Πώς μπορούν οι ιδιώτες να μειώσουν τη φορολογία εισοδήματος τους λίγο πριν την λήξη του έτους

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς μπορούν οι ιδιώτες να μειώσουν τη φορολογία εισοδήματος τους λίγο πριν την λήξη του έτους
Μπορεί η ώρα των δηλώσεων του 2022 να αργεί ακόμα αλλά τώρα είναι η κατάλληλη εποχή, πριν ακόμα κλείσει το έτος οι προνοητικοί φορολογούμενοι να δουν την φορολογική τους κατάσταση και ενδεχομένως να κάνουν ενέργειες που χρειάζονται ώστε να αποφύγουν δυσάρεστες φορολογικές εκπλήξεις.

Μπορεί η ώρα των δηλώσεων του 2022 να αργεί ακόμα αλλά τώρα είναι η κατάλληλη εποχή, πριν ακόμα κλείσει το έτος οι προνοητικοί φορολογούμενοι να δουν την φορολογική τους κατάσταση και ενδεχομένως να κάνουν ενέργειες που χρειάζονται ώστε να αποφύγουν δυσάρεστες φορολογικές εκπλήξεις. Όπως λέμε στο Γραφείο Καράμπελα εδώ και χρόνια, κανείς φορολογούμενος δεν πρέπει να πληρώνει όσα δεν οφείλει, αλλά για να γίνει αυτό χρειάζεται πολλές φορές κανείς να προνοεί.

Παρακάτω θα δούμε μερικές «επαγγελματικές» κινήσεις που μπορεί να κάνει κάθε φορολογούμενος ώστε να διασφαλίσει ότι το εκκαθαριστικό του δεν θα έρθει αδίκως φουσκωμένο.

Αποδείξεις

Παγίδα στην οποία πέφτουν συχνά οι φορολογούμενοι αποτελεί το ποσό που θα πρέπει να συγκεντρώσουν σε πληρωμές με τραπεζικά μέσα και ανέρχεται σε 30% του εισοδήματος τους. Όλοι οι φορολογούμενοι που δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό και δεν καλύπτονται από τις λίγες εξαιρέσεις θα κληθούν να καταβάλουν επιπλέον φόρο ως ποινή. Ως μέτρο προφύλαξης κάθε φορολογούμενος μπορεί να βρει το ποσό που έχει ήδη συγκεντρώσει σε πληρωμές με κάρτες είτε από τις ψηφιακές εφαρμογές των τραπεζών, είτε από την αναλυτική κατάσταση λαχνών της φορολοταρίας που υπάρχει στην ΑΑΔΕ. Ενδεχομένως η πραγματοποίηση συγκεκριμένων δαπανών πριν το τέλος της χρονιάς (δηλαδή πράγματα που θα πληρωθούν έτσι και αλλιώς τον Ιανουάριο) να είναι σωτήρια για ορισμένους.

Τεκμήρια διαβίωσης και συντήρησης και απόκτησης περιουσίας

Μια περίπτωση που δημιουργεί υπερμεγέθη τεκμαρτά εισοδήματα είναι το τεκμήριο συντήρησης ακίνητης περιουσίας , μιας και ο έλεγχος στις ΔOY ζητά να δει βεβαιώσεις διακοπής ρεύματος σε σπίτια που δηλώνονται ως κενά . Έτσι αν έχετε στην κατοχή σας την πατρογονική οικία σας στην ιδιαίτερη πατρίδα σας που χρησιμοποιείτε για μια εβδομάδα το Πάσχα ρισκάρετε να αποτυπωθείτε φορολογικά ως ιδιοκτήτης πολυδάπανου εξοχικού.

Σε μια άλλη εκδοχή άτομα που έχουν βρεθεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο με ακίνητα πολλών τετραγωνικών στην κατοχή τους, πιθανώς μέσω κάποιας κληρονομίας θα χρειαστεί να δικαιολογήσουν τεκμαρτά εισοδήματα για την συνολική κατοικία ενώ στην πραγματικότητα χρησιμοποιούν ένα μικρό μέρος της.

Πέρα λοιπόν από το να διακόψει την ηλεκτροδότηση για τα ακίνητα που είναι κενά οι φορολογούμενοι έχουν και άλλους τρόπους να ανακόψουν τα τεκμήρια συντήρησης των ακινήτων . Μπορούν πάντα να αποτυπώσουν τις παραχωρήσεις των ακινήτων τους ή τμημάτων των ακινήτων τους. Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στην παραχώρηση τμήματος ακινήτου διότι υπάρχει σχετική διάταξη που προβλέπει πως το υπόλοιπο τμήμα του ακινήτου δεν μπορεί να δηλώνετε ως κενό.

Σε ό,τι αφορά I.X. αυτοκίνητα και σκάφη ο νομοθέτης παρέχει ως λύση την θέση τους σε ακινησία για τους μίνες που δεν χρησιμοποιούνται και με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται η επιβάρυνση για τα οχήματα που πραγματικά δεν χρησιμοποιούνται.

Τεκμήρια απόκτησης περιουσίας

Συνήθως για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων όπως ακίνητων και οχημάτων απαιτούνται μεγαλύτερα κεφάλαια που οι φορολογούμενοι με το μέσω εισόδημα δεν μπορούν να τα καλύψουν με τα εισοδήματα ενός και μόνο έτους. Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι πολύ σημαντικό να αποτυπώνονται οι χρηματικές δωρεές που δίνουν γονείς σε παιδιά, παππούδες σε εγγόνια ή και αντίστροφα , οι όποιες είναι υπό προϋποθέσεις αφορολόγητες. Ιδιαιτέρως σημαντική λεπτομέρεια είναι οι δηλώσεις των δωρεών να υποβάλλονται εμπρόθεσμα αλλά και εντός του ιδίου φορολογικού έτους που θα καλύψει τεκμήρια.

Επίσης υπάρχουν έμμεσες δωρεές που και αυτές καλό είναι να δηλώνονται . Για παράδειγμα ένας παππούς που πληρώνει ο ίδιος το ενοίκιο του εγγονού, ενώ το μισθωτήριο είναι στο όνομα του αυτή η πράξη είναι άτυπη δωρεά που μπορεί να δηλωθεί. Άρα δεν αρκεί απλώς να γίνει η δωρεά, ακόμα και αν δεν έχει φόρο θα πρέπει να δηλωθεί εντός τους έτους για να έχει φορολογικό αντίκτυπο.

Έκπτωση λόγω δωρεάς σε ιδρύματα και φορείς κοινωφελούς σκοπού

Το ποσό του φόρου μειώνεται κατά είκοσι τοις εκατό (20%) επί των ποσών δωρεών προς φορείς που αναγνωρίζει το υπουργείο Οικονομικών, εφόσον οι δωρεές υπερβαίνουν στη διάρκεια του φορολογικού έτους το ποσό των εκατό (100) ευρώ. Το συνολικό ποσό των δωρεών δεν μπορεί να υπερβαίνει το πέντε τοις εκατό (5%) του φορολογητέου εισοδήματος. Ειδικά για τις δωρεές προς τα κοινωφελή ιδρύματα και τις εγγεγραμμένες Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, το ποσό του φόρου μειώνεται κατά σαράντα τοις εκατό (40%) επί των ποσών δωρεών. Πολύ σημαντικό για να αναγνωριστούν οι φοροεκπτώσεις είναι τα ποσά των δωρεών να κατατίθενται σε ειδικούς για τον σκοπό αυτόν λογαριασμούς τραπεζών που λειτουργούν νόμιμα σε κράτος μέλος της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ.

Έκπτωση για δαπάνες αναβάθμισης ακινήτων

Για τις δαπάνες που καταβάλλουν οι φορολογούμενοι για ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων τους, δικαιούνται τμηματική έκπτωση φόρου ύψους συνολικά 40% και συγκεκριμένα 10% για 4 έτη. Για τον υπολογισμό της έκπτωσης λαμβάνονται υπόψη μόνο οι δαπάνες για τις εργασίες, και όχι τα έξοδα για τις προμήθειες υλικών. Προϋπόθεση για να ισχύσει η φοροέκτπωση είναι να εκδοθούν τα νόμιμα παραστατικά και η εξόφληση τους να πραγματοποιηθεί με τραπεζικά μέσα.

Tip για έμπειρους επενδυτές & επιχειρηματίες

Φορολογούμενοι με επενδύσεις σε τίτλους, ομόλογα, μετοχές, παράγωγα, επιχειρηματίες με συμμετοχές σε επιχειρήσεις , ομολογιακά δάνεια και γενικότερα φορολογούμενοι με σύνθετο οικονομικό αποτύπωμα οφείλουν να απευθύνονται σε εξειδικευμένους φοροτεχνικούς για την συμπλήρωση της φορολογικής τους δήλωσης ώστε να αποτυπώσουν σωστά τις κινήσεις των κεφαλαίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:12

Μέση Ανατολή: Τα σενάρια της επόμενης μέρας - Ο μακροχρόνιος, «σκιώδης» πόλεμος Ισραήλ και Ιράν

17:40

Παπαστεργίου: Θα υπάρξουν νέα κονδύλια από το ΕΣΠΑ και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ψηφιοποίηση δικτύων

17:26

Τριήμερο ανοδικό σερί στο ΧΑ κόντρα στο διεθνές κλίμα - Αναμονή για την S&P

17:25

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street - Δεν αναμένουν κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή οι επενδυτές

17:18

Πιερρακάκης: Πιστεύουμε βαθιά στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια, στα περιφερειακά δημόσια πανεπιστήμια

16:59

Προειδοποίηση Scicluna: Αντιμέτωπη με διπλό χτύπημα η Ευρώπη εάν η ΕΚΤ δεν μειώσει τα επιτόκια

16:33

Ερντογάν: Η επίσκεψη Μητσοτάκη αποτελεί σημαντικό στάδιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

16:22

Μήνυμα του 112 προς τους κατοίκους του Βόλου και της Μαγνησίας

16:18

Νέο αίμα στον ΣΦΕΕ: Ποιοι συστήνουν το νέο 11μελές ΔΣ

16:14

ΑΑΔΕ: Ψηφιακά οι δηλώσεις φόρου δωρεάς προς ΝΠΔΔ, ΟΤΑ και μη κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα

16:09

Ανδρουλάκης: «Στις 9 Ιουνίου να υπάρχει δύναμη αποδοκιμασίας»

16:05

MicroStrategy: 370 εκατ. δολάρια έχει βγάλει το 2024 ο CEO Μάικλ Σέιλορ λόγω bitcoin

15:55

Σκρέκας: Συνεχείς είναι οι έλεγχοι και στα πρατήρια καυσίμων

15:48

Μπλίνκεν - Σύνοδος G7: Οι ΗΠΑ δεν ενεπλάκησαν στις εκρήξεις στο Ιράν

15:43

Σε εφαρμογή από 1η Ιουλίου η εξαήμερη εργασία: Ποιες επιχειρήσεις εντάσσονται - Πώς θα αμείβονται οι εργαζόμενοι

15:38

Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι

15:35

Αξιωματούχος της Χαμάς: Η ισραηλινή «επιθετικότητα» κατά του Ιράν είναι κλιμάκωση σε βάρος της περιοχής

15:29

Τσακλόγλου: Η παροχή μητρότητας που θα λάβει συνολικά η αυτοαπασχολούμενη ασφαλισμένη θα είναι σχεδόν 7.500 ευρώ

15:24

Κασσελάκης: Ο πρωθυπουργός δε χαραμίζει ούτε μία από τις 157 έδρες που διαθέτει

15:20

Βιβλιοπαρουσίαση του έργου του Τσαρλς Νταλάρα «Euroschock»

15:19

Αυγενάκης: Στόχος τα κρητικά προϊόντα να κατακτήσουν τον κόσμο

15:16

Κομισιόν: Πιο αυστηρές υποχρεώσεις από την ερχόμενη εβδομάδα για sites πορνό

15:13

Εφραίμογλου: Η διαμόρφωση Ευρωπαϊκών Προτύπων Αναφοράς Βιωσιμότητας αφορά όλες τις επιχειρήσεις

15:12

Σεισμός στη Σάμο: Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε κτίρια

15:09

Βήχας: Πού μπορεί να οφείλεται και τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσει

15:03

Η Μαρία Ευθυμίου στο Women's Forum «Είμαι Εδώ Για Εσένα» 2024: «Η σοφία δεν μπορεί να είναι ούτε αρσενική ούτε θηλυκή»

15:00

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Τα δημόσια νοσοκομεία καταρρέουν εξαιτίας της ακραίας υποστελέχωσης

14:56

Σχοινάς: Τα ευρωπαϊκά σύνορα στον Έβρο θα συνεχίσουν να φυλάσσονται και να είναι ασφαλή

14:53

Μιχαηλίδου για μη μισθωτές μητέρες: Αποκαταστήσαμε μία μεγάλη αδικία - Θα λαμβάνουν 830 ευρώ το μήνα για εννέα μήνες

14:46

G7: Nα εμποδισθεί μια νέα κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

gazzetta
gazzetta reader insider insider