Η εικόνα για τιμές μίσθωσης και προ-κρατήσεις κατοικιών τον δεκαπενταύγουστο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η εικόνα για τιμές μίσθωσης και προ-κρατήσεις κατοικιών τον δεκαπενταύγουστο
Το 2020 ήταν ένα καλοκαίρι διαφορετικό για το σύνολο της παγκόσμιας κοινότητας.

Το 2020 ήταν ένα καλοκαίρι διαφορετικό για το σύνολο της παγκόσμιας κοινότητας. Ένα καλοκαίρι γεμάτο προκλήσεις και με απώλειες που άγγιξαν το 77,12% σε σχέση με το 2019 για την ελληνική οικονομία και με τις τουριστικές εισπράξεις να διαμορφώνονται μόλις στα 4,28 δισ. ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Ένα καλοκαίρι που την χώρα μας την επισκέφτηκαν κατά 77% λιγότεροι τουρίστες σε σχέση με το 2019.

Όλοι μας θέλουμε να πιστεύουμε ότι η φετινή χρονιά θα αποτελέσει μια καλή χρονιά για την παγκόσμια υγεία και για την οικονομία της χώρας μας διότι ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 21% του ΑΕΠ, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Τη φετινή χρονιά όπως και το 2020, οι περισσότεροι τουρίστες τόσο εγχώριοι, όσο και αλλοδαποί επιλέγουν κυρίως αυτόνομές κατοικίες που προσφέρουν ιδιωτικότητα ώστε να μην έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο με στόχο την θωράκιση της υγείας τους βάση των ειδικών συνθηκών που διανύουμε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από ιστοσελίδες που φιλοξενούν ακίνητα που αξιοποιούνται – διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης ή/και με σήμα του Ε.Ο.Τ τα δεδομένα είναι πολύ ενθαρρυντικά όσον αφορά τις προ-κρατήσεις ιδιαίτερα για το χρονικό διάστημα 13/8-18/8 που αγγίζουν ακόμη και το 100% σε πολλούς νησιωτικούς προορισμούς, αποδεικνύοντας ότι οι τόσο οι αλλοδαποί τουρίστες όσο και οι εγχώριοι θέλουν να ταξιδέψουν και τηρούν τις προδιαγραφές που έχει ορίσει η πολιτεία για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού. Παράλληλα, υψηλό ποσοστό προ-κρατήσεων καταγράφεται και στους τουριστικούς προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας με πρωταγωνιστή την Πελοπόννησο και την Χαλκιδική για τους Βορειοελλαδίτες συμπατριώτες μας καθώς και για τους Βαλκάνιους.

Οι προ-κρατήσεις στο νησί των ανέμων σε ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης αγγίζουν το 94% με τον συνολικό αριθμό εγγεγραμμένων ακινήτων όλων των οικονομικών βαλαντίων να είναι 2.046. ‘Ένα μήνα πριν τον δεκαπενταύγουστο, η διαθεσιμότητα καταγράφεται πολύ μικρή και η διαμονή πέντε διανυκτερεύσεων αγγίζει ακόμη και τις 2.403€ για κατοικία 110 τμ στη περιοχή Super Paradise, ενώ στο Καλό Λιβάδι κατοικία 30 τμ διατίθενται προς 2.228€ για 5 διανυκτερεύσεις. Θα πρέπει στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι μετά την ανακοίνωση των μέτρων προστασίας που ανακοίνωσε η πολιτεία (τοπικό lockdown) στο νησί των ανέμων, καταγράφηκαν πολλές ακυρώσεις για τον μήνα Ιούλιο τόσο από εγχώριους εκδρομείς όσο και από αλλοδαπούς. Θέλουμε να «πιστεύουμε», ότι δεν θα επηρεάσει τις προ-κρατήσεις του Αυγούστου, αλλά η «εικόνα» του τοπικού lockdown, ενδεχόμενα να επηρεάσει την υπόλοιπη καλοκαιρινή σεζόν τόσο στο νησί των ανέμων, όσο και τη γενικότερη κινητικότητα στους νησιωτικούς προορισμούς της χώρας μας.

Στην Σαντορίνη οι προ-κρατήσεις για τις ημέρες του δεκαπενταύγουστου αγγίζουν το 98% με τη συνολική δυναμικότητα του νησιού σε ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης να αριθμούνται σε 2.189. Οι επιλογές πλέον είναι λιγοστές, ενώ το κόστος διαμορφώνεται στα 1.530€ για κατοικία 35τμ στη περιοχή Καμάρι.

Στη Σκιάθο οι προ-κρατήσεις αγγίζουν το 96% με δυναμικότητα 275 κατοικίες, στη Σκόπελο το 98% με 371 κατοικίες και στη Πάρο το 99% με 1.640 κατοικίες, στη Ζάκυνθο το 95% με 1.521 κατοικίες, στη Κεφαλονιά το 97% με 1.785 κατοικίες και στην Ιθάκη το 100% με 116 κατοικίες όπως και στην Πάτμο με 189 κατοικίες.

Υψηλά ποσοστά προ-κρατήσεων καταγράφονται και στην Κρήτη όπου αγγίζει το 96% για αυτοτελή διαμερίσματα ή/και κατοικίες που βρίσκονται πλησίον της θάλασσας. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Κρήτη διαθέτει εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες 13.965 ακίνητα τόσο σε παραθαλάσσιους προορισμούς όσο και σε αστικά κέντρα.

Παράλληλα, θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι εντυπωσιακές πληρότητες δεν αφορούν ξενοδοχειακές μονάδες, ξενώνες ή/και πανσιόν, αλλά διαμερίσματα ή/και αυτοτελείς κατοικίες εγγεγραμμένα σε βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Σημαντικός παράγοντας διαμόρφωσης των τιμών και της πληρότητας αποτελεί η ευέλικτη πολιτική ακύρωσης που έχουν υιοθετήσει σχεδόν στο σύνολο τους οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης τους τελευταίους 18 μήνες λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, σε συνάρτηση με τα ενδεχόμενα τοπικά lockdown που δεν αποκλείεται να εφαρμοστούν ανάλογα με την πορεία της πανδημίας, ενισχύουν ακόμη περισσότερο την ζήτηση.

Πολλές πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης κατά την διάρκεια αναζήτησης τουριστικού προορισμού ενημερώνουν τους επισκέπτες πως: «εφόσον έχετε ακόμη μέρες για τη διαμονή σας, επιλέξτε δωρεάν ακύρωση για μεγαλύτερη ευελιξία. Με τη δωρεάν ακύρωση τα σχέδιά σας μπορούν να αλλάξουν χωρίς πρόβλημα

Οι ηπειρωτικοί προορισμοί

Τη φετινή χρονιά ο οδικός τουρισμός, τα περίφημα «roadtrips» γνωρίσουν νέα άνθιση τόσο από τον εγχώριο τουρισμό, όσο και από αλλοδαπούς που επιλέγουν τη χώρα μας για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Το καλοκαίρι του 2020 πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες επέλεξαν να μη μετακινηθούν με μέσα μαζικής μεταφοράς (αεροπλάνα, τρένα, λεωφορεία) λόγω της πανδημικής κρίσης, με αποτέλεσμα να καταγραφεί σημαντική άνοδο των ταξιδιών με αυτοκίνητο. Όλοι μας θυμόμαστε τις εικόνες στα μέσα Ιουνίου της περσυνής χρονιάς στο συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα, στα σύνορα Ελλάδας- Βουλγαρίας, η κίνηση ήταν πολύ αυξημένη. Οχήματα από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από τη Σερβία (τη μόνη τρίτη χώρα που επιτρέπεται να περνά τα ελληνικά σύνορα, μέχρι τις αρχές Ιουλίου) σχηματίζουν ουρές χιλιομέτρων, για να περάσουν στο ελληνικό έδαφος.

Παράλληλα το παρόν στη χώρα μας μέσω οδικού δικτύου έδωσαν Γερμανοί, Αυστριακοί, Ελβετοί, Πολωνοί, Σουηδοί, Φιλανδοί και Γιουγκοσλάβοι.

Οι εκδρομείς λόγω των υγειονομικών συνθηκών επιλέγουν κυρίως αυτοτελή διαμερίσματα ή/και κατοικίες εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, μια επιλογή που βλέπουμε να αποκτά έδαφος μέρα με τη μέρα, ενώ σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα αποτελεί τη πρώτη επιλογή τόσο εγχώριών, όσο και αλλοδαπών τουριστών και το φετινό καλοκαίρι. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι εγγραφές ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης έχουν αυξηθεί σε σχέση με την προ covid-19 εποχή, διότι πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν διακρίνει την υψηλή ζήτηση για αυτοτελή διαμερίσματα ή/και κατοικίες σε τουριστικούς προορισμούς

Οι προ-κρατήσεις ή αλλιώς οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, λόγω της ευέλικτης πολιτικής ακύρωσης που έχουν υιοθετήσει σχεδόν στο σύνολο τους οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης τους τελευταίους 18 μήνες λόγω της πανδημίας του κορονοϊού σε συνάρτηση των ενδεχόμενων τοπικών lockdown που μπορούν να εφαρμοστούν σε περίπτωση ανάγκης σε περιοχές που η πανδημία χτυπήσει ηχηρά τη πόρτα, για αυτοτελή διαμερίσματα ή/και κατοικίες (όχι βίλες) για 5 διανυκτερεύσεις για το χρονικό διάστημα από 13 Αυγούστου έως 18 Αυγούστου έχουν «χτυπήσει» κόκκινο.

Στη Πελοπόννησο σύμφωνα με διεθνείς πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης όσον αφορά το χρονικό διάστημα από 13 Αυγούστου έως 18 Αυγούστου, οι προ-κρατήσεις αγγίζουν το 99% με το σύνολο της δυναμικότητας σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης να είναι 3.613 ακίνητα, στη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το 92% με 1.161 ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, τα ακίνητα που είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης και είναι κατάλληλα για καλοκαιρινές διακοπές υπολογίζονται συνολικά στα 440 . Στη Περιφέρεια Ηπείρου οι προ-κρατήσεις στους παραθαλάσσιους τουριστικούς προορισμούς αγγίζουν το 87% με το σύνολο της δυναμικότητας σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης να είναι 690 ακίνητα. Στη Χαλκιδική, οι προ-κρατήσεις στους παραθαλάσσιους προορισμούς αγγίζουν το 81% με το σύνολο της δυναμικότητας σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης να είναι 4.074ακίνητα.

Πρωταγωνιστικό ρόλο και το φετινό καλοκαίρι φέρεται να έχουν οι παραθαλάσσιες περιοχές της Μεσσηνίας, λόγω τόσο της φυσικής ομορφιάς που διαθέτει αλλά και λόγω του καλού οδικού δικτύου που την συνδέει με την Αθήνα. Παράλληλα, έντονη κινητικότητα καταγράφεται και στην Μεσσηνιακή Μάνη, στα παράλια του Νομού Κορινθίας (Λέχαιο, Ξυλόκαστρο, Κιάτο, Λουτράκι, Λουτρά Ωραίας Ελένη), ενώ αρχίζει να μπαίνει στον τουριστικό χάρτη και η Αχαΐα κυρίως στις παραθαλάσσιες περιοχές της Αιγιαλείας . Ενώ, έντονο ενδιαφέρον και μάλιστα θεωρούμε ότι τα επόμενα χρόνια θα αποτελέσει το «Μήλον της Έριδος», είναι όλη η «χρυσή» αμμώδη ακτογραμμή του Ν. Ηλείας και ιδιαίτερα η Κυλλήνη και η Κουρούτα ή αλλιώς «Μύκονος της Πελοποννήσου».

Τα παραθαλάσσια προάστια της Ηπείρου, όπως τα Σύβοτα και η Πάργα, το κόστος για πέντε διανυκτερεύσεις από 13 Αυγούστου έως και 18 Αυγούστου κυμαίνεται από 530€ έως 1.125€ για οικογένεια με 2 παιδία έως 12ετών. Συγκεκριμένα, το κόστος για μίσθωση κατοικίας για 5 διανυκτερεύσεις κατοικίας 80τμ στη Πάργα διαμορφώνεται στα 730€, ενώ στα Σύβοτα για κατοικία 45τμ, διαμορφώνεται στα 745€.

Η Χαλκιδική, αποτελεί τη βασίλισσα του φετινού καλοκαιριού για τους βορειοελλαδίτες συμπατριώτες μας καθώς και για τους Βαλκάνιους τουρίστες . Ήδη η κινητικότητα από τους Θεσσαλονικείς για εκδρομές με μια ή/και δυο διανυκτερεύσεις έχει αγγίξει το κόκκινο, ενώ έντονο καταγράφεται και το «κύμα» Βαλκάνιων που επισκέπτονται οδικώς την Χαλκιδική ακόμη και για διήμερες – τριήμερες εξορμήσεις.

Αρκετοί Αθηναίοι συμπολίτες μας για τις καλοκαιρινές τους διακοπές επιλέγουν είτε την Έυβοια, είτε την Φθιώτιδα κυρίως λόγω του καλού οδικού δικτύου και της κοντινής χιλιομετρικής απόστασης. Ενώ αρκετοί, επιλέγουν τους άνωθεν προορισμούς διότι επιθυμούν να βρίσκονται κοντά στους εργασιακούς τους χώρους στην πρωτεύουσα σε χιλιομετρική απόσταση 1-1,5 ώρας. Ενώ όσοι δεν μπορέσουν να βρεθούν εκτός των τειχών της Περιφέρειας Αττικής, μπορούν να επιλέξουν περιοχές όπως η Αρτέμιδα, η Ανάβυσσος, ο Κάλαμος, το Αλεποχώρι, το Σούνιο, την Αγία Μαρίνα, την Κινέτα, την Ραφήνα ή/και την Αίγινα να θέλουν να βρεθούν σε κοντινό νησί .

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι ανάλογα με τα υγειονομικά δεδομένα, τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας καθώς και τα ενδεχόμενα lockdown, μπορούν να επηρεάσουν τις π[ρο-κρατήσεις σε δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς και να οδηγήσουν τόσο τους εγχώριους εκδρομείς, όσο και τους αλλοδαπούς , στο να επιλέξουν προορισμούς στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:31

Ιράν: «Λυπηρές» οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης

09:25

Ideal Holdings: Συμφωνία για τη μεταβίβαση της Astir Vitogiannis SA στην Guala Closures

09:23

Γερμανοί κι Αμερικάνοι τροφοδότησαν τον τουρισμό τον Φεβρουάριο

09:19

Αλμπανέζι (πρωθυπουργός Αυστραλίας): Ο Μασκ είναι ένας αλαζόνας δισεκατομμυριούχος

09:09

Κίνα: Σε κόκκινο συναγερμό για καταρρακτώδεις βροχές στις νότιες περιοχές της χώρας

09:03

Ζελένσκι: Ουκρανία και ΗΠΑ ετοιμάζουν διμερή «συμφωνία ασφαλείας»

08:51

ΗΠΑ: Στο στόχαστρο τράπεζες της Κίνας που υποστηρίζουν τη ρωσική πολεμική προσπάθεια στην Ουκρανία

08:44

Βόρεια Μακεδονία: Αύριο ο πρώτος γύρος των αμφίρροπων προεδρικών εκλογών

08:38

ΗΠΑ: «Δείχνουν» Ιράν για την επίθεση σε αμερικανική βάση στη Συρία

08:30

Β. Κορέα: Υπό το βλέμμα του Κιμ Γιονγκ Ουν ασκήσεις «πυρηνικής αντεπίθεσης»

08:22

Βρετανία: Εγκρίθηκε το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για την απέλαση μεταναστών στη Ρουάντα

08:14

Σε συνθήκες Σαχάρας σήμερα η χώρα - Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης και λασποβροχή

08:06

ΕΕΣ: «Σπαζοκεφαλιά» η ηλεκτροκίνηση – Κίνδυνος να εγκλωβιστούν η βιομηχανία και οι καταναλωτές

08:06

Αποκαθίσταται ύστερα από πέντε μήνες η επικοινωνία της NASA με το Voyager 1

08:05

Παιδικοί σταθμοί: Κονδύλι 70 εκατ. ευρώ για δημιουργία 20.000 θέσεων για βρέφη και νήπια - Ποιους δήμους αφορά

07:58

ΕΤΑΔ: «Πωλητήριο» με τιμή εκκίνησης 3,335 εκατ. για το ακίνητο των κεραμιστών στο Μαρούσι

07:54

Νέα εταιρεία από τη Μινέρβα για την παραγωγή φέτας – Oι στόχοι, η επωνυμία και η επόμενη μέρα

07:48

ΕΣΠΑ: Όλα τα προγράμματα για τις επιχειρήσεις που θα βγουν στον αέρα το 2024 – Τα χρονοδιαγράμματα των προσκλήσεων

07:46

Φορολογικές διαφορές: «Σβήνουν» φόροι και πρόστιμα για 1 στις 4 προσφυγές

07:41

Εξοχική κατοικία: Το come back των Ελλήνων – Οι τιμές και το προφίλ των αγοραστών

07:40

Οι επιπτώσεις της αφρικανικής σκόνης στην υγεία μας - Χρήσιμες συστάσεις

07:39

Οι νέοι στόχοι του 2024: Πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% με ΑΕΠ στα 231 δισ. ευρώ – Στο 154,1% φέτος το χρέος

07:35

Στα εγκαίνια του τμήματος Λαμία - Καλαμπάκα του Ε65 ο Κυρ. Μητσοτάκης

07:32

Διασύνδεση Κρήτη-Αττική: Ποιος είναι ο νέος «σύμμαχος» Κοπελούζου για το 20% – Γιατί αποχώρησε η Macquarie

07:27

Δημοσιονομικοί κανόνες: Προς τελική συμφωνία στο Ευρωκοινοβούλιο – Οι όροι για την Ελλάδα, τα ψιλά γράμματα

07:22

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Ε65: Στην κυκλοφορία 136 χλμ. στην Κεντρική Ελλάδα – Πώς αλλάζουν οι οδικές μεταφορές

07:20

Τι συμβαίνει με την Tesla του Έλον Μασκ;

07:18

Προτεραιότητα οι ευρωεκλογές, το σχέδιο της ΝΔ με αναθέσεις σε 12 κορυφαίους υπουργούς - Τώρα τρέχουν για επιστολική κι ας μην την ψήφισαν

07:15

Παγκόσμια  Εβδομάδα Ανοσοποίησης: Γιατί ο εμβολιασμός είναι θύμα της ίδιας του της επιτυχίας

07:08

Προετοιμασία για τα αποτελέσματα – Η «μάχη» για τον ΣΕΒ – Η πορεία της ΕΤΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider