Η ύφεση μπλοκάρει τις συζητήσεις με τους δανειστές 

Χρήστος Ζιώτης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η ύφεση μπλοκάρει τις συζητήσεις με τους δανειστές 

Την ίδια ώρα που εντείνονται οι διαβουλεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος της επιστροφής στην Αθήνα των επικεφαλής της τρόικας, η διολίσθηση της οικονομίας για μια ακόμη φορά σε ύφεση, ανατρέπει τα δεδομένα.

Το αγκάθι του ασφαλιστικού δεν είναι πλέον το μόνο σημείο τριβής της Κυβέρνησης με τους δανειστές, καθώς η υποχώρηση του ΑΕΠ το 2015 ανοίγει νέο μέτωπο για τη λήψη πρόσθετων μέτρων περίπου 1 δισ. ευρω το 2016.
Ο τελικός λογαριασμός για φέτος είναι ακόμη ανοικτός και η διαμόρφωση του βρίσκεται στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων που διεξάγονται τις τελευταίες ημέρες με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών. Ομως ο απολογισμός του 2015, ο οποίος έδειξε ότι η ύφεση έφθασε το 0,7% έναντι 0 που προέβλεπε η Κυβέρνηση, δημιουργεί μία σαφώς χειρότερη βάση για τις επιδόσεις της οικονομίας το 2016. Ο Προυπολογισμός προέβλεπε ότι το ΑΕΠ φέτος θα υποχωρήσει κατά 0,7%.
Πλέον, όμως, η πρόβλεψη αυτή φαντάζει υπεραισιόδοξη, μετά μάλιστα και από τις κινητοποιήσεις των αγροτών οι οποίες όπως επεσήμανε ο υφυπουργός Δημήτρης Μάρδας προκαλούν ζημιά στην οικονομία. Ο ίδιος επικαλέστηκε την εμπειρία του 1997 όταν οι κινητοποίησεις τότε είχαν ως αποτέλεσμα οι εξαγωγές να μειωθούν κατά 100 εκατ. ευρώ.
Η επιδείνωση της πραγματικής οικονομίας όπως πλέον προκύπτει και από τα στοχεία της ΕΣΤΑΤ αυτομάτως αυξάνει την πίεση που δέχεται η Κυβέρνηση για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα. Με τις αισιόδοξες όπως αποδεικνύεται πλέον προβλέψεις για το ΑΕΠ, ο φετεινός Προυπολογισμός προέβλεπε παρεμβάσεις περίπου 5,7 δισ. ευρω στο σκέλος των δαπανών και των εσόδων.
Με τα νέα δεδομένα εκτιμάται ότι για να κλείσει χωρίς αποκλίσεις ο φετινός Προυπολογισμός απαιτούνται προσθετες παρεμβάσεις 600 με 1 δισ. ευρω. Ο τελικός λογαριασμός θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη του ΑΕΠ, ωστόσο εκτιμάται ότι μία ρεαλιστική εκτίμηση ανεβάζει τον πήχη της ύφεσης για φέτος στο -1%.
Η Κυβέρνηση απο την πλευρά της επιχειρεί να υποβαθμίσει τις απαιτήσεις των δανειστών για πρόσθετα μέτρα, όπως έπραξε την προηγούμενη εβδομάδα μετά τη δημοσίευση του αρθρου του Poul Thomsen. Υπενθυμίζεται ότι το στέλεχος του ΔΝΤ δεν άφησε πολλά περιθώρια των θυσιών που απαιτούνται προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Το πακέτο των μέτρων που θεωρεί αναγκαία το ΔΝΤ φθάνει τα 7,2 με 9 δισ. ευρω τα οποία δεν μπορούν να εξευρεθούν χωρίς περικοπή των συντάξεων.
Το ΔΝΤ δεν είναι ο μόνος από τους δανειστές που κρατά σκληρή στάση στα δημοσιονομικά. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Pierre Moscovici, την προηγούμενη εβδομάδα, άφησε να εννοηθεί ότι ο ορισμός ημερομηνίας επιστροφής των τεσσάρων επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα, θα γίνει αφού πρώτα υπάρξει σε τεχνικό επίπεδο προσέγγιση για το ύψος του δημοσιονομικού κενού. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Moscovici, «χρειαζόμαστε στοιχεία για το πως θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider