Η Ευρώπη «χάνει» τη μάχη για οικονομική υπεροχή έναντι των κύριων αντιπάλων της, της Κίνας και των ΗΠΑ, με τις ευρωπαϊκές εταιρείες να αντιμετωπίζουν μια «ξηρασία» παγκοσμίως έναντι των ανταγωνιστικών εταιρειών, προειδοποίησε ο επικεφαλής της JP Morgan.
Ο Τζέιμι Ντάιμον, διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης τράπεζας στον κόσμο, προειδοποίησε τους ηγέτες της ΕΕ ότι το εμπορικό μπλοκ έχει χάσει το πλεονέκτημά του σε σύγκριση με την Αμερική.
«Χάνετε», δήλωσε σε εκδήλωση που διοργάνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ιρλανδίας. «Η Ευρώπη έχει περάσει από το 90% του ΑΕΠ των ΗΠΑ στο 65% σε διάστημα 10 ή 15 ετών. Αυτό δεν είναι καλό. Έχετε αυτή την τεράστια ισχυρή αγορά και οι εταιρείες σας είναι μεγάλες και επιτυχημένες, έχουν τεράστια κλίμακα που είναι παγκόσμια. Το έχετε αυτό, αλλά όλο και λιγότερο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Ντάιμον είναι ένας από τους πιο σημαίνοντες τραπεζίτες στον κόσμο, έχοντας ηγηθεί της JP Morgan για σχεδόν δύο δεκαετίες από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ως διευθύνων σύμβουλος το 2006.
Ο επικεφαλής της JP Morgan έχει επανειλημμένα εκφράσει ανησυχίες για την κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας, καλώντας παράλληλα την ΕΕ να ενισχύσει την οικονομική της ανάπτυξη.
Τον Απρίλιο, ο κ. Ντάιμον δήλωσε στους Financial Times ότι η Ευρώπη χρειάζεται «να κάνει περισσότερα» για να παραμείνει ανταγωνιστική. Το ΑΕΠ κατά κεφαλήν έχει μειωθεί από περίπου το 70% της Αμερικής στο 50%. Αυτό δεν είναι βιώσιμο», είπε.
«Νομίζω ότι η Ευρώπη έχει ήδη αναγνωρίσει ότι πρέπει να αλλάξει τους δικούς της κανόνες, κανονισμούς και κατευθυντήριες γραμμές, εάν θέλει να αναπτυχθεί ταχύτερα».
Τα σχόλιά του έρχονται καθώς οι ηγέτες της ΕΕ επιδιώκουν να δώσουν ώθηση στην οικονομία της Ένωσης μετά από περισσότερο από μια δεκαετία απογοητευτικής ανάπτυξης από την οικονομική κρίση του 2008.
Σε μια έκθεση 400 σελίδων πέρυσι, ο Μάριο Ντράγκι, πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προειδοποίησε για ένα διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ του μεγέθους και της ισχύος των οικονομιών της Ευρώπης και της Αμερικής.
Ως απάντηση σε αυτό, η έκθεση του κ. Ντράγκι ζητούσε επιπλέον επενδύσεις ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, έως 800 δισεκατομμυρίων ευρώ στην οικονομία της ΕΕ κάθε χρόνο, για να διασφαλιστεί η μελλοντική ανταγωνιστικότητα του μπλοκ.
Η έκθεση προειδοποιεί ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει μια «υπαρξιακή πρόκληση» λόγω της αδύναμης οικονομίας της, την οποία αποδίδει στην αργή ανάπτυξη της τεχνολογικής της βιομηχανίας.
Η έκθεση Ντράγκι προσθέτει ότι η απότομη απώλεια φθηνού φυσικού αερίου από τη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία επιδεινώνει τώρα την κατάσταση που αντιμετωπίζει η ΕΕ.
Ο επικεφαλής της JP Morgan είχε επίσης ασκήσει έντονη κριτική στο Brexit, προειδοποιώντας μεταξύ άλλων ότι η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ θα μπορούσε να οδηγήσει σε μετακίνηση θέσεων εργασίας στην πόλη σε ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά κέντρα, όπως το Παρίσι, η Φρανκφούρτη και το Άμστερνταμ.
Στην ετήσια επιστολή του προς τους επενδυτές το 2021, ο κ. Ντάιμον ανέφερε: «Βραχυπρόθεσμα (δηλαδή τα επόμενα χρόνια), το Brexit δεν μπορεί να είναι θετικό για το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου».
Φωτογραφία @AP