Το ρυθμιστικό προβάδισμα της Ευρώπης έναντι των ΗΠΑ στον χώρο των κρυπτονομισμάτων

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το ρυθμιστικό προβάδισμα της Ευρώπης έναντι των ΗΠΑ στον χώρο των κρυπτονομισμάτων
Οι κυβερνήσεις και οι χρηματοοικονομικές ρυθμιστικές αρχές δεν βλέπουν με θετική ματιά τα κρυπτονομίσματα και συχνά συμβουλεύουν τους επενδυτές να μην αγοράζουν κρυπτονομίσματα, αναφέροντας τον κίνδυνο σημαντικών απωλειών ή ακόμα και απάτης. Τι αλλάζει.

Οι κυβερνήσεις και οι χρηματοοικονομικές ρυθμιστικές αρχές δεν βλέπουν με θετική ματιά τα κρυπτονομίσματα και συχνά συμβουλεύουν τους επενδυτές να μην αγοράζουν κρυπτονομίσματα, αναφέροντας τον κίνδυνο σημαντικών απωλειών ή ακόμα και απάτης. Παρά τη δυσπιστία τους, δεν έχουν ως προτεραιότητα να νομοθετήσουν αναλόγως. Κατά συνέπεια, ο χώρος των κρυπτονομισμάτων έχει αναπτυχθεί σε νομικό κενό με περιορισμένη προστασία για τους επενδυτές που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην εν λόγω αγορά ενώ ταυτόχρονα το πεδίο μένει ανοιχτό για κακόβουλους προγραμματιστές. Αυτή η αληθινή οικονομική «Άγρια Δύση» προκάλεσε δεκάδες δισεκατομμύρια απώλειες για τους επενδυτές μόνο το 2022, κυρίως λόγω της κατάρρευσης του κρυπτονομίσματος LUNA και της χρεοκοπίας της πλατφόρμας κρυπτογράφησης FTX.

Συμβουλεύοντας απλώς τους ανθρώπους να μην αγοράζουν κρυπτονομίσματα, χωρίς να τους προσφέρουν με άλλο τρόπο προστασία ισχυρών ρυθμίσεων, οι αρχές υπήρξαν αμελείς απέναντι σε αυτό το μέρος της επενδυτικής κοινότητας. Στα τέλη Απριλίου 2023, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τον Κανονισμό Αγορών Κρυπτονομισμάτων (MiCA για συντομία) με στόχο να βάλει τα πράγματα σε τάξη. Η νέα νομοθεσία δημιουργεί συνθήκες για την προστασία των χρηστών και των επενδυτών καθώς και για την καταπολέμηση της κατάχρησης και της χειραγώγησης της αγοράς ρυθμίζοντας τις συναλλαγές και την έκδοση κρυπτονομισμάτων. Με αυτόν τον τρόπο, η Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνει ρητά ότι θέλει να προωθήσει τη χρήση και την καινοτομία στη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων και όχι να την εμποδίσει. Σε σύγκριση με χώρες όπως η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες είναι απρόθυμες να δεχτούν κρυπτονομίσματα, η Ευρώπη υιοθετεί επομένως μια εποικοδομητική και προηγμένη θέση σε αυτόν τον τομέα. Η Ευρώπη έχει λοιπόν τη δυνατότητα να γίνει το επίκεντρο της βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων.

Τι αλλάζει;

Οι νέοι κανονισμοί απευθύνονται ειδικότερα σε προγραμματιστές και εκδότες κρυπτονομισμάτων επιβάλλοντάς τους αρκετούς όρους για την άσκηση των δραστηριοτήτων τους. Η δημιουργία ενός κρυπτονομίσματος γίνεται μέσω της δημοσίευσης μιας λευκής βίβλου (white paper). Αυτό το αρχικό βήμα είναι πλέον υποχρεωτικό. Πρέπει να περιλαμβάνονται ορισμένες πληροφορίες, όπως οι κύριοι κίνδυνοι. Επιπλέον, οι εκδότες κρυπτονομισμάτων πρέπει επίσης να εξηγήσουν τον αντίκτυπο του «νομίσματος» τους στο κλίμα. Αρχικά, έγινε λόγος για απαγόρευση των λεγόμενων απόδειξης εργασίας κρυπτονομισμάτων (Proof-of-Work). Σε έναν τέτοιο μηχανισμό βασίζεται η παραγωγή του Bitcoin, για παράδειγμα, και καταναλώνει πολλή ενέργεια. Τελικά, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν προχώρησε την νομοθεσία με τόσο αυστηρά κριτήρια και αρκέστηκε στην επιβολή υποχρέωσης δήλωσης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Τα νέα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούν για την παραγωγή τους (mining) σχεδόν αποκλειστικά πολύ πιο καθαρούς μηχανισμούς όπως το Ethereum το οποίο έχει πρόσφατα μεταβεί σε έναν ενεργειακά αποδοτικό λεγόμενο μηχανισμό απόδειξης στοιχήματος (Proof-of-Stake).

Η νέα νομοθεσία στοχεύει επιπλέον τα stablecoins. Αυτά τα κρυπτονομίσματα συνδέονται με την αξία ενός παραδοσιακού νομίσματος, συνήθως του αμερικάνικου δολαρίου. Η κατάρρευση του stablecoin LUNA έδειξε ξεκάθαρα ότι αυτά τα κρυπτονομίσματα μπορεί να στερούνται σταθερότητας με αποτέλεσμα η ΕΕ να απαιτεί τώρα οι εκδότες stablecoins να διατηρούν επαρκή αποθέματα ρευστότητας για να αποφευχθούν παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον.

Όπως τονίσαμε παραπάνω, οι αρχές απέφυγαν για πάρα πολύ καιρό, πέρα ​​από την απλή σύσταση να μην αγοράζουν κρυπτονομίσματα, να προσφέρουν επαρκή προστασία σε πολλούς επενδυτές, και ιδιαίτερα σε νέους. Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες εμμένουν σε αυτή τη θέση, η ΕΕ αποσαφηνίζει τελικά την κατάσταση δημιουργώντας ένα γενικό ρυθμιστικό πλαίσιο. Σύμφωνα με την ΕΕ, ο κανονισμός αυτός δεν έχει σκοπό να επιβραδύνει την ανάπτυξη αυτού του τομέα, αλλά αντίθετα να τονώσει τη χρήση και την καινοτομία σε αυτόν τον τομέα.

Μια τέτοια ρύθμιση είναι επωφελής για τους χρήστες, αλλά και για τη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων μακροπρόθεσμα. Η αβεβαιότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες εμποδίζει την καινοτομία και τις επενδύσεις στον τομέα. Στην Ευρώπη, έχουν καθοριστεί σαφώς οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν τα κρυπτονομίσματα και οι πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων για να δραστηριοποιούνται στην ευρωπαϊκή αγορά. Η Ευρώπη έχει πλέον ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι άλλων οικονομιών και τοποθετείται πλέον στην πρώτη γραμμή σε αυτόν τον τομέα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:03

Μακρόν από Νταβός: «Προτιμάμε τον σεβασμό από τους νταήδες»

16:52

Τριγμοί στη Wall Street υπό τη σκιά της έντασης για τη Γροιλανδία

16:48

Συρία: Η συμφωνία με τη Δαμασκό «δεν ισχύει πλέον» δηλώνουν οι Κούρδοι

16:37

Κοντογεώργης: Οι 10 οριζόντιες πολιτικές περιφερειακής ανάπτυξης

16:30

Συμφωνία Ελλάδας - Αλγερίας για συνεργασία στον τουρισμό

16:19

Εγκαινιάστηκαν τα ανακαινισμένα Κέντρα Υγείας Βάρης και Κορωπίου

16:19

Τουρκία: Συγκρούσεις ανάμεσα σε φιλοκούρδους διαδηλωτές και αστυνομία στα σύνορα με τη Συρία

16:14

ΑΒ Βασιλόπουλος: Κορυφαίος Εργοδότης στην Ελλάδα για 3η συνεχή χρονιά

16:07

Ο Όμιλος AKTOR παρέδωσε τμήμα του νέου κάθετου άξονα 70 της Εγνατίας Οδού

16:06

6 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν επισκεφτείτε την Disneyland στο Παρίσι

16:03

Σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ισπανία: Η κυβέρνηση αποκλείει το ενδεχόμενο δολιοφθοράς

16:01

Εύκολοι στα λόγια, δύσκολοι στην πράξη οι δασμοί Τραμπ σε 6 χώρες της ΕΕ

15:58

Σημαντικότερο ΣΔΙΤ στην Ελλάδα το επενδυτικό clawback - Θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ

15:55

Ανησυχητική αύξηση των πρώιμων γαστρεντερικών καρκίνων: Τι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα

15:48

Αυτοψία Κυρανάκη στα έργα αποκατάστασης της γραμμής Αθήνας - Θεσσαλονίκης μετά τον «Daniel»

15:45

Μπέιλι (BoE): Γεωπολιτικές εντάσεις και εμπορικοί πόλεμοι απειλούν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα

15:44

Η ρωσική Άπω Ανατολή θάφτηκε στο χιόνι - Προβλήματα τις μετακινήσεις σε Κίνα και Ιαπωνία

15:40

Λαβρόφ: Η Βρετανία δεν θα πρέπει πλέον να αποκαλείται «Μεγάλη»

15:40

Κλειστά όλα τα σχολεία στην Αττική την Τετάρτη λόγω κακοκαιρίας

15:36

e-ΕΦΚΑ: Προσωρινά μη διαθέσιμη η υπηρεσία πληρωμής εισφορών μη μισθωτών μέσω IRIS

15:26

Πάτρα: Απευθείας θαλάσσιες γραμμές Ελλάδας–Αιγύπτου αναβαθμίζουν τον ρόλο του λιμανιού

15:14

Δήμας: Παράδοση στην κυκλοφορία του οδικού έργου Δημάριο – Ελληνοβουλγαρικά σύνορα

15:12

Αποχώρησαν από το μπλόκο στην Ιόνια Οδό οι αγρότες της Άρτας

15:08

Φρεντέρικσεν για Γροιλανδία: Τα χειρότερα ενδέχεται να είναι ακόμα μπροστά μας

15:05

Εcofin: Διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για τη Φινλανδία

14:52

Μιχαηλίδου: Η συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό ενισχύει την κοινωνική συνοχή

14:52

«Οργανωθείτε»: Κλήση αφύπνισης από Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ) στην Ευρώπη

14:45

Τσιάρας για αγρότες: Είναι η στιγμή ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί

14:33

Pantelakis Sec.: Αναβαθμίζει σύσταση και τιμή-στόχο για Helleniq Energy, top-pick με αυξημένη τιμή-στόχο η Motor Oil

14:31

Κακοκαιρία: Συνεδρίασε η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου - Σε Red Code 5 περιφέρειες, ανάμεσά τους και η Αττική

gazzetta
gazzetta reader insider insider