση ενός υψηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος των όσων τρώμε.

Η ανάγκη για στροφή προς βιώσιμα προϊόντα διατροφής είναι πια αδιαμφισβήτητη. Όλοι οι κρίκοι παραγωγής τροφής από το χωράφι μέχρι το ράφι, ευθύνονται για την διαμόρφωση ενός υψηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος των όσων τρώμε. Πρώτα η γεωργία και κτηνοτροφία, χρησιμοποιώντας πολλά λιπάσματα και φάρμακα καθώς και τεράστιες ποσότητες νερού. Σύμφωνα με τον FAO, ενώ ο κάθε άνθρωπος χρειάζεται το πολύ 2 λίτρα πόσιμο νερό την ημέρα, η ημερήσια τροφή του χρειάζεται 3.000 ολόκληρα λίτρα!!!

Μετά είναι η φάση της μεταποίησης και συσκευασίας που προσθέτει κι αυτή το δικό της μερίδιο στο αποτύπωμα. Ενέργεια για μεταποίηση και ψύξη, υλικά συσκευασίας υψηλών προδιαγραφών ώστε να διατηρήσουν τα τρόφιμα τα επιθυμητά χαρακτηριστικά αλλά που δύσκολα συλλέγονται, επαναχρησιμοποιούνται ή ανακυκλώνονται.

Τέλος η φάση της διανομής και λιανικής πώλησης έχει κι αυτή σημαντική περιβαλλοντική επιβάρυνση με τα δεκάδες ψυγεία, τα τεράστια κλιματιζόμενα καταστήματα κα.

Υπάρχει ανάγκη όλη αυτή η αλυσίδα να κινηθεί τάχιστα προς την κατεύθυνση της βιωσιμότητας. Είναι απαίτηση των καιρών και σύντομα θα γίνει απαίτηση και των καταναλωτών, άρα όσοι μείνουν πίσω θα έχουν χάσει οριστικά το τρένο. Το μεγαλύτερο Ταμείο διαχείρισης χρημάτων, το συνταξιοδοτικό Fund της Νορβηγίας, ανακοίνωσε ότι θα αποσύρεται από εταιρείες που δεν κάνουν πολλά για την βιωσιμότητα. Το έκανε ήδη στο πρόσφατο παρελθόν, στη περίπτωση του φωσφόρου στο Μαρόκο καταδικάζοντας έτσι τις άθλιες συνθήκες εξόρυξης του ορυκτού στην Αφρικανική αυτή χώρα.

Η προκήρυξη του Ταμείου ανάκαμψης για την αναδιάρθρωση των αγροτικών καλλιεργειών πριν λίγους μήνες, του πρώτου βασικού κρίκου της νέας αλυσίδας, δεν πήγε καλά. Σε άρθρο μας τον περασμένο Φεβρουάριο επισημάναμε το πρόβλημα και καταλήξαμε ότι οι αγρότες γύρισαν την πλάτη προς το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά ουσιαστικά και προς την πορεία προς την βιωσιμότητα και το αύριο. Δυστυχώς, οι τρέχουσες οικονομικές, κλιματολογικές και κοινωνικές συνθήκες στην ύπαιθρο δεν επιτρέπει σε πολλούς αγρότες να ονειρεύονται και σχεδιάζουν ένα σύγχρονο αύριο. Το θέμα είναι τεράστιο, οι δε δράσεις ανάταξης αυτής της καταστροφικής για όλους μας τάσης χρειάζεται χρόνο, χρήμα, προσπάθεια, εκπεφρασμένη βούληση από την πολιτεία, τις κυβερνήσεις, τους αγρότες, τους καταναλωτές από όλους μας γιατί τελικά, όλοι μας τρώμε…

Με δεδομένο λοιπόν ότι τα πράγματα στον αγροτικό τομέα χρειάζονται μακροχρόνιο επανασχεδιασμό, ο κλήρος πέφτει στην βιομηχανία τροφίμων, την επόμενη δηλαδή φάση της διαδικασίας να οδηγήσει το ελληνικό τρόφιμο στο δρόμο της βιωσιμότητας. Κι εδώ τα θέματα είναι πολλά: εκπροσωπούν την μεσογειακή διατροφή ανά τον κόσμο με το ποιο χαρακτηριστικό ίσως πρεσβευτή της την ελληνική και ακόμη ποιο ξεχωριστή Κρητική δίαιτα. Ευθύνη μεγάλη! Σε όποιο άνθρωπο ανά τον κόσμο του πείτε ότι είσαι Έλληνας, θα σου απαντήσει, Greek salad, feta cheese, mousaka, sea and sun. Άρα εκ των πραγμάτων η ελληνική βιομηχανία τροφίμων αναγορεύεται σε άτυπο Υπουργείο Οικονομικής Διπλωματίας. Άντε Υφυπουργείο για να είμαστε ποιο ακριβείς!

Τα γνωστά ελληνικά προϊόντα που ταξιδεύουν ανά την υφήλιο ή σερβίρονται στους εδώ επισκέπτες ή τρώνε οι γηγενείς Έλληνες, είναι σαφές ότι χρειάζονται lifting προκειμένου να συνεχίσουν το ρόλο τους και την επιτυχημένη τους πορεία, όπως δείχνει και η αλματώδης αύξηση των εξαγωγών αλλά και η πιστότητα των Ελλήνων καταναλωτών σε αυτά.

Κι αφού οι αγρότες μας αδυνατούν να ανταποκριθούν στα νέα αυτά δεδομένα, ας είναι η βιομηχανία τροφίμων επικεφαλής στο νέο ξεκίνημα! Οι σκέψεις αυτές, ήλθαν διαβάζοντας για τη νέα προκήρυξη του Ταμείου Ανάκαμψης για την καινοτομία και την πράσινη μετάβαση της βιομηχανία τροφίμων. Ως παραγωγός ο ίδιος, δεν αισθάνθηκα καθόλου ευχάριστα, όταν πριν λίγους μήνες ανακοινώθηκε η έλλειψη ενδιαφέροντος από μεριάς της πρωτογενούς παραγωγής να ξεκινήσει το νέο αναπτυξιακό κύκλο και να ηγηθεί των εξελίξεων. Καταλαβαίνω καλά τους λόγους, συμμερίζομαι πολλούς από αυτούς, αλλά οι ανάγκες δεν περιμένουν. Για την ακρίβεια, πολλά από τα απαιτούμενα βήματα για την αναβάθμιση βιωσιμότητας των προιόντων διατροφής έπρεπε να είχαν ήδη γίνει.

Να δούμε... Θα καταφέρει η βιομηχανία τροφίμων, όχι να απορροφήσει τα κονδύλια -αυτό είναι θέμα των όσων χειρίζονται τα σχετικά προγράμματα- αλλά να δώσει νέα πνοή στο διατροφικό μας αύριο;

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:42

Ρωσία: Διυλιστήριο της Rosneft ανέστειλε την επεξεργασία αργού έπειτα από επίθεση ουκρανικών drones

18:42

Ο ουκρανικός στρατός έπληξε στόχους στη Ρωσία με πυραύλους ATACMS

18:38

Google: Το Gemini 3 κάνει το «ντεμπούτο» του - Συνεχίζεται η κούρσα εναντίον της OpenAI

18:26

Κατάρριψη drones με κατεύθυνση τη Μόσχα - Αναστολή πτήσεων σε μεγάλα αεροδρόμια

18:26

Ο ΥΠΟΙΚ της Κύπρου, Μάκης Κεραυνός αναλαμβάνει προσωρινός πρόεδρος του Eurogroup

18:18

Έρχεται το Family Sports Park: Μια Ημέρα για Όλη την Οικογένεια – Αθλητισμός, Δημιουργία, Διασκέδαση

18:11

MSC: Είμαστε έτοιμοι να επενδύσουμε 100 εκατ. ευρώ στο Λαύριο - Ενδιαφέρον για Πάτρα και Κατάκολο

18:11

Κικίλιας: Επανέρχεται η ακτοπλοϊκή σύνδεση Πειραιά - Κύθνου

18:00

Μπλε Κέδρος: Ανακοίνωσε προσωρινό μέρισμα 0,16 ευρώ ανά μετοχή

17:54

Η γρίπη ήρθε φέτος νωρίτερα και πιο επιθετική με το νέο στέλεχος Κ

17:53

ΧΑ: Γενικευμένες πιέσεις σε όλα τα… μήκη και πλάτη του ταμπλό

17:44

Στουρνάρας: Πρέπει να αναθεωρηθούν οι εντολές των κεντρικών τραπεζών; - Τι είπε για επιτόκια ΕΚΤ

17:44

Nvidia - Microsoft: Επένδυση «μαμούθ» έως και 15 δισ. δολαρίων στην Anthropic

17:31

ΔΕΗ: Άλμα EBITDA 1,7 δισ. ευρώ στο 9μηνο - Στα 1,9 δισ. οι επενδύσεις

17:27

Klarna: «Βουτιά» 8,5% της μετοχής παρά την αύξηση 26% στα έσοδα τριμήνου

17:25

Ποια είναι η Cloudflare που «έριξε» μεγάλο μέρος του διαδικτύου

17:15

Θεοδωρικάκος σε Γκίλφοϊλ: Ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας – ΗΠΑ σε επενδύσεις, ναυπηγική βιομηχανία, εμπόριο

17:03

Το Κρεμλίνο κατηγορεί την Πολωνία για «ρωσοφοβία»

16:54

Απώλειες στη Wall Street με το βλέμμα στις μετοχές AI και την Nvidia

16:45

Πηγές ΝΔ για ΟΠΕΚΕΠΕ - ΠΑΣΟΚ: Σοβαρά ερωτήματα για ρόλο Κορασίδη από κατάθεση Πολιτοπούλου

16:44

Ισραήλ: Ένας νεκρός και τρεις τραυματίες από επίθεση στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

16:40

Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για Κοινωφελή Ιδρύματα και Σχολάζουσες Κληρονομιές - Τα βασικά σημεία

16:34

Coffee Lab: Νέα μονάδα παραγωγής στην Αίγυπτο με τοπικό συνεργάτη

16:33

Ολοκληρώθηκε το πενθήμερο πρόγραμμα κατάρτισης με θέμα «τεχνικές θερμοκηπιακών καλλιεργειών»

16:31

Υποβάθμιση μετοχών Microsoft και Amazon καθώς η ανησυχία για το AI μεγαλώνει

16:25

Rheinmetall: Προβλέπει πωλήσεις περίπου 50 δισ. ευρώ έως το 2030

16:21

Κανένα πιάτο χαμένο: Τα «Τρόφιμα Αγάπης» της ΑΒ Βασιλόπουλος δίνουν ζωή στην κυκλική οικονομία

16:19

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Αποδοχή των προτεινόμενων δεσμεύσεων από την εταιρεία Public

16:18

Τουσκ: Ταυτοποιήθηκαν δύο ύποπτοι για την έκρηξη σε σιδηροδρομική γραμμή προς Ουκρανία

16:14

Παπασταύρου: Σε ισχύ το Προεδρικό Διάταγμα για το «Αμοργόραμα» - Πρωτοβουλία με βαθύ πατριωτικό περιεχόμενο

gazzetta
gazzetta reader insider insider