Η Όμικρον θα δοκιμάσει την αντοχή της «φούσκας» προστασίας στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Όμικρον θα δοκιμάσει την αντοχή της «φούσκας» προστασίας στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο
Περισσότεροι από 2.000 διεθνείς αθλητές πρόκειται να έρθουν στην Κίνα για τους Αγώνες που ξεκινούν στις 4 Φεβρουαρίου, συν 25.000 άλλοι ενδιαφερόμενοι, ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων ερχόμενοι από το εξωτερικό.

Η Κίνα σχεδιάζει να αποτρέψει οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου να γίνουν η αιτία πρόκλησης μιας νέας έξαρσης της πανδημίας θέλοντας να βάλει όλους τους συμμετέχοντες σε ένα «κλειστό βρόχο» απομόνωσης τους. Ωστόσο τα κυβερνητικά σχέδια θα δοκιμαστούν με την εμφάνιση της εξαιρετικά μολυσματικής μετάλλαξης Όμικρον.

Η χώρα έχει αναφέρει μόνο λίγα κρούσματα της Όμικρον και έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να περιορίσει τον κορονοϊό από τότε που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην πόλη της Γουχάν πριν από δύο χρόνια, χάρη σε μια πολιτική μηδενικής ανοχής που περιλαμβάνει αυστηρή ιχνηλάτηση επαφών, αυστηρά στοχευμένα lockdown. και ταξιδιωτικούς περιορισμούς που μείωσαν δραστικά τις διεθνείς αφίξεις.

Αλλά περισσότεροι από 2.000 διεθνείς αθλητές πρόκειται να έρθουν στην Κίνα για τους Αγώνες που ξεκινούν στις 4 Φεβρουαρίου, συν 25.000 άλλοι ενδιαφερόμενοι, ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων ερχόμενοι από το εξωτερικό. Οι διοργανωτές δεν είπαν πόσοι από αυτούς θα μπουν στον «κλειστό βρόχο».

Οι διοργανωτές πιστεύουν ότι τα μέτρα τους «μπορούν να διασφαλίσουν ότι οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες και οι Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες μπορούν να διεξαχθούν με ασφάλεια και εντός του χρονοδιαγράμματος», είπε ο Γιαν Τζιαρόνγκ, εκπρόσωπος της οργανωτικής επιτροπής, σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη Πέμπτη, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Οι περιορισμοί στους χώρους των αγώνων στο Πεκίνο και στο Zιαντζάκου στη γειτονική επαρχία Χεμπέι θα είναι πολύ αυστηρότεροι από εκείνους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το καλοκαίρι.

Ο πυρήνας του σχεδιασμού είναι ο αυστηρά επιβεβλημένος «κλειστός βρόχος» να διαχωρίζει φυσικά το προσωπικό που σχετίζεται με τους Αγώνες από τον τοπικό πληθυσμό, με τους συμμετέχοντες τους προερχόμενους από το εξωτερικό να πετούν απευθείας μέσα και έξω από τη «φούσκα», με αποκλειστική μεταφορά.

Στο Τόκιο, στο οποίο έλαβαν χώρα οι Αγώνες όταν η Δέλτα εξαπλωνόταν παγκοσμίως, μια αντίστοιχη «φούσκα» επιβλήθηκε, αν και οι ντόπιοι, όπως δημοσιογράφοι και εθελοντές, μπορούσαν να εισέλθουν και να εξέλθουν κατά βούληση και ορισμένοι ξένοι επισκέπτες μπορούσαν να την εγκαταλείψουν αφού παρέμεναν στη χώρα για 14 ημέρες και με επανειλημμένα αρνητικό τεστ.

Αλλά η Όμικρον, η οποία φαίνεται να είναι πολύ πιο μεταδοτική από τις προηγούμενες μεταλλάξεις, είναι πρώτη τώρα στα κρούσματα κορονοϊού παγκοσμίως «πιάνοντας» ρεκόρ και διαταράσσοντας το αθλητικό ημερολόγιο.

Το National Hockey League της Βόρειας Αμερικής, το οποίο έχει αναβάλει 90 αγώνες, ανακοίνωσε ότι δεν θα στείλει τους παίκτες του στο Ολυμπιακό τουρνουά χόκεϊ επί πάγου λόγω προβλημάτων προγραμματισμού που προκαλούνται από την πανδημία. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Καναδικής Ολυμπιακής Επιτροπής είπε σε τηλεοπτικό δίκτυο την Παρασκευή ότι ανησυχεί όλο και περισσότερο εάν οι Αγώνες μπορούν να διεξαχθούν όπως είχαν προγραμματιστεί.

Η διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στη Γλασκόβη αυτό το φθινόπωρο έδειξε ότι σε μια μεγάλης κλίμακας διεθνής εκδήλωση θα μπορούσαν να περιοριστούν τα κρούσματα στο ελάχιστο μέσω πολλών τεστ, ανέφερε στο Reuters η Αϊρίν Πέτερσεν, καθηγήτρια επιδημιολογίας στο University College του Λονδίνου.

«Αλλά αυτό ήταν στην εποχή της Δέλτα… δεν έχουμε δει τίποτα σαν την Όμικρον», είπε.

Δοκιμές πριν από το μεγάλο τεστ

Οι διοργανωτές των αγώνων λένε ότι οι δοκιμαστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα αυτό το έτος στις οποίες συμμετείχαν περίπου 2.000 συμμετέχοντες στο εξωτερικό έδειξαν ότι τα μέτρα του Πεκίνου είναι αποτελεσματικά. Το Πεκίνο ανέφερε μόνο μια χούφτα κρούσματα μεταξύ αθλητών κατά τη διάρκεια δοκιμαστικών αγώνων.

«Το σύστημα έχει αναπτυχθεί έτσι ώστε να ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες έκθεσης του κινεζικού λαού στον ιό», δήλωσε ο Γιανγκζόνγκ Ουάνγκ, ανώτερος συνεργάτης για την παγκόσμια υγεία στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, ένα think tank των ΗΠΑ.

Ωστόσο, ο κίνδυνος θα αυξηθεί με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, είπε, «όχι μόνο επειδή ο κινεζικός λαός είναι σε μεγάλο βαθμό ευάλωτος σε αυτές τις εστίες επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν εκτεθεί στον ιό, αλλά και επειδή το κινεζικό εμβόλιο δεν έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικό σε πρόληψη νέων λοιμώξεων».

Περίπου το 85% του κινεζικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, κυρίως με κινεζικά εμβόλια που κατασκευάζονται από τη Sinopharm και τη Sinovac. Όλοι οι περίπου 20.000 Κινέζοι εθελοντές και άλλοι που θα εισέλθουν στον Ολυμπιακό «κλειστό βρόχο» έχουν εμβολιαστεί. Οι μετρήσεις αποτελεσματικότητας σε κλινικές δοκιμές για τα κινεζικά εμβόλια κυμαίνονταν μεταξύ 50% και 83,5% έναντι της συμπτωματικής νόσου, κάτω από τα ποσοστά 90% για τα εμβόλια των Pfizer και Moderna.

Πρόσφατες μελέτες φαίνεται να δείχνουν ότι τα αντισώματα των εμβολίων είναι πιο αδύναμα έναντι της Όμικρον από τα προηγούμενα στελέχη, αλλά παραμένει ασαφές πώς η μετάλλαξη θα επηρεάσει τη συνολική τους αποτελεσματικότητα.

«Φούσκες» και τεστ

Όπως και στο Τόκιο, δεν θα επιτραπούν διεθνείς θεατές στους Χειμερινούς Αγώνες του Πεκίνου και η παρουσία ντόπιων στους χώρους εκδηλώσεων είναι πιθανό να περιοριστεί.

Οι συμμετέχοντες στα αγωνίσματα θα πρέπει να είναι σταθερά αρνητικοί πριν τους επιτραπεί να επιβιβαστούν σε ειδικά προγραμματισμένες πτήσεις προς το Πεκίνο. Κατά την άφιξη, οι συμμετέχοντες πρέπει να εμβολιαστούν ή να βρεθούν σε καραντίνα τριών εβδομάδων. Όλοι θα ελέγχονται καθημερινά.

Ωστόσο, δεν υπάρχει σιγουριά σε τέτοια τεστ για την ανίχνευση κρουσμάτων κατά την περίοδο επώασης του ιού και οι διοργανωτές έχουν αναγνωρίσει ότι αναμένουν έναν «ορισμένο αριθμό» κρουσμάτων δεδομένου του μεγάλου αριθμού διεθνών αφίξεων.

«Αν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν τεστ για να αποκλειστούν άτομα που είναι μολυσμένα, θα πρέπει να ελεγχθούν στο δικό τους κατώφλι», δήλωσε ο Πέτερσεν από το University College του Λονδίνου.

Ο Μάικλ Μπέικερ, καθηγητής δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Otago στο Wellington, είπε ότι ο συνδυασμός ταξιδιωτών από πολλές χώρες και η συγκέντρωση αθλητών και προσωπικού δημιουργεί δυσκολίες που επιδεινώνονται από την υψηλότερη μεταδοτικότητα και τη συντομότερη επώαση των Δέλτα και Όμικρον.

«Συνεπώς, θα είναι δύσκολο να περιοριστούν τα κρούσματα που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, με κίνδυνο μετάδοσης μεταξύ των συμμετεχόντων στους Αγώνες αλλά και στην ευρύτερη κοινότητα».

Photo: GettyImages/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider