Δύο γραμμές στην Ευρώπη για το ελληνικό χρέος

Χρήστος Ζιώτης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δύο γραμμές στην Ευρώπη για το ελληνικό χρέος

«Στα τρία» φαίνεται πλέον ότι είναι χωρισμένοι οι δανειστές της Ελλάδος για το ζήτημα του χρέους. Μέχρι πρότινος η διαίρεση ταυτιζόταν με τη γεωγραφική προέλευση των δανειστών, δηλαδή μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ.

Από τη μία πλευρά η Ε.Ε. και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οι οποίοι μάλλον δεν έδειχναν καμία σπουδή για να προχωρήσει η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και από την άλλη μεριά του Ατλαντικού το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο έχει θέσει τη γενναία ελάφρυνση του χρέους ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα. Μετά το τελευταίο Eurogroup η κατάσταση έχει πλέον αλλάξει καθώς είναι ορατό ότι η ομοθυμία των Ευρωπαίων για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους έχει διαρραγεί.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, πριν κλείσουν τα μικρόφωνα, συνέδεσε για πρώτη φορά την ελάφρυνση του χρέους με τα μέτρα που απαιτούνται για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό της επόμενης διετίας. Η προσέγγιση αυτή εμμέσως πλην σαφώς ευνοεί την Κυβέρνηση καθώς συνοδεύεται με μικρότερο πακέτο δημοσιονομικών μέτρων. Από την άλλη πλευρά ο σκληρός του Eurogroup, Wolfgang Schaeuble, έσπευσε να διαχωρίσει τη θέση του επισημαίνοντας ότι το θέμα του χρέους ανοίγει πριν από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης - όπως προβλέπει η συμφωνία του καλοκαιριού - για λόγους πρεστίζ.

Καθώς για πρώτη φορά οι δύο πρωταγωνιστές του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών διαφοροποιούνται δημόσια για μία τόσο σημαντική πτυχή του ελληνικού προγράμματος, το γεγονός αυτό δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο.

Όμως παρόλο που οι Ευρωπαίοι στην ουσία δεν τήρησαν την απόφαση του Νοεμβρίου 2012 η οποία προέβλεπε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εφόσον απαιτηθεί και υπό την προϋπόθεση επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος στον προυπολογισμό, η αποστροφή του Dijsselbloem δεν φαίνεται να σηματοδοτεί μία στροφή. Άλλωστε ο ίδιος έσπευσε να διευκρινίσει ότι «μπορούμε να μιλήσουμε για τα νούμερα του χρέους νωρίτερα, πρέπει όμως να ξέρουμε τα μέτρα και το συνταξιοδοτικό. Όλα τα στοιχεία θα συνθέσουν ένα παζλ τους επόμενους μήνες».

Επομένως η διπλή αυτή γραμμή που φαίνεται ότι θα ακολουθήσει η Ευρώπη στο ζήτημα του χρέους οφείλεται μάλλον στην ανάγκη να δημιουργηθούν πιο ευέλικτες συνθήκες οι οποίες θα διευκολύνουν τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Ο Γερμανός υπουργός οικονομικών απηύθυνε την Τρίτη δημόσια πρόσκληση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Επομένως το ενδεχόμενο να «τρέξει παράλληλα» η διαδικασία αξιολόγησης με τη συζήτηση για το δημόσιο χρέος αφήνει περιθώρια στο ΔΝΤ να μπει και πάλι στο παιχνίδι, αφού από την έκβασή του θα κριθεί και η βιωσιμότητα του χρέους.

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ αρνείται να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα με την αιτιολογία της μη βιωσιμότητας του χρέους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider