Ο Οικονομικός Αλφαβητισμός και η Σημασία του για την Οικονομική Ευημερία και την Κοινωνική Συνοχή (μέρος 2ο)

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ο Οικονομικός Αλφαβητισμός και η Σημασία του για την Οικονομική Ευημερία και την Κοινωνική Συνοχή (μέρος 2ο)
Η σχέση μεταξύ του βιοτικού επιπέδου και του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού των διαφόρων χωρών είναι αμφίδρομη.

Τι σημαίνει Οικονομικός Αλφαβητισμός και ποια η σημασία του

Η απόκτηση γνώσεων σε θέματα που άπτονται της κατάρτισης ατομικού ή οικογενειακού προϋπολογισμού, της λήψης δανείου και των επενδύσεων, μεταξύ άλλων, αποτελεί «κλειδί» για τη λήψη ορθών οικονομικών αποφάσεων. Όλα τα παραπάνω περιγράφονται με τον όρο Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός (financial literacy).

Θα μπορούσαμε εύλογα να συμπεράνουμε ότι η σχέση μεταξύ του βιοτικού επιπέδου και του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού των διαφόρων χωρών είναι αμφίδρομη.

Για την Ελλάδα, ο δείκτης οικονομικού αλφαβητισμού μετρήθηκε στο 45% (στοιχεία 2014), κάτι που την κατατάσσει στο χαμηλότερο μισό μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικό είναι το “χάσμα” μεταξύ ευρωπαϊκού «Βορρά» και ευρωπαϊκού «Νότου» (βλ. Γράφημα 2).

Οικονομικά εγγράμματο ποσοστό (%) του ενήλικου πληθυσμού  στις διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες: Σε θέση ηγέτη η βόρεια Ευρώπη και η θέση της Ελλάδας (Πηγή: S&P Global FinLit Survey 2014)

Τα χαμηλά επίπεδα οικονομικών δεξιοτήτων πιθανώς συνέβαλαν στην οικονομική κρίση στη χώρα μας, ενώ αναμφίβολα επηρεάζουν τις εργασιακές προοπτικές και τα επίπεδα αμοιβής των εργαζομένων. Άλλωστε, άλλη μέτρηση της S&P εμφανίζει τη θετική σχέση ανάμεσα στον οικονομικό αλφαβητισμό και το ύψος του ατομικού εισοδήματος (βλ. Γράφημα 3).

Οικονομικά εγγράμματο ποσοστό (%) του ενήλικου πληθυσμού παγκοσμίως και στις μεγάλες αναπτυγμένες Οικονομίες: Ο οικονομικός εγγραμματισμός εμφανίζει θετική συσχέτιση με το Εισόδημα (Πηγή: S&P Global FinLit Survey 2014)

* Ο συγγραφέας επιθυμεί να ευχαριστήσει για τις χρήσιμες υποδείξεις του τον Δρα Παναγιώτη Αλεξάκη, Ομότιμο Καθηγητή Οικονομικών του Ε.Κ.Π.Α. και Καθηγητή Οικονομικής των Επιχειρήσεων και Αγορών του PHILIPS UNIVERSITY, ΚΥΠΡΟΣ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:16

Κακοκαιρία: Συνεδρίασε η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου - Σε επιφυλακή οι αρχές

12:09

Περιβάλλον: Η κλιματική αλλαγή στα βουνά επιταχύνεται ταχύτερα από ό,τι είχε προβλεφθεί

12:01

«Καμπανάκι» ΔΝΤ για Γερμανία: Η ανάπτυξη κινδυνεύει χωρίς μεταρρυθμίσεις

11:58

Σεμερτζίδου για ΟΠΕΚΕΠΕ: Δεν ισχύει ότι μέρος των επιδοτήσεων δεν διατέθηκε για τον δηλωθέντα σκοπό

11:54

Ρόδος: Έκρηξη χειροβομβίδας σε πεδίο βολής - Ένας νεκρός και ένας σοβαρά τραυματίας

11:49

Μαρινάκης: Κανένα σενάριο συνεργασίας με Τσίπρα - Ανδρουλάκη

11:47

Λάιεν: «Αν νομιμοποιήσουμε την υπονόμευση των συνόρων, ανοίγουμε την πόρτα για περισσότερους πολέμους»

11:36

Κρεμλίνο για ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ για Ουκρανία: Έχει ορισμένα θετικά σημεία

11:34

ΣΤΑΣΥ: Θανάσιμος τραυματισμός εργαζομένου στην επισκευαστική βάση στον Πειραιά

11:21

Έκτακτη στάση εργασίας σήμερα σε Μετρό, ΗΣΑΠ και τραμ - Οι ώρες

11:15

Μητσοτάκης: Η πρώτη συνεκτική πολιτική για τους πολύτεκνους - Από τον Ιανουάριο περισσότερα χρήματα

11:13

ΧΑ: Εκατέρωθεν των 2.100 μονάδων ο Γενικός Δείκτης

11:07

ΔΥΠΑ: 163 εργαστήρια συμβουλευτικής τον Δεκέμβριο

11:04

Deal 10,3 τρισ. δολαρίων στα crypto

11:01

Άνοδος 35% σε τριμηνιαία βάση για την παραγωγή της Energean στο γ' τρίμηνο

10:43

Alpha Bank - UniCredit: Εμβαθύνουν τη διασυνοριακή συμμαχία - Προώθηση κοινής στρατηγικής ατζέντας

10:41

Οι συχνότερες αιτίες παραπόνων καταναλωτών στις τηλεπικοινωνίες και τις ταχυδρομικές υπηρεσίες

10:37

Κέρδη στις ευρωαγορές με αισιοδοξία για τα επιτόκια

10:35

Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας: 15.000 υποψήφιοι έλαβαν μέρος στις Εξετάσεις

10:19

Καραγκούνης: Σε τελική φάση επεξεργασίας τα διατάγματα για αμίαντο και μόλυβδο

10:17

Ο οίκος Fitch αναβαθμίζει την Τράπεζα Κύπρου σε «BBB»

10:12

Πάνω από 4 φορές υπερκάλυψη για το ομόλογο της Τρ. Πειραιώς: Στο 3,375% το κουπόνι - Η κατανομή

10:05

Κοινωνική συμφωνία ιστορικής σημασίας για την ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας - Τι περιλαμβάνει

10:02

Πληρωμές 13,1 εκατ. ευρώ σε 70.652 παραγωγούς από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

10:01

Κικίλιας στον ΙΜΟ: Οι Έλληνες είμαστε άνθρωποι της θάλασσας

09:55

ΔΕΔΔΗΕ: Επενδύσεις 4,87 δισ. ευρώ μέχρι το 2030 - 1,4 δισ. για τους «έξυπνους» μετρητές

09:54

HP: Μέχρι και 6.000 περικοπές θέσεων εργασίας έως το 2028

09:52

Τετράωρη στάση εργασίας σε Μετρό, Ηλεκτρικό και Τραμ το Σάββατο 30 Νοεμβρίου

09:35

ΕΒΕΠ: Σημαντική η νέα Αρχή για την εποπτεία της αγοράς και την προστασία του καταναλωτή

09:24

Οι Έλληνες χάνουν πολλά χρήματα τελικά κυνηγώντας τις προσφορές της Black Friday

gazzetta
gazzetta reader insider insider