Το ρυθμιστικό προβάδισμα της Ευρώπης έναντι των ΗΠΑ στον χώρο των κρυπτονομισμάτων

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το ρυθμιστικό προβάδισμα της Ευρώπης έναντι των ΗΠΑ στον χώρο των κρυπτονομισμάτων
Οι κυβερνήσεις και οι χρηματοοικονομικές ρυθμιστικές αρχές δεν βλέπουν με θετική ματιά τα κρυπτονομίσματα και συχνά συμβουλεύουν τους επενδυτές να μην αγοράζουν κρυπτονομίσματα, αναφέροντας τον κίνδυνο σημαντικών απωλειών ή ακόμα και απάτης. Τι αλλάζει.

Οι κυβερνήσεις και οι χρηματοοικονομικές ρυθμιστικές αρχές δεν βλέπουν με θετική ματιά τα κρυπτονομίσματα και συχνά συμβουλεύουν τους επενδυτές να μην αγοράζουν κρυπτονομίσματα, αναφέροντας τον κίνδυνο σημαντικών απωλειών ή ακόμα και απάτης. Παρά τη δυσπιστία τους, δεν έχουν ως προτεραιότητα να νομοθετήσουν αναλόγως. Κατά συνέπεια, ο χώρος των κρυπτονομισμάτων έχει αναπτυχθεί σε νομικό κενό με περιορισμένη προστασία για τους επενδυτές που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην εν λόγω αγορά ενώ ταυτόχρονα το πεδίο μένει ανοιχτό για κακόβουλους προγραμματιστές. Αυτή η αληθινή οικονομική «Άγρια Δύση» προκάλεσε δεκάδες δισεκατομμύρια απώλειες για τους επενδυτές μόνο το 2022, κυρίως λόγω της κατάρρευσης του κρυπτονομίσματος LUNA και της χρεοκοπίας της πλατφόρμας κρυπτογράφησης FTX.

Συμβουλεύοντας απλώς τους ανθρώπους να μην αγοράζουν κρυπτονομίσματα, χωρίς να τους προσφέρουν με άλλο τρόπο προστασία ισχυρών ρυθμίσεων, οι αρχές υπήρξαν αμελείς απέναντι σε αυτό το μέρος της επενδυτικής κοινότητας. Στα τέλη Απριλίου 2023, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τον Κανονισμό Αγορών Κρυπτονομισμάτων (MiCA για συντομία) με στόχο να βάλει τα πράγματα σε τάξη. Η νέα νομοθεσία δημιουργεί συνθήκες για την προστασία των χρηστών και των επενδυτών καθώς και για την καταπολέμηση της κατάχρησης και της χειραγώγησης της αγοράς ρυθμίζοντας τις συναλλαγές και την έκδοση κρυπτονομισμάτων. Με αυτόν τον τρόπο, η Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνει ρητά ότι θέλει να προωθήσει τη χρήση και την καινοτομία στη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων και όχι να την εμποδίσει. Σε σύγκριση με χώρες όπως η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες είναι απρόθυμες να δεχτούν κρυπτονομίσματα, η Ευρώπη υιοθετεί επομένως μια εποικοδομητική και προηγμένη θέση σε αυτόν τον τομέα. Η Ευρώπη έχει λοιπόν τη δυνατότητα να γίνει το επίκεντρο της βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων.

Τι αλλάζει;

Οι νέοι κανονισμοί απευθύνονται ειδικότερα σε προγραμματιστές και εκδότες κρυπτονομισμάτων επιβάλλοντάς τους αρκετούς όρους για την άσκηση των δραστηριοτήτων τους. Η δημιουργία ενός κρυπτονομίσματος γίνεται μέσω της δημοσίευσης μιας λευκής βίβλου (white paper). Αυτό το αρχικό βήμα είναι πλέον υποχρεωτικό. Πρέπει να περιλαμβάνονται ορισμένες πληροφορίες, όπως οι κύριοι κίνδυνοι. Επιπλέον, οι εκδότες κρυπτονομισμάτων πρέπει επίσης να εξηγήσουν τον αντίκτυπο του «νομίσματος» τους στο κλίμα. Αρχικά, έγινε λόγος για απαγόρευση των λεγόμενων απόδειξης εργασίας κρυπτονομισμάτων (Proof-of-Work). Σε έναν τέτοιο μηχανισμό βασίζεται η παραγωγή του Bitcoin, για παράδειγμα, και καταναλώνει πολλή ενέργεια. Τελικά, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν προχώρησε την νομοθεσία με τόσο αυστηρά κριτήρια και αρκέστηκε στην επιβολή υποχρέωσης δήλωσης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Τα νέα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούν για την παραγωγή τους (mining) σχεδόν αποκλειστικά πολύ πιο καθαρούς μηχανισμούς όπως το Ethereum το οποίο έχει πρόσφατα μεταβεί σε έναν ενεργειακά αποδοτικό λεγόμενο μηχανισμό απόδειξης στοιχήματος (Proof-of-Stake).

Η νέα νομοθεσία στοχεύει επιπλέον τα stablecoins. Αυτά τα κρυπτονομίσματα συνδέονται με την αξία ενός παραδοσιακού νομίσματος, συνήθως του αμερικάνικου δολαρίου. Η κατάρρευση του stablecoin LUNA έδειξε ξεκάθαρα ότι αυτά τα κρυπτονομίσματα μπορεί να στερούνται σταθερότητας με αποτέλεσμα η ΕΕ να απαιτεί τώρα οι εκδότες stablecoins να διατηρούν επαρκή αποθέματα ρευστότητας για να αποφευχθούν παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον.

Όπως τονίσαμε παραπάνω, οι αρχές απέφυγαν για πάρα πολύ καιρό, πέρα ​​από την απλή σύσταση να μην αγοράζουν κρυπτονομίσματα, να προσφέρουν επαρκή προστασία σε πολλούς επενδυτές, και ιδιαίτερα σε νέους. Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες εμμένουν σε αυτή τη θέση, η ΕΕ αποσαφηνίζει τελικά την κατάσταση δημιουργώντας ένα γενικό ρυθμιστικό πλαίσιο. Σύμφωνα με την ΕΕ, ο κανονισμός αυτός δεν έχει σκοπό να επιβραδύνει την ανάπτυξη αυτού του τομέα, αλλά αντίθετα να τονώσει τη χρήση και την καινοτομία σε αυτόν τον τομέα.

Μια τέτοια ρύθμιση είναι επωφελής για τους χρήστες, αλλά και για τη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων μακροπρόθεσμα. Η αβεβαιότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες εμποδίζει την καινοτομία και τις επενδύσεις στον τομέα. Στην Ευρώπη, έχουν καθοριστεί σαφώς οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν τα κρυπτονομίσματα και οι πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων για να δραστηριοποιούνται στην ευρωπαϊκή αγορά. Η Ευρώπη έχει πλέον ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι άλλων οικονομιών και τοποθετείται πλέον στην πρώτη γραμμή σε αυτόν τον τομέα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:12

Πρωθυπουργός Σουηδίας: «Σε περίπτωση πολέμου δεν αποκλείεται η ανάπτυξη πυρηνικών στη χώρα»

20:00

Έσοδα 33,38 δισ. δολαρίων στο δ' τρίμηνο και ισχυρό guidance από Dell - Ράλι 21% για τη μετοχή

19:56

Βενεζουέλα: Απευθείας στο αμερικανικό ΥΠΟΙΚ τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου

19:38

Κικίλιας: Ποινικές διώξεις σε μέλη κυκλώματος διακινητών που εμπλέκονται στην τραγωδία στη Χίο

19:30

Μπιλ Κλίντον για Τζέφρι Έπστιν: «Δεν είδα τίποτα, ούτε έκανα κάτι μεμπτό»

19:24

Trastor: Στα 822,6 εκατ. ευρώ η αξία χαρτοφυλακίου το 2025 - Προχωρά σε ΑΜΚ 150 εκατ. ευρώ

19:11

«Πράσινο» σερί 13ετίας στις ευρωαγορές - Όγδοος διαδοχικός μήνας κερδών

19:04

Γεωργιάδης: Πολλαπλά οφέλη στην ασφάλιση υγείας από τη συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα

18:48

Ποιος ιδιοκτήτης ομάδας NBA εμπλέκεται στον πόλεμο στην Ουκρανία;

18:43

Εκτροχιασμός τραμ στο κέντρο του Μιλάνου - Ένας νεκρός και 39 τραυματίες

18:32

ΔΙΜΕΑ - Ανεξάρτητη Αρχή Ελέγχου Αγοράς: Στενότερη συνεργασία κατά του παράνομου εμπορίου

18:28

Η Maersk εκτρέπει και πάλι ορισμένα πλοία της για να αποφύγει την Ερυθρά Θάλασσα

18:24

Συναντήσεις Βανς για Ιράν στην Ουάσινγκτον - Στο Ισραήλ τη Δευτέρα ο Ρούμπιο

18:14

Πλεύρης: Θα έχουμε περισσότερες από 1.000 ανακλήσεις ασύλου μέχρι τον Ιούνιο του 2026

18:08

Το Πακιστάν βομβάρδισε στόχους σε αφγανικές πόλεις του Αφγανιστάν - Φόβοι για ανοικτό πόλεμο

18:08

Ταξιδιωτική οδηγία ΥΠΕΞ: Αποφύγετε επισκέψεις σε Ισραήλ, Παλαιστινιακά Εδάφη και Ιράν

18:03

Στα 730 δισ. δολάρια η κεφαλαιοποίηση της OpenAI - 12ψήφιος γύρος χρηματοδότησης

17:57

Η κινεζική πρεσβεία στο Ισραήλ προειδοποιεί για «αυξανόμενους κινδύνους ασφαλείας» στην περιοχή

17:56

ΧΑ: Με απώλειες 1,2% έκλεισε ο Φεβρουάριος για τον Γενικό Δείκτη - Υποαπέδωσαν οι τράπεζες

17:46

Ισραήλ: Το Ανώτατο Δικαστήριο επιτρέπει προσωρινά τη λειτουργία δεκάδων ΜΚΟ στη Γάζα

17:38

Η Κομισιόν στηρίζει το δημοψήφισμα της Ισλανδίας για επανέναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων

17:38

Δήμας: Στο 93% η πρόοδος κατασκευής στο βόρειο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Ε-65

17:35

Reuters: Ο αγωγός Druzhba μετέφερε ουκρανικό και ρωσικό πετρέλαιο πριν δεχθεί επίθεση

17:34

ΔΟΑΕ: Το Ιράν αποθηκεύει ουράνιο υψηλού εμπλουτισμού σε υπόγεια εγκατάσταση

17:22

Νέες συστάσεις ΠΟΥ για την σύνθεση του εμβολίου γρίπης

17:21

Κώτσηρας: Η ιδιωτική ασφάλιση μειώνει την αβεβαιότητα, προστατεύει τα νοικοκυριά και ενισχύει τα δημόσια έσοδα

17:14

ΚΕΠΕ: Ευνοϊκές οι προσδοκίες για την ελληνική οικονομία

17:14

Η Βρετανία αποσύρει προσωρινά το προσωπικό της από το Ιράν

17:02

Στα 6 δισ. ευρώ η παραγωγή ασφαλίστρων το 2025 στην ελληνική αγορά με αύξηση 5,6%

16:54

Πιτσιλής: Οι κυβερνοεπιθέσεις δεν κάνουν διάκριση μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

gazzetta
gazzetta reader insider insider