Η εστίαση ένα χρόνο μετά, αποτίμηση και προοπτικές

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η εστίαση ένα χρόνο μετά, αποτίμηση και προοπτικές
Έχουν περάσει κοντά 14 μήνες από την εμφάνιση του covid-19 και οι συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία είναι ορατές.

Έχουν περάσει κοντά 14 μήνες από την εμφάνιση του covid-19 και οι συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία είναι ορατές. Περισσότερα από 40 δισ. ευρώ απώλειες στο σύνολο της αγοράς , ένα νέο ιδιωτικό χρέος που πλησιάζει, αν δεν ξεπέρασε τα 30 δες προστίθεται στο ιδιωτικό χρέος των μνημονίων. Ο μεγάλος ασθενής αυτής της πανδημίας σε επίπεδο οικονομίας η εστίαση. Ο 2ος μεγαλύτερος εργοδότης στην χώρα με περισσότερους από 400.000 εργαζόμενους καταγράφει μείωση του κύκλου εργασιών 37.7% και η μείωση αφορά μόνο το 2020 και σ’ αυτή να προστίθεται η μείωση του 2021 από τους 4 μήνες lockdown του 2021.

Ας δούμε μερικά στοιχεία για τον κλάδο εστίασης, στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αλλά και ευρήματα από την εξαμηνία έρευνα του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ.

  • Αριθμός επιχειρήσεων κλάδου εστίασης: 80.000 (2ος μεγαλύτερος κλάδος)
  • Σύνολο απασχολούμενων: 432.000 (2ος μεγαλύτερος κλάδος)
  • Σύνολο μισθωτών και ημερομίσθιων: 354.000 (2ος μεγαλύτερος κλάδος)

(Στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ 2018)

ΕΛΣΤΑΤ1ΕΛΣΤΑΤ2

  • Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 2020 ο κύκλος εργασιών του κλάδου της εστίασης σε σχέση με το 2019 κατέγραψε μείωση κατά 2.285.334.018 € ή κατά 37,7%.
  • Σύμφωνα με τα στοιχεία των ερευνών του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ περισσότερες από 9 στις 10 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις εστίασης κατέγραψαν μείωση του κύκλου εργασιών τους το 2020.
  • Για τις επιχειρήσεις αυτές ο μέσος όρος πτώσης του κύκλου εργασιών αντιστοιχούσε σε 51,7%.

ΕΛΣΤΑΤ3

  • Το 75,38% των επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης έχουν αναστείλει συμβάσεις εργασίας. Εκτιμάται ότι περίπου 200.000 εργαζόμενοι του κλάδου βρίσκονται σε αναστολή εργασίας. Αυτές οι θέσεις εργασίας βρίσκονται σε επισφάλεια, καθώς περισσότερες από 4 στις 10 επιχειρήσεις εστίασης φαίνεται πως αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας. Υπάρχει κίνδυνος απότομης αύξησης της ανεργίας εάν οι επιχειρήσεις που τελούν σε αναστολή ή υπολειτουργούν και έχουν αναστείλει συμβάσεις εργασίας προχωρήσουν σε εκτεταμένες απολύσεις εάν αρθούν ή/και δεν επεκταθούν τα μέτρα προστασίας. Αυτό θα είναι αποτέλεσμα είτε διακοπής της επιχειρηματικής δραστηριότητας, είτε υπό το βάρος των συσσωρευμένων υποχρεώσεων και της μειωμένης ζήτησης δεδομένου ότι η επαναφορά στην οικονομική και κοινωνική κανονικότητα δεν θα γίνει αυτόματα αλλά σταδιακά.

ΕΛΣΤΑΤ4ΕΛΣΤΑΤ5

Με αυτά τα δεδομένα ο κλάδος υποδέχεται την Δευτέρα 3 Μαΐου, τους πελάτες, με την δυναμικότητα του μειωμένη κατά 50 , με περιορισμένο ωράριο (κλείσιμο στις 22.45), με ότι συνεπάγεται για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν μόνο βράδυ, με απαγορευμένη την χρήση μουσικής (άγνωστες οι βουλές των μελών της επιτροπής), χωρίς χρηματοδότηση μια και το πρόγραμμα του κεφαλαίου επανεκκίνησης θα ανοίξει στις 10/5/21 ( η εκταμίευση πότε?) και την καταναλωτική δύναμη των πολιτών μειωμένη. Η εστίαση μπορεί και να επιβιώσει και να διατηρήσει τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας , να δημιουργήσει και νέες, να συμβάλλει στο τουρισμό με την Ελληνικό Γαστρονομικό Πολιτισμό με γεύσεις και συνταγές που έρχονται από αιώνες, να λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής συμπαρασύροντας και άλλους κλάδους της οικονομίας μας με συγκριτικό πλεονέκτημα , την μοναδικότητά της, αρκεί να στηριχθεί από την Κυβέρνηση και τους επόμενους μήνες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Συρία: Εντολή για απομακρύνσεις κατοίκων λόγω σφοδρών μαχών σε κουρδικές περιοχές του Χαλεπίου

23:45

Κάλας: Η Ευρώπη συζητάει την απάντηση στην αμερικανική απειλή για τη Γροιλανδία

23:35

Η Ρωσία απελευθέρωσε τον ερευνητή Λοράν Βινατιέ σε ανταλλαγή κρατουμένων με τη Γαλλία

23:25

ΗΠΑ: Η απελευθέρωση κρατουμένων στη Βενεζουέλα είναι «ένα παράδειγμα της επιρροής» του Τραμπ

23:11

Μικτά πρόσημα στη Wall Street - Πιέσεις από την τεχνολογία, ώθηση από τις αμυντικές μετοχές

23:05

Προειδοποίηση Βανς: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να πάρουν «στα σοβαρά» τον Τραμπ

22:46

Αγρότες: Σταδιακή άρση των αποκλεισμών ενόψει της συνάντησης με τον πρωθυπουργό

22:32

ΣΑΤΑ: 48ωρη απεργία για τις 13 και 14 Ιανουαρίου αποφάσισαν τα ταξί στην Αττική

22:09

Κέρδη άνω του 3% για το πετρέλαιο με φόντο τη Βενεζουέλα

21:48

Λευκός Οίκος: Καταγγέλλει μια «οργανωμένη επίθεση» εναντίον των δυνάμεων επιβολής του νόμου

21:31

Σχεδόν αμετάβλητες οι τιμές του χρυσού - Πτώση 3,2% για το ασήμι

21:24

Ισχυροί άνεμοι κρατούν δεμένα τα πλοία στα περισσότερα λιμάνια – Κανονικά οι απόπλοι για Κρήτη από τον Πειραιά

21:16

Επίθεση Τραμπ κατά των Ρεπουμπλικανών που μπλοκάρουν τις στρατιωτικές εξουσίες του στη Βενεζουέλα

21:08

Ιράν: Διακοπή του διαδικτύου σε εθνική κλίμακα – Έκκληση για αυτοσυγκράτηση απευθύνει ο Πεζεσκιάν

21:01

Λευκωσία: «Κακόβουλο και προϊόν μοντάζ» το βίντεο που κυκλοφορεί με ισχυρισμούς για χρηματισμό του Χριστοδουλίδη

20:51

Μακρόν: Η Γαλλία θα ψηφίσει κατά της συμφωνίας ΕΕ-Mercosur

20:26

Ουκρανία: Χωρίς νερό περισσότερα από 1,7 εκατομμύρια νοικοκυριά μετά από ρωσική επίθεση

20:11

Βενεζουέλα: Θα απελευθερωθεί σημαντικός αριθμός κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένων αλλοδαπών

20:00

Αγροτικό Ζήτημα και Mercosur: Πώς το κενό στο χωράφι θα αδειάσει τις τσέπες μας;

19:53

Ιράν: Τουλάχιστον 45 διαδηλωτές νεκροί από την έναρξη των κινητοποιήσεων - Πάνω από 2.000 συλλήψεις

19:51

Αναβάλλεται η προγραμματισμένη αυριανή μετάβαση του Κ. Μητσοτάκη στο Μάιντς

19:49

Ηγέτης αντιπολίτευσης Γροιλανδίας: Πρέπει να διεξάγουμε συνομιλίες με τις ΗΠΑ χωρίς τη Δανία

19:46

ΗΠΑ: Ψήφισμα της Γερουσίας μπλοκάρει περαιτέρω επιθέσεις στη Βενεζουέλα

19:25

Όμιλος Antenna: Επένδυση 30 εκατ. δολαρίων στην αμερικανική Semafor

19:12

Σε μικτό έδαφος οι ευρωαγορές με στήριξη από τις μετοχές άμυνας

19:07

Συρία: Οι μάχες στο Χαλέπι «υπονομεύουν τις πιθανότητες» μιας συμφωνίας με την κεντρική εξουσία

18:58

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για φθηνό ρεύμα για όλους

18:53

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας

18:42

ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης: Κανονικά από αύριο τα δρομολόγια προς Αθήνα

18:41

Η Alphabet κατακτά τη 2η θέση σε κεφαλαιοποίηση πίσω από την Nvidia - Ξεπέρασε την Apple

gazzetta
gazzetta reader insider insider