Ποια funds «βιάζονται» να βγει η Ελλάδα στις αγορές

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ποια funds «βιάζονται» να βγει η Ελλάδα στις αγορές

Συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη, τραπεζίτες, αλλά και τη Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος έχουν fund managers που βρίσκονται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα.

Δεν είναι τυχαίο πως η παρουσία των εν λόγω διαχειριστών κεφαλαίων συνέπεσε με τις πληροφορίες για επικείμενη έξοδο της χώρας στις αγορές, αλλά και με την παρέμβαση του Κεντρικού Τραπεζίτη που έδειξε το Σεπτέμβριο ως την καλύτερη περίοδο για μια έκδοση ομολόγου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, κατά τις επαφές που είχε με την κυβέρνηση ξένος fund manager, που έχει υπό διαχείριση περίπου 3 δισ. δολάρια, δεν έκρυψε την επιθυμία του να μετάσχει σε μια επικείμενη έκδοση ομολόγου, δείχνοντας μάλιστα «αγωνία» για το χρόνο που αυτή θα γίνει.

Παρακολουθώντας στενά ημέρα με την ημέρα τις εξελίξεις σε Ελλάδα και Ευρωζώνη οι funds managers θεωρούν πως το ελληνικό storyείναι την παρούσα περίοδο πολύ πιο θελκτικό από ότι θα είναι το φθινόπωρο ή στις αρχές του 2018.

Οι διαχειριστές κεφαλαίων θεωρούν πως το ορόσημο των γερμανικών εκλογών στις 24 Σεπτεμβρίου και το δίμηνο που θα απαιτηθεί για να σχηματιστεί γερμανική κυβέρνηση θα είναι νεκρός χρόνος για το ελληνικό πρόγραμμα και ειδικά για την υπόθεση του χρέους.

Μια σημαντική παράμετρος που φαίνεται να απασχολεί τους funds managers που εδρεύουν στις ΗΠΑ και στη Βρετανία είναι η ισχυροποίηση του ευρώ έναντι του δολαρίου και τις στερλίνας, καθώς το ακριβό ευρώ αποδυναμώνει την αγοραστική τους ικανότητα και σε κάθε περίπτωση τους προσθέτει κόστη.

Με την ισοτιμία ευρώ δολαρίου να έχει αφήσει το 1,14 και να οδεύει προς το 1,15, κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει αφενός τη δυναμική του ευρώ και αφετέρου πως θα εξελιχθεί το πολιτικό σκηνικό στις ΗΠΑ, καθώς έχει αποδειχθεί πως ο Τραμπ και οι εξελίξεις γύρω από αυτόν επηρεάζουν την κίνηση του δολαρίου.

Οι ίδιοι επενδυτές έχουν αρμοδίως ξεκαθαρίσει στην κυβέρνηση πως εάν η ήδη καταγραφείσα άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων ευρωπαϊκών κρατών που έχουν καλύτερο rating από αυτό της Ελλάδος συνεχιστεί – ειδικά όσο πλησιάζει το tapering της ΕΚΤ- τότε οι αποφάσεις τους είναι πιθανόν να διαφοροποιηθούν.

Δεδομένου ότι τα μικρά funds είναι εκείνα που είναι πιο δραστήρια στην αγορά του ελληνικού χρέους, μέλλει να καταδειχθεί το πώς θα ζυγίσει η κυβέρνηση τα δεδομένα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Ποιες φορολογικές δηλώσεις πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου

To ΑΙ «απογειώνει» το ηλεκτρονικό έγκλημα - Aπίστευτη deepfake απάτη σε βάρος βρετανικής πολυεθνικής

Δάνεια σε ελβετικό φράγκο: Πώς λειτουργεί η ρύθμιση και τι σημαίνει στην πράξη για τους δανειολήπτες

Φόρτωση BOLM...
gazzetta
gazzetta reader insider insider