Ρεκόρ φτώχειας στα χρόνια των Μνημονίων

Χρήστος Ζιώτης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεκόρ φτώχειας στα χρόνια των Μνημονίων

Χωρίς τέλος φαίνεται να είναι οι μειώσεις των μισθών μετά την υπαγωγή της χώρας μας στο καθεστώς των Μνημονίων. Οι μισθωτοί έχουν χάσει πάνω από το ένα τέταρτο του εισοδήματος τους χωρίς να συνυπολογιστούν οι απώλειες από την αυξημένη φορολογία και τα πάσης φύσεως χαράτσια που έχουν επιβληθεί στη διάρκεια των τελευταίων ετών.

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος είναι σοκαριστικά, καθώς δείχνουν ότι την πενταετία 2012- 2016 η μείωση των αμοιβών εξαρτημένης εργασίας έχει φθάσει το 23,5%.

Η συνεχιζόμενη μείωση των μισθών σε συνδυασμό με την αυξημένη ανεργία οδηγούν ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού σε συνθήκες φτώχειας. Τα στοιχεία από το πληροφοριακό σύστηµα ΕΡΓΑΝΗ, του συνόλου των µισθωτών µε σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, τα οποία αφορούν την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2015, δείχνουν αύξηση του ποσοστού των χαµηλόµισθων σε σύγκριση µε την αντίστοιχη περίοδο του 2014.

Συγκεκριµένα, το 22,4% των εν λόγω εργαζοµένων αµείβεται για µερική ή εκ περιτροπής απασχόληση (2014: 21,8%), ενώ το 77,6% αµείβεται για πλήρη απασχόληση (2014: 78,2%), ως εξής: το 9,6% (2014 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 9,0%) έχει αποδοχές κοντά στις κατώτατες (600 ευρώ µηνιαίως ή χαµηλότερες), το 18,0% (2014 ήταν 17,4%) έχει χαµηλές αποδοχές µεταξύ 600 και 800 ευρώ το µήνα και το 50% (2014 ήταν ελαφρώς υψηηλότερο 51,8%) έχει µηνιαίες αποδοχές πάνω από 800 ευρώ.

Όμως δεν είναι μόνο οι εργαζόμενοι που δοκιμάζονται καθώς και τα επιχειρηματικά κέρδη πάνε από το κακό στο χειρότερο. Σύµφωνα µε τις δηµοσιευµένες οικονοµικές καταστάσεις 165 εισηγµένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η αύξηση των πωλήσεων έφθασε στο 0,8% και των µικτών κερδών στο 13,2%.

Ωστόσο, η καθαρή κερδοφορία των επιχειρήσεων µειώθηκε στα 533,6 εκατ. ευρώ, έναντι 622,5 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστηµα του περασµένου έτους και το περιθώριο καθαρού κέρδους υποχώρησε στο 3,0%. Οι επιχειρήσεις της βιοµηχανίας και του εµπορίου φαίνεται ότι βελτίωσαν περισσότερο τις επιδόσεις τους, ενώ αντίθετα οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και λοιπών δραστηριοτήτων είχαν κέρδη µειωµένα κατά 18,7% την ίδια περίοδο.

Η κατάσταση εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την κοινωνική συνοχή της χώρας καθώς ο κίνδυνος της σχετικής φτώχειας παραμένει ο τρίτος υψηλότερος μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Επιπροσθέτως, ο αριθμός των νοικοκυριών που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας αυξήθηκε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider