Ελλάδα 2.0 και μικρομεσαίες επιχειρήσεις – κίνδυνος ή ευκαιρία;

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ελλάδα 2.0 και μικρομεσαίες επιχειρήσεις – κίνδυνος ή ευκαιρία;
Με όχημα τους πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, το Σχέδιο φιλοδοξεί ν’ απαντήσει στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής – την κλιματική κρίση, την 4η Βιομηχανική Επανάσταση, τον περιορισμό των ανισοτήτων.

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, «Ελλάδα 2.0», που παρουσίασε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας, καθώς βάζει τα θεμέλια για την ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας,.

Με όχημα τους πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, το Σχέδιο, που κατατέθηκε ήδη στην Κομισιόν από τον κ. Σκυλακάκη, φιλοδοξεί ν’ απαντήσει στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής – την κλιματική κρίση, την 4η Βιομηχανική Επανάσταση, τον περιορισμό των ανισοτήτων.

Καλείται όμως να αναμετρηθεί και με ένα δομικό χαρακτηριστικό της ελληνικής οικονομίας, τη μεγάλη παρουσία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που τη διαφοροποιούν από τις περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες. Ο λόγος για τις πολύ μικρές (λιγότερους από 10 εργαζομένους) και μικρές (λιγότερους από 50 εργαζομένους) εταιρείες, οι οποίες αποτελούν τη μεγάλη πλειονότητα στην Ελλάδα.
Για πολλούς, αυτός ο ωκεανός της μικροεπιχειρηματικότητας είναι η αχίλλειος πτέρνα της ελληνικής οικονομίας, αποτελεί ωστόσο μια βαθιά εδραιωμένη πραγματικότητα την οποία ο αναπτυξιακός σχεδιασμός δεν γίνεται να παρακάμψει.

Πόσω μάλλον, όταν στο σημερινό διεθνές πλαίσιο των στοχευμένων προϊόντων και υπηρεσιών και των εξειδικευμένων αγορών, η αδυναμία αυτή μπορεί υπό προϋποθέσεις να μετατραπεί σε πλεονέκτημα. Η μικρή και μεσαία κλίμακα των ελληνικών εταιρειών τις καθιστά πιο ευέλικτες και προσαρμοστικές στις διαρκώς μεταβαλλόμενες απαιτήσεις της αγοράς, ενώ πολλές από αυτές παρουσιάζουν μια αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και δυναμική.

Με δυο λόγια, η ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας δεν χρειάζεται να περάσει απαραίτητα μέσα από τη δραστική εκκαθάριση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα είχε, άλλωστε, δραματικές επιπτώσεις στην απασχόληση και στο εθνικό προϊόν για πολλά χρόνια.
Αντίθετα, περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας έχει μια πολιτική που θα ενθαρρύνει την ανάπτυξη διασυνδέσεων και συνεργειών μεταξύ αυτών των επιχειρήσεων που θα τους επιτρέψουν να σταθούν στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον. Αυτό με τη σειρά του απαιτεί ένα ευνοϊκό θεσμικό πλαίσιο που τίθεται ως στόχος από το «Ελλάδα 2.0», αλλά και χρηματοδότηση.

Ενώ λοιπόν, το νέο Σχέδιο περιλαμβάνει τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην υλοποίηση των επιμέρους δράσεων, το μεγάλο ζητούμενο είναι αυτή να μην περιοριστεί σε λίγες μεγάλες επιχειρήσεις που διαθέτουν τα απαραίτητα κεφάλαια, αλλά να επεκταθεί και στις πολλές περισσότερες μικρομεσαίες, οι οποίες δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζική ή άλλη χρηματοδότηση.

Ο κίνδυνος, δυστυχώς, είναι υπαρκτός. Όπως δείχνουν τα στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, οι ελληνικές τράπεζες το 2020, χρηματοδότησαν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με μόλις 2,5 δισ. ευρώ. Αυτό το ποσό, μάλιστα, κατευθύνθηκε σε μόλις 30.000 εταιρείες οι οποίες αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 4% του συνόλου.

Πρέπει επομένως να βρεθούν τρόποι που θα εξασφαλίζουν και τη συμμετοχή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην υλοποίηση του Ελλάδα 2.0. Προσοχή, δεν μιλάμε για επιδοματική πολιτική, αλλά για την πρόσβαση αυτών των εταιρειών σε κεφάλαια προκειμένου να συμμετάσχουν στις δράσεις του Σχεδίου και να πραγματοποιήσουν το δικό τους άλμα ανάπτυξης.

Ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση έγινε με τις νέες φοροελαφρύνσεις που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, ιδίως τη μείωση του συντελεστή φόρων στο 22% και της προκαταβολής φόρου στο 55% που δίνουν μια μεγάλη ανάσα ρευστότητας στις επιχειρήσεις.

Μπορούν όμως, να αξιοποιηθούν και άλλα διαθέσιμα εργαλεία, όπως η Αναπτυξιακή Τράπεζα, οι μικροπιστώσεις, μέχρι προγράμματα για τη δανειοδότηση επιχειρήσεων με κρατικές εγγυήσεις, με σκοπό, πάντα, τις νέες επενδύσεις. Με διαφανή κριτήρια φυσικά και αυστηρό έλεγχο, ώστε να εξασφαλιστεί ότι αυτά τα χρήματα θα πιάσουν τόπο.

Το μεγάλο στοίχημα του Ελλάδα 2.0 είναι να διαχυθούν τα πολλαπλά οφέλη του σε ό,τι αφορά την πράσινη μετάβαση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την εξωστρέφεια, το scale up, σε περισσότερες επιχειρήσεις. Για να το κερδίσουμε πρέπει να αντιμετωπίσουμε το διαχρονικό πρόβλημα που ταλανίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη χώρα μας, την αδυναμία πρόσβασης σε επαρκή κανάλια χρηματοδότησης. Μπορούμε;

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:45

ΔΕΗ: Οικονομική στήριξη και ενίσχυση 17 παιδικών οργανώσεων για 6η συνεχή χρονιά

11:22

Νέα της εβδομάδας που πέρασε μέσα από κουίζ!

11:21

Κώτσηρας: Αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος η απάντηση στην ακρίβεια

11:16

Prodea: Οι διευκρινίσεις στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την συναλλαγή με την VYP Group

11:09

Ελλάκτωρ: Καθαρό προσωρινό μέρισμα 0,477 ευρώ ανά μετοχή για το 2025

11:07

ΧΑ: Αντίρροπες δυνάμεις λίγο πάνω από τις 2.100 μονάδες

11:01

Trade Estates: Εγκρίθηκε η συγχώνευση θυγατρικών εταιρείων με απορρόφηση

10:59

Ποινή φυλάκισης 15 ετών για τον ιδρυτή της Terraform και την crypto κατάρρευση των 40 δισ. δολ.

10:58

Κικίλιας: Δίνουμε ακόμα 22,16 εκατ. ευρώ για το Μεταφορικό Ισοδύναμο

10:56

30 χρόνια ΑΣΕΠ: Από τον νόμο Πεπονή μέχρι τις ηλεκτρονικές εξετάσεις του σήμερα - 10.851 προσλήψεις μονίμων το 2024

10:54

Στο «πράσινο» οι ευρωαγορές με ώθηση από την Wall Street

10:50

Πώς να μειώσετε τη σπατάλη τροφίμων στο σπίτι

10:36

Metaxa Hospitality Group: Συνεχίζει τις επενδύσεις και δείχνει τον δρόμο για την «αναγεννητική φιλοξενία»

10:27

ΠΟΥ: Νέα επιτροπή επιστημόνων επιβεβαιώνει πως δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ εμβολίων και αυτισμού

10:19

«Παραλύει» η Ιταλία: Γενική απεργία από το μεγαλύτερο συνδικάτο για μισθούς και συντάξεις

10:18

Η ρωσική κεντρική τράπεζα προσφεύγει στη δικαιοσύνη κατά του Euroclear

10:10

Ο Θοδωρής Κυριακού στηρίζει το project του Πιρς Μόργκαν

10:08

Παπαθανάσης: 1,6 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση του κλειστού κολυμβητηρίου Φλώρινας

10:05

Κυρανάκης: Οι οδηγοί ταξί ταλαιπωρούν τους Αθηναίους και ζητούν αύξηση κομίστρων

09:53

Θεμιστοκλέους: Στις 4 ώρες ο χρόνος αναμονής στα επείγοντα - Βελτιώσεις σε προσωπικό και υποδομές

09:42

Συρρικνώθηκε απρόσμενα η βρετανική οικονομία

09:32

Έσπασε το φράγμα του 1 δισ. η ελληνική αγορά μικροτσίπ - Έρχεται εθνική στρατηγική

09:24

Aγροτικά μπλόκα: Συμβολικός αποκλεισμός στο λιμάνι Θεσσαλονίκης, - Παραμένουν στη Νίκαια

09:00

ΟΠΕΚΕΠΕ: Σε εξέλιξη στην Κρήτη επιχείρηση της ΕΛΑΣ για τις παράνομες επιδοτήσεις - 14 προσαγωγές

08:51

Πούτιν: Ανακοίνωσε την κατάληψη της πόλης Σίβερσκ στην ανατολική Ουκρανία

08:50

Τραμπ: Επίκεινται χερσαία πλήγματα των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα

08:45

Tηλεφωνική επικοινωνία των ΥΠΑΜ ΗΠΑ - Ιαπωνίας: Οι ενέργειες της Κίνας «δεν ευνοούν την ειρήνη»

08:35

Φον ντερ Λάιεν: «Αποφασιστική» η ερχόμενη εβδομάδα για την Ουκρανία

08:31

Σήμερα η αγόρευση του Εισαγγελέα στη δευτεροβάθμια δίκη της Χρυσής Αυγής

08:25

Φειδάς ΑΕ: Το αβέβαιο βήμα της Boxer μετά τη συμφωνία εξυγίανσης – Το νέο business plan

gazzetta
gazzetta reader insider insider