«Θέμα ωρών» η κατάθεση του νέου Νόμου Κατσέλη στη Βουλή

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Θέμα ωρών» η κατάθεση του νέου Νόμου Κατσέλη στη Βουλή
«Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να τα βρει το ταχύτερο δυνατό με τους Θεσμούς», αναφέρει στο insider.gr Ευρωπαίος αξιωματούχος μετά το χθεσινό, άκαρπο EuroWorking Group.

Σήμερα ή αύριο θα καταθέσει η κυβέρνηση το νέο πλαίσιο προστασίας του Νόμου Κατσέλη, προχωρώντας σε μονομερή ενέργεια μετά το νέο αδιέξοδο στο χθεσινό EuroWorking Group.

Ευρωπαίος αξιωματούχος υπογραμμίζει σε δηλώσεις του στο insider.gr ότι «οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να έρθουν σε συμφωνία με τους Θεσμούς το ταχύτερο δυνατό», καθώς τα περιθώρια εξαντλούνται.

Στο χθεσινό EuroWorking Group, το οποίο δεν έβγαλε «λευκό καπνό» όπως είχε ήδη αναφέρει το insider.gr, τα τεχνικά κλιμάκια «χαιρέτισαν την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις όσον αφορά στον σχεδιασμό του νέου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας, το οποίο αποτελεί τη βασική προτεραιότητα της δεύτερης μεταπρογραμματικής έκθεσης», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το ελληνικό θέμα, επιβεβαιώνει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, θα συζητηθεί εκ νέου την ερχόμενη εβδομάδα, στο άτυπο Eurogroup που θα συνέλθει στις 5 Απριλίου στο Βελιγράδι. Προϋπόθεση για να ξεκλειδώσει η επιστροφή του 1 δισ. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών επί των ελληνικών ομολόγων, αλλά και να εγκριθούν περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, είναι να έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και ΕΚΤ για τον νέο Νόμο Κατσέλη.

Οι Θεσμοί διατυπώνουν ισχυρές ανησυχίες για μια προστασία που με πολύ διευρυμένη περίμετρο, στην οποία θα βρουν καταφύγιο στρατηγικοί κακοπληρωτές διαβρώνοντας ακόμη περισσότερο την κουλτούρα πληρωμών. Για τον λόγο αυτό, ζητούν όχι μόνο αυστηροποίηση των κριτηρίων –η οποία ως ένα βαθμό έχει γίνει αποδεκτή από το Υπουργείο Οικονομικών- αλλά, κυρίως, οριστικοποίηση όλων των παραμέτρων που μπορεί να αφήσουν «παραθυράκια» για αξιοποίηση της προστασίας από δανειολήπτες που δεν βρίσκονται σε πραγματική ανάγκη.

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, στα βασικά «αγκάθια» περιλαμβάνονται τα επιχειρηματικά δάνεια που θα περιληφθούν στον νέο νόμο κατόπιν επιμονής της κυβέρνησης, αλλά –κυρίως- οι οφειλέτες που έχουν ήδη υπαχθεί στην προστασία. Οι δανειστές εξηγούν ότι δεν μπορούν να δεχθούν άκριτα μια πρόταση στην οποία συμφώνησαν η κυβέρνηση με τις τράπεζες –αφού μεν η κυβέρνηση προσβλέπει στην ψήφιση ενός φιλολαϊκού μέτρου, ενώ οι τράπεζες αναμένεται να επωφεληθούν από την εισροή στα ταμεία τους αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων.

Θυμίζεται ότι για την κρατική δόση έχουν προϋπολογιστεί 200 εκατ. ευρώ ετησίως, αλλά για τη διατήρηση της προστασίας θα πρέπει να εξυπηρετείται συνολικά το δάνειο, άρα να καταβάλλεται από τους δανειολήπτες το διπλάσιο από αυτό το ποσό περίπου.

Η «ουρά» του Νόμου Κατσέλη θα κρίνει την επιτυχία της πλατφόρμας

Θεσμικές πηγές της χώρας μας, από την άλλη πλευρά, διατυπώνουν ισχυρές ανησυχίες ότι η σκληρή διαπραγμάτευση εκ μέρους των Θεσμών είναι επουσιώδης, αφού η επιτυχία του νέου νόμου θα κριθεί από το πόσοι από τους δανειολήπτες που έχουν υπαχθεί ήδη στον Νόμο Κατσέλη –χωρίς να έχουν λάβει δικάσιμο- θα μεταπηδήσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Θυμίζεται ότι κυβέρνηση και Θεσμοί έχουν συμφωνήσει η νέα ρύθμιση προστασίας να ισχύει για όσα δάνεια παρουσίαζαν καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών στις 31/12/2019. Ακόμη και αυτή η ημερομηνία να μεταφερθεί στις 30/10/2019 –όπως πιέζουν οι Θεσμοί- οι εν λόγω οφειλέτες είχαν κάθε δυνατότητα να έχουν υποβάλλει αίτηση υπαγωγής στο προηγούμενο καθεστώς. Συνεπώς, εξηγούν οι ίδιες πηγές, το κύριο σώμα της νέας ρύθμισης δεν είναι άλλο από όσους δανειολήπτες βρίσκονται στην «ουρά» του Νόμου Κατσέλη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider