Δήμοι και αναπτυξιακά προγράμματα. Η μεγάλη ευκαιρία για δημιουργική ανατροπή, αρκεί να…

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Δήμοι και αναπτυξιακά προγράμματα. Η μεγάλη ευκαιρία για δημιουργική ανατροπή, αρκεί να…
Οι Δήμοι της χώρας θα βρεθούν το επόμενο διάστημα, σε ένα κομβικό σημείο.

Τρία σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία πρόκειται να χρηματοδοτήσουν την εκτέλεση σημαντικών έργων , ώστε να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας και να αλλάξουν την εικόνα των τοπικών μας κοινωνιών.

Το αναπτυξιακό πρόγραμμα της αυτοδιοίκησης «Αντώνης Τρίτσης», οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ, μπορούν πραγματικά να αλλάξουν το πρόσημο, μετά από τη δεκαετή οικονομική κρίση αλλά και την πανδημία, αρκεί να γίνουν οι σωστές κινήσεις, τόσο από τους Δήμους όσο και από το κεντρικό κράτος.

Για να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ, προϋπόθεση είναι να γίνει προσεκτικός σχεδιασμός των έργων που θα επιλεγούν για χρηματοδότηση, αλλά και σωστός καταμερισμός τους. Nα μην υπάρξουν αλληλοεπικαλύψεις , τα έργα να απλωθούν σε όλη τη χώρα και να πετύχουμε τη μόχλευση και ιδιωτικών κεφαλαίων.

Χρειάζονται διορθώσεις στο «Αντώνης Τρίτσης»

Όσον αφορά το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», η τελευταία κατανομή άφησε «γλυκόπικρη γεύση», αφού έδωσε μεν διέξοδο στο υπαρκτό πρόβλημα της τεράστιας ζήτησης πόρων, αδικεί όμως εξόφθαλμά τους μεσαίους και μεγάλους επαρχιακούς Δήμους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι προσκλήσεις που αφορούν σε επαρχιακούς Δήμους όπως η ΑΤ01 (Ύδρευση), ΑΤ02 (Λύματα) και ΑΤ05 (Αγροτική οδοποιία) έχουν ήδη υπερκαλυφθεί έως και τρεις φορές σε επίπεδο προϋπολογισμού, γεγονός που δείχνει την ανάγκη άμεσης μεταφοράς ολόκληρων και ώριμων προτάσεων στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Παράλληλα, λύση στο πρόβλημα θα αποτελούσε ο μη συνυπολογισμός των έργων του «Φιλόδημου 1».

Ταμείο Ανάκαμψης και διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες

Όσον αφορά την αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Aνάκαμψης, η ΚΕΔΕ έχει από πολύ νωρίς καταθέσει τις προτάσεις της.

Πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματικός σχεδιασμός, χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση με την αυτοδιοίκηση και με τις τοπικές κοινωνίες, κάτι που έχει ήδη επισημανθεί και από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Κρίσιμο είναι να γίνει έγκαιρα σαφές σε ποιες ακριβώς δράσεις οι Δήμοι μπορούν να καταθέσουν προτάσεις, πότε, με τί χαρακτηριστικά και με τί ποσά. Να μη δημιουργηθούν δηλαδή και πάλι υπέρμετρες προσδοκίες. Να ξεκαθαριστεί ποια έργα είναι ήδη «κλεισμένα» και κοστολογημένα και ποιο είναι το υπολειπόμενο «προς διάθεση» ποσό για τους Δήμους.

Νέο ΕΣΠΑ. Οι Δήμοι αυτή τη φορά πρέπει να έχουν ρόλο και λόγο.

Τέλος , στην τελική ευθεία μπαίνει ο σχεδιασμός και του νέου ΕΣΠΑ.

Είναι ξεκάθαρο πως τη φορά αυτή δεν πρέπει να γίνουν τα λάθη του χθες. Δεν μπορεί και σε αυτή την προγραμματική περίοδο, οι Δήμοι να είναι απλοί παρατηρητές των γεγονότων, να μαθαίνουν τελευταίοι την εξέλιξη των προσκλήσεων, χωρίς να έχουν περιθώριο να ετοιμάσουν τις απαιτούμενες μελέτες. Στο νέο ΕΣΠΑ οι Δήμοι πρέπει να είναι από την αρχή επίσημα και με λόγο, στον σχεδιασμό και την εξειδίκευση των προτάσεων.

Οι Δήμοι χρειάζονται άμεσα τεχνική βοήθεια.

Αναγκαία και ικανή συνθήκη για να συμβούν όλα τα παραπάνω, είναι η παροχή τεχνικής βοήθειας, όσο πιο κοντά στους Δήμους γίνεται.

Η καλή ως «σύλληψη» ιδέα της πρόσληψης μηχανικών από την ΕΕΤΑΑ, δεν αρκεί. Ο μικρός αριθμός τους (50), σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το 90% αυτών βρίσκονται στην Αθήνα, δεν θα βοηθήσει σε καμία περίπτωση στην ουσιαστική στήριξη των μικρών περιφερειακών και υποστελεχωμένων Δήμων.

Και όμως μπροστά μας έχουμε τρία προγράμματα που όλα τους, έχουν με κάποιο τρόπο, τεχνική βοήθεια. Ας συνενώσουμε τις δυνατότητες αυτές και ας φτιάξουμε για τα επόμενα δύο χρόνια, ισχυρές τοπικές μονάδες μηχανικών, οικονομολόγων και άλλων απαραίτητων ειδικοτήτων, που θα είναι σε επίπεδο πρωτεύουσας νομού έτοιμες να συνδράμουν στο έργο των μικρότερων κυρίως Δήμων.

Ήρθε η ώρα να εμπιστευθούμε την Αυτοδιοίκηση.

Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη εγκαίρως να συγκεκριμενοποιήσουμε το Ταμείο Ανάκαμψης, να παρθούν τώρα αποφάσεις για το νέο ΕΣΠΑ, να φτιαχτεί μία δυνατή και απλωμένη σε όλη τη χώρα τεχνική βοήθεια.

Αυτό που χρειάζεται είναι να εμπιστευτούμε την Αυτοδιοίκηση και η Αυτοδιοίκηση με τη σειρά της, να αντιληφθεί τον βαρύνοντα ρόλο που καλείται να επιτελέσει σε αυτή τη συγκυρία.

Δεν πρέπει να χαθεί και αυτή η ευκαιρία, γιατί αμφιβάλω αν θα υπάρξει άλλη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:00

Τρία χρόνια μετά τις μεγάλες φωτιές: Τι απέγιναν τα δάση σε Έβρο, Πάρνηθα και Βόρεια Εύβοια

07:52

Δύο πόλεις στην Ελλάδα με το καλύτερο streed food στη Γη

07:45

Μπέσεντ: «Το Ιράν θα δει οικονομική απομόνωση που δεν έχει ξαναδεί ποτέ ο κόσμος»

07:37

Ο τραπεζικός «γάμος» - Κανένας φόρος στο χαρτζιλίκι - Τα τουριστικά πρωτεία

07:33

Καλύτερη εικόνα της φωτιάς στη Χαλκιδική - Μάχη με διάσπαρτες εστίες

07:22

Καύσιμα: Πόσο θα κοστίσει στους Έλληνες η έξοδος του Δεκαπενταύγουστου - Οι ακριβότερες και οι φθηνότερες περιοχές

07:17

Ο Τραμπ ανακοίνωσε δασμούς έως και 100% στα εισαγόμενα drones

07:10

Η πρόσκληση Μητσοτάκη, ο Χατζηδάκης στα Ανώγεια και η «επιστροφή» του ΣΥΡΙΖΑ

07:01

Φορο-σαφάρι τον Δεκαπενταύγουστο: Τριήμερο μπαράζ ελέγχων σε νησιά και τουριστικούς προορισμούς

23:59

Ρωσία: Ο ηγέτης του αντιπολεμικού κόμματος «Γιάμπλακο» δήλωσε ότι δεν θα σιωπήσει

23:49

Γαλλία: Κλοπή συλλεκτικών καρτών Pokémon αξίας 80.000 ευρώ

23:39

Η Μόσχα απορρίπτει τις «αβάσιμες» επικρίσεις της Ιαπωνίας και καταγγέλλει τον «αναθεωρητισμό» της

23:30

Tουσκ: Συνελήφθη Ρώσος που είχε στρατολογηθεί για να δολοφονήσει έναν Αμερικανο-Ουκρανό

23:22

Ρωμανός για Τσίπρα: «Τα μόνα συμφέροντα με τα οποία συγκρούστηκε ήταν της μεσαίας τάξης»

23:17

Wall Street: Ο «ήπιος» πληθωρισμός ώθησε σε νέο ρεκόρ τον S&P 500

22:58

Καναδάς: Αίτημα για αποχώρηση του πρεσβευτή των ΗΠΑ συγκεντρώνει πάνω από 100.000 υπογραφές

22:38

Έξι συλλήψεις για εμπρησμούς από αμέλεια και πρόστιμα

22:23

Κοινές περιπολίες ιταλών και ελλήνων αστυνομικών στη Ρώμη

22:10

Πετρέλαιο: Απώλειες άνω του 2% εν μέσω πτώσης της ζήτησης και εντάσεων στη Μέση Ανατολή

21:45

ΛΔ Κονγκό: Η επιδημία Έμπολα εξαπλώνεται σε έκτη επαρχία της χώρας

21:26

Xρυσός: Πτώση 1% λόγω κατοχύρωσης κερδών

21:15

ΗΠΑ: Στο στόχαστρο 40 χώρες που λειτουργούν ως «ενδιάμεσοι σταθμοί» για κινεζικά προϊόντα

21:06

Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά στο Ακόντιο Βοιωτίας

20:53

Χαλκιδική: Γεννήτριες για τις δημόσιες υποδομές και τον βιολογικό καθαρισμό μεταφέρονται σε Σίβηρη-Φούρκα

20:45

Foodlink: Δωρεάν διάθεση ιδίων μετοχών σε στελέχη και εργαζομένους

20:37

Ενεργοποίηση του Copernicus για χαρτογράφηση της πυρκαγιάς στη Χαλκιδική

20:26

Ρωσία: Οι εξαγωγές σιτηρών αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω

20:25

Χαλκιδική-πυρκαγιά: Βελτιωμένη εικόνα στη Σίβηρη, εκκενώθηκαν δια θαλάσσης εκατοντάδες πολίτες

20:07

ΗΠΑ: Απορρίφθηκε η αγωγή Τραμπ σε βάρος του Χάρβαρντ

19:47

ΥΠΑ: Σε νέα υψηλά επίπεδα στο επτάμηνο η επιβατική κίνηση στα 24 αεροδρόμια


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider