Εκσυγχρονισμό μέσω της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές φέρνει η κυβέρνηση, η οποία αν και διαφωνούσα τελικά δέχθηκε τις απαιτήσεις των θεσμών και είπε «ναι» στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές αλλά για τουριστικές περιοχές της χώρας. Όμως το ερώτημα είναι ποιες θα είναι αυτές;
Οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου επαλήθευσαν τα πιο κακά σενάρια που είχαν κάνει οι μικρομεσαίοι έμποροι, οι οποίοι είναι αντίθετοι στην απελευθέρωση των Κυριακών.
Ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε ότι οι περιοχές όπου τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά, χωρίς τους υφιστάμενους περιορισμούς σε τετραγωνικά μέτρα και σε ιδιοκτησιακή μορφή, θα είναι οι τουριστικές, αναφέροντας το δήμο Αθηναίων και συγκεκριμένα το ιστορικό κέντρο, την παραλιακή ζώνη της Αττικής από τον Πειραιά έως το Σούνιο, κάποιες περιοχές του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, καθώς και την περιοχή γύρω από το Αεροδρόμιο των Σπάτων. Μάλιστα για τον καθορισμό των τουριστικών περιοχών είπε ότι θα λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των κλινών που υπάρχουν και θα πρέπει να ξεπερνούν τις 2.000.
Όσο για το ποιος θα έχει την αρμοδιότητα να καθορίζει ποιες περιοχές είναι ή όχι τουριστικές, αυτή θα την έχει ως φαίνεται η κεντρική διοίκηση αφήνοντας με τον τρόπο αυτό εκτός τους Αντιπεριφερειάρχες που σήμερα αποφασίζουν μετά από πρόταση των τοπικών φορέων για τη λειτουργία των καταστημάτων πέραν των οκτώ Κυριακών το χρόνο και υπό προϋποθέσεις.
Ο υπουργός Οικονομίας μίλησε για 30 Κυριακές το χρόνο πέραν των οκτώ που επιτρέπει σήμερα ο νόμος στις τουριστικές περιοχές, όμως η συμφωνία κυβέρνησης και θεσμών ανοίγει το δρόμο ακόμα και για όλες τις Κυριακές του χρόνου, αφού η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη αποτελούν τουριστικό προορισμό όλους τους μήνες άρα και τις 52 Κυριακές.
Το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές αποτελεί την προαιώνια κόντρα ανάμεσα σε μικρούς και μεγάλους εμπόρους.
Σύμφωνα με τους μικρομεσαίους εμπόρους, μέχρι σήμερα από τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις οκτώ Κυριακές του χρόνου δεν έχουν προκύψει οφέλη για τους τζίρους των επιχειρήσεων, ο οποίος συνεχώς συρρικνώνεται, ενώ αυξάνονται τα λειτουργικά κόστη. Για τις μεγάλες επιχειρήσεις η απαίτηση είναι και η Ελλάδα να ακολουθήσει τα πρότυπα των περισσοτέρων χωρών της ΕΕ που έχουν προχωρήσει σε άρση των περιορισμών που ίσχυαν για την κυριακάτικη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων.
Στα μοντέλα που ακολουθούνται σε άλλες χώρες της ΕΕ το κριτήριο των τουριστικών περιοχών έχει μεγάλη βαρύτητα, ενώ υπάρχουν και ορισμένες χώρες όπου τίθενται προϋποθέσεις αναφορικά με το είδος της επιχείρησης, το μέγεθος της, ακόμα και με τους εργαζόμενους που θα πρέπει να απασχολούν. Πάντως αρκετές είναι οι χώρες εκείνες στις οποίες δεν υπάρχει κανένας απολύτως περιορισμός. Οι χώρες αυτές είναι οι: Βουλγαρία, Κροατία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Δανία, Φινλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία και Μάλτα.
Για τους μικρομεσαίους η απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές είναι προ των πυλών. Με επιστολή που έστειλε χθες στον Πρωθυπουργό η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας ζητά συνάντηση μαζί του, ενώ οι εκπρόσωποί της θέτουν ζήτημα φωτογραφικής διάταξης και διατυπώνουν το ερώτημα πώς θα νομοθετήσει η κυβέρνηση την απελευθέρωση μετά την έκδοση της υπ’ αριθμ. 100/2017 απόφασης της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία επί της ουσίας έκρινε «την Κυριακή αργία ως πολύ σημαντική και αναντικατάστατη ημέρα για τη ζωή και την ανάπτυξη της προσωπικότητας, τόσο των εργοδοτών όσο και των εργαζομένων αυτής της χώρας. Πώς θα συνυπάρξουν νομοθετικά κείμενα λειτουργίας τις Κυριακές με την ουσιαστική απαγόρευση του Ανώτατου Δικαστηρίου που ερμηνεύει πρωτογενώς το Σύνταγμα; Δεν θα είναι αυτό συνταγματική εκτροπή».
Η ΕΣΕΕ επισημαίνει μάλιστα ότι η συμφωνία με τους θεσμούς διαγράφει τις αρμοδιότητες του εκλεγμένου Αντιπεριφερειάρχη και της τοπικής κοινωνίας να καθορίζουν μόνοι τους τις ανάγκες της αγοράς τους, προσθέτοντας ότι η επιλογή της απελευθέρωσης το μόνο που θα πετύχει είναι «η άμεση αναδιανομή του ήδη περιορισμένου, λόγω κρίσης και ύφεσης, τζίρου της αγοράς προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων και η εξαγωγή κεφαλαίων που με αιματηρές θυσίες και capital controls προσπαθεί η χώρα και η κοινωνία της να κρατήσουν στην εθνική οικονομία».
Ως εκδήλωση αντίδρασης στην απόφαση της κυβέρνησης το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΕΕ προχωρά σε πανελλαδικό κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων, την ερχόμενη Κυριακή, 7 Μαΐου.