Ας ηγηθεί η Βιομηχανία Τροφίμων της βιωσιμότητας της τροφής μας... Λεφτά υπάρχουν στο Ταμείο Ανάκαμψης

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ας ηγηθεί η Βιομηχανία Τροφίμων της βιωσιμότητας της τροφής μας... Λεφτά υπάρχουν στο Ταμείο Ανάκαμψης
Η ανάγκη για στροφή προς βιώσιμα προϊόντα διατροφής είναι πια αδιαμφισβήτητη. Όλοι οι κρίκοι παραγωγής τροφής από το χωράφι μέχρι το ράφι, ευθύνονται για την διαμόρφωση ενός υψηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος των όσων τρώμε.

Η ανάγκη για στροφή προς βιώσιμα προϊόντα διατροφής είναι πια αδιαμφισβήτητη. Όλοι οι κρίκοι παραγωγής τροφής από το χωράφι μέχρι το ράφι, ευθύνονται για την διαμόρφωση ενός υψηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος των όσων τρώμε. Πρώτα η γεωργία και κτηνοτροφία, χρησιμοποιώντας πολλά λιπάσματα και φάρμακα καθώς και τεράστιες ποσότητες νερού. Σύμφωνα με τον FAO, ενώ ο κάθε άνθρωπος χρειάζεται το πολύ 2 λίτρα πόσιμο νερό την ημέρα, η ημερήσια τροφή του χρειάζεται 3.000 ολόκληρα λίτρα!!!

Μετά είναι η φάση της μεταποίησης και συσκευασίας που προσθέτει κι αυτή το δικό της μερίδιο στο αποτύπωμα. Ενέργεια για μεταποίηση και ψύξη, υλικά συσκευασίας υψηλών προδιαγραφών ώστε να διατηρήσουν τα τρόφιμα τα επιθυμητά χαρακτηριστικά αλλά που δύσκολα συλλέγονται, επαναχρησιμοποιούνται ή ανακυκλώνονται.

Τέλος η φάση της διανομής και λιανικής πώλησης έχει κι αυτή σημαντική περιβαλλοντική επιβάρυνση με τα δεκάδες ψυγεία, τα τεράστια κλιματιζόμενα καταστήματα κα.

Υπάρχει ανάγκη όλη αυτή η αλυσίδα να κινηθεί τάχιστα προς την κατεύθυνση της βιωσιμότητας. Είναι απαίτηση των καιρών και σύντομα θα γίνει απαίτηση και των καταναλωτών, άρα όσοι μείνουν πίσω θα έχουν χάσει οριστικά το τρένο. Το μεγαλύτερο Ταμείο διαχείρισης χρημάτων, το συνταξιοδοτικό Fund της Νορβηγίας, ανακοίνωσε ότι θα αποσύρεται από εταιρείες που δεν κάνουν πολλά για την βιωσιμότητα. Το έκανε ήδη στο πρόσφατο παρελθόν, στη περίπτωση του φωσφόρου στο Μαρόκο καταδικάζοντας έτσι τις άθλιες συνθήκες εξόρυξης του ορυκτού στην Αφρικανική αυτή χώρα.

Η προκήρυξη του Ταμείου ανάκαμψης για την αναδιάρθρωση των αγροτικών καλλιεργειών πριν λίγους μήνες, του πρώτου βασικού κρίκου της νέας αλυσίδας, δεν πήγε καλά. Σε άρθρο μας τον περασμένο Φεβρουάριο επισημάναμε το πρόβλημα και καταλήξαμε ότι οι αγρότες γύρισαν την πλάτη προς το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά ουσιαστικά και προς την πορεία προς την βιωσιμότητα και το αύριο. Δυστυχώς, οι τρέχουσες οικονομικές, κλιματολογικές και κοινωνικές συνθήκες στην ύπαιθρο δεν επιτρέπει σε πολλούς αγρότες να ονειρεύονται και σχεδιάζουν ένα σύγχρονο αύριο. Το θέμα είναι τεράστιο, οι δε δράσεις ανάταξης αυτής της καταστροφικής για όλους μας τάσης χρειάζεται χρόνο, χρήμα, προσπάθεια, εκπεφρασμένη βούληση από την πολιτεία, τις κυβερνήσεις, τους αγρότες, τους καταναλωτές από όλους μας γιατί τελικά, όλοι μας τρώμε…

Με δεδομένο λοιπόν ότι τα πράγματα στον αγροτικό τομέα χρειάζονται μακροχρόνιο επανασχεδιασμό, ο κλήρος πέφτει στην βιομηχανία τροφίμων, την επόμενη δηλαδή φάση της διαδικασίας να οδηγήσει το ελληνικό τρόφιμο στο δρόμο της βιωσιμότητας. Κι εδώ τα θέματα είναι πολλά: εκπροσωπούν την μεσογειακή διατροφή ανά τον κόσμο με το ποιο χαρακτηριστικό ίσως πρεσβευτή της την ελληνική και ακόμη ποιο ξεχωριστή Κρητική δίαιτα. Ευθύνη μεγάλη! Σε όποιο άνθρωπο ανά τον κόσμο του πείτε ότι είσαι Έλληνας, θα σου απαντήσει, Greek salad, feta cheese, mousaka, sea and sun. Άρα εκ των πραγμάτων η ελληνική βιομηχανία τροφίμων αναγορεύεται σε άτυπο Υπουργείο Οικονομικής Διπλωματίας. Άντε Υφυπουργείο για να είμαστε ποιο ακριβείς!

Τα γνωστά ελληνικά προϊόντα που ταξιδεύουν ανά την υφήλιο ή σερβίρονται στους εδώ επισκέπτες ή τρώνε οι γηγενείς Έλληνες, είναι σαφές ότι χρειάζονται lifting προκειμένου να συνεχίσουν το ρόλο τους και την επιτυχημένη τους πορεία, όπως δείχνει και η αλματώδης αύξηση των εξαγωγών αλλά και η πιστότητα των Ελλήνων καταναλωτών σε αυτά.

Κι αφού οι αγρότες μας αδυνατούν να ανταποκριθούν στα νέα αυτά δεδομένα, ας είναι η βιομηχανία τροφίμων επικεφαλής στο νέο ξεκίνημα! Οι σκέψεις αυτές, ήλθαν διαβάζοντας για τη νέα προκήρυξη του Ταμείου Ανάκαμψης για την καινοτομία και την πράσινη μετάβαση της βιομηχανία τροφίμων. Ως παραγωγός ο ίδιος, δεν αισθάνθηκα καθόλου ευχάριστα, όταν πριν λίγους μήνες ανακοινώθηκε η έλλειψη ενδιαφέροντος από μεριάς της πρωτογενούς παραγωγής να ξεκινήσει το νέο αναπτυξιακό κύκλο και να ηγηθεί των εξελίξεων. Καταλαβαίνω καλά τους λόγους, συμμερίζομαι πολλούς από αυτούς, αλλά οι ανάγκες δεν περιμένουν. Για την ακρίβεια, πολλά από τα απαιτούμενα βήματα για την αναβάθμιση βιωσιμότητας των προιόντων διατροφής έπρεπε να είχαν ήδη γίνει.

Να δούμε... Θα καταφέρει η βιομηχανία τροφίμων, όχι να απορροφήσει τα κονδύλια -αυτό είναι θέμα των όσων χειρίζονται τα σχετικά προγράμματα- αλλά να δώσει νέα πνοή στο διατροφικό μας αύριο;

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:01

Γερμανία: Εμπορευματικός σιδηροδρομικός συρμός έπεσε από γέφυρα - Ένας τραυματίας

08:51

Παραγραφή φορολογικών υποθέσεων: «Γκαζώνει» ο ελεγκτικός μηχανισμός - Ποιοι θα λάβουν «κλήσεις»

08:46

Dedeman Hellas: Η νέα κεφαλαιακή «ένεση» και η αλλαγή σελίδας για την Praktiker - Η επόμενη μέρα

08:41

Πετρέλαιο: Τι προβλέπουν αγορά και αναλυτές για την πορεία των τιμών μετά τη συμφωνία ΗΠΑ - Ιράν

08:33

Η λίστα με τους σημαντικότερους λόγους αποχώρησης από μια θέση εργασίας για τους Έλληνες εργαζόμενους

08:24

«Εκρηκτικό» το επενδυτικό ενδιαφέρον για data centers στην Ελλάδα - Σχεδόν 5 GW αιτήματα σύνδεσης στον ΑΔΜΗΕ

08:19

ΕΥΔΑΠ: Πότε βγαίνουν οι διαγωνισμοί για Ψυττάλεια, υδρομετρητές και τα μεγάλα έργα νερού

08:11

Ιράν: Στην Ελβετία ο Γουίτκοφ για νέο γύρο διαπραγματεύσεων - Ο Ρούμπιο στη Μέση Ανατολή

08:03

Υπερταμείο: Mega διαγωνισμός 266 εκατ. για σίτιση στις δομές φιλοξενίας - Η νέα «αρχιτεκτονική» και τα κόστη

23:59

Νέο κύμα καύσωνα πλήττει την Ευρώπη - Στα ύψη ο υδράργυρος το Σαββατοκύριακο

23:47

Χρηματοδοτούνται 140 έργα στην Αιτωλοακαρνανία από το ΥΠΕΣ

23:35

Στον Τραμπ το αεροσκάφος - «δώρο» του Κατάρ: Προανήγγειλε ταξίδια σε Τουρκία και Κίνα

23:23

Γεραπετρίτης: Σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία του Μαυροβουνίου

23:11

«Όχι» από Παρίσι - Μαδρίτη σε Κέντρα Επιστροφής για μετανάστες

22:59

ΥΠΑΝ: Τάσεις αποκλιμάκωσης στις τιμές καυσίμων - Στα 1,968 ευρώ η απλή αμόλυβδη

22:46

Τραμπ: Δεν θέλω την Μελόνι θαυμάστρια γιατί δεν με στήριξε για το Ορμούζ

22:32

Ουκρανία: 3 νεκροί από ρωσικές επιθέσεις - Πλήγματα του Κιέβου στην Κριμαία

22:18

Τρίτη «κόκκινη» εβδομάδα για τον χρυσό υπό το βάρος της Fed

22:04

Ρωσία σε Ευρώπη: Ναι στις συνομιλίες, όχι στα τελεσίγραφα

21:50

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω Rally Acropolis - Ποιοι δρόμοι κλείνουν

21:37

Κλήρωση Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 65 εκατ. ευρώ

21:24

Δεύτερη εβδομάδα απωλειών για το πετρέλαιο - Πτώση 8%

21:11

Συγκρούστηκαν δύο τρένα στη Βρετανία: Αναφορές για τραυματίες

20:58

Στην Ουάσιγκτον ο νέος γύρος συνομιλιών Ισράηλ - Λιβάνου: Το μήνυμα Τραμπ για εκεχειρία

20:44

WP: Φόβοι στις ΗΠΑ για «σαμποτάζ» Νετανιάχου στη συμφωνία με Ιράν

20:30

Βουλή: Προτίμηση στον Παναγιώτη Λυμπερόπουλο για νέο Πρόεδρο του Αρείου Πάγου

20:16

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Σημαντικές διαφωνίες για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2028-2034

20:06

Βρετανία: Η νέα πρόκληση για τον Στάρμερ έρχεται από το Μάντσεστερ

19:52

Βουλή: Υπερψηφίστηκε επί της Αρχής το ν/σ του ΥΠΕΘΟΟ - Έρχονται βελτιώσεις

19:42

Εβδομαδιαία κέρδη στις ευρωαγορές


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider