Ποιες είναι οι μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο με βάση την χρηματιστηριακή τους αξία

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ποιες είναι οι μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο με βάση την χρηματιστηριακή τους αξία
Μετά το πρώτο σοκ της πανδημίας, οι τιμές των μετοχών και οι αξίες των εισηγμένων εταιριών εκτοξεύτηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο, πλην της Ελλάδας.

Μετά το πρώτο σοκ της πανδημίας, οι τιμές των μετοχών και οι αξίες των εισηγμένων εταιριών εκτοξεύτηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο, πλην της Ελλάδας. Ο λόγος είναι κυρίως τα χαμηλά επιτόκια που οι Κεντρικές Τράπεζες παράλογα συντηρούν εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Σύμφωνα με πολύ πρόσφατη έρευνα της PwC (στοιχεία 31 Μαρτίου 2021) οι 100 μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο “αξίζουν” σήμερα 31,7 τρισεκατομμύρια δολάρια. Να σημειωθεί ότι το άθροισμα του ΑΕΠ των ΗΠΑ και της Κίνας το 2020 ήταν 35,7 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Στον πίνακα 1 παρουσιάζονται οι 10 μεγαλύτερες εταιρίες στον κόσμο με βάση την χρηματιστηριακή αξία, καθώς και τις χώρες και τους τομείς από τους οποίους προέρχονται.

Την κυριαρχία των αμερικάνικων εταιριών Apple, Microsoft, Amazon ,Alphabet (Google) και Facebook έσπασε η εταιρία κολοσσός ενέργειας Saudi Aramco, η οποία πέρασε στην δεύτερη θέση . Στην πρώτη δεκάδα βρίσκονται 7 εταιρίες με έδρα τις ΗΠΑ, δύο εταιρίες με έδρα την Κίνα και μια με έδρα την Σαουδική Αραβία.

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση της Russel Industry Classification στις πρώτες 10 μεγαλύτερες εταιρίες του κόσμου κυριαρχούν οι εταιρίες του τεχνολογικού κλάδου (5 εταιρίες), ακολουθούν οι εταιρίες καταναλωτικών ειδών (3), μια εταιρία ανήκει στον κλάδο της ενέργειας και μια στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Είναι σαφές ότι αυτή η πανδημία ευνόησε τους πλούσιους, διεύρυνε τις υπάρχουσες κοινωνικές ανισότητες και πρόσθεσε σε ολόκληρο τον κόσμο 100 εκατομμύρια νέους φτωχούς.

Είναι πλέον προφανές ότι απαιτείται ριζική αλλαγή του υπάρχοντος χρηματοπιστωτικού συστήματος, δίνοντας έμφαση στην κοινωνική συνοχή ,στο περιβάλλον και στην διακυβέρνηση με διαφάνεια για μακροχρόνια βιωσιμότητα των εταιριών.

Στη βάση αυτή οι αρχές του Environment Social Government κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση και αναμένουμε να αλλάξουν προς το καλύτερο την δομή και λειτουργία των αγορών και των πολιτών.

Πίνακας 1

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:08

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ έφτασε στο Ομάν για τα Στενά του Ορμούζ

18:05

ΕΚΤ: Περιορισμένη πρόοδος στην πορεία πέντε χωρών προς το ευρώ

18:03

Reuters: Ελληνικό «φρένο» στην Binance - «Δεν εγκαταλείπουμε την Ευρώπη»

17:57

Η Ευρώπη «λιώνει» στη ζέστη. Γιατί λοιπόν τα κλιματιστικά είναι τόσο σπάνια;

17:55

Χρηματιστήριο: «Τρικλοποδιά» στις δημοπρασίες

17:50

Δημοσκόπηση RealPolls: Αισθητό προβάδισμα ΝΔ από ΕΛΑΣ - 3η η «Ελπίδα για τη Δημοκρατία»

17:36

Από 1/7 σε ισχύ ο δασμός 3 ευρώ σε πακέτα από Temu - Shein

17:35

Premia Properties: Πρόωρη εξόφληση του ομολογιακού δανείου των 100 εκατ. ευρώ

17:26

Χάνει τα 4.000 δολάρια ο χρυσός για πρώτη φορά μετά από 8 μήνες

17:21

Intrum: «Στηρίζουμε ενεργά την εφαρμογή του νέου πλαισίου για δάνεια ν. Κατσέλη»

17:15

Έγκριση εγκατάστασης για το jacket της υπεράκτιας εξέδρας «Ωμέγα» στον Πρίνο

17:15

Η ΕΕ προτείνει αποστολή τριετούς διάρκειας στον Λίβανο για την εκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων

17:11

Συρία: Ξεκίνησε η δίκη μέλους της οικογένειας Άσαντ για εγκλήματα πολέμου

17:06

Δίκη για τα Τέμπη: Συνεχίζεται στις 30/6 με την εισαγγελική πρόταση επί των αιτημάτων

17:04

Ορκίστηκε για τη νέα θητεία στην Τράπεζα της Ελλάδος ο Γιάννης Στουρνάρας

17:01

Πιερρακάκης σε Ανδρουλάκη: Στον ανταγωνισμό σας με Τσίπρα, είστε έτοιμος να εισβάλετε στο Νομισματοκοπείο

16:54

Σχοινάς: «Η Ελλάδα για την νέα ΚΑΠ θα διεκδικήσει μια ισχυρή πολιτική με επαρκείς πόρους»

16:48

Wall Street: Προσπαθούν να ανακάμψουν οι μετοχές τεχνολογίας

16:40

Βουλή: Αύριο στην ολομέλεια ο νέος Κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης

16:37

Γερμανία: Πρόταση για αυστηρότερους κανόνες στα social media για ανήλικους

16:23

Θεοδωρικάκος: Συνεχείς παρεμβάσεις στην αγορά για την προστασία των καταναλωτών

16:14

ΑΑΔΕ: Ενημέρωση για ενδικοφανείς προσφυγές για Παρεμβάσεις Αγροτικής Ανάπτυξης ετών 2024-2025

16:12

Πιερρακάκης σε Φάμελλο για ν. Κατσέλη: «Επιβάλλουμε την αναδρομικότητα, που δεν αναφέρεται από τον ΑΠ»

16:05

Δήμας: Εντός Ιουλίου στην κυκλοφορία το Βόρειο Τμήμα του Ε65

16:00

Μαρινάκης για Αβραμόπουλο: «Φαίνονται πειστικές οι απαντήσεις του»

15:58

Δέσμευση Ρούμπιο στην ασφάλεια των ΗΑΕ - Προς συνομιλίες συμφιλίωσης Ιράν με χώρες του Κόλπου

15:53

Ερντογάν: Πιθανές «διμερείς συνομιλίες» με τον Τραμπ στη σύνοδο του ΝΑΤΟ

15:50

Αμετακίνητο το Ισραήλ: «Δεν θα αποσυρθούμε από τη ζώνη ασφαλείας στον Λίβανο»

15:47

«Καμίνι» η Ευρώπη: Σε κόκκινο συναγερμό Γαλλία, Βρετανία, Ισπανία - «Όταν μας χτυπάει ο ήλιος θέλουμε να πεθάνουμε»

15:43

Atlantic SEE: Συμφωνία 9 δισ. δολαρίων με τη Venture Global για 20 χρόνια - Αποφασιστικό βήμα για τον Κάθετο Διάδρομο


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider