Project Αστυπάλαια: Μια σπουδαία ιδέα γίνεται πράξη

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Project Αστυπάλαια: Μια σπουδαία ιδέα γίνεται πράξη
Το εμβληματικό έργο “Smart and Sustainable Island” στοχεύει στη μετατροπή του νησιού στο πρώτο ενεργειακά «έξυπνο» και πράσινο νησί της Μεσογείου.

Πριν από λίγες μέρες στο όμορφο νησί του Αιγαίου, την Αστυπάλαια, μια σπουδαία ιδέα ξεκίνησε να γίνεται πράξη. Μια καινοτόμος ιδέα στο πλαίσιο της Οικονομικής Διπλωματίας προχωρά και υλοποιείται μέσω της νέας δομής του Υπουργείου Εξωτερικών σε συνεργασία βέβαια με τα άλλα αρμόδια Υπουργεία.

Το εμβληματικό έργο “Smart and Sustainable Island” στοχεύει στη μετατροπή του νησιού στο πρώτο ενεργειακά «έξυπνο» και πράσινο νησί της Μεσογείου και ήρθε ως αποτέλεσμα της συμφωνίας ανάμεσα στην Ελληνική Κυβέρνηση και τη Γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen, η οποία υπεγράφη τον Νοέμβριο 2020.

Μόλις επτά μήνες μετά, το έργο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Τις προηγούμενες μέρες πραγματοποιήθηκαν οι παραδόσεις των πρώτων οχημάτων δημόσιας χρήσης από την Volkswagen δώδεκα (12) σταθμών φόρτισης από τον ΔΕΔΔΗΕ και ανακοινώθηκε το πρόγραμμα e -astipalea από τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη. Μέσω αυτού του προγράμματος, αυτής της πλατφόρμας θα επιδοτούνται γενναία οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες του νησιού ώστε να αντικαταστήσουν τα συμβατικά αυτοκίνητα με ηλεκτρικά.

Το project αυτό σηματοδοτεί μια διαφορετική περιβαλλοντική αντίληψη και δίνει μία διαφορετική κατεύθυνση κοινωνικής συμπεριφοράς και νοοτροπίας για την καθημερινότητα. Οι πυλώνες που στηρίζεται είναι τέσσερις (4):

Ο πρώτος αφορά την ηλεκτροκίνηση που περιλαμβάνει την προοδευτική αντικατάσταση όλων των οχημάτων ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης και προχωρά με ταχείς ρυθμούς. Ο δεύτερος πυλώνας αφορά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τις νέες υπηρεσίες μετακίνησης ώστε τελικά να φτάσουμε σε εκείνο το σημείο όπου θα χρησιμοποιούνται ηλεκτρικά Μέσα για τις μεταφορές και επιπλέον θα πραγματοποιούνται κατά παραγγελία υπηρεσίες συγκοινωνίας. Ο τρίτος αφορά την απεξάρτηση του νησιού από ορυκτά καύσιμα, μέσω ενός υβριδικού συστήματος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και κατ΄επέκταση την ενεργειακή αναβάθμιση της Αστυπάλαιας με τελικό στόχο όλο το νησί να έχει πράσινη ενέργεια. Τέλος, ο τέταρτος πυλώνας αφορά τη αυτόνομη οδήγηση με ηλεκτρικά οχήματα που θα καλύπτει συνολικά το νησί, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, και αναμένεται να ολοκληρωθεί- σύμφωνα με τον προγραμματισμό- μέχρι το 2026.

Θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στο γεγονός, ότι το συγκεκριμένο project είναι το πρώτο ολοκληρωμένο που γίνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη. Επιλέχθηκε η Αστυπάλαια γιατί είναι ένα νησί που δεν είναι πολύ μεγάλο αλλά την ίδια ώρα έχει το σωστό μέγεθος για να μπορέσει να λειτουργήσει ένα τέτοιο πιλοτικό πρόγραμμα. Η Ε.Ε παρακολουθεί στενά αυτό το «πείραμα», διότι θέλει να το αξιοποιήσει ως πρότυπο για να ακολουθήσουν στη συνέχεια και άλλα παρόμοια στο πλαίσιο της πράσινης ανάπτυξης. Επιπλέον, ο ΟΟΣΑ πραγματοποιεί έρευνα για τη δημιουργία παρατηρητηρίου για τη μελέτη της εξέλιξης του.

Είμαστε εξαιρετικά αισιόδοξοι για την υλοποίηση του project, ήδη υπάρχει μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον γιατί είναι πραγματικά πρωτοποριακό και είμαστε πεπεισμένοι ότι μέσω της χώρας μας και μέσα από το μπλέ Αιγαίο ξεκίνησε ένα σπουδαίο βήμα από το οποίο θα πάρουμε πολλά μαθήματα, διδάγματα τα οποία θα αξιοποιηθούν μελλοντικά όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά για ολόκληρη την υφήλιο. Για να μπορέσουμε συλλογικά να ενδυναμώσουμε την προσπάθεια που είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την υλοποίηση της πράσινης μετάβασης.

Στο Υπουργείο Εξωτερικών είμαστε πολύ περήφανοι που μέσα από αυτή την ιδέα, μέσα από αυτό το πρόγραμμα το οποίο αγκαλιάστηκε και στηρίζεται δυναμικά από όλα τα αρμόδια Υπουργεία αλλά πρωτίστως από τους κατοίκους του νησιού καθιστούμε την Ελλάδα ως έναν αξιόπιστο επενδυτικό προορισμό και μάλιστα σε μία εξαιρετικά απαιτητική περίοδο που ζούμε λόγω της οικονομικής κρίσης των προηγούμενων ετών και της πανδημίας. Και πρόκειται με την ίδια πίστη σε νέες ιδέες, με σκληρή δουλειά και αποτελεσματικές συνέργειες να σχεδιάζουμε όλο και περισσότερα projects που θα έχουν απτά και πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα για τη βελτίωση της ποιότητας της καθημερινότητας των πολιτών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

ΗΠΑ: Απομακρύνθηκαν τουρίστες από το Γκραν Κάνιον λόγω πυρκαγιάς

23:45

BBC: Τους 118.139 έφτασαν οι νεκροί Ρώσοι στρατιωτικοί στην Ουκρανία - Πάνω από 500 είναι ξένοι

23:35

ΟΗΕ: Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Αϊτή από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο φέτος

23:25

Το AI chatbot Grok-3 απαντά συμβουλευόμενο τις απόψεις του Έλον Μασκ

23:15

ΟΗΕ: Στις 28 και 29 Ιουλίου η διεθνής διάσκεψη για το Μεσανατολικό

23:08

Στο «κόκκινο» η Wall Street μετά τους νέους δασμούς Τραμπ - Πτώση σχεδόν 300 μονάδων για Dow

22:47

Άνοδος άνω του 2% για το πετρέλαιο - Κέρδη στην εβδομάδα

22:27

Στο Τέξας ο Τραμπ επτά ημέρες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες

22:14

Politico: Νίκη Τραμπ καθώς η ΕΕ αποσύρει τους φόρους στις Big Tech

22:11

Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 18 Ιουλίου

22:05

Σε υψηλό μιας εβδομάδας ο χρυσός

21:48

Πυροσβεστική: 41 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα

21:39

Σύνοδος Πρυτάνεων: Στήριξη για χρηματοδότηση και αλλαγές για διαγραφές φοιτητών και ασφάλεια των πανεπιστημίων

21:30

Κομισιόν: Νέος φόρος στις μεγάλες επιχειρήσεις για την ενίσχυση του προϋπολογισμού της Ε.Ε.

21:15

Κινέζος ΥΠΕΞ: Η Κίνα και ο Καναδάς θα πρέπει να ενισχύσουν τη συνεργασία τους

20:55

Ο καύσωνας «χτύπησε» ακόμα και τη Μόσχα - Ρεκόρ 30 ετών σπάνε οι θερμοκρασίες

20:46

Τραμπ για Βραζιλία: Φέρονται πολύ άδικα στον πρόεδρο Μπολσονάρου

20:31

Μιχαηλίδου: Η συμπερίληψη στο εργασιακό περιβάλλον είναι μια πραγματική ανάγκη

20:21

ΥΠΑΑΤ: Καμία ανοχή στην «ανοσία αγέλης» για την ευλογιά των αιγοπροβάτων

20:02

Αλλεπάλληλα ρεκόρ για το Bitcoin: Νέος γύρος ανόδου ή προσωρινή έκρηξη;

19:56

Βουλή: Ξεκίνησε η επεξεργασία του νομοσχεδίου για τον σιδηρόδρομο

19:46

Σεισμός 5 Ρίχτερ ανοιχτά της Ζακύνθου

19:38

ΑΑΔΕ: Διετές «λουκέτο» σε 3 πρατήρια καυσίμων

19:34

Βουλή: Ξεκίνησε η επεξεργασία του νομοσχεδίου για τον σιδηρόδρομο

19:28

Ευρωαγορές: Πιέσεις στους δείκτες εν αναμονή της επιστολής

19:24

Στη Βόρεια Κορέα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ

19:15

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Απολύει πάνω από 1.300 διπλωμάτες και υπαλλήλους

19:04

Ζαχαράκη προς πρυτάνεις: «Καθαροί κανόνες – Καθαρές ευθύνες»

19:01

Χουάνγκ (Nvidia): Πούλησε μετοχές αξίας 36,4 εκατ. δολαρίων - «Παραβγαίνει» με Μπάφετ στον πλούτο

18:59

Ερντογάν για αφοπλισμό PKK: Σημαντικό βήμα για μια Τουρκία χωρίς τρομοκρατία

gazzetta
gazzetta reader insider insider