Ο Οικονομικός Αλφαβητισμός και η Σημασία του για την Οικονομική Ευημερία και την Κοινωνική Συνοχή (μέρος 2ο)

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ο Οικονομικός Αλφαβητισμός και η Σημασία του για την Οικονομική Ευημερία και την Κοινωνική Συνοχή (μέρος 2ο)
Η σχέση μεταξύ του βιοτικού επιπέδου και του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού των διαφόρων χωρών είναι αμφίδρομη.

Τι σημαίνει Οικονομικός Αλφαβητισμός και ποια η σημασία του

Η απόκτηση γνώσεων σε θέματα που άπτονται της κατάρτισης ατομικού ή οικογενειακού προϋπολογισμού, της λήψης δανείου και των επενδύσεων, μεταξύ άλλων, αποτελεί «κλειδί» για τη λήψη ορθών οικονομικών αποφάσεων. Όλα τα παραπάνω περιγράφονται με τον όρο Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός (financial literacy).

Θα μπορούσαμε εύλογα να συμπεράνουμε ότι η σχέση μεταξύ του βιοτικού επιπέδου και του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού των διαφόρων χωρών είναι αμφίδρομη.

Για την Ελλάδα, ο δείκτης οικονομικού αλφαβητισμού μετρήθηκε στο 45% (στοιχεία 2014), κάτι που την κατατάσσει στο χαμηλότερο μισό μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικό είναι το “χάσμα” μεταξύ ευρωπαϊκού «Βορρά» και ευρωπαϊκού «Νότου» (βλ. Γράφημα 2).

Οικονομικά εγγράμματο ποσοστό (%) του ενήλικου πληθυσμού  στις διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες: Σε θέση ηγέτη η βόρεια Ευρώπη και η θέση της Ελλάδας (Πηγή: S&P Global FinLit Survey 2014)

Τα χαμηλά επίπεδα οικονομικών δεξιοτήτων πιθανώς συνέβαλαν στην οικονομική κρίση στη χώρα μας, ενώ αναμφίβολα επηρεάζουν τις εργασιακές προοπτικές και τα επίπεδα αμοιβής των εργαζομένων. Άλλωστε, άλλη μέτρηση της S&P εμφανίζει τη θετική σχέση ανάμεσα στον οικονομικό αλφαβητισμό και το ύψος του ατομικού εισοδήματος (βλ. Γράφημα 3).

Οικονομικά εγγράμματο ποσοστό (%) του ενήλικου πληθυσμού παγκοσμίως και στις μεγάλες αναπτυγμένες Οικονομίες: Ο οικονομικός εγγραμματισμός εμφανίζει θετική συσχέτιση με το Εισόδημα (Πηγή: S&P Global FinLit Survey 2014)

* Ο συγγραφέας επιθυμεί να ευχαριστήσει για τις χρήσιμες υποδείξεις του τον Δρα Παναγιώτη Αλεξάκη, Ομότιμο Καθηγητή Οικονομικών του Ε.Κ.Π.Α. και Καθηγητή Οικονομικής των Επιχειρήσεων και Αγορών του PHILIPS UNIVERSITY, ΚΥΠΡΟΣ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:52

Μυτιλήνη: Κατειλημμένα έως αύριο στις 12:00 από κτηνοτρόφους και τα δυο λιμάνια

21:42

ΗΠΑ: Καταψηφίστηκε η πρόταση για περιορισμό των στρατιωτικών εξουσιών του Τραμπ στο Ιράν

21:30

Η Σλοβακία απειλεί να μπλοκάρει τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας

21:18

Τραμπ: Το Ιράν συμφώνησε να μην αποκτήσει πυρηνικά - Πιθανή συνάντηση το Σαββατοκύριακο

21:06

Πρόεδρος Κούβας: «Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε στρατιωτική επίθεση των ΗΠΑ»

20:54

Σνάμπελ (ΕΚΤ): Είναι καλή στιγμή να επαναφέρουμε τη συζήτηση για έκδοση κοινού ευρωπαϊκού χρέους

20:45

Λάιεν για 10ήμερη εκεχειρία Ισραήλ - Λιβάνου: Αποτελεί ανακούφιση

20:32

Bloomberg: Θα χρειαστούν περίπου 6 μήνες για ειρηνευτική συμφωνία ΗΠΑ - Ιράν

20:28

Πρέμιερ Λιγκ: Ζημίες - ρεκόρ 900 εκατ. ευρώ το 2025

20:16

Μυτιλήνη: Αποζημιώσεις ύψους 8 εκατ. ευρώ σε τυροκομικές επιχειρήσεις λόγω αφθώδους πυρετού

20:05

Συρία: Υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης όλες οι βάσεις αμερικανικών δυνάμεων

19:57

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές

19:48

Πιερρακάκης από G7: Οφείλουμε να δράσουμε συντονισμένα απέναντι στις προκλήσεις

19:39

Συμμετοχή Μητσοτάκη στην τηλεδιάσκεψη ηγετών της ΕΕ για τα Στενά του Ορμούζ

19:31

Έρχονται οι super champions επιχειρήσεις στην ΕΕ - Το σχέδιο της Κομισιόν και οι κίνδυνοι

19:20

Συμφωνία για την κατασκευή drones πρότεινε ο Ζελέσνκι στην Ολλανδία

19:09

Reuters: Αναθεώρηση επί τα χείρω για τη γερμανική ανάπτυξη το 2026 και 2027

18:57

CrediaBank: Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 100.000 ευρώ μέσω κεφαλαιοποίησης με δωρεάν διάθεση μετοχών

18:44

Από τα μεσάνυκτα η 10ήμερη κατάπαυση πυρός Ισραήλ - Λιβάνου: «Μέσα» και η Χεζμπολάχ

18:34

Θεμιστοκλέους: «Η Ελλάδα από τις πρώτες χώρες της ΕΕ που εφαρμόζουν μέτρα προστασίας των ανηλίκων στα social media»

18:19

ΝΔ: Νέος Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ο Δημήτρης Μαρκόπουλος

18:14

Επίθεση σε σχολείο στην Τουρκία: Νέα στοιχεία για τον δράστη

18:13

Εγκαίνια της νέας γέφυρας στο Αλιγαρόρεμα παρουσία Δήμα

18:07

Χρηματιστήριο Αθηνών: Τράπεζες και ΔΕΗ πίεσαν τον Γενικό Δείκτη

17:55

Κομισιόν: Διατάζει τη Meta να αποκαταστήσει τον αποκλεισμό βοηθών ΤΝ από το WhatsApp

17:43

Η Lufthansa βάζει λουκέτο στη θυγατρική της CityLine σχεδόν δύο χρόνια νωρίτερα

17:40

Axios: Πιθανή μια εκεχειρία στον Λίβανο απόψε - Επικοινωνία Τραμπ με Αούν

17:40

Fais Group: Επαναλειτουργεί το πλήρως ανανεωμένο κατάστημα Manmgo στο River West

17:38

Ολλανδία: Η KLM ακυρώνει 160 πτήσεις τον επόμενο μήνα λόγω αύξησης του κόστους των καυσίμων

17:34

SOS από τον μεγαλύτερο παραγωγό σοκολάτας στον κόσμο - Κατακρημνίζεται η τιμή του κακάο

gazzetta
gazzetta reader insider insider