Στουρνάρας: Η ηχογράφησή μου παραβιάζει όλους τους νόμους

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στουρνάρας: Η ηχογράφησή μου παραβιάζει όλους τους νόμους
«Είναι χρέος μου να προστατέψω την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, όχι μόνο βάσει της ευρωπαϊκής αλλά και της ελληνικής νομοθεσίας», τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης για την υπόθεση Πολάκη.

Κάθε άλλο παρά συνηθισμένο είναι να ηχογραφεί κάποιος τον κεντρικό τραπεζίτη, απάντησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας σε ερώτηση δημοσιογράφου στη διάρκεια συζήτησης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, όσο αφορά στην πολύκροτη υπόθεση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη.

«Είναι χρέος μου να προστατέψω την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, όχι μόνο βάσει της ευρωπαϊκής αλλά και της ελληνικής νομοθεσίας», τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης και εξήγησε ότι μεταξύ του ρόλου του και της κυβέρνησης δεν υπάρχει σύγκρουση, αφού οι ρόλοι και τα καθήκοντα είναι πλήρως διαχωρισμένα βάσει νόμου. Τόνισε δε ότι «δεν εκφράζω τις προσωπικές μου απόψεις, αλλά το αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς» και συμπλήρωσε ότι «κάνω απλώς ό,τι υπαγορεύει η νομοθεσία και η κοινή λογική, αλλά και η προσωπική μου νοοτροπία».

Χρειάζεται μεταρρύθμιση της χρήσης γης

Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα πρέπει να συνεχιστούν αγόγγυστα, με έμφαση στην αναθεώρηση της νομοθεσίας για τη χρήση γης, προκειμένου η Ελλάδα να προσελκύσει ξένα κεφάλαια, υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας.

Στις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις, συμπεριέλαβε την απελευθέρωση των αγορών, αλλά και την υποστήριξη της γνώσης, της καινοτομίας, της έρευνας και της τεχνολογίας. «Χρειάζεται το σωστό μείγμα πολιτικών», είπε ο κεντρικός τραπεζίτης και σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντικό να μεταρρυθμιστεί επίσης ο δημόσιος τομέας. «Χρειαζόμαστε ένα Δημόσιο αποτελεσματικό, χωρίς γραφειοκρατία», είπε.

Μόνο το 70% του προβλήματος κόκκινων δανείων οφείλεται στην κρίση

«Η συσσώρευση υπέρογκων μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν οφείλεται αποκλειστικά στην οικονομική κρίση», τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ. Σε αυτό οφείλεται το 70% του προβλήματος, το υπόλοιπο 20-25% οφείλεται στις ανεύθυνες πολιτικές που πρόσφεραν ασυλία στους στρατηγικούς κακοπληρωτές, εξήγησε. «Έχουμε το πιο γενναιόδωρο σύστημα προστασίας της πρώτης κατοικίας», συμπλήρωσε.

Σημείωσε δε ότι οι τράπεζες έχουν σημειώσει καλές επιδόσεις σε αυτό το πεδίο, αφού μείωσαν τα NPEs κατά 25 δις. από τα μέγιστα επίπεδα στη διάρκεια της κρίσης. Υπογράμμισε, όμως, ότι το πρόβλημα είναι συστημικό και χρειάζονται συστημικές λύσεις. Αυτές έχουν ήδη προωθηθεί με τη μορφή των σχεδίων του ΤΧΣ και της ΤτΕ τα οποία έχουν ήδη σταλεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ και αναμένεται να πλαισιώσουν τις προσπάθειες των τραπεζών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider