H αντίστροφη μέτρηση για την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ευρωπαϊκή οικογένεια των 28 μόλις ξεκίνησε. Παρά το γεγονός ότι η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι προσπάθησε χθες με άρθρα της, σε επτά κορυφαίες ευρωπαϊκές εφημερίδες, να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους η χώρα της αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθώντας να διαβεβαιώσει ότι η Βρετανία δεν απορρίπτει ευρωπαϊκές αξίες, η πραγματικότητα είναι ότι η επόμενη ημέρα φέρνει αλλαγές στις οικονομικές σχέσεις των κρατών της ΕΕ με τη Μεγάλη Βρετανία.
Για την Ελλάδα αν και είναι ακόμα νωρίς να εκτιμήσει κανείς με ασφάλεια το μέγεθος των πιθανών επιπτώσεων, καθώς το βάθος και το εύρος των συνεπειών του Brexit θα εξαρτηθεί και από την έκβαση των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παράγοντες της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας ανησυχούν για πιθανές επιπτώσεις που είναι εύλογο να φανούν το επόμενο διάστημα.
Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Κωνσταντίνος Μίχαλος δήλωσε ότι το Brexit είναι ένα θέμα που θα πρέπει να απασχολεί όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και εστίασε στην ελληνική οικονομία, λέγοντας -μεταξύ άλλων- ότι με την εξασθένηση της βρετανικής λίρας, τα ελληνικά προϊόντα, τα οποία εξάγονται προς τη Μεγάλη Βρετανία δεν θα είναι όσο ανταγωνιστικά ήταν μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα «αυτό να δημιουργήσει πρόβλημα στις εξαγωγές». Κάλεσε μάλιστα την επιχειρηματική κοινότητα να ενώσει τις δυνάμεις της για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενους κινδύνους από το Brexit.
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (σύνολο εμπορίου αγαθών) το 2016 το Ηνωμένο Βασίλειο καταλαμβάνει την 4η θέση μεταξύ των εμπορικών εταίρων της Ελλάδος και την 7η μεταξύ των πελατών της χώρας μας. Η αξία των ελληνικών εξαγωγών στο Ηνωμένο Βασίλειο (συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών) ανήλθε στα 793,32 εκ. λίρες έναντι 714,25 εκ. λίρες του προηγουμένου έτους, σημειώνοντας σημαντική αύξηση της τάξης του 11,07% ενώ οι δέκα κυριότερες κατηγορίες εξαγομένων ελληνικών προϊόντων είναι: τα φαρμακευτικά, το γάλα και προϊόντα γαλακτοκομίας, τα ηλεκτρικά μηχανήματα και εξοπλισμός, τα παρασκευάσματα λαχανικών καρπών και φρούτων, οι καρποί και φρούτα, ο χαλκός και τεχνουργήματα από χαλκό, το αλουμίνιο και τεχνουργήματα, τα ενδύματα και συμπληρώματα ενδύματος, τα τεχνουργήματα από σίδηρο ή χάλυβα, τα πλαστικά προϊόντα και τα διάφορα παρασκευάσματα διατροφής. Ουσιαστικά πρόκειται για κομβικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας που στηρίζουν την προσπάθεια αναμόρφωσης του παραγωγικού μοντέλου.
Με δεδομένες τις προβλέψεις ότι το Brexit θα φέρει υποτίμηση της αγγλικής λίρας έναντι του ευρώ, τα ελληνικά προϊόντα θα χάσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα ένα σημαντικό πλεονέκτημα που ήταν οι χαμηλότερες τιμές τους και θα καταστούν ακριβότερα για τους Βρετανούς καταναλωτές, κάτι που σε συνδυασμό με τη μείωση της αγοραστικής τους δύναμης, θα έχει ως συνέπεια την πτώση της κατανάλωσης τους και επομένως λιγότερες τις ελληνικές εξαγωγές. Σε αυτό θα πρέπει να προσθέσει κανείς και την εγγενή αδυναμία πρόσβασης σε μεγάλα δίκτυα διανομής που έχουν βάση τη Μ. Βρετανία, πρόβλημα το οποίο ανέδειξε την Τετάρτη στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Αυτό το πρόβλημα θα γίνει αναμένεται να γίνει μεγαλύτερο.
Παράλληλα όμως και στον τουρισμό υπάρχει ο κίνδυνος να υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις. Η βρετανική αγορά αποτελεί σημαντική αγορά για την ελληνική τουριστική βιομηχανία. Η υποτίμηση της αγγλικής λίρας κάνει την Ελλάδα ακριβότερη για τους Βρετανούς και άρα λιγότερο επιθυμητό τουριστικό προορισμό.
Μελέτη του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Ελλάδος του περασμένου Ιουλίου δείχνει ότι με δεδομένο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit, οι αφίξεις και τα έσοδα αναμένεται να επηρεαστούν αρνητικά, λόγω της παρατηρούμενης αβεβαιότητας και διολίσθησης της λίρας καθώς το 30% των Βρετανών που κάνουν διακοπές τις προγραμματίζουν το τελευταίο δίμηνο και αυτό δεδομένου ότι η σημασία της βρετανικής αγοράς για την ελληνική τουριστική βιομηχανία είναι καίρια (ιδιαίτερα για συγκεκριμένους προορισμούς π.χ. Ζάκυνθος, Κρήτη), καθώς αποτιμάται σε 2 δισ. ευρώ το 2015 ενώ παρουσίασε υψηλό ρυθμό ανάπτυξης και το 2016.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, για την κατά κεφαλήν δαπάνη των τουριστών που επισκέπτονται στην Ελλάδα συγκρίνοντας τα στοιχεία του Δεκεμβρίου 2015 και του Δεκεμβρίου 2016 δείχνει σημαντική μείωση των ημερών παραμονής στην Ελλάδα των βρετανών τουριστών. Βέβαια ακολουθούν τη συνολική τάση παγκοσμίως για περισσότερα ταξίδια με λιγότερες μέρες.
Συγκεκριμένα, ενώ το Δεκέμβριο του 2015 η μέση διάρκεια παραμονής ήταν 13,7 ημέρες, το Δεκέμβριο του 2016 η μέση διάρκεια παραμονής μειώθηκε στις 11,8 ημέρες, με τη μέση κατά κεφαλή δαπάνη να διαμορφώνεται από τα 810,69 ευρώ η στα 784,83 ευρώ. Κι αυτό πάντα υπό την αίρεση της ορθότητας των greek statistics.