Το ρυθμιστικό προβάδισμα της Ευρώπης έναντι των ΗΠΑ στον χώρο των κρυπτονομισμάτων

Μοιράσου το
Το ρυθμιστικό προβάδισμα της Ευρώπης έναντι των ΗΠΑ στον χώρο των κρυπτονομισμάτων
Οι κυβερνήσεις και οι χρηματοοικονομικές ρυθμιστικές αρχές δεν βλέπουν με θετική ματιά τα κρυπτονομίσματα και συχνά συμβουλεύουν τους επενδυτές να μην αγοράζουν κρυπτονομίσματα, αναφέροντας τον κίνδυνο σημαντικών απωλειών ή ακόμα και απάτης. Τι αλλάζει.

Οι κυβερνήσεις και οι χρηματοοικονομικές ρυθμιστικές αρχές δεν βλέπουν με θετική ματιά τα κρυπτονομίσματα και συχνά συμβουλεύουν τους επενδυτές να μην αγοράζουν κρυπτονομίσματα, αναφέροντας τον κίνδυνο σημαντικών απωλειών ή ακόμα και απάτης. Παρά τη δυσπιστία τους, δεν έχουν ως προτεραιότητα να νομοθετήσουν αναλόγως. Κατά συνέπεια, ο χώρος των κρυπτονομισμάτων έχει αναπτυχθεί σε νομικό κενό με περιορισμένη προστασία για τους επενδυτές που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην εν λόγω αγορά ενώ ταυτόχρονα το πεδίο μένει ανοιχτό για κακόβουλους προγραμματιστές. Αυτή η αληθινή οικονομική «Άγρια Δύση» προκάλεσε δεκάδες δισεκατομμύρια απώλειες για τους επενδυτές μόνο το 2022, κυρίως λόγω της κατάρρευσης του κρυπτονομίσματος LUNA και της χρεοκοπίας της πλατφόρμας κρυπτογράφησης FTX.

Συμβουλεύοντας απλώς τους ανθρώπους να μην αγοράζουν κρυπτονομίσματα, χωρίς να τους προσφέρουν με άλλο τρόπο προστασία ισχυρών ρυθμίσεων, οι αρχές υπήρξαν αμελείς απέναντι σε αυτό το μέρος της επενδυτικής κοινότητας. Στα τέλη Απριλίου 2023, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τον Κανονισμό Αγορών Κρυπτονομισμάτων (MiCA για συντομία) με στόχο να βάλει τα πράγματα σε τάξη. Η νέα νομοθεσία δημιουργεί συνθήκες για την προστασία των χρηστών και των επενδυτών καθώς και για την καταπολέμηση της κατάχρησης και της χειραγώγησης της αγοράς ρυθμίζοντας τις συναλλαγές και την έκδοση κρυπτονομισμάτων. Με αυτόν τον τρόπο, η Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνει ρητά ότι θέλει να προωθήσει τη χρήση και την καινοτομία στη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων και όχι να την εμποδίσει. Σε σύγκριση με χώρες όπως η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες είναι απρόθυμες να δεχτούν κρυπτονομίσματα, η Ευρώπη υιοθετεί επομένως μια εποικοδομητική και προηγμένη θέση σε αυτόν τον τομέα. Η Ευρώπη έχει λοιπόν τη δυνατότητα να γίνει το επίκεντρο της βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων.

Τι αλλάζει;

Οι νέοι κανονισμοί απευθύνονται ειδικότερα σε προγραμματιστές και εκδότες κρυπτονομισμάτων επιβάλλοντάς τους αρκετούς όρους για την άσκηση των δραστηριοτήτων τους. Η δημιουργία ενός κρυπτονομίσματος γίνεται μέσω της δημοσίευσης μιας λευκής βίβλου (white paper). Αυτό το αρχικό βήμα είναι πλέον υποχρεωτικό. Πρέπει να περιλαμβάνονται ορισμένες πληροφορίες, όπως οι κύριοι κίνδυνοι. Επιπλέον, οι εκδότες κρυπτονομισμάτων πρέπει επίσης να εξηγήσουν τον αντίκτυπο του «νομίσματος» τους στο κλίμα. Αρχικά, έγινε λόγος για απαγόρευση των λεγόμενων απόδειξης εργασίας κρυπτονομισμάτων (Proof-of-Work). Σε έναν τέτοιο μηχανισμό βασίζεται η παραγωγή του Bitcoin, για παράδειγμα, και καταναλώνει πολλή ενέργεια. Τελικά, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν προχώρησε την νομοθεσία με τόσο αυστηρά κριτήρια και αρκέστηκε στην επιβολή υποχρέωσης δήλωσης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Τα νέα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούν για την παραγωγή τους (mining) σχεδόν αποκλειστικά πολύ πιο καθαρούς μηχανισμούς όπως το Ethereum το οποίο έχει πρόσφατα μεταβεί σε έναν ενεργειακά αποδοτικό λεγόμενο μηχανισμό απόδειξης στοιχήματος (Proof-of-Stake).

Η νέα νομοθεσία στοχεύει επιπλέον τα stablecoins. Αυτά τα κρυπτονομίσματα συνδέονται με την αξία ενός παραδοσιακού νομίσματος, συνήθως του αμερικάνικου δολαρίου. Η κατάρρευση του stablecoin LUNA έδειξε ξεκάθαρα ότι αυτά τα κρυπτονομίσματα μπορεί να στερούνται σταθερότητας με αποτέλεσμα η ΕΕ να απαιτεί τώρα οι εκδότες stablecoins να διατηρούν επαρκή αποθέματα ρευστότητας για να αποφευχθούν παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον.

Όπως τονίσαμε παραπάνω, οι αρχές απέφυγαν για πάρα πολύ καιρό, πέρα ​​από την απλή σύσταση να μην αγοράζουν κρυπτονομίσματα, να προσφέρουν επαρκή προστασία σε πολλούς επενδυτές, και ιδιαίτερα σε νέους. Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες εμμένουν σε αυτή τη θέση, η ΕΕ αποσαφηνίζει τελικά την κατάσταση δημιουργώντας ένα γενικό ρυθμιστικό πλαίσιο. Σύμφωνα με την ΕΕ, ο κανονισμός αυτός δεν έχει σκοπό να επιβραδύνει την ανάπτυξη αυτού του τομέα, αλλά αντίθετα να τονώσει τη χρήση και την καινοτομία σε αυτόν τον τομέα.

Μια τέτοια ρύθμιση είναι επωφελής για τους χρήστες, αλλά και για τη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων μακροπρόθεσμα. Η αβεβαιότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες εμποδίζει την καινοτομία και τις επενδύσεις στον τομέα. Στην Ευρώπη, έχουν καθοριστεί σαφώς οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν τα κρυπτονομίσματα και οι πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων για να δραστηριοποιούνται στην ευρωπαϊκή αγορά. Η Ευρώπη έχει πλέον ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι άλλων οικονομιών και τοποθετείται πλέον στην πρώτη γραμμή σε αυτόν τον τομέα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:52

Γερμανία: Αποστολή βοήθειας στην Ουκρανία για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την έκρηξη στο φράγμα της Καχόβκα

23:40

Ράλι για το bitcoin μετά την αγωγή στην Coibase - Πάνω από τα 27.000 δολάρια

23:34

Ανδρουλάκης: Προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ είναι η αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας

23:20

Ιταλία: Συνελήφθησαν πέντε αστυνομικοί για ξυλοδαρμό και βασανιστήρια σε βάρος πολιτών

23:11

«Αναιμικά» κέρδη στην Wall Street - Σε υψηλά για το 2023 ο S&P 500

22:56

Τσίπρας: Η μόνη εναλλακτική πρόταση απέναντι στο σχέδιο Μητσοτάκη, είναι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

22:40

Λευκός Οίκος: «Άγνωστο» τι συνέβη στην Καχόβκα- Φόβοι για πολλούς νεκρούς

22:24

Εξανεμίστηκαν τα χθεσινά κέρδη για το πετρέλαιο

22:05

Εξάρθρωση οργάνωσης που διακινούσε μετανάστες από την Τουρκία - Επτά συλλήψεις

21:52

ΗΠΑ: Οι μυστικές υπηρεσίες δείχνουν τη Ρωσία πίσω από την επίθεση στο φράγμα Καχόφκα

21:45

Μητσοτάκης: Εκλογές τον Αύγουστο χωρίς αυτοδυναμία - Θα επιδιώξω συνάντηση με τον Ερντογάν

21:34

O Dimon της JP Morgan ξεκαθαρίζει: «Δεν θα είμαι υποψήφιος πρόεδρος»

21:22

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης γυρίζει τον διάλογο για τη Θράκη σε σκοτεινές εποχές

21:13

Δεύτερη μέρα ανόδου για τον χρυσό στην εβδομάδα, περιμένοντας την Fed

21:06

Η Ρωσία καλεί τη διεθνή κοινότητα να «καταδικάσει» το Κίεβο για την έκρηξη στο φράγμα Καχόβκα

20:52

Κώστας Καραμανλής: 38 μέρες κράτησε το ενδιαφέρον του κ. Τσίπρα για τις Σέρρες

20:46

Γαλλία: Μειωμένη η συμμετοχή στην 14η ημέρα απεργιών - Μικρής έκτασης επεισόδια

20:34

Σαουδική Αραβία: Το Ιράν άνοιξε εκ νέου την πρεσβεία του στο Ριάντ

20:23

Citi: Οι περικοπές της Σ. Αραβίας είναι απίθανό να ωθήσουν τις τιμές του αργού στα 90 δολάρια

20:20

Μετάταξη στο Λονδίνο για τον επικεφαλής της Microsoft Ελλάδας, Θεοδόση Μιχαλόπουλο

20:17

«Ανησυχούν» οι ΗΠΑ για το φράγμα Καχόβκα - Τη Ρωσία κατηγορεί ο Τριντό

20:10

Οι ΗΠΑ «βλέπουν» ακριβότερες τις τιμές του πετρελαίου το 2023 και το 2024 

20:01

Συμφωνία Advent με την γερμανική BASF για τις κυψέλες υδρογόνου

19:52

Ανησυχία στην Pirelli για την επιρροή της Κίνας στην εταιρεία

19:49

MIG: Απορρίφθηκε η αίτηση έκτακτου ελέγχου μετόχων της μειοψηφίας

19:49

Η Mount Gay μόλις παρουσίασε ένα premuim ρούμι για εκείνους που πίνουν ουίσκι

19:44

Σε Κεραμωτή, Θάσο και Δράμα την Τετάρτη ο Κυρ. Μητσοτάκης

19:36

Γερμανία: Διαμαρτυρίες για τις ελλείψεις φαρμάκων - Κλειστά τα φαρμακεία στις 14 Ιουνίου

19:32

Μήνυμα Τσίπρα για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού

19:30

Ο Ερντογάν προσκάλεσε τον Εμανουέλ Μακρόν να επισκεφθεί την Τουρκία