Το ρυθμιστικό προβάδισμα της Ευρώπης έναντι των ΗΠΑ στον χώρο των κρυπτονομισμάτων

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το ρυθμιστικό προβάδισμα της Ευρώπης έναντι των ΗΠΑ στον χώρο των κρυπτονομισμάτων
Οι κυβερνήσεις και οι χρηματοοικονομικές ρυθμιστικές αρχές δεν βλέπουν με θετική ματιά τα κρυπτονομίσματα και συχνά συμβουλεύουν τους επενδυτές να μην αγοράζουν κρυπτονομίσματα, αναφέροντας τον κίνδυνο σημαντικών απωλειών ή ακόμα και απάτης. Τι αλλάζει.

Οι κυβερνήσεις και οι χρηματοοικονομικές ρυθμιστικές αρχές δεν βλέπουν με θετική ματιά τα κρυπτονομίσματα και συχνά συμβουλεύουν τους επενδυτές να μην αγοράζουν κρυπτονομίσματα, αναφέροντας τον κίνδυνο σημαντικών απωλειών ή ακόμα και απάτης. Παρά τη δυσπιστία τους, δεν έχουν ως προτεραιότητα να νομοθετήσουν αναλόγως. Κατά συνέπεια, ο χώρος των κρυπτονομισμάτων έχει αναπτυχθεί σε νομικό κενό με περιορισμένη προστασία για τους επενδυτές που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην εν λόγω αγορά ενώ ταυτόχρονα το πεδίο μένει ανοιχτό για κακόβουλους προγραμματιστές. Αυτή η αληθινή οικονομική «Άγρια Δύση» προκάλεσε δεκάδες δισεκατομμύρια απώλειες για τους επενδυτές μόνο το 2022, κυρίως λόγω της κατάρρευσης του κρυπτονομίσματος LUNA και της χρεοκοπίας της πλατφόρμας κρυπτογράφησης FTX.

Συμβουλεύοντας απλώς τους ανθρώπους να μην αγοράζουν κρυπτονομίσματα, χωρίς να τους προσφέρουν με άλλο τρόπο προστασία ισχυρών ρυθμίσεων, οι αρχές υπήρξαν αμελείς απέναντι σε αυτό το μέρος της επενδυτικής κοινότητας. Στα τέλη Απριλίου 2023, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τον Κανονισμό Αγορών Κρυπτονομισμάτων (MiCA για συντομία) με στόχο να βάλει τα πράγματα σε τάξη. Η νέα νομοθεσία δημιουργεί συνθήκες για την προστασία των χρηστών και των επενδυτών καθώς και για την καταπολέμηση της κατάχρησης και της χειραγώγησης της αγοράς ρυθμίζοντας τις συναλλαγές και την έκδοση κρυπτονομισμάτων. Με αυτόν τον τρόπο, η Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνει ρητά ότι θέλει να προωθήσει τη χρήση και την καινοτομία στη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων και όχι να την εμποδίσει. Σε σύγκριση με χώρες όπως η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες είναι απρόθυμες να δεχτούν κρυπτονομίσματα, η Ευρώπη υιοθετεί επομένως μια εποικοδομητική και προηγμένη θέση σε αυτόν τον τομέα. Η Ευρώπη έχει λοιπόν τη δυνατότητα να γίνει το επίκεντρο της βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων.

Τι αλλάζει;

Οι νέοι κανονισμοί απευθύνονται ειδικότερα σε προγραμματιστές και εκδότες κρυπτονομισμάτων επιβάλλοντάς τους αρκετούς όρους για την άσκηση των δραστηριοτήτων τους. Η δημιουργία ενός κρυπτονομίσματος γίνεται μέσω της δημοσίευσης μιας λευκής βίβλου (white paper). Αυτό το αρχικό βήμα είναι πλέον υποχρεωτικό. Πρέπει να περιλαμβάνονται ορισμένες πληροφορίες, όπως οι κύριοι κίνδυνοι. Επιπλέον, οι εκδότες κρυπτονομισμάτων πρέπει επίσης να εξηγήσουν τον αντίκτυπο του «νομίσματος» τους στο κλίμα. Αρχικά, έγινε λόγος για απαγόρευση των λεγόμενων απόδειξης εργασίας κρυπτονομισμάτων (Proof-of-Work). Σε έναν τέτοιο μηχανισμό βασίζεται η παραγωγή του Bitcoin, για παράδειγμα, και καταναλώνει πολλή ενέργεια. Τελικά, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν προχώρησε την νομοθεσία με τόσο αυστηρά κριτήρια και αρκέστηκε στην επιβολή υποχρέωσης δήλωσης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Τα νέα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούν για την παραγωγή τους (mining) σχεδόν αποκλειστικά πολύ πιο καθαρούς μηχανισμούς όπως το Ethereum το οποίο έχει πρόσφατα μεταβεί σε έναν ενεργειακά αποδοτικό λεγόμενο μηχανισμό απόδειξης στοιχήματος (Proof-of-Stake).

Η νέα νομοθεσία στοχεύει επιπλέον τα stablecoins. Αυτά τα κρυπτονομίσματα συνδέονται με την αξία ενός παραδοσιακού νομίσματος, συνήθως του αμερικάνικου δολαρίου. Η κατάρρευση του stablecoin LUNA έδειξε ξεκάθαρα ότι αυτά τα κρυπτονομίσματα μπορεί να στερούνται σταθερότητας με αποτέλεσμα η ΕΕ να απαιτεί τώρα οι εκδότες stablecoins να διατηρούν επαρκή αποθέματα ρευστότητας για να αποφευχθούν παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον.

Όπως τονίσαμε παραπάνω, οι αρχές απέφυγαν για πάρα πολύ καιρό, πέρα ​​από την απλή σύσταση να μην αγοράζουν κρυπτονομίσματα, να προσφέρουν επαρκή προστασία σε πολλούς επενδυτές, και ιδιαίτερα σε νέους. Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες εμμένουν σε αυτή τη θέση, η ΕΕ αποσαφηνίζει τελικά την κατάσταση δημιουργώντας ένα γενικό ρυθμιστικό πλαίσιο. Σύμφωνα με την ΕΕ, ο κανονισμός αυτός δεν έχει σκοπό να επιβραδύνει την ανάπτυξη αυτού του τομέα, αλλά αντίθετα να τονώσει τη χρήση και την καινοτομία σε αυτόν τον τομέα.

Μια τέτοια ρύθμιση είναι επωφελής για τους χρήστες, αλλά και για τη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων μακροπρόθεσμα. Η αβεβαιότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες εμποδίζει την καινοτομία και τις επενδύσεις στον τομέα. Στην Ευρώπη, έχουν καθοριστεί σαφώς οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν τα κρυπτονομίσματα και οι πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων για να δραστηριοποιούνται στην ευρωπαϊκή αγορά. Η Ευρώπη έχει πλέον ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι άλλων οικονομιών και τοποθετείται πλέον στην πρώτη γραμμή σε αυτόν τον τομέα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:39

Γερμανία: Το SPD ενέκρινε τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού

13:37

Ουκρανία: Η Ρωσία κατέλαβε ακόμα έναν οικισμό στο Ντονέτσκ - Μπαράζ επιθέσεων με drones

13:30

ΔΥΠΑ: Στις 16 Μαΐου έρχεται το 7ο JobReady στο Ζάππειο

13:29

Ικτίνος: Αυξημένες κατά 33% οι πωλήσεις το 2024 - Στα 3,3 εκατ. ευρώ τα EBITDA

13:21

H Max Greece αναλαμβάνει το σύνολο των brands της Καραμολέγκος

13:21

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης από ΕΜΥ - Πού θα σημειωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες

13:20

Την Τρίτη 6 Μαΐου ξεκινά η αξιολόγηση του δημοσίου από τους πολίτες

13:15

Moda Bagno: Aύξηση τζίρου 7,66% το 2024 - Στα 33,68 εκατ. ευρώ

13:15

Υπερταμείο: Η εταιρεία UCERT προτιμητέος επενδυτής για το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας

13:06

Κρεμλίνο: Ανοιχτός ο Πούτιν στην ειρήνευση στην Ουκρανία, αλλά όχι όσο γρήγορα θέλουν οι ΗΠΑ

13:04

Μητσοτάκης στο ΕΛΚ: Η Ελλάδα από αποπαίδι της κρίσης στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ευρώπη

13:03

Μείωση 3,1% σημείωσαν τον Φεβρουάριο τα οδικά τροχαία ατυχήματα

12:57

Πιερρακάκης: Ρεκόρ στον ρυθμό υποβολής φορολογικών δηλώσεων - 3 εκατ. ως τα τέλη Απριλίου

12:54

Γερμανία: Σε υψηλό δεκαετίας το ποσοστό ανεργίας - Πλησιάζει τα 3 εκατ. άτομα

12:53

Ο Lars Klingbeil θα γίνει ο επόμενος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας

12:34

Πετρέλαιο: Καθ' οδόν για τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από το 2021

12:29

Άνοδος 2,1% στις τιμές παραγωγού στη Βιομηχανία τον Μάρτιο

12:29

Ευρωζώνη: Υψηλότερη των προβλέψεων η ανάπτυξη το α' τρίμηνο - Στο 0,4%

12:25

Χρίστος Δημας: Ξεχάστε την Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, που ανήκει στο παρελθόν

12:24

Τρ. Πειραιώς: Κινδυνεύουν οι αγροτικές εξαγωγές των ΗΠΑ αν κλιμακωθεί ο εμπορικός πόλεμος

12:20

Στο 9% η ανεργία τον Μάρτιο

12:17

Αύξηση 5,2% για το όγκο των πωλήσεων στο λιανεμπόριο τον Φεβρουάριο του 2025

12:02

Το Ιράν καταγγέλλει τις απειλές της Γαλλίας για νέες κυρώσεις σε σχέση με το πυρηνικό του πρόγραμμα

11:56

Υποστηρίζοντας την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα: Online Bootcamps για startups

11:50

Ελληνικός Χρυσός: Δύο πλήρεις υποτροφίες στο Κολλέγιο Ανατόλια για το 2025

11:49

Ανοίγει η «όρεξη» για επενδύσεις στις αλυσίδες ταχείας εστίασης

11:47

Σουηδία: Συνελήφθη ύποπτος για τον θάνατο τριών ανθρώπων στην Ουψάλα

11:46

Παπαθανάσης: Το 16%- 17% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης οδεύει για σημαντικά έργα

11:46

Αθλητισμός, ευεξία και μακροζωία στο Navarino Challenge 2025

11:44

Καραβίας (Eurobank): Επιστροφή 674 εκατ. ευρώ στους μετόχους από τα κέρδη του 2024 – Στις 9/5 το μέρισμα, επαναγορές ιδίων μετοχών 288 εκατ. ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider