Γιατί η Moody’s επέλεξε την «αφωνία» - Τι σημαίνει για την Ελλάδα

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί η Moody’s επέλεξε την «αφωνία» - Τι σημαίνει για την Ελλάδα

Η «αφωνία» της Moody’s την περασμένη Παρασκευή και η μη μεταβολή της αξιολόγησης της Ελλάδας συνεπάγεται πως για φέτος ο κύκλος των αναβαθμίσεων από τους τρεις κορυφαίους οίκους αξιολόγησης έχει κλείσει.

Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι το εάν θα επηρεάσει την αγορά η απόφαση της Moody’s να παρέλθει άπρακτη η προγραμματισμένη ημερομηνία ανακοίνωσης της αξιολόγησής της για την Ελλάδα.

Η Moody’s ήταν η πρώτη η οποία στις 21 Φεβρουαρίου είχε προχωρήσει σε διπλή αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας, προβλέποντας έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο. Από τότε όμως η αξιολόγηση της παραμένει στο Β3 ή έξι σκαλοπάτια χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα.

Η Standard and Poor’s αξιολογεί υψηλότερα την πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας με B+ (τέσσερα σκαλοπάτια χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα) και η Fitch έχει δώσει BB- (τρία σκαλοπάτια έως την επενδυτική βαθμίδα). Έτσι, ακόμη και εάν η Moody’s προχωρούσε στην αναμενόμενη αναβάθμιση, επενδυτικά η κίνησή της θα ήταν αδιάφορη.

Traders της αγοράς ομολόγων εκτιμούν πως πολύ δρόμος πρέπει να διανυθεί ακόμα μέχρι να φτάσουν οι ελληνικοί τίτλοι την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα και πως όσο τα ελληνικά ομόλογα είναι «junk» θα υφίστανται τις πιέσεις που υφίστανται αντίστοιχα ομόλογα αναδυομένων οικονομιών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider