Η εστίαση ένα χρόνο μετά, αποτίμηση και προοπτικές

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η εστίαση ένα χρόνο μετά, αποτίμηση και προοπτικές
Έχουν περάσει κοντά 14 μήνες από την εμφάνιση του covid-19 και οι συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία είναι ορατές.

Έχουν περάσει κοντά 14 μήνες από την εμφάνιση του covid-19 και οι συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία είναι ορατές. Περισσότερα από 40 δισ. ευρώ απώλειες στο σύνολο της αγοράς , ένα νέο ιδιωτικό χρέος που πλησιάζει, αν δεν ξεπέρασε τα 30 δες προστίθεται στο ιδιωτικό χρέος των μνημονίων. Ο μεγάλος ασθενής αυτής της πανδημίας σε επίπεδο οικονομίας η εστίαση. Ο 2ος μεγαλύτερος εργοδότης στην χώρα με περισσότερους από 400.000 εργαζόμενους καταγράφει μείωση του κύκλου εργασιών 37.7% και η μείωση αφορά μόνο το 2020 και σ’ αυτή να προστίθεται η μείωση του 2021 από τους 4 μήνες lockdown του 2021.

Ας δούμε μερικά στοιχεία για τον κλάδο εστίασης, στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αλλά και ευρήματα από την εξαμηνία έρευνα του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ.

  • Αριθμός επιχειρήσεων κλάδου εστίασης: 80.000 (2ος μεγαλύτερος κλάδος)
  • Σύνολο απασχολούμενων: 432.000 (2ος μεγαλύτερος κλάδος)
  • Σύνολο μισθωτών και ημερομίσθιων: 354.000 (2ος μεγαλύτερος κλάδος)

(Στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ 2018)

ΕΛΣΤΑΤ1ΕΛΣΤΑΤ2

  • Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 2020 ο κύκλος εργασιών του κλάδου της εστίασης σε σχέση με το 2019 κατέγραψε μείωση κατά 2.285.334.018 € ή κατά 37,7%.
  • Σύμφωνα με τα στοιχεία των ερευνών του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ περισσότερες από 9 στις 10 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις εστίασης κατέγραψαν μείωση του κύκλου εργασιών τους το 2020.
  • Για τις επιχειρήσεις αυτές ο μέσος όρος πτώσης του κύκλου εργασιών αντιστοιχούσε σε 51,7%.

ΕΛΣΤΑΤ3

  • Το 75,38% των επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης έχουν αναστείλει συμβάσεις εργασίας. Εκτιμάται ότι περίπου 200.000 εργαζόμενοι του κλάδου βρίσκονται σε αναστολή εργασίας. Αυτές οι θέσεις εργασίας βρίσκονται σε επισφάλεια, καθώς περισσότερες από 4 στις 10 επιχειρήσεις εστίασης φαίνεται πως αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας. Υπάρχει κίνδυνος απότομης αύξησης της ανεργίας εάν οι επιχειρήσεις που τελούν σε αναστολή ή υπολειτουργούν και έχουν αναστείλει συμβάσεις εργασίας προχωρήσουν σε εκτεταμένες απολύσεις εάν αρθούν ή/και δεν επεκταθούν τα μέτρα προστασίας. Αυτό θα είναι αποτέλεσμα είτε διακοπής της επιχειρηματικής δραστηριότητας, είτε υπό το βάρος των συσσωρευμένων υποχρεώσεων και της μειωμένης ζήτησης δεδομένου ότι η επαναφορά στην οικονομική και κοινωνική κανονικότητα δεν θα γίνει αυτόματα αλλά σταδιακά.

ΕΛΣΤΑΤ4ΕΛΣΤΑΤ5

Με αυτά τα δεδομένα ο κλάδος υποδέχεται την Δευτέρα 3 Μαΐου, τους πελάτες, με την δυναμικότητα του μειωμένη κατά 50 , με περιορισμένο ωράριο (κλείσιμο στις 22.45), με ότι συνεπάγεται για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν μόνο βράδυ, με απαγορευμένη την χρήση μουσικής (άγνωστες οι βουλές των μελών της επιτροπής), χωρίς χρηματοδότηση μια και το πρόγραμμα του κεφαλαίου επανεκκίνησης θα ανοίξει στις 10/5/21 ( η εκταμίευση πότε?) και την καταναλωτική δύναμη των πολιτών μειωμένη. Η εστίαση μπορεί και να επιβιώσει και να διατηρήσει τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας , να δημιουργήσει και νέες, να συμβάλλει στο τουρισμό με την Ελληνικό Γαστρονομικό Πολιτισμό με γεύσεις και συνταγές που έρχονται από αιώνες, να λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής συμπαρασύροντας και άλλους κλάδους της οικονομίας μας με συγκριτικό πλεονέκτημα , την μοναδικότητά της, αρκεί να στηριχθεί από την Κυβέρνηση και τους επόμενους μήνες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:54

Ιούλιο και Αύγουστο το 41% των τουριστών - 3η στην ΕΕ σε εποχικότητα η Ελλάδα

14:48

ΠΟΜΙΔΑ: Προτείνει τη μόνιμη λειτουργία της πλατφόρμας απογραφής ανελκυστήρων

14:47

Καναδάς και Τουρκία άρχισαν επισήμως συνομιλίες για σύναψη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου

14:39

Metron: Νέο επενδυτικό πρόγραμμα 3 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της παραγωγικότητας

14:38

Μακρόν: «Η Γαλλία είναι ένας αξιόπιστος και σταθερός εταίρος της Συρίας»

14:37

«Καμπανάκι» ΠΟΥ για νέο κύμα καύσωνα στην Ευρώπη

14:34

Έρευνα Mastercard: Η άνοδος των «skilliday» αλλάζει τον τρόπο που ταξιδεύουν οι Ευρωπαίοι

14:32

Ο Πολάκης ζητά παραίτηση Φάμελλου και εκλογή νέου προέδρου ΚΟ

14:22

Deutsche Bank: Ενισχύει την ομάδα wealth management με τον Κωνσταντίνο Δαρούσσο

14:12

Τα οφέλη του αγγουριού για την υγεία και τη διατροφή

14:04

Κώτσηρας: Θα απαγορευτεί η χρήση πατινιών σε δρόμους με όριο κυκλοφορίας άνω των 50 χλμ/ώρα

13:48

Τα καλύτερα ματς που είδαμε μέχρι στιγμής στο Μουντιάλ - και ποια περιμένουμε με αγωνία

13:45

ΝΑΤΟ: Η Ουκρανία σχεδιάζει νέες συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας - Aνοικτό το ενδεχόμενο παραγωγής PAC-3 εκτός HΠΑ

13:31

Σε τροχιά ο ελληνικός οπτικός μικροδορυφόρος Hyperion GR-1

13:20

Γαλλία: Υποβαθμίζει την πρόβλεψη για την ανάπτυξη του 2026

13:18

ΔΕΣΦΑ: Τριπλασιάστηκαν οι εξαγωγές φυσικού αερίου στο πρώτο εξάμηνο

13:10

Ελλάδα - Σερβία: Νέα συνεργασία στον αθλητισμό με έμφαση σε σχολεία και πανεπιστήμια

12:57

Θεοδωρικάκος: Τα κόμματα να ψηφίσουν το νομοσχέδιο για την προστασία των καταναλωτών από καταχρηστικές τραπεζικές συμπεριφορές

12:47

ΝΑΤΟ: Επενδύσεις άνω των 40 δισ. δολαρίων σε αντι-drone δυνατότητες - Νέες συμφωνίες για την Ουκρανία

12:41

Σκέρτσος: Ο απολογισμός 7 ετών στην ψηφιοποίηση και την ενέργεια

12:30

Εντείνεται η έξοδος προς τη σύνταξη - Πάνω από 100.000 αιτήσεις στο εξάμηνο

12:29

ΕΛΓΑ: Αποζημιώσεις ύψους 13,8 εκατ. ευρώ σε ασφαλιζόμενους παραγωγούς για ζημίες του 2025

12:25

Φιντάν: Αιχμές για τους περιορισμούς στην ευρωπαϊκή άμυνα και αισιοδοξία για τη συμμετοχή Τραμπ στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

12:12

«Καυτές απάτες»: Απατεώνες εκμεταλλεύονται τον καύσωνα με ψεύτικες προσφορές κλιματιστικών

12:05

Μαρινάκης: Εγώ δεν πρόκειται να πω ποτέ ότι ο Τσίπρας «τα παίρνει»

11:49

Υποκλοπές Predator: Κατατέθηκαν οι πρώτες 8 αγωγές από θύματα - Στο «εδώλιο» Intellexa και 13 πρόσωπα

11:46

Η Austriacard αποκτά την πρώτη παγκοσμίως δημόσια έγκριση Visa 3.1 για έξυπνες κάρτες πληρωμών νέας γενιάς

11:39

Η Visa ανακοινώνει την πλατφόρμα Visa Threat Intelligence για ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας

11:34

Η Πειραιώς πρώτη ελληνική τράπεζα με πιστοποίηση ISO/IEC 42001 για τη διακυβέρνηση της ΤΝ

11:12

Volkswagen: Ο Μπλουμ δοκιμάζει τις αντοχές του ομίλου με σαρωτικές περικοπές


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider