Ο Οικονομικός Αλφαβητισμός και η Σημασία του για την Οικονομική Ευημερία και την Κοινωνική Συνοχή (μέρος 2ο)

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ο Οικονομικός Αλφαβητισμός και η Σημασία του για την Οικονομική Ευημερία και την Κοινωνική Συνοχή (μέρος 2ο)
Η σχέση μεταξύ του βιοτικού επιπέδου και του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού των διαφόρων χωρών είναι αμφίδρομη.

Τι σημαίνει Οικονομικός Αλφαβητισμός και ποια η σημασία του

Η απόκτηση γνώσεων σε θέματα που άπτονται της κατάρτισης ατομικού ή οικογενειακού προϋπολογισμού, της λήψης δανείου και των επενδύσεων, μεταξύ άλλων, αποτελεί «κλειδί» για τη λήψη ορθών οικονομικών αποφάσεων. Όλα τα παραπάνω περιγράφονται με τον όρο Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός (financial literacy).

Θα μπορούσαμε εύλογα να συμπεράνουμε ότι η σχέση μεταξύ του βιοτικού επιπέδου και του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού των διαφόρων χωρών είναι αμφίδρομη.

Για την Ελλάδα, ο δείκτης οικονομικού αλφαβητισμού μετρήθηκε στο 45% (στοιχεία 2014), κάτι που την κατατάσσει στο χαμηλότερο μισό μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικό είναι το “χάσμα” μεταξύ ευρωπαϊκού «Βορρά» και ευρωπαϊκού «Νότου» (βλ. Γράφημα 2).

Οικονομικά εγγράμματο ποσοστό (%) του ενήλικου πληθυσμού  στις διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες: Σε θέση ηγέτη η βόρεια Ευρώπη και η θέση της Ελλάδας (Πηγή: S&P Global FinLit Survey 2014)

Τα χαμηλά επίπεδα οικονομικών δεξιοτήτων πιθανώς συνέβαλαν στην οικονομική κρίση στη χώρα μας, ενώ αναμφίβολα επηρεάζουν τις εργασιακές προοπτικές και τα επίπεδα αμοιβής των εργαζομένων. Άλλωστε, άλλη μέτρηση της S&P εμφανίζει τη θετική σχέση ανάμεσα στον οικονομικό αλφαβητισμό και το ύψος του ατομικού εισοδήματος (βλ. Γράφημα 3).

Οικονομικά εγγράμματο ποσοστό (%) του ενήλικου πληθυσμού παγκοσμίως και στις μεγάλες αναπτυγμένες Οικονομίες: Ο οικονομικός εγγραμματισμός εμφανίζει θετική συσχέτιση με το Εισόδημα (Πηγή: S&P Global FinLit Survey 2014)

* Ο συγγραφέας επιθυμεί να ευχαριστήσει για τις χρήσιμες υποδείξεις του τον Δρα Παναγιώτη Αλεξάκη, Ομότιμο Καθηγητή Οικονομικών του Ε.Κ.Π.Α. και Καθηγητή Οικονομικής των Επιχειρήσεων και Αγορών του PHILIPS UNIVERSITY, ΚΥΠΡΟΣ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:52

Χρηματιστήριο: «Βλέπει» 2.500 μονάδες ο Γενικός Δείκτης - Άλμα άνω του 3% στις τράπεζες

10:49

Ευρωαγορές: H συμφωνία στέλνει τον Stoxx 600 σε νέο ιστορικό υψηλό

10:45

Επιχειρηματική αποστολή ΕΒΕΑ στην Τσεχία

10:43

Τα φάρμακα για την απώλεια βάρους μπορούν να διευρύνουν τις ανισότητες στην υγεία

10:39

ΓΑΙΑΟΣΕ: Κατατέθηκαν οι φάκελοι πολεοδομικής ωρίμανσης για 4 εμβληματικά ακίνητα

10:37

Μπεν Γκβιρ: Το Ισραήλ δεν δεσμεύεται από τους όρους της συμφωνίας Τραμπ

10:36

Οι ηγέτες της G7 συναντώνται στη Γαλλία μετά τη συμφωνία ΗΠΑ - Ιράν

10:32

Μενίδι: Μεγάλη φωτιά σε επιχείρηση με ανταλλακτικά αυτοκινήτων

10:29

Κάλας για συμφωνία: Ο πιθανός ρόλος της Ευρώπης και οι κυρώσεις κατά του Ιράν

10:29

ΔΑΑ: Βγαίνει στις αγορές με 7ετές ομόλογο ύψους 500 εκατ. ευρώ

10:28

Τυχερά παιχνίδια: Νέο φορολογικό βάρος από την 1η Ιουλίου σε μια αγορά που ήδη αποδίδει πάνω από 1 δισ. ευρώ

10:18

Εύσημα Handelsblatt σε Πιερρακάκη για την πρόωρη αποπληρωμή χρέους 6,9 δισ. ευρώ

10:15

Χρυσός: Έντονη ανοδική αντίδραση στη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν

10:14

Προϋπολογισμός: Πάνω από το στόχο κατά 7,4% τα φοροέσοδα τον Μάιο

09:56

Athlos Energy: Ολοκλήρωσε την πρώτη προκαταρκτική μελέτη χωροθέτησης πυρηνικών σταθμών στην Ελλάδα

09:43

Σκέρτσος: Από πού θα βρεθούν τα 4 δισ. ευρώ για 13η σύνταξη και 13ο μισθό;

09:34

Σε υψηλό 2 εβδομάδων το bitcoin

09:34

Πωλείται η θρυλική βίλα της Αντζελίνα Τζολί στο Λος Άντζελες

09:29

ΠΟΥ: Επιμένουν οι ανισότητες στη διαθεσιμότητα αίματος - Ζητήματα ασφαλείας και ανεπαρκείς αιμοδοσίες

09:25

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες χαιρετίζουν τη συμφωνία ΗΠΑ - Ιράν, ταχεία και πλήρη εφαρμογή ζητά η Λάιεν

09:15

Η Oxfam επικρίνει έντονα τη G7 για περικοπές στις δαπάνες ανθρωπιστικής βοήθειας

09:00

Ο Τραμπ απειλεί τη Γαλλία με δασμούς 100% σε κρασιά και σαμπάνιες

08:51

Αρχίζει τις εργασίες της η Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος

08:44

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινά από τη Νίκαια κύκλο συναντήσεων με τους πολίτες

08:40

Πληθωρισμός ΗΠΑ: Ένα ενεργειακό σοκ που κρατά τη Fed όμηρο

08:36

Πού ποντάρει για την ανάπτυξή της η Granarolo Ελλάς

08:35

Ακαθάριστα οικόπεδα: Βήμα-βήμα η ηλεκτρονική δήλωση καθαρισμού

08:27

Γαλάζιες περιοδείες με.. τσίπουρα - Κόντρα ΠΑΣΟΚ – ΕΛΑΣ για περισσότερα δωρεάν - Τα μπλόκα του Τσίπρα

08:14

Ανάχωμα στον Έβρο για τη δημογραφική κρίση - Μία τραπεζική πρωτοβουλία με έντονο αποτύπωμα

08:07

Τέλος χρονιάς για νηπιαγωγεία και δημοτικά


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider