Τι ψάχνουν οι επενδυτές στις ελληνικές εταιρείες;

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι ψάχνουν οι επενδυτές στις ελληνικές εταιρείες;
Τι ψάχνουν οι επενδυτές στις ελληνικές εταιρείες;

Παρά την πανδημία, η Ελλάδα έχει πρόσφατα υποδεχθεί μια σειρά από σημαντικούς επενδυτές που αναζητούν ενδιαφέρουσες επενδύσεις σε ελληνικές εταιρείες. Μια σειρά από μεγάλα διεθνή funds όπως η CVC, η OakTree και η HIG, πολυεθνικές εταιρείες όπως η Reggeborgh και πιο στοχευμένα επενδυτικά σχήματα όπως η Brookstreet και η Vector Capital έχουν ήδη προχωρήσει σε σημαντικά deals και αναζητούν περισσότερες ευκαιρίες τοποθέτησης στην ελληνική αγορά, και όχι μόνο σε distressed corporate assets αλλά και σε υγιείς επιχειρήσεις.

Όμως μόνο η ύπαρξη κεφαλαίων και η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας δεν αρκούν για να πείσουν ένα επενδυτικό σχήμα, που ψάχνει τις υψηλότερες δυνατές αποδόσεις με το μικρότερο δυνατό ρίσκο, να τοποθετηθεί σε μια ελληνική επιχείρηση.

Στην OCTANE, εταιρεία συμβούλων που ιδρύσαμε το 2007, έχουμε υποστηρίξει ένα πλήθος επενδυτών για την αναγνώριση και αξιολόγηση στόχων αλλά και αρκετές ελληνικές εταιρείες που αναζητούν επενδυτικά κεφάλαια για να τροφοδοτήσουν τα αναπτυξιακά τους σχέδια. Από την εμπειρία μας έχουμε καταλήξει στα παρακάτω κρίσιμα χαρακτηριστικά που αποτελούν αναγκαίες προϋποθέσεις για την επιτυχημένη προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων από ελληνικές εταιρείες.

Φιλοδοξία – ένα επενδυτικό fund δεν ψάχνει για μια εταιρεία που είναι ευτυχής με τα σημερινά της αποτελέσματα ή θέση στην αγορά. Αναζητεί υπεραξία για τα κεφάλαιά του, και αυτή η υπεραξία μπορεί να έρθει μόνο εφόσον τα έσοδα και η κερδοφορία της εταιρείας αυξηθούν δραματικά τα επόμενα χρόνια. Πολλές φορές λέμε σε επιχειρήσεις ότι μια πιθανή συμμετοχή, έστω και μικρή, ενός τρίτου επενδυτή θα πρέπει να λειτουργήσει ως «επιταχυντής» των σχεδίων και των φιλοδοξιών της διοίκησης, που πλέον θα πρέπει να ικανοποιήσει τις αυξημένες απαιτήσεις του επενδυτή αυτού.

Εξωστρέφεια – μια διάσταση που συνδέεται πολύ με τη φιλοδοξία, καθώς λίγοι επενδυτές θεωρούν ότι η ελληνική αγορά αρκεί για να υποστηρίξει τις ταχύτητες ανάπτυξης και τα μεγέθη που συνήθως αναζητούν. Η όποια εταιρεία θέλει να προσελκύσει επενδύσεις θα πρέπει να είναι ήδη εξαγωγική ή να έχει ένα ξεκάθαρο και συγκεκριμένο πλάνο ανάπτυξης εκτός των ελληνικών συνόρων.

Καλή Διακυβέρνηση – δυστυχώς η ελληνική επιχειρηματικότητα έχει πληγεί από μια σειρά πρόσφατων περιπτώσεων όπου οι διοικούντες μέτοχοι έχουν λειτουργήσει με τρόπους που βλάπτουν την εταιρεία τους, ακόμα και σε μεγάλες και εισηγμένες επιχειρήσεις. Το όποιο επενδυτικό ενδιαφέρον εξαρτάται κρίσιμα από τη διασφάλιση των εσωτερικών διαδικασιών, των δομών και των ελεγκτικών μηχανισμών που ενισχύουν την εμπιστοσύνη στην διακυβέρνηση και τη διαφάνεια της εταιρείας, ειδικά αν ο καθημερινός διαχειριστικός έλεγχος παραμείνει στους βασικούς ιδιοκτήτες.

Γρήγορες Υπεραξίες – οι εκπρόσωποι των επενδυτικών funds, ακόμα και αν έχουν πειστεί για την μεσο-μακροπρόθεσμη προοπτική κάποιας επένδυσης, τείνουν να έχουν πολύ καλύτερες πιθανότητες να την υποστηρίξουν στις επενδυτικές τους επιτροπές αν έχουν αναγνωρίσει σαφώς τεκμηριωμένες και άμεσης απόδοσης κινήσεις που βελτιώνουν το EBITDA ακόμα και μέσα στον πρώτο χρόνο λειτουργίας. Ειδικά μετά

την πανδημία, έχουμε βρει ότι η γρήγορη βελτίωση του EBITDA επηρεάζει πολύ περισσότερο την αποτίμηση μιας πιθανής συμμετοχής από ό,τι τα περίπλοκα πενταετή μοντέλα και οι αναλύσεις ευαισθησίας, που πλέον έχουν χάσει μέρος της αξιοπιστίας τους.

Καθαρότητα Στόχευσης – πολλές φορές μια εταιρεία ορίζει τη στρατηγική της ανάπτυξη σε πολλαπλούς άξονες (νέα κανάλια, νέα προϊόντα, νέες δραστηριότητες, νέες αγορές) που αυξάνουν την πολυπλοκότητα και δημιουργούν μια αίσθηση έλλειψης στόχευσης. Για να είναι πειστική μια εταιρεία σε επενδυτές θα πρέπει να καταλήξει σε μια ξεκάθαρη, στοχευμένη και εύλογη «ιστορία ανάπτυξης» που να επιτρέπει την στρατηγική κατανόηση, την σαφή αποτίμηση και την εύλογη στρατηγική εξόδου (exit strategy) του επενδυτή. Πολύ λίγες ελληνικές εταιρείες – όπως για παράδειγμα η VIVARTIA – έχουν το μέγεθος για να συντηρήσουν μια πιο πολύπλοκη επενδυτική ιστορία.

Τα παραπάνω αποτελούν κρίσιμους παράγοντες επιτυχίας για την επιτυχημένη έκβαση κάθε αναζήτησης επενδυτή, ανεξάρτητα από το μέγεθος, την ιστορία ή την αγορά στην οποία κινείται μια επιχείρηση. Παράλληλα, τα χαρακτηριστικά αυτά αποτελούν έναν καλό οδηγό και προς υφιστάμενους μετόχους και ιδιοκτήτες για να εγγυηθούν την ανταγωνιστικότητα και βιωσιμότητα των εταιρειών τους ανεξάρτητα από το αν αναζητούν νέα κεφάλαια ή όχι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:23

Αραγτσί: Θα πάμε «όσο μακριά» χρειάζεται στον πόλεμο - «Όχι» σε κατάπαυση πυρός

14:23

ΥΠΕΘΟ: Απάντηση για ενέργειες τεχνικής υποστήριξης ευρωπαϊκών προγραμμάτων

14:03

Η Ελλάδα εδραιώνεται στον πυρήνα των ψηφιακά ώριμων κρατών του ΟΟΣΑ

14:01

Π. Μαρινάκης: Δεν έχουμε καμία πρόθεση να εμπλακούμε στον πόλεμο

13:58

Καραγκούνης: Αρκετά παραπάνω από τα 880 ευρώ η εισήγηση για τη νέα αύξηση του κατώτατου

13:57

Δανία: Εξετάζει πως μπορεί να συνεισφέρει για να ανοίξουν τα Στενά του Ορμούζ

13:49

Women's Forum «Είμαι Εδώ για Εσένα» 2026: Μια ωδή στην αυθεντικότητα και τη γυναικεία αλληλεγγύη

13:42

Μέση Ανατολή: Ο πόλεμος εμποδίζει την εισροή σημαντικών φαρμάκων για τις χώρες του Κόλπου

13:32

Μη δηλωθέντα 3,2 εκατ. ευρώ στο Πόθεν Έσχες του Γιάννη Παναγόπουλου

13:19

Χωρίς ταξί η Αττική - Απεργία έως Παρασκευή

13:18

Ρωσία: Πρόστιμο 432.366 δολαρίων στο Telegram επειδή δεν αφαίρεσε απαγορευμένο περιεχόμενο

13:13

Γεραπετρίτης: Δεν είναι πρόθεση της Ελλάδας να εμπλακεί στον πόλεμο – Να αναλάβει τον ηγετικό της ρόλο η Ευρώπη

13:07

ΟΟΣΑ: Πολύ νωρίς για να ποσοτικοποιηθεί ο αντίκτυπος από τη σύγκρουση στο Ιράν

13:00

ΕΤΕ: Αυξημένη επενδυτική διάθεση των επιχειρήσεων με ανάκαμψη στις κατασκευές - Οι δύο κρίσιμοι άξονες

12:51

ΕΝΦΙΑ 2026: Πώς να βρείτε το εκκαθαριστικό σας

12:42

Όμιλος ΔΕΗ: Σημαντική αναβάθμιση από την EcoVadis στην αξιολόγηση βιωσιμότητας

12:34

Εξωτερική θερμομόνωση: Ο απόλυτος οδηγός αναβάθμισης του σπιτιού σας από τους ειδικούς

12:30

ΕΦΚΑ: 4 στους 10 μη μισθωτούς χωρίς ασφαλιστική ικανότητα για το 2026 - 53.241 αιτήσεις για ρύθμιση χρεών στο τρίμηνο

12:14

ΗΑΕ: Πυρκαγιά στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Φουτζέιρα

12:04

Credia Bank: Αναβλήθηκε η έκτακτη γ.σ.

11:53

Κύπριος ΥΠΕΝ: Όλα τα άτυπα συμβούλια της ΕΕ θα διεξαχθούν κανονικά στην Κύπρο από τον Απρίλιο

11:48

Στο Παρίσι ο Κ. Πιερρακάκης - Κεντρικός Ομιλητής στο 14ο ετήσιο συνέδριο της Εuronext

11:38

Νέος Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΤΑ ο Μιχάλης Μαυρόπουλος

11:31

«Όχι» Στάρμερ σε Τραμπ για πολεμικά πλοία στη Μ. Ανατολή - Προς Κύπρο το Lyme Bay

11:30

Η νέα εποχή για τα εταιρικά κυλικεία: WallStreet In-House Coffee Shop

11:26

Τσιάρας: Θα στηρίξουμε τον αγροτικό κόσμο - Στο τραπέζι πλαφόν ή ενισχύσεις για λιπάσματα

11:16

Η Κίνα σε διεθνείς επαφές για τα Στενά του Ορμούζ

11:13

ΧΑ: Εναλλαγές προσήμου και στάση αναμονής

10:50

Κέρδη στις ευρωαγορές στην εβδομάδα των κεντρικών τραπεζών

10:50

Παπασταύρου: Όλο το οπλοστάσιο των μέτρων στο τραπέζι για την ενέργεια – Ανακοινώσεις για τη βιομηχανία

gazzetta
gazzetta reader insider insider