«Κλειδώνει» αργότερα ο νέος επταετής προϋπολογισμός της ΕΕ

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Κλειδώνει» αργότερα ο νέος επταετής προϋπολογισμός της ΕΕ

Βρυξέλλες, Μαρία Βασιλείου

Το ξεκίνημα της «μεγάλης» μάχης ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες για το ποιος θα είναι ο νέος προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για επτά χρόνια σηματοδοτεί η πολυαναμενόμενη παρουσίαση σήμερα Τετάρτη της πρότασης της Κομισιόν. Η πρόταση αφορά τον προϋπολογισμό της ΕΕ για μετά το 2020 και το θέμα, που πάντα αποτελεί πηγή μεγάλων εντάσεων ανάμεσα στα κράτη-μέλη καθώς πρέπει ομόφωνα να αποφασίσουν πόσο θα πληρώσει ο καθένας και για ποιες προτεραιότητες, έχει περιπλακεί περισσότερο αυτή τη φορά εξαιτίας της «τρύπας» των 12-15 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως, που προκαλεί η αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας.

Στο επίκεντρο της «μάχης» που θα δοθεί σε πολιτικό επίπεδο ανάμεσα στις χώρες μέλη της ΕΕ τους επόμενους μήνες θα βρεθεί η πρόταση της Κομισιόν για τη δημιουργία ενός μηχανισμού διασύνδεσης των πληρωμών από τον προϋπολογισμό της ΕΕ με το σεβασμό του κράτους δικαίου σε μια χώρα. Μηχανισμός, που αναμένεται ότι θα επηρεάσει τα κονδύλια, που λαμβάνουν κυρίως η Πολωνία και η Ουγγαρία, δύο χώρες που βρίσκονται στο στόχαστρο της ΕΕ για την έλλειψη σεβασμού στο κράτος δικαίου. Ως φαίνεται οι σχετικές αποφάσεις για το πάγωμα χρηματοδότησης θα λαμβάνονται από το συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών. Ορισμένα από τα κράτη μέλη της ΕΕ πιστεύουν ότι ο καλύτερος έλεγχος των κονδυλίων της ΕΕ θα μπορούσε να ασκήσει επιπλέον πίεση στις χώρες στις οποίες υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με μη σεβασμό στο κράτος δικαίου.

Ως φαίνεται η πρόταση της Επιτροπής θα αφορά σε έναν προϋπολογισμό 1,135 τρισεκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα επτά χρόνια ή 1,11% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος (ΑΕΕ) της ΕΕ27. Ο τελευταίος μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός (2014-2020) ανήλθε σε περίπου 960 δισ. ευρώ - λίγο κάτω από το ένα τοις εκατό του συνολικού ΑΕΠ της ΕΕ.

Ανάμεσα στους χαμένους αναμένεται να είναι η γεωργία και τα προγράμματα συνοχής, καθώς αναμένεται ότι θα περικοπούν κατά 6%. Η Ελλάδα περιλαμβάνεται στις χώρες, που λαμβάνουν σημαντικά κονδύλια τόσο από τα προγράμματα Συνοχής όσο και από την ΚΑΠ. «Πρόκειται για μια ισορροπημένη πρόταση με νέες προτεραιότητες και μέτριες περικοπές στους παραδοσιακούς τομείς» έγραψε στο twitter νωρίτερα ο αρμόδιος επίτροπος Γκούντερ Έτινγκερ, καθώς ξεκινούσε η συζήτηση στο κολλέγιο των επιτρόπων για τις τελικές αποφάσεις όσον αφορά στην πρόταση της Κομισιόν. Κερδισμένοι τομείς θα είναι οι επονομαζόμενες νέες προτεραιότητες για τη μετανάστευση, την ασφάλεια, την προστασία των συνόρων, αλλά και τα ερευνητικά προγράμματα. Η μετανάστευση και η προστασία των συνόρων θα λάβει, ως φαίνεται, γύρω στα 35 δισ. ευρώ, ενώ η ασφάλεια και η άμυνα θα λάβουν γύρω στα 27 δισ. ευρώ.

Οι Βρυξέλλες επιθυμούν τα κράτη μέλη να συμφωνήσουν για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο πριν τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2019 και οι διαπραγματεύσεις αναμένονται, όπως συνήθως, μακρές, δύσκολες και γεμάτες συμβιβασμούς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Πότε πληρώνει το επίδομα των 100 ευρώ για τους εργαζόμενους

Συντάξεις Αυγούστου: Ανατροπή με τις ημερομηνίες καταβολής τους - Για ποιους συνταξιούχους έρχεται νωρίτερα η πληρωμή

Επίδομα 750 ευρώ για 170.000 εργαζόμενους και ανέργους: Άνοιξαν οι αιτήσεις - Άμεση η πληρωμή

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider