Ξεκίνησε η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξεκίνησε η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ
Για κάθε φορολογούμενο που έχει εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα, δηλαδή πλήρη κυριότητα, ψιλή κυριότητα ή επικαρπία, ο φόρος θα υπολογιστεί με βάση τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες.

Άρχισε επίσημα η διαδικασία έκδοσης των εκκαθαριστικών των ΕΝΦΙΑ, καθώς ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να αρχίσουν να τρέχουν την εκκαθάριση του φόρου.

Για κάθε φορολογούμενο που έχει εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα, δηλαδή πλήρη κυριότητα, ψιλή κυριότητα ή επικαρπία, ο φόρος θα υπολογιστεί με βάση τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες και στο σύνολο του φόρου (κύριος και συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ) θα εφαρμοστεί ο μειωτικός συντελεστής 10%-30% ανάλογα με το ύψος της ακίνητης περιουσίας.

Ταυτόχρονα, η ΑΑΔΕ θα τρέξει τη διασταύρωση των στοιχείων της ακίνητης περιουσίας των φορολογουμένων με τις φορολογικές δηλώσεις που υπέβαλαν προκειμένου να εντοπιστούν όσοι πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία για να πληρώσουν φέτος μισό ΕΝΦΙΑ ή να έχουν πλήρη απαλλαγή. Απαραίτητη προϋπόθεση για να κερδίσουν τις εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων να έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους δηλώσεις αλλά και τις δηλώσεις Ε9.

Στην ΑΑΔΕ σχεδιάζουν να αναρτήσουν τα νέα εκκαθαριστικά στους λογαριασμούς των φορολογουμένων στο Taxisnet την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, με την προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης να λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου. Και εφέτος ο ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί σε πέντε ίσες μηνιαίες δόσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider