Η εστίαση ένα χρόνο μετά, αποτίμηση και προοπτικές

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η εστίαση ένα χρόνο μετά, αποτίμηση και προοπτικές
Έχουν περάσει κοντά 14 μήνες από την εμφάνιση του covid-19 και οι συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία είναι ορατές.

Έχουν περάσει κοντά 14 μήνες από την εμφάνιση του covid-19 και οι συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία είναι ορατές. Περισσότερα από 40 δισ. ευρώ απώλειες στο σύνολο της αγοράς , ένα νέο ιδιωτικό χρέος που πλησιάζει, αν δεν ξεπέρασε τα 30 δες προστίθεται στο ιδιωτικό χρέος των μνημονίων. Ο μεγάλος ασθενής αυτής της πανδημίας σε επίπεδο οικονομίας η εστίαση. Ο 2ος μεγαλύτερος εργοδότης στην χώρα με περισσότερους από 400.000 εργαζόμενους καταγράφει μείωση του κύκλου εργασιών 37.7% και η μείωση αφορά μόνο το 2020 και σ’ αυτή να προστίθεται η μείωση του 2021 από τους 4 μήνες lockdown του 2021.

Ας δούμε μερικά στοιχεία για τον κλάδο εστίασης, στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αλλά και ευρήματα από την εξαμηνία έρευνα του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ.

  • Αριθμός επιχειρήσεων κλάδου εστίασης: 80.000 (2ος μεγαλύτερος κλάδος)
  • Σύνολο απασχολούμενων: 432.000 (2ος μεγαλύτερος κλάδος)
  • Σύνολο μισθωτών και ημερομίσθιων: 354.000 (2ος μεγαλύτερος κλάδος)

(Στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ 2018)

ΕΛΣΤΑΤ1ΕΛΣΤΑΤ2

  • Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 2020 ο κύκλος εργασιών του κλάδου της εστίασης σε σχέση με το 2019 κατέγραψε μείωση κατά 2.285.334.018 € ή κατά 37,7%.
  • Σύμφωνα με τα στοιχεία των ερευνών του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ περισσότερες από 9 στις 10 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις εστίασης κατέγραψαν μείωση του κύκλου εργασιών τους το 2020.
  • Για τις επιχειρήσεις αυτές ο μέσος όρος πτώσης του κύκλου εργασιών αντιστοιχούσε σε 51,7%.

ΕΛΣΤΑΤ3

  • Το 75,38% των επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης έχουν αναστείλει συμβάσεις εργασίας. Εκτιμάται ότι περίπου 200.000 εργαζόμενοι του κλάδου βρίσκονται σε αναστολή εργασίας. Αυτές οι θέσεις εργασίας βρίσκονται σε επισφάλεια, καθώς περισσότερες από 4 στις 10 επιχειρήσεις εστίασης φαίνεται πως αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας. Υπάρχει κίνδυνος απότομης αύξησης της ανεργίας εάν οι επιχειρήσεις που τελούν σε αναστολή ή υπολειτουργούν και έχουν αναστείλει συμβάσεις εργασίας προχωρήσουν σε εκτεταμένες απολύσεις εάν αρθούν ή/και δεν επεκταθούν τα μέτρα προστασίας. Αυτό θα είναι αποτέλεσμα είτε διακοπής της επιχειρηματικής δραστηριότητας, είτε υπό το βάρος των συσσωρευμένων υποχρεώσεων και της μειωμένης ζήτησης δεδομένου ότι η επαναφορά στην οικονομική και κοινωνική κανονικότητα δεν θα γίνει αυτόματα αλλά σταδιακά.

ΕΛΣΤΑΤ4ΕΛΣΤΑΤ5

Με αυτά τα δεδομένα ο κλάδος υποδέχεται την Δευτέρα 3 Μαΐου, τους πελάτες, με την δυναμικότητα του μειωμένη κατά 50 , με περιορισμένο ωράριο (κλείσιμο στις 22.45), με ότι συνεπάγεται για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν μόνο βράδυ, με απαγορευμένη την χρήση μουσικής (άγνωστες οι βουλές των μελών της επιτροπής), χωρίς χρηματοδότηση μια και το πρόγραμμα του κεφαλαίου επανεκκίνησης θα ανοίξει στις 10/5/21 ( η εκταμίευση πότε?) και την καταναλωτική δύναμη των πολιτών μειωμένη. Η εστίαση μπορεί και να επιβιώσει και να διατηρήσει τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας , να δημιουργήσει και νέες, να συμβάλλει στο τουρισμό με την Ελληνικό Γαστρονομικό Πολιτισμό με γεύσεις και συνταγές που έρχονται από αιώνες, να λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής συμπαρασύροντας και άλλους κλάδους της οικονομίας μας με συγκριτικό πλεονέκτημα , την μοναδικότητά της, αρκεί να στηριχθεί από την Κυβέρνηση και τους επόμενους μήνες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:19

Δένδιας: Θα παραστεί στην τακτική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕΑ

21:47

Μία σύλληψη για παραβάσεις που αφορούν σε ναρκωτικές ουσίες και όπλα, στα Χανιά

21:18

Γρεβενά: Συνελήφθη 53χρονος-μέλος σπείρας που εξαπατούσε τηλεφωνικά ανυποψίαστους πολίτες

20:48

Επίθεση με μολότοφ στο Α.Τ. Κυψέλης

20:44

Κουτσούμπας προς αγρότες: Εμείς στηρίζουμε όλα τα αιτήματα σας

20:33

Έκλεισαν οι κάλπες στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών - Συνεχίζεται αύριο η ψηφοφορία

20:12

Ισραήλ: Ο αρχηγός του στρατού δηλώνει ότι η γραμμή οριοθέτησης εντός της Γάζας είναι το νέο σύνορο με το Ισραήλ

20:01

Ελβετία: Προτείνει o ΟΑΣΕ να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην επιτήρηση μιας εκεχειρίας στην Ουκρανία

19:49

Θεοχάρης: Μεταβαίνει στις ΗΠΑ για να συμμετέχει στο επενδυτικό συνέδριο της Capital Link

19:28

Βόρεια Μακεδονία: Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι επανεξελέγη αρχηγός του VMRO-DPMNE

19:13

Σέρρες: Άνοιξε για τα φορτηγά το τελωνείο Προμαχώνα

19:00

Global X: Έρχεται πολυετής άνοδος στις αναδυόμενες αγορές – Η Ελλάδα στις κορυφαίες επιλογές

18:51

Τραμπ τζούνιορ: Οι πλούσιοι Ουκρανοί έβαλαν τους χωρικούς να πολεμάνε

18:35

Παραμένει σε αυξημένη επιφυλακή ο δήμος Λαρισαίων για τη στάθμη των νερών στον Πηνειό

18:27

Κανονικά η κυκλοφορία των οχημάτων στην «Εγνατία Οδό» μεταξύ των κόμβων Βαφέικων και Ιάσμου

18:10

Αισιόδοξος για συμφωνία με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, δηλώνει ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου

17:59

Αποκαταστάθηκε πλήρως η σιδηροδρομική κυκλοφορία στο τμήμα Λάρισα - Λειανοκλάδι - Λάρισα

17:24

ΠΟΜΙΔΑ: Σε νέο «ΕΝΦΙΑ» υπέρ των δήμων θα εξελιχθεί το νέο τέλος ΤΤΑ

17:00

Φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα «μιλάει» ξένες γλώσσες και θα κοστίσει ακριβά…

17:00

Κατοικίες και μεγάλα έργα εκτόξευσαν τις επενδύσεις – Τι θα κρίνει τη συνέχεια

16:53

ΣΥΡΙΖΑ: Κάθε βδομάδα ο κ. Μητσοτάκης όλο και πιο μακριά από την κοινωνία και τα προβλήματα των πολιτών

16:22

Κέλογκ: Μια ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία βρίσκεται πραγματικά κοντά

16:11

Προς νέα ρεκόρ η βραχυχρόνια μίσθωση το 2025

16:01

Σαμαράς για αγρότες: Η κυβέρνηση οφείλει να καταλάβει επιτέλους ότι δεν είναι όλα επικοινωνία

15:57

Βρετανία: Επίθεση με σπρέι πιπεριού έγινε στο αεροδρόμιο του Χίθροου

15:42

Ντάιμον (JPMorgan): Η Ευρώπη έχει πραγματικό πρόβλημα

15:27

Τσουκαλάς: Οι έντιμοι αγρότες δικαιολογημένα φοβούνται και ζουν τα επίχειρα της πολιτικής της ΝΔ

15:10

ΗΠΑ: Χάνουν το πλεονέκτημα χρηματοδότησης καθώς η Ασία δανείζεται σε ευρώ

14:55

Κικίλιας: Απαιτείται πίεση στην Ευρώπη για νέο οδικό χάρτη

14:49

Στο Πεκίνο μεταβαίνει ο Γερμανός ΥΠΕΞ για σπάνιες γαίες και χάλυβα

gazzetta
gazzetta reader insider insider