Δήμοι και αναπτυξιακά προγράμματα. Η μεγάλη ευκαιρία για δημιουργική ανατροπή, αρκεί να…

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Δήμοι και αναπτυξιακά προγράμματα. Η μεγάλη ευκαιρία για δημιουργική ανατροπή, αρκεί να…
Οι Δήμοι της χώρας θα βρεθούν το επόμενο διάστημα, σε ένα κομβικό σημείο.

Τρία σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία πρόκειται να χρηματοδοτήσουν την εκτέλεση σημαντικών έργων , ώστε να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας και να αλλάξουν την εικόνα των τοπικών μας κοινωνιών.

Το αναπτυξιακό πρόγραμμα της αυτοδιοίκησης «Αντώνης Τρίτσης», οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ, μπορούν πραγματικά να αλλάξουν το πρόσημο, μετά από τη δεκαετή οικονομική κρίση αλλά και την πανδημία, αρκεί να γίνουν οι σωστές κινήσεις, τόσο από τους Δήμους όσο και από το κεντρικό κράτος.

Για να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ, προϋπόθεση είναι να γίνει προσεκτικός σχεδιασμός των έργων που θα επιλεγούν για χρηματοδότηση, αλλά και σωστός καταμερισμός τους. Nα μην υπάρξουν αλληλοεπικαλύψεις , τα έργα να απλωθούν σε όλη τη χώρα και να πετύχουμε τη μόχλευση και ιδιωτικών κεφαλαίων.

Χρειάζονται διορθώσεις στο «Αντώνης Τρίτσης»

Όσον αφορά το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», η τελευταία κατανομή άφησε «γλυκόπικρη γεύση», αφού έδωσε μεν διέξοδο στο υπαρκτό πρόβλημα της τεράστιας ζήτησης πόρων, αδικεί όμως εξόφθαλμά τους μεσαίους και μεγάλους επαρχιακούς Δήμους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι προσκλήσεις που αφορούν σε επαρχιακούς Δήμους όπως η ΑΤ01 (Ύδρευση), ΑΤ02 (Λύματα) και ΑΤ05 (Αγροτική οδοποιία) έχουν ήδη υπερκαλυφθεί έως και τρεις φορές σε επίπεδο προϋπολογισμού, γεγονός που δείχνει την ανάγκη άμεσης μεταφοράς ολόκληρων και ώριμων προτάσεων στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Παράλληλα, λύση στο πρόβλημα θα αποτελούσε ο μη συνυπολογισμός των έργων του «Φιλόδημου 1».

Ταμείο Ανάκαμψης και διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες

Όσον αφορά την αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Aνάκαμψης, η ΚΕΔΕ έχει από πολύ νωρίς καταθέσει τις προτάσεις της.

Πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματικός σχεδιασμός, χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση με την αυτοδιοίκηση και με τις τοπικές κοινωνίες, κάτι που έχει ήδη επισημανθεί και από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Κρίσιμο είναι να γίνει έγκαιρα σαφές σε ποιες ακριβώς δράσεις οι Δήμοι μπορούν να καταθέσουν προτάσεις, πότε, με τί χαρακτηριστικά και με τί ποσά. Να μη δημιουργηθούν δηλαδή και πάλι υπέρμετρες προσδοκίες. Να ξεκαθαριστεί ποια έργα είναι ήδη «κλεισμένα» και κοστολογημένα και ποιο είναι το υπολειπόμενο «προς διάθεση» ποσό για τους Δήμους.

Νέο ΕΣΠΑ. Οι Δήμοι αυτή τη φορά πρέπει να έχουν ρόλο και λόγο.

Τέλος , στην τελική ευθεία μπαίνει ο σχεδιασμός και του νέου ΕΣΠΑ.

Είναι ξεκάθαρο πως τη φορά αυτή δεν πρέπει να γίνουν τα λάθη του χθες. Δεν μπορεί και σε αυτή την προγραμματική περίοδο, οι Δήμοι να είναι απλοί παρατηρητές των γεγονότων, να μαθαίνουν τελευταίοι την εξέλιξη των προσκλήσεων, χωρίς να έχουν περιθώριο να ετοιμάσουν τις απαιτούμενες μελέτες. Στο νέο ΕΣΠΑ οι Δήμοι πρέπει να είναι από την αρχή επίσημα και με λόγο, στον σχεδιασμό και την εξειδίκευση των προτάσεων.

Οι Δήμοι χρειάζονται άμεσα τεχνική βοήθεια.

Αναγκαία και ικανή συνθήκη για να συμβούν όλα τα παραπάνω, είναι η παροχή τεχνικής βοήθειας, όσο πιο κοντά στους Δήμους γίνεται.

Η καλή ως «σύλληψη» ιδέα της πρόσληψης μηχανικών από την ΕΕΤΑΑ, δεν αρκεί. Ο μικρός αριθμός τους (50), σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το 90% αυτών βρίσκονται στην Αθήνα, δεν θα βοηθήσει σε καμία περίπτωση στην ουσιαστική στήριξη των μικρών περιφερειακών και υποστελεχωμένων Δήμων.

Και όμως μπροστά μας έχουμε τρία προγράμματα που όλα τους, έχουν με κάποιο τρόπο, τεχνική βοήθεια. Ας συνενώσουμε τις δυνατότητες αυτές και ας φτιάξουμε για τα επόμενα δύο χρόνια, ισχυρές τοπικές μονάδες μηχανικών, οικονομολόγων και άλλων απαραίτητων ειδικοτήτων, που θα είναι σε επίπεδο πρωτεύουσας νομού έτοιμες να συνδράμουν στο έργο των μικρότερων κυρίως Δήμων.

Ήρθε η ώρα να εμπιστευθούμε την Αυτοδιοίκηση.

Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη εγκαίρως να συγκεκριμενοποιήσουμε το Ταμείο Ανάκαμψης, να παρθούν τώρα αποφάσεις για το νέο ΕΣΠΑ, να φτιαχτεί μία δυνατή και απλωμένη σε όλη τη χώρα τεχνική βοήθεια.

Αυτό που χρειάζεται είναι να εμπιστευτούμε την Αυτοδιοίκηση και η Αυτοδιοίκηση με τη σειρά της, να αντιληφθεί τον βαρύνοντα ρόλο που καλείται να επιτελέσει σε αυτή τη συγκυρία.

Δεν πρέπει να χαθεί και αυτή η ευκαιρία, γιατί αμφιβάλω αν θα υπάρξει άλλη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Τραμπ: Ο πόλεμος με το Ιράν θα τελειώσει μετά τις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο

23:37

Ιράκ: Η Βαγδάτη συμφώνησε σε κοινή έρευνα με το Ιράν για πεδία που χρησιμοποιούνται στην εκτόξευση drones

23:15

Ρωσία: Η Rosatom θα αυξήσει τον αριθμό του επιστημονικού προσωπικού της στον πυρηνικό σταθμό Μπουσέρ του Ιράν

23:02

Μαρινάκης: Βροχή δισεκατομμυρίων και ανέξοδες υποσχέσεις στην ομιλία Ανδρουλάκη

22:48

Ελληνική ανθρωπιστική βοήθεια 500.000 ευρώ σε νοσοκομείο της Βηρυτού

22:19

Τι λέει η Α' Νεφρολογική Κλινική του ΑΠΘ στο Ιπποκράτειο για την πλασμαφαίρεση

21:52

Σεισμός 4,9 Ρίχτερ ανοιχτά της Κεφαλονιάς

21:47

Θεσσαλονίκη: Στα χέρια της ΕΛΑΣ οδηγός που έτρεχε με 188 χλμ/ώρα στην ΠΑΘΕ

21:18

Παιδιά σε κίνδυνο: Οι αδυναμίες του συστήματος προστασίας και το στοίχημα της έγκαιρης παρέμβασης

21:05

Ανδρουλάκης: Σταδιακή επαναφορά 13ου μισθού στους ΔΥ και 13ης σύνταξης

20:52

Οι χώρες του Κόλπου θα ενημερωθούν για τη «συμφωνία διαχείρισης του Ορμούζ» τη Δευτέρα στη συνάντηση του Ομάν

20:30

ΑΑΔΕ - Επιχείρηση «Τα Άνθη του Κακού»: Νέα ευρήματα στο ίδιο δίκτυο διακίνησης κοκαΐνης

20:22

WSJ: Κινεζικές εταιρείες παρείχαν στο Ιράν δορυφορικές εικόνες στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ στην Ιορδανία

20:10

Χιλή: Τουλάχιστον 16 νεκροί από πυρκαγιά σε οίκο ευγηρίας

20:04

Στο νοσοκομείο Παίδων 4χρονο αγοράκι που ανασύρθηκε από πισίνα ξενοδοχείου στην Ανάβυσσο

19:55

ΙΣΑ: Επικαιροποιεί τις προτάσεις που έχει καταθέσει από το 2020 για την θωράκιση της δημόσιας υγείας

19:42

Σε «λαϊκή αγρυπνία» από το απόγευμα της Κυριακής η σορός του Γ. Μαζωνάκη

19:24

Bloomberg: Η νίκη του AfD στη Σαξονία-Άνχαλτ θέτει εν αμφιβόλω την μεταρρυθμιστική ατζέντα Μερτς

19:00

25 χρόνια μετά: Πώς η 11η Σεπτεμβρίου άλλαξε την οικονομία και το Μανχάταν

18:35

Ζελένσκι: Τρεις νεκροί και δεκάδες τραυματίες από ρωσικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς

18:14

Αμοντέι (Anthropic): Ανάγκη επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης των μοντέλων AI - Σοβαροί οι κίνδυνοι

18:04

BRICS: Κάλεσμα του Κινέζου προέδρου Σι για την ανάληψη ειρηνευτικού ρόλου στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής

18:02

Χατζηβασιλείου: Το Καστελλόριζο είναι η καρδιά της Ελλάδας

18:00

Νέα παρατράγουδα στη Χαλκιδική: Η βιαστική «απάντηση» της ΔΕΕΠ και ο πόλεμος για τις εντυπώσεις

17:54

Σαμοθράκη: Τραυματισμός 70χρονης πεζοπόρου στη «Βάθρα του Φονιά»

17:41

Τραμπ: «Θα λάτρευα να δω την Ιρλανδία ενωμένη»

17:36

Κυβερνητικές πηγές κατά Φρ. Κουτεντάκη: Μπορεί να έχει έρθει το επόμενο Νόμπελ Οικονομίας και να μην το έχουμε καταλάβει

17:29

Ρωσία: Το Κρεμλίνο δεν έχει λάβει απόφαση για τη συμμετοχή του Πούτιν στην G20

17:26

Κουτεντάκης: Οι μαθητευόμενοι κοστολόγοι της ΝΔ επινόησαν μια νέα μονάδα μέτρησης

17:00

Καύσιμα: Προς νέα μέτρα αν δεν πέσουν οι τιμές - Στο «ραντάρ» το πετρέλαιο θέρμανσης


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider